Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 00:17

ΤΑΜΣ Παναγία Σουμελά από τη ΛΕΦΕΔ Ημαθίας με εντυπωσιακή συμμετοχή

Εντυπωσιακή η συμμετοχή στην άσκηση που οργάνωσε το παράρτημα Ημαθίας της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Εντυπωσιακή η συμμετοχή στην άσκηση που οργάνωσε το παράρτημα Ημαθίας της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι πύλες του προσκοπικού κέντρου στην Καστανιά Ημαθίας, άνοιξαν αργά την Παρασκευή 23/2/24 το βράδυ περιμένοντας τους πρώτους ασκούμενους της διοίκησης της Σ.Σ.Α.Ε. Αθηνών.

Από το πρωί του Σαββάτου 24/2/24, τα μέλη της λέσχης μας, ανέλαβαν ήδη τα προκαθορισμένα τους καθήκοντα και ξεκινήσαμε μία αναγνωριστική διαδρομή πάνω στο πρωτεύον δρομολόγιο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το "LRRPS Go-NoGo Test 7Km 20Kg", κρίνοντας εν τέλει ότι έπρεπε να επιλεχθεί το δευτερεύον δρομολόγιο λόγω συνθηκών. Από τις 13:00 και μετά, ξεκίνησαν να έρχονται ασκούμενοι οι οποίοι αφού περνούσαν για εγγραφή από την γραμματεία και λάμβαναν ενημέρωση για το πλήρες πρόγραμμα, αναλάμβαναν και ξεκινούσαν.

Πρώτο στάδιο ήταν η ατομική πορεία των "7km Go-NoGo test" όπου γινότανε ζύγιση του φόρτου των ασκούμενων, δίνονταν συγκεκριμένες οδηγίες της διαδρομής και άμεσα ξεκινούσαν με ενδιάμεσο σταθμό στα 3,5 χλμ.
Δεύτερο στάδιο ήταν η εκμάθηση των βασικών λειτουργιών του ατομικού μας ασυρμάτου από τον Νίκο Ρωσσίδη.
Τρίτο στάδιο ήταν η σωστή χρήση του ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης (τουρνικέ) καθώς και η ατομική χρήση αυτού έπειτα από ένα stress drill από τον Βασίλη Ντούρο.
Τέταρτο στάδιο και άπαντες στη σάλα του κατασκηνωτικού για θεωρία πάνω στα περίπολα και θέσεις παρατήρησης όπου από δω και πέρα τη σκυτάλη παρέλαβε ο Γκουντσίδης Γιώργος(θείος Γκου).

Μετά τη θεωρία λοιπόν έρχεται η πράξη όπου αφού χωριστήκαμε σε περίπολα (λαμβάνοντας μέριμνα αναφορικά με όσα περίπολα προσήλθαν ήδη σχηματισμένα σύμφωνα με τη σύνθεση που θα έχουν αυτά στον προσεχή Μακεδονομάχο 2024 ώστε να παραμείνουν αρραγή), ξεκινήσαμε για το βουνό βάσει χάρτη και συντεταγμένων που μας είχαν δοθεί. Κάθε περίπολο πια, πήγαινε στη θέση όπου θεωρούσε ότι ήταν η καταλληλότερη πάνω στις συντεταγμένες του χάρτη που είχαμε και ξεκινούσε να φτιάχνει το παρατηρητήριο που μετέπειτα θα δήλωνε έτοιμο στον ασύρματο ούτως ώστε να ξεκινήσει την αναγνώριση οπλικών συστημάτων,(Καθ όλη τη διάρκεια δε της ετοιμασίας των παρατηρητηρίων υπήρχε ένας περίεργος που τριγυρνούσε εκεί ανάμεσά μας και μας ενοχλούσε).

Στις 23:00 βάσει προγράμματος έπρεπε να ήμασταν πίσω στη βάση για το προβλεπόμενο οικογενειακό δείπνο (σύσφιξη σχέσεων και γνωριμίας μεταξύ μας). 00:00 και για ένα δεκάλεπτο περίπου έγινε ομιλία από τον πρόεδρο της λέσχη μας σε όλους για να ευχαριστήσουμε όσους ήρθανε και μας τιμήσανε με την παρουσία τους όπου με τη σειρά μας τιμήσαμε με μία αναμνηστική πλακέτα τον Θείο.

Κυριακή 25/2/24 στις 05:30 εγερτήριο και 6:00 η ώρα επιστροφή στη σάλα του κατασκηνωτικού για συνέχιση της θεωρίας πάνω στα παρατηρητήρια και απενημέρωση της προηγούμενης ημέρας. Με το πρώτο φως της ανατολής σύσσωμοι βγήκαμε στον προαύλιο χώρο όπου έγινε έπαρση σημαίας με αναφώνηση του εθνικού μας ύμνου.

Από κει και πέρα τα περίπολα ανέλαβαν φόρτο και βάσει δρομολογίου ξαναβγήκαμε στο βουνό όπου εκ νέου στήθηκαν παρατηρητήρια για αναγνώριση οπλικών συστημάτων. Βάσει οδηγιών θα έπρεπε άμεσα μετά την αναγνώριση το κάθε περίπολο ξεχωριστά να φύγει και να πάει για κρούση σε ένα πυροφυλάκιο όπου μετά από πληροφορίες βρισκόταν εκεί αιχμάλωτος ένας δικός μας πιλότος. Το μέρος εκτός από τον πιλότο έκρυβε πληροφορίες και οπλικά συστήματα. Με την επιστροφή στη βάση ακολούθησε στοίβος τοπογραφίας, όπου με την χρήση πυξίδας έπρεπε να βρεθούν 6 σημεία και να αναγνωριστούν τα οπλικά συστήματα του σημείου.

Μετά την αντιπαραβολή των απαντήσεων, ακολούθησε η ανάληψη μιας τελευταίας αποστολής. Να καταλάβουμε και να καταστρέψουμε ένα πολυβολείο σε ύψωμα που μας δόθηκε το στίγμα του βάσει συντεταγμένων πάνω στο χάρτη. Επιστροφή για απενημέρωση ολόκληρης της άσκησης και με μια υπόσχεση από όλους προς όλους να τα πούμε σύντομα στον Μακεδονομάχο στις 5-7 Απριλίου στην Καστανούσσα Σερρών.

Συμμετέχοντες, έφεδροι αξιωματικοί 6, υπαξιωματικοί και οπλίτες 62, Σύνολο 68 συμμετέχοντες.

Εκ μέρους της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ημαθίας ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους όσοι μας τιμήσατε με την παρουσία σας και ιδίως στους ανθρώπους που μας έμαθαν πράγματα, στο Νίκο στον Βασίλη και στον ΘΕIΟ μας. Τέλος, σε μας τους ίδιους, τα μέλη της λέσχης μας και ιδιαίτερα την Μαρία και την Θωμαή, που με πολύ ΑΓΑΠΗ και άψογη ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ για δεύτερη φορά διοργανώσαμε την άσκηση Τ.Α.Μ.Σ. Παναγία Σουμελά.

Τα πάντα για τη σημαία μας και την ιστορία αυτού του τόπου.
Είς το επανιδείν λοιπόν, του χρόνου με το καλό.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin