Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021
Write on Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Από τη Συντακτική Ομάδα του amynageostratigiki.eu

Το θρίλερ της επιλογής νέας φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) έλαβε τέλος με τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν από το Παρίσι. Τρείς (3+1) φρεγάτες Belhara για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) το οποίο τελευταία φορά που ενέταξε καινούρια κύρια μονάδα επιφανείας στο δυναμικό του, ήταν το μακρινό 1996 (!).

Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες για το αν τα πλοία που τελικώς επιλέχθηκαν ήταν τα καλύτερα του «διαγωνισμού». Ίσως και να μην ήταν. Όμως πλέον αυτά είναι. Κι αυτά εισάγουν το ΠΝ σε μια νέα εποχή. Ήταν πραγματικά κρίμα, αυτά τα εξαιρετικά πληρώματα να μην επιχειρούν με τα ανάλογα πλοία.

Βέβαια, οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Μενέντεζ στην Αθήνα, έλεγαν πως η επιλογή των Αμερικανικών φρεγατών HF-2 ( αυτές πάντως σίγουρα ήταν τα χειρότερα πλοία του «διαγωνισμού») ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη. Μεσολάβησε όμως η υπογραφή της AUKUS με την Αυστραλία να δείχνει το δρόμο της εξόδου στη Naval Group, η οποία μετά από λίγες ημέρες ενημερώθηκε από τις Ρουμανικές αρχές ότι ακυρώνεται η συμφωνία για τις 4 Gowind.

Το τι ακολούθησε μετά είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Άλλοι λένε ότι το όλο σκηνικό ήταν στημένο. Άλλοι ότι, προκειμένου οι Αμερικανοί να χρυσώσουν το χάπι, παραχώρησαν τη συγκατάθεσή τους στους Γάλλους για το Ελληνικό πρόγραμμα και να τους παρέδωσαν τα κλειδιά της Μεσογείου. Αυτό ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι πως η Γαλλία του Μακρόν και οι σύμμαχοί της έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν για μια «Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης».

Προσωπικά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Πλήθος ακαδημαϊκών, αλλά και αποστράτων τα τελευταία έτη μιλούν εντόνως για τη δημιουργία ενός υπονατοικού θύλακα ο οποίος θα εξασφαλίσει την σταθερότητα και τη ασφάλεια στην περιοχή. Δεν δίστασαν μάλιστα να αναλάβουν το ρίσκο και να συντάξουν ενυπόγραφη επιστολή και να την καταθέσουν υπόψιν της Πολιτικής Ηγεσίας με την οποία τάσσονταν υπέρ της αγοράς των γαλλικών πλοίων και την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.

(Μάζης Ιουλιος 2020)

Ένα χρόνο μετά, φαίνεται ότι δικαιώνονται, καθώς παράλληλα με την εξαγγελία των νέων πλοίων, ανακοινώθηκε επιτέλους και η υπογραφή Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας η οποία προβλέπει αμοιβαία αμυντική συνδρομή. Για την Πατρίδα μας είναι η τρίτη τέτοιου είδους συμφωνία μετά από αυτή με τα ΗΑΕ και τη Σ. Αραβία. Όμως ποια η πρακτική σημασία όλων αυτών για τον Ελληνισμό;

Κατά την άποψή μας, το μεγάλο κέρδος για τον Ελληνισμό είναι ότι:
1. Πλέον παρουσιάζεται η ευκαιρία κεφαλαιοποίησης των τριμερών - τετραμερών σχημάτων, σε συνδυασμό με μια υπό ανάπτυξη Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Δϋναμης, στην οποία Ελλάδα – Κύπρος – Γαλλία είναι οι πρωτοπόροι. Ούτε και με αυτό πέφτουμε από τα σύννεφα. Είχε και αυτό ειπωθεί:

(Στ. Καραβίδας 11/09/2021)

2. Υπάρχουν ή έχουν προγραμματιστεί να υπάρξουν τα εργαλεία εκείνα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στην Ηγεσία να υλοποιήσει την κεφαλαιοποίηση.

Οπλικά συστήματα όπως τα 84 F-16 Viper με τις σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων, τα 24 Rafales με τους Meteors και το Spectra, αμφότερα με ραντάρ AESA που πρώτη η Π.Α ενέταξε στην Ελληνοτουρκική αρένα, τα 38 F-16 BL.50 + Adv και τα 24 Mirage 2000-5 αμφότερα με Link 16 και σκοπευτικά επί κράνους, τα Υποβρύχια Type 214 με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης που πρώτο το ΠΝ ενέταξε στην Ελληνοτουρκική αρένα και τις νέες τορπίλες που παραγγέλθηκαν, τα νέα πλοία με τους Aster 30, οι Patriots των οποίων επίκεται η αναβάθμιση, τα ιπτάμενα radar, η νεοσυσταθείσα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, οι νέοι πύραυλοι Exocet της Εθνικής Φρουράς, οι Mistrals, οπλικά συστήματα τα οποία μπορούν να λειτουργούν δικτυοκεντρικά και διασυνδεδεμένα, αλλά κυρίως η αναβάθμιση του Ναυστάθμου της Σούδας, η ύπαρξη της Αεροπορικής Βάσης της Πάφου και του Λιμένος της Λεμεσού ενώνουν τα δύο κράτη του Ελληνισμού και αναβαθμίζουν το Γεωπολιτικό μέγεθός του.

Τα συστήματα αυτά, δεν είναι μόνο μεταξύ τους που διασυνδέονται αλλά με αυτά των συμμαχικών κρατών καθώς Γαλλία – Αίγυπτος – ΗΑΕ διαθέτουν Γαλλικά μαχητικά και πλοία, Αίγυπτος – ΗΑΕ – Ισραήλ διαθέτουν Αμερικανικά μαχητικά και Ελικόπτερα.

(Καραβίδας – Νικολοβγένης στην εκπομπή Εκτός Πλαισίου του Σταύρου Καλεντερίδη 30/07/2021)

Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα δημιουργίας μιας Joint Task Force με έδρα την Κύπρο (Ιω. Μάζης Ιούλιος 2021) η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά και αντίρροπα σε δυνάμεις διαλυτικές.

3. Αποστέλλει μήνυμα προς άπασες τις κατευθύνσεις πως ο Ελληνισμός δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος για κανέναν.

(Γρίβας 18 Σεπ 2021)

4. Κυρίως όμως, δύναται να συμβάλει στην αποβολή των φοβικών συνδρόμων των πολιτικών ηγεσιών του Ελληνισμού, οι οποίες τα τελευταία 25 έτη άφησαν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου να εκπέσει και εν τέλει να μαραθεί. Πλέον μιλάμε για Μεσογειακό ή/και Ευρωπαϊκό Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και αν αυτό τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα, εμάς ουδόλως μας ενοχλεί.

map03 06042012 1

(δείτε χάρτη Ιω. Μάζη 2006)

5. Τέλος, αποδεικνύει στον απανταχού Ελληνισμό ότι δεν πρέπει να απογοητεύεται και να πέφτει θύμα των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων και του εκμαυλισμού των συνειδήσεων που λαμβάνει χώρα από τους εκπροσώπους του μαρασμού και πάνω απ’ όλα ότι τίποτε δεν έχει χαθεί.

"ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ, ΤΑΧ' ΑΥΡΙΟΝ ΕΣΕΤ' ΑΜΕΙΝΟΝ"

Τέλος, θα θέλαμε να πούμε ότι στις 14 Οκτωβρίου από την Ουάσιγκτον θα ακούσουμε και άλλες καλές ειδήσεις. Εν αναμονή.

Write on Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ), προβλέπει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία που υπέγραψαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Παράλληλα, όπως τονίζεται, η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belh@rra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα η συμφωνία προβλέπει την εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.

Όπως τονίζεται από το Μαξίμου, πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

Μαξίμου: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία

Όπως τονίζεται από την ελληνική κυβέρνηση:

«1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.

5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».

8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση».

Write on Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Ιστορική μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό και συνολικά τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας η σημερινή! Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσαν από το Μέγαρο των Ηλισίων την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την αγορά εξοπλισμών αλλά και την αμυντική συμφωνία.

Οι δηλώσεις στον Τύπο ξεκίνησαν με την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως πολύ σημαντική στιγμή, καθώς όπως σημείωσε αποτελεί το απαύγασμα μίας εντατικής συνεργασίας των τελευταίων 18 μηνών. Η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είπε, και συμπλήρωσε συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία. «Έχουμε κοινό όραμα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ηπείρου.

Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος έκανε αναφορά στην βοήθεια προς την Ελλάδα για τις πυρκαγιές του Αυγούστου και έστειλε την αλληλεγγύη του για τον σεισμό στην Κρήτη, στην οποία θα βρεθεί ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του στο Παρίσι. «Η Ελλάδα είχε πολιτισμό πριν γίνει έθνος και μας επέτρεψε να είμαστε αυτό που είμαστε», είπε και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα μέσα σε δύο αιώνες πέτυχε να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη και βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, μία καρδιά που πάλλεται, σημείωσε.

243317432 10226278563210533 299823336032266749 n

Μητσοτάκης: Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως Ελλάδα Γαλλία έχουν σημαντική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν με τον πιο εύλογο τρόπο τις προκλήσεις από την κλιματική κρίση στην Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν διαχρονικά κοινές αξίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ελλάδα και Γαλλία είπε ο πρωθυπουργός, κάνουν σήμερα το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή αμυντική ανεξαρτησία.

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια ανακοίνωσε πως η Ελλάδα προμηθεύεται με τρεις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra με την δυνατότητα να αποκτήσει άλλη μία λέγοντας πως η συμφωνία ενισχύει την κοινή αμυντική βιομηχανία. «Η συμφωνία έχει και χαρακτήρα ευρωατλαντικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αφού οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Δείτε το βίντεο:

 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός, είπε πως το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα υπογράψει με τις ΗΠΑ συμφωνία στο αμυντικό σκέλος και το deal με την Γαλλία δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σημειώνοντας οι συγκεκριμένες φρεγάτες επελέγησαν καθαρά για τις δυνατότητές τους.

Από πλευράς του ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή σε μία περιοχή η οποία έχει σημαντικό ενεργειακό και γεωπολιτικό χώρο. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε μία χώρα που απειλείται, είπε. «Εγώ έτσι πιστεύω την φιλία», σημείωσε. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλειά τους, σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Θα πρέπει να ασχοληθούμε με την δική μας ανεξαρτησία, δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό, αλλά εμείς έχουμε ένα ευρωπαϊκό πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και το να ασχολούμαστε με την δική μας προστασία είναι απολύτως νόμιμο.