Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 22:14

Σχολείο Μαχητή «Ιωάννης Καραβίτης» από τη ΛΕΦΕΔ Φλωρίνης

Η δραστηριότητα, η οποία είναι αφιερωμένη στον Κρητικό Μακεδονομάχο Ιωάννη Καραβίτη και φέρει την ονομασία του, θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Τριάδα Πισοδερίου Φλώρινας, το διήμερο 12 – 13 Οκτωβρίου 2019. Η δραστηριότητα, η οποία είναι αφιερωμένη στον Κρητικό Μακεδονομάχο Ιωάννη Καραβίτη και φέρει την ονομασία του, θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Τριάδα Πισοδερίου Φλώρινας, το διήμερο 12 – 13 Οκτωβρίου 2019.

Εκπαιδευτικό διήμερο – σχολείο Μαχητή οργανώνει το Παράρτημα Φλωρίνης της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων.
Η δραστηριότητα, η οποία είναι αφιερωμένη στον Κρητικό Μακεδονομάχο Ιωάννη Καραβίτη και φέρει την ονομασία του, θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Τριάδα Πισοδερίου Φλώρινας, το διήμερο 12 – 13 Οκτωβρίου 2019.

71478344 411426863081412 6845573254392840192 n

Γενικές οδηγίες & εξοπλισμός ασκούμενων στο διήμερο:
* Δύο στολές αποκλειστικά και μόνο Ελληνικής παραλλαγής * Άρβυλα 2 * 2-3 κοντομάνικα, 3-4 ζευγάρια κάλτσες, 2-3 εσώρουχα, 2 σετ ισοθερμικά * αδιάβροχο Ολλανδικό ή πόντσο ή Gortex * jacket ή Gortex * Fleece - γάντια- κασκόλ- καπέλο * σακίδιο μάχης * μπλοκάκι - στυλό - χημικό φως (cyalum) -σφυρίχτρα * ατομικό φαρμακείο- γυαλιά προστασίας * sleeping bag- υπόστρωμα - σκηνή * κράνος - εξάρτηση- όπλο τύπου (air soft ή dummy) *set εστίασης *Φαγητό για 2 ημέρες-Ροφήματα (νερό υπάρχει άφθονο στο χώρο προσέλευσης )
1)Παρακαλούνται οι κ. συνάδελφοι να έχουν υπόψη τους ότι οι θερμοκρασίες στην Αγ Τριάδα Πισοδερίου είναι χαμηλές και θα χρειαστεί και ο ανάλογος ατομικός εξοπλισμός.
2)Η προσέλευση με τα οχήματα μέχρι τον χώρο συγκεντρώσεως μας είναι ομαλή (άσφαλτος ) και διαθέτει μεγάλο χώρο στάθμευσης
3) Η κατάταξη θα ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 12/10/2019
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6949565860

70760818 376688393283853 1072097581670072320 n

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Καραβίτης
Ο μακεδονομάχος Ιωάννης Καραβίτης (1883-1949) με καταγωγή από την Ανώπολη Σφακίων της Κρήτης, ήταν μέλος της δεκαπενταμελούς αποστολής που οργάνωσε ο Παύλος Μελάς για τη σωτηρία της Μακεδονίας και αργότερα αρχηγός σώματος 132 ανδρών που έδρασε κυρίως στη δυτική Μακεδονία.
Ο συγκεκριμένος αγωνιστής υπήρξε πρότυπο ανδρείας και φιλοπατρίας και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς και έμπνευσης για πολλούς από τους 2.959 Κρήτες που εθελοντικά έσπευσαν να προσφέρουν τον εαυτό τους ,θυσία στην εθνική υπόθεση της Μακεδονίας. Ειδικά ο αριθμός των Μακεδονομάχων από την επαρχία Σφακίων μόνο είναι εξωφρενικά μεγάλος και γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όταν συγκριθεί η σχέση του με τον συνολικό πληθυσμό της επαρχίας. Μια περιοχή που μόλις πριν μερικά χρόνια πολεμούσε για την απελευθέρωση της από τους Τούρκους...
Ο Καραβίτης και η προσωπική ιστορία του βγήκε από την αφάνεια όταν κάποιος ιστορικός ερευνητής ψάχνοντας στοιχεία για τη δράση του σλαβόφωνου αρχηγού Κώττα "έπεσε" πάνω στα απομνημονεύματα του, τα οποία ο ταπεινός και αφανής ήρωας κατέγραψε μόνο όταν αμφισβητήθηκε η συνολική προσφορά των Κρητών στον μακεδονικό αγώνα από τον Σπηλιάδη, αρχηγό του κέντρου στο Μοναστήρι.
Το δίτομο έργο "Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΌΣ ΑΓΏΝΑΣ- Απομνημονεύματα / του Ιωάννου Καραβίτη " είναι η ιστορία ενός πρωταγωνιστή, ενός αγνού και άδολου πατριώτη, την οποία ο ίδιος ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να εξαργυρώσει, αντίθετα όπως ο ίδιος είπε αποσύρθηκε όταν έδωσε ότι πίστευε ότι είχε να προσφέρει και αφοσιώθηκε στη δεύτερη μεγάλη αποστολή της ζωής του όπως ο ίδιος είπε..."την δημιουργία οικογένειας"
Ο Μακεδονικός Αγώνας έχει μια ιδιομορφία σε σχέση με τους πολέμους που ενεπλάκη το σύγχρονο ελληνικό κράτος από την ίδρυση του και μετά. Είναι το σημείο που η παλιά Ελλάδα του ηρωισμού και των κλεφτών συναντάει την βιομηχανική εποχή και την πολιτική ορθότητα. Για την ακρίβεια αποδεικνύεται πως μερικοί αποφασισμένοι άνδρες μπορούν να αγωνιστούν και να νικήσουν , χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από το επίσημο ελληνικό κράτος και απέναντι σε οργανωμένο πανίσχυρο παραστρατιωτικό μηχανισμό.
Προσωπικά από τα απομνημονεύματα ξεχώρισα ιδιαίτερα μερικά σημεία..
- Την αναποφασιστικότητα της κεντρικής εξουσίας για την οργανωμένη αποστολή σώματος λόγω ασυμφωνίας των απεσταλμένων του βασιλιά αξιωματούχων στη Μακεδονία για εκτίμηση της κατάστασης τη στιγμή που φλογεροί πατριώτες αναλάμβαναν δράση μη υπολογίζοντας το ρίσκο και το κόστος.
- Τη σημασία των γεγονότων που ακολούθησαν της πρώτης αποστολής (προηγήθηκε αυτής του Μελά)των δέκα Κρητών σωματοφυλάκων του μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη. Σε αυτήν την αποστολή ο σφακιανός οπλαρχηγός Καούδης
προκάλεσε σε περιστατικό την έκρηξη της εξέγερσης του Ίλιντεν αναγκάζοντας τους Βούλγαρους να εγκαταλείψουν την μέχρι τότε νικηφόρα τακτική του συμμοριτοπολέμου και της τρομοκρατίας. Επίσης ο θάνατος ενός εκ των δέκα , του Σφακιανού Σεϊμένη, του πρώτου νεκρού του μακεδονικού αγώνα ξεσήκωσε πολλούς χωριανούς του και προκάλεσε το κύμα των πρώτων εθελοντών.
"Για την εκδίκηση του Σεϊμένη" λέει ο Καραβίτης έσπευσαν στη Μακεδονία οι πρώτοι Κρήτες.
- Ο απόλυτος σεβασμός του Καραβίτη στο πρόσωπο του αρχηγού Μελά που παρόλο που τον θεωρούσε ιδιαίτερα ευαίσθητο για το είδος του αγώνα και αμάθητο στις κακουχίες δεν σκέφτηκε ποτέ να τον υπονομεύσει.
- Η σημασία για τον αγώνα και το ηθικό των μαχητών της πρώτης νικηφόρας μάχης στο χωριό Όστημα όπου ο Καούδης εξολόθρευσε είκοσι περίπου κομιτατζήδες από τους δεκάδες που επιτέθηκαν στην ολιγομελή ομάδα του και της επιδρομής στο χωριό Ζέλινιτς όπου ο Καραβίτης έδωσε κάποια πρώτα δείγματα των ικανοτήτων του στη μάχη και την πρόκληση απόλυτου αιφνιδιασμού στον εχθρό.
- Το πόσο πολύ κατανόησαν οι πρώτοι αγωνιστές το είδος του αγώνα στον οποίο τους ενέπλεξαν οι Βούλγαροι και πόσο γρήγορα προσαρμόστηκαν παρότι δεν είχαν καμία ειδική εκπαίδευση και σε αντίθεση με τους αξιωματικούς που έστελνε κατά καιρούς το κέντρο για να αναλάβουν την ηγεσία.
- Η έλλειψη μέσων και υποστήριξης. Οι Βούλγαροι είχαν υποστήριξη από Ρώσους και Αυστριακούς σε όπλα και εφόδια ενώ ακολουθούσαν μαρξιστικά πρότυπα αγώνα που ίσως για πρώτη φορά εφαρμόζονταν. Οι Έλληνες πολεμούσαν μόνο με γκράδες όταν οι εχθροί είχαν τυφέκια Μάουζερ και Μάνλιχερ.
Αυτό όμως που νομίζω ότι ενδιαφέρει πιο πολύ την ομάδα είναι ότι το 1935 αποδόθηκε στον Καραβίτη τιμητικά ο βαθμός του λοχαγού με 25ετή πλασματική θητεία και ο βαθμός του στρατηγού μετά θάνατον το 1949 και ότι έξι μήνες πριν το θάνατο του καθιερώθηκε μάθημα στη σχολή Ευελπίδων με τίτλο: "Μαθημα Ανταρτοπολεμου - ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ"!