Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούλιος 2020
Write on Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρά την σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την επιστροφή μεγάλου μέρους του τουρκικού στόλου στους ναυστάθμους του.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) αλλά και το σύνολο των επιτελών στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχουν δώσει το σύνθημα της ετοιμότητας στις Μονάδες και τα στελέχη. Οι Έλληνες επιτελείς, παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις, καθώς η NAVTEX που είχε εκδώσει η Τουρκία, για έρευνες νότια του Καστελόριζου, λήγει - τυπικά - στις 2 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως με την έναρξη της κρίσης την περασμένη Τρίτη, το σύνολο σχεδόν των Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα. Ιδιαίτερα επισημαίνεται το γεγονός, πως πέρα από το Πολεμικό Ναυτικό που “έκλεισε” το Αιγαίο με την κινητοποίηση του 85% του Στόλου, την Πολεμική Αεροπορία που είχε την μέγιστη διάθεση αεροσκαφών, όχι μόνο για αποστολές αναχαίτισης αλλά και για κρούση με τις αντίστοιχες φορτώσεις των μαχητικών, τα ιπτάμενα ραντάρ που συνέλλεγαν πληροφορίες, το Δ΄ Σώμα Στρατού που κινητοποιήθηκε στον Έβρο και την ΑΣΔΕΝ που είχε την ευθύνη για την ετοιμότητα στα νησιά, ακόμα και οι μαθητές των Παραγωγικών Σχολών των ΕΔ τέθηκαν σε επιφυλακή!

343 1

Ο ρόλος της Κρήτης

Ο κομβικός ρόλος της Κρήτης, στις ευρύτερες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά μέσα από την τελευταία κρίση. Η 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά με τις δύο Μοίρες των αεροσκαφών F-16C/D Block 52+, η 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι με τα F-16 επιφυλακής (... και όχι μόνο), ο Ναύσταθμος της Σούδας και η βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο ανατολικό τμήμα του νησιού, αλλά και Μονάδες που εδρεύουν στην Κρήτη και έχουν επιχειρησιακό προσανατολισμό προς την “περιοχή ενδιαφέροντος”, κινητοποιήθηκαν ταχύτατα και σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν έτοιμες να αναλάβουν αποστολές.

Οι Έλληνες επιτελείς, είχαν την ευκαιρία να μετρήσουν χρόνους, να καταγράψουν ανάγκες και ελλείψεις σε επίπεδο υλικών και μέσων, να δοκιμάσουν ουσιαστικό όλο το “σύστημα” κινητοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και της όσο το δυνατόν γρηγορότερης διάθεσης των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους για να επιχειρήσουν. Μπορεί αυτή η διαδικασία να δοκιμάζεται σε ασκήσεις, ωστόσο εδώ υπήρχε μία ελληνοτουρκική κρίση από τις σοβαρότερες των τελευταίων ετών, οπότε όλα έπρεπε να γίνουν με αυτό το σκεπτικό και με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά. Άπαντες ανταποκρίθηκαν άψογα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιστρατεύτηκε – πέρα από την επαγγελματική επάρκεια – και το φιλότιμο του προσωπικού.

Όπως είναι γνωστό, το Πολεμικό Ναυτικό έχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Ναυστάθμου στη Σούδα, γεγονός που θα επιτρέψει σε μεγάλες μονάδες του Στόλου να έχουν ως μόνιμη βάση την Κρήτη, προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι που απαιτούνται ώστε τα πλοία να βρίσκονται στην περιοχή της Δωδεκανήσου, του συμπλέγματος της Καστελορίζου - Μεγίστης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου.

5aec9 dsc02671 1024x768

Μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει άμεσα από την ηγεσία, στην μόνιμη παρουσία στο νησί και ειδικά στο Ηράκλειο (με μηδαμινό κόστος καθώς οι εγκαταστάσεις υπάρχουν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην – πρώην – 126 Σμηναρχία Μάχης) ελικοπτέρων Chinοοκ της Αεροπορίας Στρατού αλλά και επιθετικών ελικοπτέρων Apache, προκειμένου τα εναέρια αυτά μέσα να είναι κοντά στις αερομεταφερόμενες δυνάμεις που εδρεύουν στην Κρήτη (1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, 547 Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού και 545 Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού της 5ης Α/Μ Ταξιαρχίας) και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος με την αναμονή της άφιξής τους από την ηπειρωτική χώρα, σε περίοδο επιχειρήσεων. Τα σχέδια υπάρχουν, το θέμα έχει μελετηθεί, απλά απαιτείται η ενεργοποίησή τους.

Και η πρόσφατη κρίση, ανέδειξε την αναγκαιότητά τους...

Write on Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

VIP PROTECTION SEMINAR θα πραγματοποιηθεί από την Crete krav maga στο Ηράκλειο Κρήτης. Ή έναρξη του σεμιναρίου θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις συμμετοχής τους μέχρι τις 25 Αυγούστου.

Μερικά από τα θέματα που θα διδαχθούν:

Τεχνικές αυτοάμυνας και τεχνικές προστασίας του VIP σε όλων των ειδών επιθέσεις (πιστόλι, μαχαίρι, ραβδί κ.α.).

Οργάνωση ασφάλειας VIP, οικογένειας, σπιτιού, χώρου εργασίας.

Σχεδιασμός δρομολογίων, ανάλυση δρομολογίων.

Τακτικές εισόδου-εξόδου από αυτοκίνητο, κτήρια, κ.α.

Συνοδεία VIP από ένα άτομο.

Συνοδεία VIP από δύο άτομα.

Σωστή γνώση-χρήση όπλου.

Εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Ανάλυση επιθέσεων (πριν από το κτύπημα, πως λειτουργούν, στάδια) κ.α

Το σχολείο ολοκληρώνεται σε 8 ημέρες
( 8 Κυριακές 10.00 - 17.00 )

6 Σεπτεμβρίου

13 Σεπτεμβρίου

20 Σεπτεμβρίου

27 Σεπτεμβρίου

4 Οκτωβρίου

11 Οκτωβρίου

18 Οκτωβρίου

25 Οκτωβρίου

Για περισσότερες πληροφορίες - εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Υ.Γ. Η Crete krav maga διατηρεί το δικαίωμα να μην δεχτεί άτομα χωρίς περισσότερες εξηγήσεις.

Διεύθυνσηꓽ Λεωφόρος Κνωσού 60

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6937073117

http://www.kravmagacrete.gr/gr/contact 

Write on Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 Κατηγορία ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας διενεργείται έρευνα σχετικά με το παρακάτω μήνυμα (sms),που αποστέλλεται σε κινητά τηλέφωνα, καλώντας τους πολίτες να παρουσιαστούν στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα για δήθεν χορήγηση Φύλλου Πορείας από το Στρατό.

Το μήνυμα αυτό είναι καταφανώς απατηλό και παρακαλούνται οι πολίτες να το αγνοούν.

110743193 978738249231389 6520433719228713340 o

 

Write on Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) τιμώντας όλους όσους πριν από 46 χρόνια πολέμησαν κατά την εισβολή των βαρβάρων στην Κύπρο από Σάββατο 18 έως Κυριακή 19 Ιουλίου βρέθηκε σε περιοχή του Έβρου για να ασκηθεί σε τακτικές μάχης, στα πλαίσια του σχολείου ηγητόρων μικρών κλιμακίων.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, ήταν και ο Εθνοφύλακας Χαράλαμπος Αλατζιάς, γιατρός στο επάγγελμα, ο οποίος μετά το τέλος της άσκησης μετέφερε τις εντυπώσεις του.

111358374 10215810496126436 337883765625525609 n

Έγραψε λοιπόν τα εξής:

"Συνάσκηση με τη ΛΕΦΕΔ, την οποία είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην περιοχή του Σουφλίου στο πρώην στρατόπεδο της Λυκόφης, στα πλαίσια της ετήσιας άσκησής τους που διοργανώνουν προς τιμήν των μαχητών της Κύπρου κατά τον πόλεμο με τους Τούρκους το 1974.

Μοναδική εμπειρία... Ανάμεσα σε ανθρώπους με άψογη στρατιωτική πειθαρχία, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, πως το κάνουν και γιατί το κάνουν... Η άσκηση περιελάμβανε τακτικές μάχης, με άψογο σχεδιασμό, απολογισμό και επανάληψη...ο ιδρώτας πολύς, το μυαλό να δουλεύει στο κόκκινο, το μυϊκό σύστημα να υπερ-λειτουργεί... Αισθάνεσαι την αδρεναλίνη να κατακλύζει το σώμα σου και να κοκκινίζει την όρασή σου, αντιλαμβάνεσαι μερικές φορές ότι και οι μικρο-κινήσεις σου σε εγκαταλείπουν, ακούς ενίοτε μόνο το σφυγμό σου και νιώθεις τη θερμή σου ανάσα...

Προσπαθείς να τα καταπολεμήσεις όλα αυτά μαζί με την απειλή που έρχεται από μακρυά και μερικές φορές σε αγγίζει... Βλέπεις τα όριά σου, τις αντοχές σου και τι μπορείς να κάνεις ώστε αυτά να τα επιμηκύνεις, νιώθεις το ξαφνικό και συνάμα τον φόβο, προσπαθείς να προβλέψεις το απρόσμενο και ψάχνεις για κάθε αστάθμητο παράγοντα, που ίσως σε οδηγήσει στην ολική καταστροφή, ώστε να τον αποφύγεις... μαθαίνεις τον τρόπο να γίνεσαι "σκιά", αντιλαμβάνεσαι την αξία του σωστού εξοπλισμού και της προσαρμογής του επάνω σου και πάνω απ' όλα εμπεδώνεις την ευθύνη τού να διοικείς καθώς και την πειθαρχία που πρέπει να επιδεικνύεις όταν διοικείσαι ώστε να παραμείνουμε όλοι ζωντανοί μέσα σε αντίξοες και ακραίες συνθήκες...

109916428 10215810492526346 684709898696866393 n

Αντιλαμβάνεσαι την έννοια της ομάδας και πόσο σημαντικό είναι να παραμένει συμπαγής, γνωρίζεις και αντιλαμβάνεσαι πως τις μάχες τις καθορίζουν και τις κερδίζουν τα μικρά τμήματα... Πως τα πολλά μυαλά είναι καλύτερα από το ένα αρκεί να μάθεις τον τρόπο να τα ενώνεις όλα. Μαθαίνεις να επικοινωνείς, έστω και με ανθρώπους που συναντάς πρώτη φορά κι αυτό έχει να κάνει με την άψογη και υποδειγματική πειθαρχία τους, είναι ο τρόπος τους, είναι η επιλογή τους, είναι η εκπαίδευσή τους και ότι αποφάσισαν να αποτελούν το ένα και συμπαγές.

Μέσα σε λίγη ώρα ενσωματώνεσαι και γίνεσαι ένα μ' αυτούς, εξάλλου δεν έχεις άλλη επιλογή και τελικά καταλαβαίνεις και αντιλαμβάνεσαι πολλά πράγματα που αγνοούσες, τόσο για τον εαυτό σου και για τα όριά σου, όσο και για την αξία των συμμαχητών σου και τι σημαίνει ο ένας να καλύπτει τον άλλον ώστε να παραμείνουμε ζωντανοί και να γίνουμε ο εφιάλτης των εχθρών, πολύ δε περισσότερο αντιλαμβάνεσαι πράγματα για τις τακτικές μάχης, την κίνηση και την δύναμη που έχει το άρρηκτο και συμπαγές...

Το πατριωτικό σου συναίσθημα τονώνεται και δυναμώνει... γιατί βρίσκεσαι ανάμεσα σε "αδέλφια εν όπλοις"!!!

Βλέποντας, νιώθοντας και βιώνοντας αυτές τις στιγμές μ' αυτούς τους καθημερινούς ανθρώπους που κάνουν αυτό που κάνουν από αγάπη προς την Πατρίδα και είναι έτοιμοι για τη στιγμή που αυτή θα απειληθεί σου έρχονται στο νου τα λόγια του Καζαντζάκη, "λίγες είναι οι ψυχές που κρατάν ετούτον τον κόσμο και δεν πέφτει...λίγες είναι, μα φτάνουν".
Εν κατακλείδι, ήταν μια ακόμη ευκαιρία ώστε να αντιληφθούμε την αξία της Εφεδρείας... Ένα Έθνος που έχει αποφασίσει να παραμείνει Έθνος και να επιβιώσει πρέπει να είναι ένα οπλισμένο Έθνος!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τη ΛΕΦΕΔ θα ήταν το λιγότερο, ένα μεγάλο Μπράβο για τον τρόπο τους, τις αρχές τους και την άψογη παρουσία τους στον στρατιωτικό και όχι μόνο τομέα θα ήταν ίσως το ελάχιστο!"

110157923 10215810490966307 2636335884753617641 n

Write on Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος: Θα κυριαρχήσουμε σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, αν και όποτε απαιτηθεί