Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Οκτώβριος 2022
Write on Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης – Φωτογραφίες Φάνης Μπόσκος

Την ώρα που τα πρώτα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Μarder 1A3 έχουν παραληφθεί από τον Ελληνικό Στρατό και μάλιστα έκαναν και την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης (28/10), η αντιπολίτευση επιμένει να συντηρεί το «ζήτημα» της «μειωμένης ισχύς πυρός στα νησιά», ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής των παρωχημένων ρωσικών BMP-1 με τα γερμανικών ΤΟΜΑ.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε κάνει «σημαία» το συγκεκριμένο ζήτημα, προσπαθώντας με αίολα επιχειρήματα και αστήρικτες υποθέσεις να το αναδείξει ως εσκεμμένη ενέργεια που οδήγησε στην αποδυνάμωση της άμυνας των νησιών, αφήνοντας αιχμές ακόμα και για την ηγεσία των ΕΔ, που «ενέδωσε σε πιέσεις και επέτρεψε στο να φύγουν τα BMP-1 από τις Μονάδες ενώ δεν θα αντικατασταθούν από τα Marder τα οποία θα πάνε στον Έβρο».

Δυστυχώς, πέρα από τα πολιτικά στελέχη που δεν έχει και κανείς την απαίτηση να γνωρίζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των οπλομηχανημάτων, απόστρατοι Αξιωματικοί που είχαν φθάσει μάλιστα μέχρι τα ανώτατα αξιώματα της Ιεραρχίας, «έριχναν νερό στο μύλο» της πολιτικής εκμετάλλευσης με φόντο το πυροβόλο των 73mm των ρωσικών τεθωρακισμένων το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ το παρομοίαζαν με το ...σπαθί του Λάιονο από τους Θάντερκατς που θα κάνει, την ώρα της μάχης, την κρίσιμη διαφορά.

Εσχάτως, εμφανίστηκε και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, να κυκλοφορεί ...αφίσα που απεικονίζει Marder με Γερμανικά διακριτικά – δεν είχαν δει τις φωτογραφίες με τα ελληνικά πλέον ΤΟΜΑ; - και με το αίτημα «Να καλυφθεί το κενό στην ισχύ πυρός των νησιών του Αν. Αιγαίου».

311865076 2424166557736239 1801204976527846647 n

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Α. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, έκρινε πως η συγκεκριμένη ανταλλαγή (40 BMP-1 έναντι 40 Marder 1A3) ήταν ιδιαιτέρως συμφέρουσα για συγκεκριμένους επιχειρησιακούς λόγους. Ο σημαντικότερος είναι πως οι Μονάδες απαλλάσσονται από ένα πεπαλαιωμένο τεθωρακισμένο (BMP-1) ενώ εισάγουν σε υπηρεσία ένα καλύτερο (βασικά δεν υπάρχει καμία σύγκριση) τεθωρακισμένο (Marder).

B. Τα BMP1 αντικαταστάθηκαν στα νησιά με Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113 και Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως Μ1117, που είναι αξιόπιστα, καλύτερα από το ρωσικό τεθωρακισμένο και μπορούν να εκτελέσουν πλήρως τις αποστολές που θα αναλάβουν οι Μονάδες. Πολλά οχήματα των δύο τύπων έχουν ήδη προωθηθεί στα νησιά, το προσωπικό εκπαιδεύεται ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και βολές με τον οπλισμό που φέρουν.

313273686 1248578112355940 3629445791761999342 n

Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113.

Τα Μ113 χρησιμοποιούν το πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7mm (ότι είχε απομείνει λειτουργικό και στα BMP-1 δηλαδή...) ενώ τα Μ1117 φέρουν ένα πολυβόλο Μ2ΗΒ, ένα πολυβομβιδοβόλο των 40mm και ένα πολυβόλο MG3 σε έστορα επί του πύργου. Άρα πρακτικά και μόνο από άποψη οπλισμού, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη από ότι με τα ρωσικά τεθωρακισμένα σε υπηρεσία.

313128398 1120473508843170 3925874815119808098 n

Τεθωρακισμένο Τροχοφόρο Όχημα Αναγνωρίσεως Μ1117.

Γ. Η κυριότερη ένταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει να κάνει με την άστοχη και εκτός επιχειρησιακής λογικής σύγκρισης του πυροβόλου των 73mm που φέρει το ρωσικό BMP-1 με το πυροβόλο των 20mm που φέρουν ως κύριο οπλισμό τα Marder. To χαμηλής πιέσεως πυροβόλο των BMP-1 είχε πρακτικά απαξιωθεί και δεν χρησιμοποιούνταν σε πάρα πολλά από τα τεθωρακισμένα του τύπου. Δεν λειτουργούσε, δεν μπορούσε να εκτελέσει βολή εν κινήσει, ήταν επικίνδυνο για το πλήρωμα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ( προγραμματισμένες βολές συντηρήσεως) η πυροδότησή του γινόταν με ...σχοινί και με το πλήρωμα έξω από το όχημα για λόγους ασφαλείας!

47077203 2255164968106309 7683787979642372096 o

ΒMP-1 κατά την διάρκεια εκτέλεσης βολών. Το προσωπικό βρίσκεται έξω από το τεθωρακισμένο... (Φωτογραφία από το διαδίκτυο)

Αντίθετα, το πυροβόλο των 20mm των Marder είναι αξιόπιστο, έχει ασύγκριτα καλύτερη ταχυβολία, πλεονεκτήματα κλπ, με κυριότερο το ότι είναι ένα όπλο της γερμανικής Rheinmetall που είδη υπάρχει σε πολύ μεγάλους αριθμούς στο ελληνικό οπλοστάσιο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε εμπειρία του προσωπικού, απόθεμα πυρομαχικών και άλλα.

Δ. Το BMP-1 στερείται οποιουδήποτε σύγχρονου συστήματος σκοπεύσεως, νυχτερινού βοηθήματος κλπ. Σε αντίθεση με τα Marder. Άρα εδώ έχουμε μια ουσιαστική διαφορά που από μόνη της μπορεί να δικαιολογήσει την υπεροχή του γερμανικού τεθωρακισμένου.

312716146 439104421673706 8837177506213651676 n

Τα πρώτα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Μarder 1A3 έκαναν και την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. (Φωτογραφία από το διαδίκτυο)

Ε. Τα Marder επιλέχθηκαν με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια να ενισχύσουν τις Μονάδες του Δ΄Σώματος Στρατού στον Έβρο και όχι στα νησιά ώστε να συνεργάζονται με τα γερμανικά άρματα μάχη τύπου Leopard. Αυτό θα επιτρέψει την ταχύτατη ένταξή τους, την ορθολογική χρησιμοποίησή τους ενώ από άποψη συντήρησης, υλικών, ανταλλακτικών κλπ, θα είναι κάτι εύκολο, στα χέρια πληρωμάτων που έχουν μάθει να επιχειρούν με οπλομηχανήματα γερμανικής κατασκευής και φιλοσοφίας. Έτσι έκρινε η ηγεσία ότι έπρεπε να γίνει και έτσι έγινε.

312845917 857856765586100 7567677067469336218 n

Τα Marder επιλέχθηκαν με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια να ενισχύσουν τις Μονάδες του Δ΄Σώματος Στρατού στον Έβρο.

Σημείωση 1: Το ΓΕΣ στο παρελθόν έχει αποδεσμεύσει 100 BMP-1 τα οποία κατέληξαν στο Ιράκ το 2005, και 92 BMP-1 τα οποία δωρίθηκαν στην Αίγυπτο επί διακυβέρνησης της χώρας από ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, από 193 συνολικά που ήταν διαθέσιμα σε άλλους χρήστες εκείνο το διάστημα.

Σημείωση 2: Με μια απλή έρευνα και μερικές επαφές με στελέχη του ΕΣ που υπηρετούν σε Μονάδες που διέθεταν τα BMP-1 (είναι οι κατάλληλοι άλλωστε να μας το πουν) μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας (πόσο μάλλον αν πρόκειται για τομεάρχες άμυνας κλπ των πολιτικών κομμάτων) πως το Ελληνικός Στρατός ξεφορτώθηκε ένα παντελώς ξεπερασμένο τεθωρακισμένο και παρέλαβε εντελώς δωρεάν ένα πολύ καλύτερο τεθωρακισμένο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις 21 Οκτωβρίου 2022, το πρώτο μπλοκ της πρώτης φρεγάτας FDI HN ( Φρεγάτα Άμυνας και Επέμβασης) για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τοποθετήθηκε στη ναυπηγική δεξαμενή (dry dock) στο Ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient παρουσία του Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, Αρχηγού ΓΕN. Αυτό το σημαντικό βήμα σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του πλοίου στο χώρο ναυπήγησης.

Στις 24 Μαρτίου 2022, η Ελλάδα επέλεξε να εξοπλίσει τις ναυτικές της δυνάμεις με τρεις φρεγάτες άμυνας και επέμβασης,συν μια ακόμη με προαίρεση αγοράς,περιλαμβανομένου και της εν χρήσει υποστήριξη τους. Η FDI HN, που σχεδιάστηκε και ναυπηγείται από τηNaval Group στο Lorient, θα ενισχύσει γρήγορα και βιώσιμα τις δυνατότητες του Στόλου Πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς θα παραδοθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας από το 2025 για τις δύο πρώτες μονάδες και το 2026 για την τρίτη.

Naval 21Octobre22 05

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος κος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ δήλωσε: «Είμαι πολύ υπερήφανος που, ως Αρχηγός ΓΕΝ παρίσταμαι στην τοποθέτηση της πρώτης φρεγάτας FDI ΗΝ στη ναυπηγική δεξαμενή. Φιλοδοξία μας είναι η FDI HN να γίνει η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στόλου και να μας προσφέρει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα FDI HN σηματοδοτεί τη βούληση των χωρών μας να σταθούν μαζί με αλληλεγγύη ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές και θέτει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής άμυνας του αύριο».
Ο Olivier de la Bourdonnaye, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος των Προγράμματων της Naval Group, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτό το σημαντικό ορόσημο για τη βιομηχανική παραγωγή της πρώτης φρεγάτα άμυνας και επέμβασης για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Αυτές οι πολλαπλών ρόλων, κυβερνοασφαλείς και κλιμακούμενων δυνατοτήτων πλοία, θα εξασφαλίσουν την υπεροχή στους τομείς των πληροφοριών, της εμπλοκής και της κυριαρχίας για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

Naval 21Octobre22 06

Ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ελληνική βιομηχανία

Χάρη σε ένα ισχυρό σχέδιο συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία (HIP, Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή), το πρόγραμμα FDI HN προσφέρει πολυάριθμες βιομηχανικές ευκαιρίες για την Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στη χώρα. Οι ομάδες του Naval Group έχουν ήδη δρομολογήσει σημαντικό αριθμό συνεργασιών με Έλληνικές βιομηχανίες έχοντας υπογράψει διάφορα συμβόλαια μαζί τους.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group θα προσφέρει έτσι ρόλο στην κατασκευή της FDI HN αλλά και στη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος. Η δομημένη και μακροπρόθεσμη συνεργασία που προτείνει η Naval Group θα ενισχύσει την παραγωγή στην Ελλάδα αλλά και την ικανότητα κάλυψης μελλοντικών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό, στις 18 Οκτωβρίου 2022, υπργράφησαν διάφορες συμβάσεις και συμφωνίες-πλαίσια μεταξύ της Naval Group και ελληνικών εταιρειών, στη διάρκεια της Εκθεσης Euronaval, που αφορούσαν τόσο την πλατφόρμα όσο και τα συστήματα Μάχης.

FDI HN Hellenic Navy Frigate Greece Naval Group

FDI HN, μια ισχυρή, καινοτόμος και κυβερνοασφαλής φρεγάτα μάχης πολλαπλών ρόλων

Η FDI HN διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς πολέμου: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων. Η προστασία της από εναέριες και απειλές επιφάνειας εξασφαλίζεται από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire, του πρώτου πολυψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργό κεραία και σταθερά πάνελ. Η FDI HN είναι εξοπλισμένη με έναν μοναδικό ενσωματωμένο ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αισθητήρες εναέριας παρακολούθησης, που επιτρέπουν τη μόνιμη επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που είναι εγγενώς προστατευμένη από τις απειλές του κυβερνοχώρου, η FDI HN είναι εξοπλισμένη με δύο κέντρα δεδομένων όπου φιλοξενούνται σχεδόν όλες οι εφαρμογές του πλοίου.

Τεχνικές προδιαγραφές της FDI HN:
• Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
• Μήκος: περ. 122 μέτρα
• Πλάτος: 18 μέτρα
• Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
• Αερο,εταφερόμενα μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος VTOL (UAV)

Τα κύρια οπλικά συστήματα της FDI HN είναι:
• 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
• 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA
• Πύραυλοι RAM
• Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group
• Πυροβόλο 76 χλστ
• 4 τορπιλοσωλήνες
• Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ), θα πραγματοποιήσει για ακόμη μια φορά πορεία τιμής και μνήμης στις 23 Οκτωβρίου 2022, προσομοιώνοντας την είσοδο του Ελληνικού Στρατού στην Θεσσαλονίκη.

Η πορεία θα ξεκινήσει από το χωριό Γέφυρα από τη σημείο στο οποίο υπογράφηκε η συνθήκη παράδοσης και θα καταλήξει στον Λευκό Πύργο.

311476975 546342447498280 1173501423126277457 n

Δείτε σε βίντεο την πορεία του 2021 και τις μοναδικές στιγμές υπερηφάνειας που ένοιωσαν οι έφεδροι που συμμετείχαν:

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Ηρακλείου, αναφέρει τα εξής:

"Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 10:30, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο παλιό κοιμητήριο, θα τελεστεί μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων Συναδέλφων μας.

Καφές θα προσφερθεί στην καφετέρια Στεφανάκη έναντι παλιού κοιμητηρίου".

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ελληνική εταιρία οργάνων νυχτερινής όρασης THEON SENSORS (ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ), ανακοινώνει την από κοινού διεύρυνση της συνεργασίας της με την αμερικανική εταιρία EOTECH, κατασκευαστή των καλύτερων στον κόσμο ολογραφικών σκοπευτικών συστημάτων και ψηφιακών τεχνολογιών ηλεκτροοπτικής και νυχτερινής όρασης, με έδρα το Μίσιγκαν των ΗΠΑ.

Η νέα συμφωνία κοινής επένδυσης, ανάπτυξης και κατασκευής, που υπογράφτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2022 κατά τη διάρκεια της AUSA Annual Meeting & Exhibition 2022, στην Ουάσινγκτον, θα επιτρέψει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την κατασκευή συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικών στις εγκαταστάσεις της EOTECH στο Plymouth του Michigan των ΗΠΑ, τόσο για την άμυνα και τις αρχές επιβολής νόμου, αλλά και για εμπορικούς χρήστες. Η νέα συνεργασία θα επιτρέπει επιπλέον τη χρήση και των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων της THEON SENSORS στο Κορωπί, ως ένα κεντρικό σημείο συναρμολόγησης, εξυπηρέτησης και υποστήριξης των προϊόντων της EOTECH, δημιουργώντας έτσι πύλη εισόδου για την κατασκευή και συντήρηση αυτών των συστημάτων στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι η συνεργασία της ΤΗΕΟΝ SENSORS με την EOTECH έχει αρχίσει από τα τέλη του 2021, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του εντυπωσιακού προϊοντικού χαρτοφυλακίου τους, αλλά και την περαιτέρω εδραίωσή τους στις ΗΠΑ και τις διεθνείς αγορές. Ήδη η EOTECH έχει προβεί σε πωλήσεις συστημάτων της THEON SENSORS στη λιανική πολιτική αγορά της Αμερικής, με την ετήσια άνοδο των πωλήσεων να υπερέχει των αρχικών προσδοκιών και των δυο εταιριών.

Ο Μιχάλης Κολώτος, Διευθυντής Επιχειρήσεων της THEON SENSORS στις ΗΠΑ, σχολίασε: «Είμαστε υπερήφανοι και ενθουσιασμένοι για αυτή την επένδυσή μας στην Αμερική και τη νέα διευρυμένη στρατηγική συνεργασία με την EOTECH και τη THEON SENSORS. Η συνεργασία αυτή δίνει τεράστιες δυνατότητες και στις δύο εταιρίες να επεκτείνουν τις ποικίλες σειρές προϊόντων Νυχτερινής Όρασης και Θερμικής Απεικόνισης που θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των εμπορικών χρηστών».

Ο Dennis Finnegan, Πρόεδρος της EOTECH LLC, δήλωσε: «Η EOTECH και η THEON SENSORS είχαν ήδη μια εξαιρετική περίοδο ανάπτυξης και συνεργασίας από τα τέλη του 2021. Η νέα επέκταση της συνεργασίας μας θα εξελίξει και τις δύο εταιρίες και θα φέρει νέα, καινοτόμα προϊόντα τόσο για τις Αμερικανικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων, όσο και για την παγκόσμια αγορά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  ΤΗΕΟΝ SENSORS - HENSOLDT: Σύμβαση με OCCAR για 20.000 όργανα νυχτερινής όρασης

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter