Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 16 Μαΐου 2023
Write on Τρίτη, 16 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Η μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και η επικαιροποίηση της οργάνωσης της Εθνοφυλακής, συνιστά άλλη μια έμπρακτη απόδειξη της ηθικής, κοινωνικής, πολιτικής αναγνώρισης του εθνικού έργου που επιτελούν οι άνθρωποι οι οποίοι θωρακίζουν την Άμυνα της χώρας και προστατεύουν την εθνική μας κυριαρχία, σε αρκετές περιπτώσεις με τίμημα την ίδια τη ζωή τους...

Εκκρεμότητες σε θέματα σταδιοδρομίας, αποδοχών, περίθαλψης ρυθμίστηκαν. Αιτήματα διαχρονικά ικανοποιήθηκαν. Παράδειγμα:

Δαπάνες για υγειονομική περίθαλψης για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής και των οικογενειών θα καλύπτονται από ειδικούς λογαριασμούς που συστήνονται κατά το πρότυπο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέτοχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού θα λάβουν έκτακτο αυξημένο μέρισμα.

Εν ενεργεία υπαξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας θα έχουν πρόσβαση στο ΝΙΜΙΤΣ.

Στελέχη ειδικών αποστολών, εθελοντές, και απόστρατοι συνταξιούχοι θα λάβουν νέες ενισχύσεις.

Για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία και η μετοχική σχέση τους με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας και στο τέλος της θητείας τους θα αποστρατεύονται με το βαθμό του λοχαγού.

Οι πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα αποκατασταθούν μισθολογικά από τις περικοπές των μνημονιακών χρόνων.

Η Εθνοφυλακή θα αναβαθμίσει το πλαίσιο λειτουργίας της. Θα οργανωθεί διαφορετικά, σε ενεργές και επιστρατευμένες μονάδες. Θα επικαιροποιηθεί ο τρόπος στελέχωσης και ανάληψης διατεταγμένης αποστολής.

Όλες αυτές και αρκετές άλλες, από ένα νομοσχέδιο 79 άρθρων, μπορεί να είναι εξειδικευμένες ρυθμίσεις τεχνικού χαρακτήρα. Όμως αυτή ήταν εξαρχής και η προσέγγιση του υπουργείου.

Να βελτιώσει δηλαδή το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε κάποιες διατάξεις. Όχι να καθιερώσει ένα σαρωτικά καινούργιο θεσμικό πλαίσιο. Να επιλύσει προβλήματα εφαρμογής νομοθεσίας. Όχι να επιλύσει καθολικά το ζήτημα της νομοθεσίας. Να διορθώσει κάποιες νομοθετικές αστοχίες. Όχι να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος.

Η παραπάνω αποσαφήνιση είναι χρήσιμη και κρίσιμη. Γιατί απαντά στην κριτική της Αντιπολίτευσης που έσπευσε να υποβαθμίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και γιατί έχει σημασία να γνωρίζουμε κάθε φορά για ποιο ακριβώς πράγμα συζητούμε.

Από την στιγμή λοιπόν που ουδέποτε υποσχεθήκαμε ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα της χώρας. Ούτε πως θα εξαφανίσουμε ως δια μαγείας όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Και από την στιγμή που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν συζητούμε για καθολική μεταρρύθμιση του συστήματος οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, η ουσία της πολιτικής συζήτησης τίθεται σε άλλη βάση.

Και αυτή είναι η σύγκριση του έργου της παρούσας κυβέρνησης με το έργο της προηγούμενης.

Και τολμώ να πω πως πρόκειται για σύγκριση εξόφθαλμα θετική υπέρ της παρούσας κυβέρνησης, σε όλους τους τομείς δημόσιου ενδιαφέροντος και πολύ περισσότερο στους τομείς εθνικού συμφέροντος, όπως η ασφάλεια και αμυντική θωράκιση της χώρας.

Δυστυχώς, ουδέποτε στο παρελθόν της μεταπολίτευσης τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν βίωσαν οικονομική και ηθική απαξίωση. Ουδέποτε στο παρελθόν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν υπήρξε χαμηλότερο.

Η νέα κυβέρνηση κλήθηκε να αποκαταστήσει την οικονομική και ηθική απαξίωση που βιώσαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και έπρεπε να το πράξει σε ιδιαίτερα δυσμενείς γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Όφειλε, ως ήταν λογικό και αναμενόμενο να ιεραρχήσει προτεραιότητες και ανάγκες.

Επιτακτική ήταν η ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Επιτακτική ήταν η ανάγκη προμήθειας νέων οπλικών συστημάτων. Επιτακτική ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας απέναντι σε έναν απειλητικό και αναθεωρητικό γείτονα.

Δόθηκε λοιπόν ορθώς, προτεραιότητα στην εξασφάλιση των μέσων που θα επιτρέπουν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να επιτελούν το έργο τους.

Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας ως σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος, όπως υποκριτικά μας κατηγόρησε η Αντιπολίτευση, κυρίως η Αξιωματική. Το αντίθετο. Η μέριμνα μας να τους εξασφαλίσουμε τα μέσα για να επιτελούν το έργο τους έδωσε προστιθέμενη αξία, στην αδιαμφισβήτητη αξιοσύνη τους και πολλαπλασίασε την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φυσικά δεν μείναμε, ούτε μένουμε σε αυτό. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναγνωρίζει τις ανάγκες των στελεχών μας, γνωρίζει τις αδικίες.

Κι έρχεται βήμα βήμα να τις καλύψει και να τις αποκαταστήσει.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ήταν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι το τελευταίο.

Αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία αναπλήρωσης των περικοπών που προκάλεσε η μακρά μνημονιακή περίοδο. Και αυτό γίνεται ήδη με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη - όπως σε όλη την κοινωνία έτσι και στο στράτευμα.

Ουδείς εξαιρείται του μερίσματος του νέου πλούτου που δημιουργεί η μεταρρυθμιστική μας πολιτική, πόσο μάλλον τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως πρόσφατα τα δυο παλικάρια της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος.

* Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

676Χ233

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin