Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022
Write on Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας ακόμα Κρητικός, βετεράνος της ΕΛΔΥΚ που πολέμησε εναντίον των Τούρκων εισβολέων στην Κύπρο, έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Πρόκειται για τον Γιώργο Μανουσέλη, ο οποίος το 1974 υπηρετούσε στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και συγκεκριμένα στον 3ο Λόχο, συμμετέχοντας στην επική μάχη για την υπεράσπιση του στρατοπέδου, το τριήμερο 14-16 Αυγούστου 1974.

Ο εκλιπών, έμενε στο χωριό Καλλικράτης Σφακίων στα Χανιά.

Την είδηση του θανάτου του Γ. Μανουσέλη, έκανε ο βετεράνος μαχητής της ΕΛΔΥΚ Βαγγέλης Μπραουδάκης, με ανάρτησή του στο facebook, γράφοντας χαρακτηριστικά:

"Με μεγάλη θλίψη, πληροφορήθηκα σήμερα ότι, πέρασε στην αθανασία ο Ηρωικός Σφακιανός συμπολεμιστής μας στην Κύπρο το 1974 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ, ο οποίος καταγόταν και διέμενε στο Ηρωικό λόγο της Ιστορίας του, ορεινό χωριό των Σφακίων Καλλικράτης.

Στην ΕΛ.ΔΥ.Κ. υπηρέτησε στον 3ο Λόχο, από τις τάξεις του οποίου πολέμησε με ηρωισμό τους Τούρκους εισβολείς. Ο Γιώργος Μανουσέλης, κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, ήταν εξαιρετικός άνθρωπος και άριστος οικογενειάρχης.

Η είδηση του θανάτου του, σκόρπισε μεγάλη θλίψη στις τάξεις των Χανιωτών πολεμιστών. Στέλνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, και εύχομαι Γιώργο να αναπαυθείς εν ειρήνη.

Καλή αντάμωση".

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

 

Write on Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δήμος Ηρακλείου, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «ΦΕΡΜΕΛΗ» - Όμιλο Ανάδειξης της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και εθνικής μας κληρονομιάς, διοργανώνουν τη θεματική έκθεση «ΕΥΖΩΝΕΣ», με τη συμμετοχή 65 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, πλαισιωμένης από έναν πρωτότυπο πυρήνα ιστορικής αναφοράς. Φωτογραφίες, ιστορικά κειμήλια και συλλεκτικά αντικείμενα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές την κοσμούν.

Η έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου από τις 12 Φεβρουαρίου ως τις 10 Μαρτίου του 2022 (επίσημα εγκαίνια το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 19.30), ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, με πρωτοβουλία της εικαστικού και προέδρου της ΑΜΚΕ «ΦΕΡΜΕΛΗ» κ. Πενθερουδάκη. Με τη συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών, η έκθεση καταφέρνει να αναδείξει την συγκινησιακή φόρτιση που προκαλεί το αφήγημα του Τάγματος των Ευζώνων. Ένα αφήγημα «στολισμένο» με μύθους και θρύλους, πηγή έμπνευσης για ξένους περιηγητές, για ζωγράφους και ποιητές λαϊκούς και μη, για πεζογράφους.

Το Ηράκλειο είναι ο τρίτος σημαντικός σταθμός της, ενώ το ταξίδι της συνεχίζεται.
Η παρουσία της στην Κρήτη έχει διττή σημασία. Από τη μια παραπέμπει στην παράδοση μιας φορεσιάς που κυριάρχησε στην ηπειρωτική χώρα και που τιμήθηκε από άξιους Έλληνες – αγωνιστές. Από την άλλη, συνομιλεί με τον νου και την ψυχή με τη νησιώτικη, απολύτως διαφορετική στο ύφος και τα χρώματα, αλλά εξ’ ίσου βεβαρυμμένη με δόξα και κλέος. Ωραίος ως Ελλην με τη φουστανέλα ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης, αλλά ωραίος ως Ελλην και ο Κανάρης και ο Μιαούλης με τη νησιώτικη.

ΕΥΖΩΝΕΣ Φ4

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Γιάννης Αδαμάκης, Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, Χριστίνα Ακτίδη, Χρήστος Αλατσάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Σάββας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπoύλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Αποστόλης Ιτσκούδης, Κατερίνα Ιωαννίδη, Σταυρούλα Καζιάλε, Σοφία Καλογεροπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Νίκος Κιτμερίδης, Σοφία Ρόζα Κοσμίδου, Βαγγέλης Κύρης, Βασίλης Λιαούρης, Γιώργος Λουλούδης, Τάσος Μαντζαβίνος, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Μάνος Μπατζόλης, Γιάννης Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Μίλτος Παντελιάς, Γεύσω Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Παναγιώτης Πασάντας, Λίζα Πενθερουδάκη, Στέλιος Πετρουλάκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Παύλος Σάμιος, Χρήστος Σανταμούρης, Ιφιγένεια Σδούκου, Βασίλης Σούλης, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Πάβλος Χαμπίδης, Μανώλης Χάρος, Αθηνά Χατζή, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, Αναστασία Χατζίρη, Νικόλας Χριστοφοράκης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

ΕΥΖΩΝΕΣ Φ2

Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίρις Κρητικού.
Την επιμέλεια του αρχειακού υλικού έχουν ο Νίκος Βατόπουλος & η Ίρις Κρητικού.
Τα κείμενα καταλόγου υπογράφουν οι: Αριστέα Τ. Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Εθελοντισμού και Μνημείων Δήμου Ηρακλείου Κρήτης,
Λίζα Πενθερουδάκη, Εικαστικός-Πρόεδρος ΔΣ ΑΜΚΕ ΦΕΡΜΕΛΗ,
Δρ. Λάζαρος Ριζόπουλος, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος και Ίρις Κρητικού, ιστορικός τέχνης.
Τον σχεδιασμό της ταυτότητας και της έκδοσης έχει ο Ανδρέας Γεωργιάδης.
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης έχει η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΦΙΛΙΑ.

ΕΥΖΩΝΕΣ Φ5

«ΕΥΖΩΝΕΣ»
Ιστορική και εικαστική έκθεση
Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου,
Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης
Διάρκεια έκθεσης: 12 Φεβρουαρίου – 10 Μαρτίου 2022
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 ώρα 19:30
Οργάνωση: Δήμος Ηρακλείου (Αντιδημαρχία Πολιτισμού)
Συνδιοργάνωση: ΑΜΚΕ ΦΕΡΜΕΛΗ
Σχεδιασμός - Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Επιμέλεια αρχειακού υλικού: Νίκος Βατόπουλος & Ίρις Κρητικού

ΕΥΖΩΝΕΣ Φ3

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00
Σάββατο 09:00 - 14:00
Κυριακή 10:00- 14:00
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα, μας το θύμισε με ανάρτησή του στο facebook o Αντισμήναρχος ε.α. Γιώργος Κωστάκης:

8 Φεβρουαρίου 1995... Η συγκεκριμένη μέρα θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη των πιλότων που υπηρετούσαν τότε στην 334 Μοίρα Παντός Καιρού. Ήταν μια συνηθισμένη μέρα όταν σχηματισμός 4 τουρκικών F-16C Block 40 της 192 Filo εισέρχεται στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης, κατά την πάγια τουρκική τακτική. Το ΕΚΑΕ δίνει άμεσα εντολή στα α/φη ετοιμότητας να απογειωθούν.

Σύντομα η παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας εξελίσσεται σε παραβίαση του Ελληνικού εναέριου χώρου...Ένα ζευγάρι Mirage F-1CG που μετασταθμεύουν στην 126 Σμηναρχία μάχης στο Ηράκλειο αρχίζουν να τροχοδρομούν και σε λίγες στιγμές βρίσκονται στον αέρα και καθ' οδό προς τα άγνωστα ίχνη.

Το merge των δύο σχηματισμών γίνεται 6 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Καρπάθου, στις 11:37 και ενώ τα τουρκικά α/φη είχαν πάρει πορεία προς τις μικρασιατικές ακτές. Κατά την διάρκεια της εμπλοκής με τα σαφώς πιο σύγχρονα F-16, οι πιλότοι της 334 καταφέρνουν να απομονώσουν το F-16 του Υποσμηναγού Μουσταφά Γιλντιρίμ χρησιμοποιώντας τακτικές αμοιβαίας υποστήριξης που είχαν αναπτυχθεί ειδικά για την αντιμετώπιση των ανώτερων σε πτητικά χαρακτηριστικά μαχητικών της LM.

image 102158

O τούρκος προσπαθώντας να αποτινάξει το στενό μαρκάρισμα των 2 Mirage κατά την διάρκεια της εμπλοκής, εκτελεί βύθιση με μεγαλύτερο βαθμό καθόδου από αυτό που θα έπρεπε.
Προσπαθώντας να βγει από την βουτιά συνειδητοποιεί ότι δεν θα τα καταφέρει και εκτινάσσεται με επιτυχία. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το αεροσκάφος του καρφώνεται στα νερά του Αιγαίου 16 μίλια ΝΑ των ακτών της Ρόδου και η 334 σημειώνει ακόμα ένα maneuver kill...

Μόλις το περιστατικό γίνεται γνωστό, ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης ΑΒ205 της ΠΑ απογειώνεται από την Ρόδο και μετά από 20 λεπτά διασώζει τον Τούρκο πιλότο, ο περίπατος του οποίου στον ελληνικό εναέριο χώρο διακόπηκε με πολύ δυσάρεστο τρόπο... Μετά από μια σύντομη παραμονή σε νοσοκομείο της Ρόδου, ένα ελληνικό C-130 τον μεταφέρει σε Τουρκικό αεροδρόμιο...

YΓ: Η επίσημη εκδοχή μιλάει για "αστοχία του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμων" του τουρκικού F-16...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

8 Φεβρουαρίου 1995: Εμπλοκή στον αέρα! Τουρκικό F-16 συντρίβεται στην θάλασσα!