Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 19:32

ΛΕΦΕΔ: Η Ομάδα Αναγνωρίσεως στην Άσκηση Cambrian Patrol

Ένα αναλυτικό άρθρο του Λοχαγού ε.α. Γκουντσίδη Γεωργίου, για την επιτυχημένη παρουσία της ΛΕΦΕΔ στην παγκοσμίου φήμης άσκηση Cambrian Patrol. Ένα αναλυτικό άρθρο του Λοχαγού ε.α. Γκουντσίδη Γεωργίου, για την επιτυχημένη παρουσία της ΛΕΦΕΔ στην παγκοσμίου φήμης άσκηση Cambrian Patrol.

Γράφει ο Λοχαγός εν αποστρατεία Γκουντσίδης Γεώργιος* 

Εκτός από τους συναδέλφους των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων που δουλεύουν αθόρυβα και μόνον αυτοί ξέρουν τι κάνουν με πρωτοβουλίες και αγάπη για την Πατρίδα, ζουν ανάμεσά μας και απλοί Έλληνες Πολίτες – Οπλίτες που παράλληλα με την καθημερινότητά τους έχουν την σωματική και ψυχική δύναμη να ανταγωνίζονται όχι μόνον αντίστοιχους κρατικά οργανωμένους Εφέδρους, Μόνιμο Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Ομάδες από Ειδικές Δυνάμεις άλλων κρατών από όλο τον κόσμο, στον στίβο που λέγεται "Περίπολο Κάμπριαν - Η Μέγιστη Πρόκληση".

Ότι διαβάσετε, όσοι ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε πραγματικά και αντικειμενικά, είναι η προσωπική εμπειρία του διαχειριστή αποστολής της ομάδας της ΛΕΦΕΔ που ήταν ο μοναδικός που συμμετείχε με δική του πρωτοβουλία και τις τέσσερις χρονιές (2011, 2013, 2018, 2019) σε όλες τις ενημερώσεις και τις απενημερώσεις του επιτελείου της άσκησης για τους αρχηγούς στρατού του Ην. Βασιλείου και να περάσει από όλους τους σταθμούς αξιολόγησης, να μιλήσει με όλους τους αξιολογητές και να δει πολλά περίπολα εν δράσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για οργανωτές, αξιολογητές και ασκούμενους, λόγω κεκτημένης πείρας, βγαίνοντας εκτός αποστολής καθόσον η αποστολή του διαχειριστή αποστολής ομάδας είναι να παραμένει κλεισμένος σε συγκεκριμένο χώρο μέσα στο στρατόπεδο με τους οδηγούς του ώστε εάν εγκαταλείψει κάποιος από ή όλη η ομάδα να την επιστρέψει στη βάση.

Με την πρώτη φορά λοιπόν που συμμετείχα σε ενημέρωση μαζί με τους Ακολούθους Άμυνας των συμμετεχόντων την Ημέρα Επίσκεψής τους σε συγκεκριμένα Σημεία Αξιολόγησης ο τιμώμενος Αρχηγός Στρατού όταν έφτασε σε εμένα ενδιαφέρθηκε να μάθει για αυτήν την ομάδα των Ελλήνων Εφέδρων και αφού του εξήγησα το εθελοντικό σκεπτικό ζήτησε να αλλάξει το πρόγραμμα και να πάει να δει την Ελληνική Ομάδα αφού ήταν και η πρώτη φορά συμμετοχής, με αποτέλεσμα να δούμε μαζί την Ομάδα μόλις είχε περάσει κολυμπώντας το υδάτινο κώλυμα, συνομίλησε μαζί της και παίρνοντας ηθικό η Ομάδα αναφώνησε Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ και αφού του εξήγησα επακριβώς φώναξε και αυτός την ίδια ιαχή. Έτσι αρχίζει να γράφει ιστορία η Ομάδα της ΛΕΦΕΔ η οποία επισφραγίζεται με τερματισμό και απονομή Χάλκινου Μεταλλίου και μάλιστα από τον ίδιο τον Αρχηγό.

Το παρακάτω αποτελεί μετάφραση από κείμενο του Αρχηγού Στρατού των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων:

“Το Cambrian Patrol είναι Παγκοσμίου – κλάσης, άσκηση 8μελών περιπόλων μακράς ακτίνας δράσης ανεξαρτήτως προέλευσης (Μονάδες Εφέδρων, Μονίμων από όλα τα Όπλα και Σώματα σαφώς και Ειδικών Δυνάμεων)σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Άμυνας που ανανεώνονται σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βγαίνουν από κάθε άσκηση και αυτό γίνεται από το 1959 (πλην 2020 λόγω κορωνοϊού), υλοποιείται από την 160 Ταξιαρχία Ουαλία (PENCADLYS Y 160 FRIGAD - CUMRU), δεν είναι ανταγωνιστική, ειδικοί στα θεματικά αντικείμενα σχεδιάζουν και διεξάγουν τα γεγονότα για αξιολόγηση τοποθετημένα σε ένα εύρος απόστασης 60 χλμ με πλήρη φόρτο μέσα σε 48 ώρες, δεν είναι μία σειρά σταθμών αξιολόγησης, είναι ότι πιο σύγχρονο μπορεί να προσφερθεί σαν επιχειρησιακή αξιολόγηση ομάδας που συμμετέχει σε οποιοδήποτε σύγχρονο πεδίο μάχης, και εάν όλα αυτά τα θεωρήσουμε εχθρό που πρέπει να νικήσει η ομάδα, το τρίπτυχο εχθρός καιρός και έδαφος συμπληρώνεται απόλυτα με τον πάντα εχθρικό καιρό που επικρατεί στο περιβάλλον της περιοχής του Μπρέκον Μπίκον (Καρμαρθεσάιρ και Πόβις) όπου γίνεται η περίφημη επιλογή των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του Ην. Βασιλείου.

Η εμπειρία δείχνει ότι μονάδες που δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτήν την εκδήλωση, κατά κανόνα έχουν φτωχή απόδοση. Μία γυμνασμένη και με κίνητρο ομάδα θα πρέπει να έχει μικρή δυσκολία να διαγωνιστεί στην άσκηση και να πετύχει τον αντικειμενικό σκοπό. Όσα νέα μέλη ομάδας ή νέες ομάδες πρέπει να κάνουν κτήμα τους την παρακάτω ενημέρωση. Τα μέλη της περιπόλου πρέπει να είναι σωματικά υγιή και να έχουν κάνει εξετάσεις καρδιολογικές/παθολογικές. Επίσης να έχουν την ικανότητα κολύμβησης με ρούχα για διάβαση υδάτινου κωλύματος. Κάθε μέλος περιπόλου πρέπει να είναι ικανός να κουβαλήσει το σακίδιο με τον εξοπλισμό και τον οπλισμό του σε λοφώδες έδαφος με συνήθως άσχημες καιρικές συνθήκες για την απαιτούμενη απόσταση. Οι δεξιότητες που βαθμολογούνται είναι οι παρακάτω: Σωματική Ικανότητα /Ψυχική Αντοχή, Ηγεσία, Λήψη και έκδοση διαταγών, Διαδικασίες Μάχης, Τεχνική Πεδίου Μάχης, Αναγνώριση εχθρικών θέσεων, Συλλογή Πληροφοριών, Πλοήγηση (προσανατολισμός και τήρηση της κατεύθυνσης), Δεξιοτεχνία στο ύπαιθρο, Διάβαση εμποδίων / διάσχιση ποταμού, Διαδικασία Ά Βοηθειών και εκκένωση τραυματία, Διαβίβαση Σημάτων / Αναφορών μέσω ασυρμάτου, Χειρισμός Αιχμαλώτων Πολέμου, Αναγνώριση οπλισμού και ναρκών, Βολή με ατομικό οπλισμό (αβολίδοτα), Αντιμετώπιση ΡΒΧΠ και διαδικασίες απολύμανσης, Αναφορές Περιπόλου.

Ημερομηνίες: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος: Φάση Σχεδιασμού, 5 –10 Οκτωβρίου: Φάση Οικοδόμησης, 1 - 20 Οκτωβρίου: Φάση Εκτέλεσης και 20 Οκτωβρίου – 13 Δεκεμβρίου 2019 Κλείσιμο.

Η 60ή επέτειος της Άσκησης ΠΕΡΙΠΟΛΟ ΚΆΜΠΡΙΑΝ (ΑσΚΠ) το 2019 έχει δει την 160ή (Ουαλική) Ταξιαρχία να επιτυγχάνει την ενοποίηση στην παράδοση αυτής της άσκησης, βασισμένη στην κατεύθυνση από τον Διοικητή Χερσαίου Στρατού μαζί για το 2015 και 2016. Κατευθύνσεις και Καθοδήγηση Διοικητού Χερσαίου Στρατού, από 2015 ήταν για την Άσκηση Περίπολο Κάμπριαν να είναι βασισμένη στα Ετήσια Στρατιωτικά Τεστ Εκπαίδευσης και να έχει πολεμική μαχητικότητα όπως η γενική σπονδυλική στήλη και να συμβάλλει στην αριστεία πολεμικής μαχητικότητας στο επίπεδο του τμήματος (Διμοιρίας-Ομάδας) σε όλη την έκταση του Βρετανικού Στρατού. Αυτό εδραιώθηκε το 2017 όταν ο Διοικητής Χερσαίου Στρατού καθόρισε ότι η Άσκηση Περίπολο Κάμπριαν να είναι η Λυδία Λίθος (δοκιμασίας, του τρόπου ελέγχου, της εξακρίβωσης, αποφασιστική βάση για κρίση) για την Επιστροφή στα Βασικά / Πρώτη Διδακτέα Ύλη Στρατιώτη και να παρέχουν κάποια σύγκριση με τους διεθνείς όμοιους.

Η Άσκηση ΚΠ19 είδε μερικές ισχυρές αποδόσεις από περιπόλους, ομάδες ατόμων του Βρετανικού Στρατού, Τακτικού, Εφέδρων, Ειδικών Δυνάμεων και Κέντρων Πανεπιστημίων Εκπαίδευσης Δοκίμων, γενικά κατανόησαν την προετοιμασία και την εκτέλεση που απαιτείται για την επιτυχία. Ορισμένοι διεθνείς εταίροι γνωρίζουν επίσης σαφώς τις θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες είναι τα κλειδιά για την επιτυχία.

Ο αριθμός ρεκόρ των διεθνών συμμετεχόντων (34) με Ομάδες Μονίμου Προσωπικού Ενόπλων και Ειδικών Δυνάμεων, υποδηλώνει ότι η Άσκηση Περίπολο Κάμπριαν έχει κατακτήσει το παγκόσμιας κλάσης κύρος της.

Αμυντική Συμφωνία. Η ΆσΚΠ φέρνει συμμετέχοντες από πολύ πιο μακριά και πέρα από αυτές τις χώρες ευθυγραμμιστεί με τις Ταξιαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου, και αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο. Το επίπεδο των 34 Διεθνών Περιπόλων ήταν πολύ καλό με βράβευση με 4 Χρυσά, 21 Ασημένια, 7 Χάλκινα και 1 Πιστοποιητικό Αξίας. Οι Διεθνείς Περίπολοι ενθαρρύνονται να συνεργαστούν νωρίς με τη Μονάδα ζευγάρι τους του Ηνωμένου Βασιλείου για να εξασφαλίσουν ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι για την αυστηρότητα της άσκησης και φέρνουν τον κατάλληλο προσωπικό στρατιωτικό εξοπλισμό για να διατηρήσουν τους εαυτούς τους στο έδαφος. Έθνη που σήμερα δεν έχουν καμία επίσημη αμυντική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούν να υποστηριχθούν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου με τους Ακολούθους Άμυνας στη χώρα.

Η τοποθεσία της Περιοχής Συγκεντρώσεως αποκαλύπτεται μόνον όταν οι περίπολοι αφικνούνται στο Σημείο Συναντήσεως στην έναρξη της φάσης. Στις περιπόλους δίνονται οι απαιτήσεις του χάρτη για το Σημείο Συναντήσεως στις οδηγίες ένταξης. Οι χάρτες της Άσκησης δίνονται σε αυτό το Σημείο Συναντήσεως. Οι περίπολοι παίρνουν νέα αποστολή σε νέες περιοχές στην πορεία τους γύρω από το δρομολόγιο της Άσκησης. Οι περίπολοι δεν γνωρίζουν το συνολικό δρομολόγιο από τις αρχικές διαταγές.

Βραβεία είναι: α. Χρυσό: 75% και άνω. β. Ασημένιο: 65-74%.γ. Χάλκινο: 55-64%. δ. Πιστοποιητικό: Έχει ολοκληρώσει την Άσκηση στον προβλεπόμενο χρόνο και πέτυχε βαθμολογία μικρότερη του 55%. Πιστοποιητικό δίνεται σε όλους όσους ολοκληρώνουν την Άσκηση Cambrian Patrol. Ωστόσο περίπολα ή μέλη περιπόλου που αποσύρονται δεν τους απονέμεται Πιστοποιητικό (Περίπολοι τα οποία έχουν απομείνει με 5 μέλη, θα βγαίνουν από την Άσκηση για λόγους ασφαλείας).

Ο μοναδικός πιο σημαντικός παράγοντας για να ολοκληρωθεί η άσκηση είναι το διαμέτρημα του Διοικητού της Περιπόλου και του Δεύτερου στην Διοίκηση. Είναι απαραίτητο η περίπολος να έχει έναν Διοικητή Περιπόλου και έναν Δεύτερο στη Διοίκηση που να: α. Μπορούν να τηρήσουν την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας χάρτη και πυξίδα και να είναι σίγουροι σε άλλες δεξιότητες προσανατολισμού. β. Είναι σωματικά υγιείς με ανάλογη φυσική κατάσταση. γ. Έχουν θάρρος ηθικού. Ένας αριθμός περιπόλων ή μέλη περιπόλων αποχώρησαν μόλις είχαν μία απώλεια (ατύχημα, τραυματισμό), ενώ θα μπορούσαν να συνεχίσουν. δ. Μπορούν να ηγηθούν και να θέσουν σε κίνηση την ομάδα, ειδικά στα χαμηλά σημεία κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι Διοικητές των Περιπόλων χρειάζεται να εύρωστοι με τα μέλη της περιπόλου που θέλουν να ¨υποχωρήσουν¨. Δυνατή ηγεσία απαιτείται σε αυτού του τύπου τις καταστάσεις”.

Η Ομάδα της ΛΕΦΕΔ συμμετείχε με δική της πρωτοβουλία το 2011, αποκλειστικά με ατομικά έξοδα και εκπαίδευση του καθενός στην ομάδα και συνέχισε το 2013, 1018 και 2019 αποτελώντας την μοναδική Ελληνική ομάδα που όχι μόνον πέρασε τα όρια της επιτυχίας, που είναι ο τερματισμός αλλά σπάνοντας τα ρεκόρ αποκτώντας τέσσερα μετάλλια με την επιμονή του περιπολάρχη και του βοηθού οι οποίοι ήταν παρόντες και στις τέσσερις επικές επιτυχίες με κάποιες αλλαγές μελών περιπόλου των οποίων η συμβολή είναι ισάξια.
Αφού σας παρέθεσα όλες τις εκτιμήσεις μου, θα παραθέσω μία αναλυτική παρουσίαση της άσκησης.

Επιθεώρηση Εξοπλισμού / Αποστείρωση: Σχεδόν όλες οι περίπολοι αφίχθησαν καλά προετοιμασμένες και αποστειρωμένες με μόνον μερικές Μονάδες να έχουν εκτεθεί αποκαλυπτόμενες με σήματα Μονάδων. Η πλειοψηφία των ομάδων είχε προσκολληθεί στην λίστα εξοπλισμού. Ακριβείς απαιτήσεις για τον εξοπλισμό καθορίζονταν στις Οδηγίες Ένταξης και επίσης κάποιες περίπολοι έφεραν πολλά περισσότερα από ότι χρειαζόταν. Όσον αφορά προηγούμενα έτη υπερβολικά βαριά σακίδια είχαν σαν αποτέλεσμα σε πολλές αποσύρσεις εξαιτίας των τραυματισμών και επιπλέον κούραση. Ο Περιπολάρχης ή ο Βοηθός Περιπολάρχη θα πρέπει να επιθεωρούν τον εξοπλισμό πριν την άσκηση και να αφαιρούν κάθε αχρείαστο υλικό από μέσα από την ομάδα.

Επικοινωνίες: Τουλάχιστον το 10% των ομάδων που αφίχθηκαν στο κέντρο επικοινωνιών δεν είχε πλήρη κατανόηση του πώς να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό επικοινωνιών που κουβαλούσαν. Σε κάποιες περιπτώσεις ο εξοπλισμός της περιπόλου χρειαζόταν κάποιας μορφής επιδιόρθωση προτού εγκαταστήσουν επικοινωνίες με τη βάση .Αυτό στο μεγαλύτερο βαθμό εξαιτίας της άφιξης των ομάδων με ελαττωματικό εξοπλισμό ο οποίος δεν είχε ελεγχθεί σωστά πριν από την Άσκηση. Καμία από τις περιπόλους δεν αφέθηκε να ξεκινήσει την περιπολία εκτός κι αν είχαν ένα ασύρματο τουλάχιστον που λειτουργούσε. Δορυφορικά τηλέφωνα χρεώθηκαν στις περιπόλους στην ανάπτυξη των περιπόλων από την περιοχή συγκεντρώσεως, η 10η χρονιά που εφαρμόζεται ο έλεγχος επικοινωνιών. Αυτά είναι σε σφραγισμένες πλαστικές θήκες και χρησιμοποιούνται μόνον σε περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης – εκτός ασκήσεως. Απέβησαν χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις. Το γεγονός ότι οι περίπολοι εφοδιάστηκαν με ένα δορυφορικό τηλέφωνο ως μέτρο ασφαλείας δεν είναι λόγος και δικαιολογία για άφιξη με εσφαλμένο ή ελαττωματικό εξοπλισμό ασυρμάτων.

Διαταγές Περιπόλου: Το πρότυπο, το επίπεδο των διαταγών ήταν γενικώς πολύ καλό και κάποια άριστα. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε ένας αριθμός ομάδων όπου οι περιπολάρχες έκαναν κοινά λάθη. Αυτό γενικώς προέκυπτε από ένα λάθος να προσκολλούνται στο έντυπο των Διαταγών. Λεπτομέρειες δρομολογίων, πόδια, ασκήσεις στα Σημεία Συναντήσεως, και Ενέργειες σε διάφορες καταστάσεις έτειναν σε αδυναμίες. Αυτά πρέπει να δηλώνονται για κάθε ξεχωριστή φάση της ενέργειας της περιπόλου. Για εκείνες τις περιπόλους οι οποίες είχαν αναπτύξει δικές τους Βασικές Οδηγίες Ενεργειών εκ των προτέρων, αυτό το πεδίο καλύφθηκε περισσότερο συνολικά. Μερικοί περιπολάρχες δεν έκαναν χρήση, ή καλή χρήση του μοντέλου κατά τη διάρκεια των διαταγών). Αυτό θα είχε συσχετίσει τις πληροφορίες για το έδαφος περισσότερο αποτελεσματικά.

Τήρηση κατεύθυνσης: Η κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν σταθερή, πάντως καθώς έπεφτε η νύχτα ο προσανατολισμός και η τήρηση της κατεύθυνσης απέβαινε μεγαλύτερη πρόκληση. Αυτά καλύφθηκε γενικά καλά με τις περισσότερες περιπόλους να χτυπούν τις σχετικές τοποθεσίες κοντά στους απαιτούμενους χρόνους. Πορευόμενοι με πυξίδα και αζιμούθιο ήταν κρίσιμο για την επιτυχία και μέτρηση βήματος ήταν το κλειδί (ειδικά στις δασώδεις περιοχές) έτσι ώστε να πιστοποιηθεί η απόσταση της πορείας σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Η μεθοδική χρησιμοποίηση της μέτρησης βημάτων και αζιμουθίων έκανε την διαφορά ανάμεσα στις ομάδες που πέτυχαν τους χρόνους τους και σε αυτές που απέτυχαν να διατηρηθούν με το βήμα της άσκησης. Αρκετές ομάδες απέβησαν ανακριβείς με την τήρηση της κατεύθυνσής τους με το να προσπαθήσουν να κινηθούν πολύ γρήγορα χωρίς κατάλληλους ελέγχους τήρησης κατεύθυνσης, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν γεωγραφικά αμήχανοι.

Φυσική κατάσταση: Παρατηρήθηκαν τα συνηθισμένα γεγονότα τραυματισμών όπως κάθε δρομολόγιο κάθε χρονιά. Το απότομο κυματοειδές έδαφος και η κίνηση την νύχτα ήταν οι αιτίες για πολλά προβλήματα με τα κάτω άκρα, μέση και πλάτη. Τα επίπεδα φυσικής κατάστασης διέφεραν πάρα πολύ μέσα στις ομάδες, τα οποία συχνά απογοήτευσαν σε ένα ή δύο άτομα. Οι περίπολοι πρέπει να θυμούνται είναι ότι είναι τόσο γρήγοροι, όσο το πιο αργό μέλος τους. Υπάρχουν φυσικά και μερικά ¨ψυχικά τραύματα¨ όπου βλέπεις στρατιώτες ανίκανους να συνεχίσουν εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων ηθικού. Πάντως η σωματική και ψυχική κατάσταση έριξε πολλές περιπόλους κάτω. Η ταχύτητα που δουλεύτηκε είναι με 2χλμ την ώρα με χρόνο για στάσεις διοικητικής μέριμνας. Ο χρόνος αυξάνεται περισσότερο στα πόδια (κομμάτια διαδρομής) τα οποία διεξάγονται το βράδυ και/η σε επάνω σε ειδικά δύσκολο έδαφος. Αυτό πρέπει να επιτυγχάνεται από όλες τις στρατιωτικές μονάδες, πάντως λάθη προσανατολισμού διάβρωσαν κάπως αυτό το αποτέλεσμα.

Ικανότητες Αναγνώρισης και Αναφορές: Από τις περιπόλους απαιτήθηκε να επιβεβαιώσουν και να αναγνωρίσουν μία εχθρική τοποθεσία στην οποία ο εχθρός θα περιπολούσε πεζός. Ένας αριθμός περιπόλων ανακαλύφθηκε από τον εχθρό σε αυτό το πόδι γιατί θυσίασαν την τακτική για την ταχύτητα κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης στους αντικειμενικούς τους σκοπούς. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν πέρασαν σε μία αναφορά περιπόλου, στις περισσότερες περιπτώσεις γραμμένη από την περίπολο σαν σύνολο. Πολλές αναφορές ήταν εξαιρετικές και καθαρά επεδείκνυαν τον χρόνο και την προσπάθεια που είχαν επενδύσει μέσα σε αυτήν, αλλά τα επίπεδα είχαν μεγάλες διακυμάνσεις. Αυτές που εκτελέστηκαν άριστα κατανόησαν ότι ο πρωταρχικός λόγος της ανάπτυξής τους ήταν να δώσουν ποιοτική ανατροφοδότηση στην Ιεραρχία. Οι αναφορές τους ήταν τις περισσότερες φορές λεπτομερείς και κατανοητές, καλύπτοντας όλα τα κύρια σημεία. Επιπλέον, καλά σχεδιαγράμματα βελτίωσαν σημαντικά την συνολική ποιότητα και χρησιμότητα της πληροφόρησης. Μία αναφορά περιπόλου πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να δώσει μία σειρά από συνιστώμενες ιδέες ενεργείας ή επιλογές εκτάκτων περιστατικών στην Ιεραρχία για μελλοντικές επιχειρήσεις. Ένας πολύ μικρός αριθμός περιπολαρχών βρήκαν περισσότερο ενδιαφέρον το να κοιμηθούν από το να βάλουν λίγο χρόνο και προσπάθεια στις αναφορές τους, και έτσι έχασαν πολύτιμους βαθμούς.

Σημείο Αναπαύσεως: Οι περίπολοι κινήθηκαν πεζή προς μία τοποθεσία χώρου αναπαύσεως όπου πρέπει να προετοιμαστεί η αναφορά της περιπόλου. Οι περίπολοι είναι σε αυτήν την τοποθεσία για περίπου 2-5 ώρες, εξαρτώμενο από τον προσανατολισμό τους και την ταχύτητα στο έδαφος κατά τη διάρκεια του πρώτου ποδιού του δρομολογίου. Αυτό παρέχει την ευκαιρία να βάλουν την τελευταία λεπτομέρεια μέσα στις αναφορές περιπόλου και να περιποιηθούν τον εαυτό τους.

Έκρηξη Ναρκών / Πρώτες Βοήθειες: (ή Τοποθεσία Πρόσκρουσης Ελικοπτέρου) Οι περίπολοι πήραν αποστολή να κινηθούν προς μία τοποθεσία φιλίων δυνάμεων. Με την άφιξή τους οι περίπολοι ενημερώθηκαν ότι μία ομάδα τοπικού στρατού (εθνοφύλακες) έπεσαν με το όχημά τους μέσα σε ένα ναρκοπέδιο και τραυματίστηκαν βαριά. Η περίπολος πρέπει να καθαρίσει έναν ασφαλή διάδρομο προς τους τραυματίες, να τους παράσχει πρώτες βοήθειες και να κάνει τη διακομιδή τους προς ένα σημείο προσγειώσεως ελικοπτέρου, περίπου 100 μ. από τη σκηνή του συμβάντος. Η τοποθεσία ενισχύεται από εθελοντές των ¨Αναπήρων εν Δράσει¨. Τα επίπεδα είχαν μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις περιπόλους. Οι καλές περίπολοι γρήγορα ασφάλισαν την τοποθεσία και εκτίμησαν την κατάσταση. Σωστές πρώτες βοήθειες δόθηκαν και οι τραυματίες διακομίστηκαν σωστά στο Σημείο Συναντήσεως. Μία μειοψηφία περιπόλων δεν ήταν σίγουρη για το πώς να χειριστεί με την κατάσταση και εκτέλεσε φτωχές διαδικασίες πρώτων βοηθειών.

Σημείο Αφέσεως: Οι περίπολοι μετά κινήθηκαν σε ένα σημείο αφέσεως όπου ο περιπολάρχης μπορεί να τελειοποιήσει την αναφορά περιπόλου καθόσον ο βοηθός περιπολάρχη λαμβάνει νέες διαταγές. Οι περίπολοι λαμβάνουν αποστολή να επιβεβαιώσουν μία πιθανή τοποθεσία, και να συνδεθούν με την τοπική αστυνομία σε μία προφυλακή αστυνομίας προτού συνεχίσουν για την επόμενη τους αποστολή.

Σημείο Ανασυγκροτήσεως Διέλευσης Συνόρων: Στο Σημείο Ανασυγκροτήσεως Διέλευσης Συνόρων οι περίπολοι πληροφορήθηκαν ότι τα σύνορα ήταν βαριά ναρκοθετημένα και ότι ο μοναδικός δρόμος να διασχίσουν τα σύνορα είναι με βάρκα, η οποία ήταν τοποθετημένη για τα περίπολα στην άκρη του υδάτινου κωλύματος.

Διάβαση Υδάτινου Κωλύματος: Το σημείο διέλευσης υδάτινου κωλύματος ήταν στην βορειοδυτική πλευρά του φράγματος Usk. Με την άφιξη στην άκρη του υδάτινου κωλύματος, οι περίπολοι πήραν περαιτέρω διαταγές και πληροφορήθηκαν ότι οι βάρκες είχαν υποστεί δολιοφθορά και ότι ο μόνος δρόμος για την επόμενη αποστολή τους είναι να το διασχίσουν κολυμπώντας. Η άσκηση αυτή γίνεται αργά το απόγευμα έως νωρίς το απόγευμα, ακόμα και με μερικές περιπόλους να το διασχίζουν με σκοτάδι. Τα επίπεδα είχαν μεγάλες διαφορές από εκείνους που είχαν ξεκάθαρα δοκιμάσει τις ασκήσεις τους και σε εκείνους που ούτε καν είχαν σκεφτεί ότι και αυτό είναι μία αποστολή. Οι περίπολοι οι οποίες έφτασαν στην ώρα τους και ήταν με καλά κίνητρα γενικώς την εκτέλεσαν άριστα. Συχνά – κοινά σφάλματα είναι έλλειψη της προστασίας/σκοπών και αργές ενέργειες στην απέναντι όχθη. Οι περισσότερες περίπολοι απενεργοποιήθηκαν (έκλεισαν διακόπτες) μόλις ολοκληρώθηκε η διάβαση του υδάτινου κωλύματος.

Στόχος Πυροβολικού / Αναγνώριση Οπλισμού και Ναρκών: Με την άφιξη σε αυτήν την αποστολή, ο περιπολάρχης και ένα άλλο μέλος της περιπόλου κλήθηκαν να βοηθήσουν τον τοπικό στρατό για κατάδειξη στόχων πυροβολικού. Ταυτόχρονα, δύο μέλη της περιπόλου κλήθηκαν να αναγνωρίσουν οπλισμό και νάρκες που χρησιμοποιούνται στο Αφγανιστάν. Η ικανότητα της κλήσης έμμεσων πυρών πυροβολικού από τους περιπολάρχες ποικίλε αξιοσημείωτα από πολύ καλά έως φτωχά, όλοι οι περιπολάρχες έπρεπε να είναι ικανοί να φέρουν σε πέρας αυτήν την αποστολή. Η αναγνώριση οπλισμού και ναρκών ήταν καλή με περισσότερα από τα κομμάτια να έχουν αναγνωριστεί.

Ενέδρα Κατά Προσωπικού: Με την άφιξη σε ένα Σημείο, ο περιπολάρχης λαμβάνει ένα σύνολο γρήγορων ενημερωτικών διαταγών που τον πληροφορούν ότι θα είναι οι οδηγοί διαμέσου ενός φιλικού χωριού προς μία ασφαλή περιοχή. Οι περίπολοι μετά έπεσαν σε ενέδρα σε πολύ κοντινή απόσταση και από έναν εχθρό σε βάθος. Η αγριότητα της αντίδρασης από τις ομάδες έδειξε μεγάλη ποικιλία. Τα περισσότερα περίπολα διεξήχθηκαν γρήγορα με επιθετικές εφόδους προς τον εχθρό ενώ άλλοι περίπολοι ήταν αργές να απαντήσουν στην απειλή. Το πεδίο βολής ασκήσεως υποστηρίζεται από υπερκείμενα και πλευρικά πυρά και για να ενισχυθεί το σενάριο χρησιμοποιήθηκαν υψηλά εκρηκτικά κοντά στο μέτωπο καθώς και ένα σύστημα ήχου.

Ανεφοδιασμός Πυρομαχικών: Με την ολοκλήρωση της ενέδρας κατά προσωπικού, οι περίπολοι πληροφορήθηκαν ότι ένα τοπικό χωριό ήταν υπό πολιορκία και χρειάζεται ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά. Οι περίπολοι πρέπει να κουβαλήσουν 3 ταινίες πυρομαχικών για γενικής χρήσης πολυβόλο (20 κιλά η καθεμία) με την καλύτερη ταχύτητα προς το χωριό, το οποίο είναι 2,4 χλμ μακριά.

Απενημέρωση Περιπόλου: Όλη η περίπολος δέχεται μία λεπτομερή επιθεώρηση η οποία ακολουθείται από μία απενημέρωση η οποία διαρκεί μία ώρα περίπου επάνω στην όλη ενέργεια της περιπόλου. Ο σκοπός είναι να εξαχθούν όσες περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν και να επιβεβαιωθεί ότι τα μέλη της περιπόλου έχουν φέρει σε πέρας την αναληφθείσα αποστολή. Οι περισσότερες περίπολοι φαίνεται να είναι ενήμερες για την ανάγκη αυτή και την εκτέλεσαν λογικά καλά. Μερικές περίπολοι ήταν εξαιρετικές και είχαν δουλέψει ξεκάθαρα σκληρά σαν ομάδα κατά τη διάρκεια της άσκησης με το να συλλέξουν όσο περισσότερες πληροφορίες ήταν δυνατόν. Άλλες περίπολοι δεν είχαν ανταλλάξει πληροφορίες μεταξύ των μελών τους και μόνον ο περιπολάρχης και ο βοηθός του είχαν την όποια πληροφορία. Μετά την απενημέρωση οι περίπολοι πληροφορούνται ότι θα κινηθούν προς μία περιοχή αναμονής πριν να αναλάβουν την επόμενη αποστολή. Μετά από αυτό το σημείο οι περίπολοι συναντιούνται με τους Διαχειριστές Ομάδων και πληροφορούνται ότι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την Άσκηση.

Διαχείριση στο πεδίο ασκήσεων: Οι χρόνοι δουλεύτηκαν με 2 χλμ την ώρα. Αυτό σχεδιάστηκε για να επιτρέψει στις ομάδες να σταματήσουν για να φάνε και να προετοιμάσουν ζεστά ροφήματα. Οι περίπολοι πρέπει να λαμβάνουν ζεστά ροφήματα και ζεστό φαγητό σε κάθε ευκαιρία. Παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές αναμονής της άσκησης ότι περίπολοι απλά καθόταν απογοητευμένοι στα σακίδιά τους αντί να διαχειρίζονται - περιποιούνται τους εαυτούς τους. Πολλοί περίπολοι είχαν προβλήματα εξαιτίας της μη φροντίδας των ποδιών τους κατά τη διάρκεια των στάσεων στις περιοχές αυτές.

ΑΠΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΑ ΛΕΦΕΔ Β12Β

ΧΩΡΑ: ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΑΔΑ: ΛΕΦΕΔ ΚΩΔΙΚΟΣ: Β12Β ΜΕΤΑΛΙΟ: ΑΣΗΜΕΝΙΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ 1: Περιοχή Αναπτύξεως – Διαβιβάσεις ( Έλεγχος Εξοπλισμού / Συστήματος, Εγκατάσταση Επικοινωνιών): Όλες οι Μη-Ηνωμένου Βασιλείου Περίπολοι εφοδιάστηκαν με ένα Δορυφορικό Τηλέφωνο, έγινε έλεγχος εξοπλισμού και επικοινωνιών και έναρξη λειτουργίας. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 2: Περιοχή Αναπτύξεως – Επιθεώρηση εξοπλισμού Ατομικού /Περιπόλου: Ο εξοπλισμός ελέγχθηκε βάσει του Καταλόγου, τα υλικά είχαν αδιαβροχοποιηθεί, ο ομαδικός εξοπλισμός που διανεμήθηκε εξίσου και δεν υπήρχαν απαγορευμένα αντικείμενα. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 3: Περιοχή Αναπτύξεως – Διαταγές Διοικητού Περιπόλου : Η Αμμοδόχος ήταν πολύ καλή, Προκαταρτικά, Έδαφος, Εχθρική Κατάσταση, Κατάσταση Φιλίων Δυνάμεων, Αποστολή / Εκτέλεση, Συντονιστικές Οδηγίες, Περίληψη, Διοικητική Μέριμνα, Διοίκηση & Διαβιβάσεις, καλύφθηκαν καλώς και η γενική εικόνα έκδοσης ήταν πολύ καλή. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 4: Χημική Βιολογική Ραδιολογική Πυρηνική – Άμυνα: Τακτική Προσέγγιση ήταν καλή, η Περίπολος ήταν σωστά ντυμένη, διαδικασίες διεξήχθησαν σωστά. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 5: Τακτική Διέλευση Υδάτινου Κωλύματος (Διαδικασίες Διέλευσης): Οι τεχνικές διέλευσης ήταν καλές και η ασφάλεια της πέρα ακτής ήταν στη θέση της πριν το 2ο τμήμα διασχίσει. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 6: Θέση Αναπαύσεως / Αναφορά Περιπόλου (Αναφορά Περιπόλου): Το Εξώφυλλο, Αποστολή και Καθήκοντα, Επιλογές – Προνομιούχες και Εναλλακτικές, Δυνάμεις Εχθρού, Οπλισμός και Εξοπλισμός Εχθρού, Όρια Εχθρού, Τακτικές και Συνήθειες (ρουτίνα) Εχθρού, Τύπος Θέσης, Δρομολόγιο εξόδου, καλύφθηκαν όλα αλλά έλλειπαν κάποιες λεπτομέρειες. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 7: Εξουδετέρωση – Εκρηκτικών Πυρομαχικών: Όλα τα στοιχεία διεξήχθησαν πολύ καλά – Τακτική Επίγνωση / Εκτίμηση Εδάφους και Κίνητρα, Προπαρασκευή: Ενημέρωση Προσωπικού από Περιπολάρχη / Ατομική Συλλογή και Εξοπλισμός. Παραβίαση: Διοίκηση και Έλεγχος / Διαστήματα / Σήμανση Λωρίδας. Τεχνικές Κοίτα/Αισθάνσου και Προωθήσου. Εντοπισμός νάρκης / Ασφαλής Σήμανση και Αποφυγή. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 8: Ασκήσεις Απωλειών Μάχης : Τα παρακάτω στοιχεία διεξήχθησαν πολύ καλά Αναφορά, Τακτική Προσέγγιση, Διαχείριση Σκηνής/Ταξινόμηση, Εφαρμογή , Έλεγχος Αεραγωγών, Εκτίμηση Αναπνοής, Διαχείριση Κυκλοφορικού, Βασική Υποστήριξη Ζωής, Αναφορά ΑΠΟΣΤΟΛΗ 9: Αναγνώριση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης: 100% βαθμολογία στην παροχή του αναφερόμενου ονόματος του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης, επιπλέον ήταν ικανοί να αναγνωρίζουν και τον ρόλο του καθενός (Αναγνώρισης, Μηχανικού κλπ) και άριστη γνώση του τύπου του οχήματος (Άρμα, ΤΟΜΠ κλπ). ΑΠΟΣΤΟΛΗ 10: Στοχοποίηση Πυροβολικού – Διαδικασίες: Η Περίπολος προσδιόρισε την τοποθεσία του εχθρού, χρησιμοποίησε τις Επικεφαλίδες Στοχοποίησης Πυροβολικού και παρέδωσε μία επιτυχημένη Αποστολή Πυρός. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 11: Η Επίθεση – Γρήγορες Διαταγές Μάχης: Περιγραφή του Εδάφους, Εχθρού, Χρησιμοποίηση Πυρών Υποστήριξης και Φωτισμού, Αποστολή και Σχέδιο, Αιχμαλωτισθέν Προσωπικό προς το Σημείο ανταλλαγής. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 12: Η Επίθεση – Κρούση: Εξεδόθη ένα εύλογο σύνολο διαταγών συνολικά, ακολουθούμενο από μία Κρούση. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 13: Η Επίθεση – Διαδικασίες Αιχμαλωτισθέντων Προσώπων (Νόμος Ένοπλων Συγκρούσεων, Διαδικασίες): Όλα τα στοιχεία της διαδικασίας Αιχμαλωτισθέντων Προσώπων ήταν σωστά – Ασφάλεια, Έρευνα (πολύ διεξοδική), Ασφάλιση, Διαχωρισμός & Περιφρούρηση (ανθρώπινη μεταχείριση καθ’ όλη την διάρκεια). ΑΠΟΣΤΟΛΗ 14: Καθολική Απενημέρωση Περιπόλου: Η Περίπολος αφίχθη σε καλή κατάσταση, Διοίκηση καθαρή και σύντομη- περιεκτική και παρείχε κάποιες πολύ καλές λεπτομέρειες. ΑΠΟΣΤΟΛΗ 15: Διαβιβάσεις – Ολοκληρωτική Εκτίμηση Περιπόλου ( Γραμμές Αναφοράς, Αναφορά Δραστηριότητας Περιπόλου, Φάση Επικύρωσης): Πολύ καλή διαδικασία ομιλίας (έκφραση) και καλές επικοινωνίες με Έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια, οι περισσότερες γραμμές φάσεων αναφέρθησαν και επιτυχή ραδιοτηλεφωνία μεταδόθηκαν στο Δορυφορικό Τηλέφωνο.

160 Ταξιαρχία Ουαλία: Επίσημη Μετά την Άσκηση Ατομική Αναφορά για Περίπολα:

2011 (G32B): Η ομάδα στο CP2011 καλώς άξιζε και πέτυχε ένα Χάλκινο. Ο καιρός σε αυτήν την φάση ήταν φρικτός, με καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη και πολύ κρύο. Μία πολύ καλή προσπάθεια με τις περισσότερες αποστολές να έχουν ολοκληρωθεί καλώς. Μπράβο. Ευχαριστούμε που ήρθατε.

2013 (F21R) (14 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Καναδάς (2), Ολλανδία (2), Αυστραλία (2), Βέλγιο (2). Νέα Ζηλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ινδία, Πακιστάν και Ελλάς). Η Ομάδα των Εφέδρων από την Ελλάδα πέτυχε βαθμολογία για απονομή Χάλκινου. Ο καιρός και φέτος σε αυτήν την φάση ήταν πολύ άσχημος, με καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη και πολύ κρύο ιδιαίτερα τις νύχτες. Σταθερά πολύ καλή προσπάθεια με τις περισσότερες αποστολές να έχουν ολοκληρωθεί καλώς. Μπράβο. Ευχαριστούμε που ήρθατε.

2018 (G30B): Το να ολοκληρωθεί το δρομολόγιο των 63 χλμ του ΚΠ18, μέσα σε δύο ημέρες είναι ένα μείζων επίτευγμα και κάθε ένα μέλος της περιπόλου ατομικά, θα πρέπει να επιβραβευθεί (του αξίζουν συγχαρητήρια) και να είναι πολύ υπερήφανο γι’ αυτό το γεγονός και μόνο. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά και υψηλής βαθμολογίας αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύουν ότι η περίπολος διοικούνταν καλώς, είχε επαγγελματισμό και είχε προετοιμαστεί γι’ αυτό το συμβάν. Οι περιοχές για ανάπτυξη θα βοηθήσουν με την εκπαίδευση για το ΚΠ της επόμενης χρονιάς (11-20 Οκτ 19) και εργαζόμενοι με κατεύθυνση το Χρυσό. Για την ολοκλήρωση της Άσκησης Περιπόλων Κάμπριαν, η Ελληνική Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας (G30B) της απονεμήθηκε το Ασημένιο Μετάλλιο Περιπόλου Κάμπριαν.

2019 (B12B) (Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Ψευτό Μακεδονία, Βοσνία& Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα (ΛΕΦΕΔ), Η.Π.Α. (West Point Military Academy), Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κόσσοβο, Κύπρος, Λεττονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μεξικό, Μολδαβία, Νέα Ζηλανδία, Νεπάλ, Νιγηρία, Ολλανδία, Ομάν, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Πολωνία, Σερβία, Σρι Λάνκα, Τουρκμενιστάν, Τσεχική Δημοκρατία, Φιλιππίνες, Χιλή. Το να ολοκληρωθεί το δρομολόγιο των 60 χλμ του ΚΠ19, μέσα σε δύο ημέρες είναι ένα μείζον επίτευγμα και κάθε ένα μέλος της Περιπόλου ατομικά, θα πρέπει να επιβραβευθεί συγχαρητήρια) και να είναι πολύ υπερήφανο γι’ αυτό το γεγονός και μόνο. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά και υψηλής βαθμολογίας αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Περίπολος ( B12B) διοικούνταν καλώς και είχε προετοιμαστεί γι’ αυτό το γεγονός. Θέματα για βελτίωση θα βοηθήσουν με την εκπαίδευση για της επόμενης χρονιάς το ΚΠ (16-25 Οκτ 20) και δουλεύοντας σκληρά προς ένα ΧΡΥΣΟ. Για την ολοκλήρωση της Άσκησης Περιπόλων Κάμπριαν η Ελλάς βραβεύθηκε με ένα Ασημένιο Μετάλλιο.

Από την πράξη, από τα γεγονότα και τα αποτελέσματα, αποδείχτηκε ότι η θέληση για επιτυχία των μελών της Ελληνικής περιπόλου, όλων απλών εφέδρων πολιτών που ασχολούνται υπό στιβαρή ηγεσία, να ξεπεράσουν όχι μόνο μόνιμα εκπαιδευμένους εφέδρους του Ην. Βασιλείου, ομάδες από μόνιμο προσωπικό των Όπλων - Σωμάτων, Ειδικών Δυνάμεων, άλλων Ομάδων από κράτη που βάσει συμφωνιών εκπαιδεύτηκαν από το Ην.Βασίλειο και τέλος από Ομάδες μόνιμου προσωπικού που μετά από πολύμηνες ασκήσεις στις χώρες τους νίκησαν, επιλέχτηκαν και εκπαιδεύτηκαν εντατικά ώστε να αντιπροσωπεύσουν τις χώρες τους.

Συμπερασματικά είναι ξεκάθαρο ότι η σταθερή ανοδική πορεία της ΟΑ της ΛΕΦΕΔ μοιραία την έχει εκτινάξει ως την πλέον εμφορούμενη με τα απαραίτητα προσόντα ώστε να φέρει την ανώτατη διάκριση του Cambrian Patrol που είναι το Χρυσό Μετάλλιο και μάλιστα τι πιο ωραίο το έτος 2021 κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες δίνοντάς τους μία ακόμα χαρά για τα 200 χρόνια της ελευθερίας από το 1821, γιατί αν κρίνω βάσει της πείρας μου στις ειδικές επιχειρήσεις, σε ποια ομάδα θα έδινα να φέρει σε πέρας μία αποστολή, σε μία που επιτυγχάνει σταθερά ή σε μία που θα χρειαζόταν να κάνω τόσο εκτίμηση κινδύνου όσο και τον παράγοντα τύχη;

*Ο Γκουντσίδης Γ. είναι Εκπαιδευτής ΝΑΤΟ επι σειρά ετών σε σχολεια του πρώην ILRRPS (ISTC πλέον) υπηρετών σε ΕΤΑ, Ζ'ΜΑΚ. Επίτιμο μέλος ΛΕΦΕΔ, Mission manager και τις 4 αποστολές της Ο.Α. ΛΕΦΕΔ στην άσκηση του στρατού Η.Β Cambrian Patrol.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 22:45