Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 14:58

ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ: Η προτροπή του Σμηναγού (Ι) Στράλη αφορά τον καθένα από εμάς!

Το «σηκώστε το κεφάλι ψηλά» του Σμηναγού Στράλη, από το πιλοτήριο του μαχητικού του αεροσκάφους, ήλθε να ακουσθεί ως σάλπισμα ευθύνης και αφύπνισης της αυτοπεποίθησης μας, όπως επιβάλλεται σε όλους τους Έλληνες και στον καθένα από τη θέση του... Το «σηκώστε το κεφάλι ψηλά» του Σμηναγού Στράλη, από το πιλοτήριο του μαχητικού του αεροσκάφους, ήλθε να ακουσθεί ως σάλπισμα ευθύνης και αφύπνισης της αυτοπεποίθησης μας, όπως επιβάλλεται σε όλους τους Έλληνες και στον καθένα από τη θέση του...
Γράφει ο Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

"Χρόνια Πολλά Θεσσαλονίκη, Χρόνια Πολλά Μακεδονία, Χρόνια Πολλά Ελλάδα. Η Ελληνική ομάδα αεροπορικών επιδείξεων εύχεται σε όλους τους Έλληνες, από το Ορμένι ως τη Γαύδο, από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο, Χρόνια Πολλά και σας καλεί άλλη μία φορά: Σηκώστε το κεφάλι ψηλά".(...)

Η φωνή του Σμηναγού(Ι) Σωτήρη Στράλη, χειριστή της 340 Πολεμικής Μοίρας της 115 Πτέρυγας Μάχης με έδρα τη Σούδα στην Κρήτη, ακούσθηκε σταθερή και αποφασιστική, στα λιτά μα και τόσο περιεκτικά του λόγια, από το πιλοτήριο του μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block52+ της Πολεμικής Αεροπορίας. Μόλις είχε ολοκληρώσει ο Σμηναγός τη συναρπαστική επίδειξη των πτητικών δυνατοτήτων του αεροσκάφους του, μία επίδειξη-μήνυμα αποφασιστικότητας, η οποία, στο πρόσωπο ενός Ιπταμένου της ΠΑ,αποτυπώνει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων να υπερασπισθούν την Πατρίδα, ως την τελευταία εσχατιά του εθνικού μας χώρου, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Από το Ορμένι ως τη Γαύδο, από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο, όπως με τόση παραστατικότητα προσδιόρισε τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδος.

Σε μία συμβολική κίνηση, ακούγοντας τα λόγια του χειριστή της Πολεμικής Αεροπορίας από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σήκωσε το χέρι του να τον χαιρετίσει. Είμαι βέβαιος ότι αν τον είχε δίπλα του θα του είχε σφίξει το χέρι, θα τον ευχαριστούσε εκ μέρους όλων των Ελλήνων και πιθανόν θα τον φιλούσε κι ας μην το προβλέπει το πρωτόκολλο.

Και μπορώ ακόμη να προεξοφλήσω, ότι ήταν και αυτό το γεγονός, που έκανε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώσει εν συνεχεία: «Ήταν μία εξαιρετική παρέλαση, ένα μήνυμα, ότι η Ελλάδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο λαός της, όλοι είμαστε πολύ δυνατοί και είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απειλή. Εύχομαι με ενότητα, αλληλεγγύη και αγάπη, ο ένας για τον άλλον, να ξετυλίξουμε τις αρετές που ξετύλιξαν αυτοί που σκοτώθηκαν στα Αλβανικά βουνά. Θα ξεπεράσουμε την κρίση, δεν θα μας νικήσει. Υποφέρουμε το ξέρω, πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να την ξεπεράσουμε και ελπίζω ότι θα την ξεπεράσουμε».

Στην τελευταία του, μάλλον, επίσημη παρουσία στη Θεσσαλονίκη, με την κορυφαία Πολιτειακή του ιδιότητα, ο Κάρολος Παπούλιας έστειλε ένα σαφές μήνυμα ρεαλισμού για την τρέχουσα κατάσταση της χώρας και των αγωνιών των πολιτών, αλλά μαζί εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η βαριά νύχτα δείχνει τα τελειώνει. Στα δέκα χρόνια που θα κλείσει σε λίγους μήνες στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να παραχωρήσει τη θέση του στον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου, όποιος κι αν είναι, η Ελλάδα πέρασε από την αίσθηση της άνετης ζωής των πολιτών της, κατά περίπτωση, στην εποχή της βαριάς δοκιμασίας τους, της σοβαρής ρήξης στον κοινωνικό της ιστό.

Από την άποψη αυτή το «σηκώστε το κεφάλι ψηλά» του Σμηναγού Στράλη, από το πιλοτήριο του μαχητικού του αεροσκάφους, ήλθε να ακουσθεί ως σάλπισμα ευθύνης και αφύπνισης της αυτοπεποίθησης μας, όπως επιβάλλεται σε όλους τους Έλληνες και στον καθένα από τη θέση του. Δεν πρόκειται για τη δικαίωση της μιας πολιτικής επί της άλλης, δεν υπάρχει θέση για διχασμό και μισαλλοδοξία, πρόκειται για εθνικό εγερτήριο. Οι Έλληνες δεν σκύβουν το κεφάλι στα προβλήματα, στέκονται όρθιοι, τα αντιμετωπίζουν στα ίσα και στο τέλος τα κατανικούν. Άλλωστε η ιστορική μας πορεία δεν υπήρξε ποτέ «ευθύγραμμη», πέρασε από στενωπούς και άπειρες δυσκολίες. Και είμαστε πάντοτε εδώ...
Αυτές
Οι χειριστές της Πολεμικής μας Αεροπορίας, το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, άνδρες και γυναίκες, σε όλα τα επίπεδα και τις θέσεις ευθύνης, κάνουν αυτό που πρέπει, με αφοσίωση,όπως ο Σμηναγός(Ι) Στράλης, ώστε οι υπόλοιποι Έλληνες και Ελληνίδες να επιδίδονται απερίσπαστοι στα ειρηνικά τους έργα.

Ακόμη και όσοι αμφισβητούν την σκοπιμότητα των παρελάσεων, ως «μιλιταριστική επίδειξη», θα πρέπει να είδαν-και με τη σημερινή παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940- ότι μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα πολύ έξω από τα στενά τους όρια. Αυτό δεν μπορούν να το αρνηθούν, έστω κι αν οι ιδεοληψίες τους αποτελούν για αυτούς «στενό κορσέ».

Η συναρπαστική επίδειξη της ΠΑ ήταν πολύ λιγότερο ένα «εσωτερικό θέμα» της εθνικής μας άμυνας και πολύ περισσότερο μία απόδειξη ότι τα οπλικά συστήματα των Ενόπλων μας Δυνάμεων τα χειρίζονται και τα υποστηρίζουν αποφασισμένοι και ικανοί μαχητές, ταγμένοι στην υπηρεσία της άμυνας της Πατρίδας, από το Ορμένι ως τη Γαύδο και από τους Οθωνούς έως το Καστελόριζο.

Αυτή η αίσθηση της σιγουριάς, του αισθήματος ασφαλείας μας αφορά όλους. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 15:24