Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Αύγουστος 2022
Write on Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022 Κατηγορία ΛΙΜΕΝΙΚΟ

Μετά από συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2020, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των επτά αεροσκαφών και των έξι ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν σε σχεδόν πλήρη αδυναμία επιχειρησιακής εκμετάλλευσης, από το νατοϊκό Οργανισμό NSPA (NATO Support and Procurement Agency).

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τα έτη 2020-2021 υλοποιήθηκε η προμήθεια και παραλήφθηκαν υλικά, ανταλλακτικά και αναλώσιμα απευθείας από την NSPA συνολικής αξίας περίπου 500.000,00 Ευρώ.

Επίσης, για να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη και ολοκληρωμένη τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, σε βάθος χρόνου (3+2 έτη), η NSPA προέβη σε διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχων για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης των εναερίων μέσων.

Ο κ. Πλακιωτάκης αποδέχτηκε την οικονομική προσφορά της NSPA για την παροχή ολοκληρωμένης τεχνικής και εφοδιαστικής υποστήριξης των έξι ελικοπτέρων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, για χρονικό διάστημα τριών (03) ετών με δικαίωμα παράτασης μέχρι δύο (02) επιπλέον έτη και στις 18 Αυγούστου η NSPA κατακύρωσε τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, υπογράφεται η σύμβαση με το ανάδοχο.

Αντίστοιχη διαδικασία εξελίσσεται και για τα επτά αεροσκάφη με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Οκτώβριο 2022.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε: «Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών σε κάθε γωνιά των ελληνικών θαλασσών. Στον αγώνα αυτό ιδιαιτέρως σημαντικός είναι ο ρόλος των επιχειρησιακών μέσων, πολύ περισσότερο των εναέριων, που παρέχουν σαφές πλεονέκτημα στην επιτήρηση του θαλάσσιου επιχειρησιακού πεδίου. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, έδωσα εντολή να τερματισθεί η εικόνα της επιχειρησιακής απραξίας του συνόλου σχεδόν των εναέριων μέσων του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Θέσαμε υγιείς βάσεις για να αντιστρέψουμε τη ζοφερή εικόνα ετών και σήμερα βρίσκομαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι με την υπογραφή των συμβάσεων τεχνικής και εφοδιαστικής υποστήριξης των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, πολύ σύντομα, τα εναέρια μέσα θα είναι και πάλι έτοιμα να επιχειρήσουν, συμβάλλοντας στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας και στον αγώνα για την καταπολέμηση κάθε παράνομης δράσης στις θάλασσές μας».

Write on Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Άποψη: Λάζαρος Καμπουρίδης - Αντιστράτηγος ε.α.

Το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και τις συζητήσεις περί πιθανής προβοκάτσιας, δημιουργεί 2 καίρια ερωτήματα: τί επιδιώκει η Τουρκία στον Έβρο εργαλειοποιώντας το προσφυγικό, καθώς και εάν η Χώρα μας είναι ευάλωτη σε μία τουρκική προβοκάτσια στο Αιγαίο ή στα χερσαία σύνορα του Έβρου όταν η Άγκυρα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει επιχειρησιακά το πολύ ευαίσθητο θέμα του προσφυγικού.

Η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό εναντίον της Χώρας μας πολιτικά, προκειμένου να εκθέσει διεθνώς τη Χώρα μας αλλά και επιχειρησιακά δημιουργώντας τετελεσμένα με μαζικές μετακινήσεις προσφύγων σε ακριτικές περιοχές, όπως επιχείρησε την Άνοιξη του 2020. Η Άγκυρα χρησιμοποιώντας τις ροές προσφύγων, έχει δοκιμάσει την «αποδόμηση» της χερσαίας μεθοριακής γραμμής, επιχειρεί επικοινωνιακή εκμετάλλευση προκειμένου να εκθέσει διεθνώς τη Χώρα μας, εκμεταλλεύεται τις ροές με σκοπό τη διέλευση τρομοκρατικών στοιχείων στην ελληνική ενδοχώρα, δοκιμάζει αντιδράσεις μας προκαλώντας επεισόδια σε Έβρο και Αιγαίο, ενώ προειδοποιεί τελευταία για καταλήψεις νησιωτικού χώρου με βίαιες μαζικές μετακινήσεις προσφύγων. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου και τις τελευταίες δηλώσεις σε διαδικτυακή συνέντευξη του γραφικού πλέον Τούρκου Αντιναύαρχου ε.α. Τ. Γιαγτζί και θεωρητικού του Δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», με αφορμή την προμήθεια αμυντικού υλικού της Χώρας μας από τις ΗΠΑ. Αυτός μιλώντας με φόντο χάρτη του Αιγαίου, δήλωσε μεταξύ των άλλων, «Το θέμα τελειώνει μόλις ανοίξουμε την πόρτα σε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες και τους σπρώξουμε στα νησιά».

Το προσφυγικό στην Τουρκία

Οι αντιδράσεις της τουρκικής κοινωνίας έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, αφού σε πολλούς νομούς η κοινωνική αντίδραση έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων που απειλεί το εισόδημα, την κοινωνική γαλήνη αλλά και το μέλλον των περιοχών που αυτοί διαβιούν, με αποτέλεσμα μέρος των ψηφοφόρων του ΑΚΡ να στρέφονται σε κόμματα που υπόσχονται λύσεις στο θέμα. Εξάλλου, ένας από τους λόγους που ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εξαγγείλει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές, είναι και η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε μεγάλος αριθμός προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφύγων στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή παραμένουν στην Τουρκία 3.651.428 Σύριοι πρόσφυγες, ενώ σε προσωρινά κέντρα προσφύγων φιλοξενούνται 48.958 πρόσφυγες. Το 98,7 % των Σύριων διαβιούν σε πόλεις της Τουρκίας κάνοντας οξύτερο το πρόβλημα.

Πέραν αυτών, ζει στην Τουρκία και αδιευκρίνιστος αριθμός προσφύγων άλλων χωρών σε μικρότερους αριθμούς κυρίως όμως Αφγανών, οι οποίοι σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές μπορεί να φτάνουν και το 1 εκατομμύριο. Τελευταία ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σ. Σοϊλού, δήλωσε ότι το τουρκικό κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει την επιστροφή του 60-70 % των Σύριων προσφύγων στη Συρία. Άρα λοιπόν ακόμη και εάν λειτουργήσει υποδειγματικά ο τουρκικός σχεδιασμός (μάλλον αδύνατο), θα συνεχίσουν να παραμένουν στην Τουρκία μεγάλοι πληθυσμοί Σύριων και Αφγανών προσφύγων μέρος των οποίων δύναται να χρησιμοποιήσει η Άγκυρα εναντίον της Χώρας μας.

Καστανιές 2020 - Το τουρκικό Σχέδιο

Για να γίνει ερμηνεία των τουρκικών επιδιώξεων με το βλέμμα στο προσφυγικό, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ο σχεδιασμός της Άγκυρας κατά την επιχείρηση παραβίασης των συνόρων στον Έβρο (Καστανιές), την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020. Ως γνωστό τότε η Άγκυρα επιχείρησε να προωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην περιοχή του Έβρου με κύρια προσπάθεια στις Καστανιές (βόρειος Έβρος). Έγινε ξεκάθαρο τότε ότι, επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο βίαιων μαζικών μετακινήσεων προσφύγων από περιοχές των τουρκικών παραλίων του Αιγαίου αλλά και της Κων/πολης προς το βόρειο Έβρο. Τότε, τουρκικό ιστολόγιο το οποίο ελέγχεται από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Τουρκίας, αποκάλυπτε με έμμεσο τρόπο ότι το Σχέδιο της Τουρκίας, το οποίο σημειωτέον ήταν «ιδιαίτερα αρεστό στους Τούρκους επιτελείς», ήταν το «ξεχείλωμα» των χερσαίων συνόρων στον Έβρο χρησιμοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, η δημιουργία Ουδέτερης Περιοχής Ασφάλειας προσφύγων στην ελληνική πλευρά του Έβρου σε αντιγραφή της τουρκικής πρακτικής στη συριακή επικράτεια πλησίον των συνόρων Τουρκίας – Συρίας.

Η Ουδέτερη αυτή Περιοχή εγκατάστασης προσφύγων (κατά τον τουρκικό σχεδιασμό) θα προκαλούσε την ευαισθησία της Δύσης, αφού οι πρόσφυγες κατευθυνόμενοι από την Άγκυρα δεν θα προχωρούσαν νότια στην ελληνική επικράτεια αλλά θα παρέμεναν στην περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων, «απαξιώνοντας» τη συνοριακή γραμμή. Η άριστη προπαρασκευή αλλά και η υποδειγματική αντίδραση του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή, απέτρεψε τότε το επικίνδυνο τουρκικό Σχέδιο.

Έβρος ή Αιγαίο;

Από τότε που η Ελλάδα δημιούργησε ένα αποδοτικό πλέγμα εμποδίων καθώς και αντίστοιχο σύστημα επιτήρησης - ασφάλειας των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει η ανάλογη του 2020 μαζικότητα συγκεντρώσεων προσφύγων στην άλλη πλευρά του Έβρου, δεν υφίστανται οι συνθήκες ώστε η Άγκυρα χρησιμοποιώντας το προσφυγικό να προβεί σε επιχείρηση όπως αυτή στις Καστανιές και να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα στη Θράκη.
Με το πρόσφατο γεγονός με τους εγκλωβισμένους στον Έβρο, φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά με την τακτική των μετακινήσεων προσφύγων στις αμμονησίδες του ποταμού έχει εστιάσει σε μία μεθόδευση κυρίως πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος με σκοπό να εκθέσει την Χώρα μας, δοκιμάζοντας τους ελληνικούς μηχανισμούς χειρισμού των προσφύγων. Αυτός είναι και ο λόγος που η τουρκική πλευρά φροντίζει να εμπλέκει και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό η αύξηση της συχνότητας των δηλώσεων Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων επιχειρώντας να εκθέσουν διεθνώς τη Χώρα μας σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των προσφύγων.
Το πρόβλημα διαφαίνεται ότι εστιάζεται κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου όπως αποκάλυψε και ο Ναύαρχος Τ. Γιαγτζί. Το Αιγαίο και γενικά οι θαλάσσιες περιοχές προσφέρονται για, επικοινωνιακή εκμετάλλευση του προσφυγικού, υποστήριξη των τουρκικών αναθεωρητικών θέσεων και ιδιαίτερα στα θέματα Έρευνας - Διάσωσης, εκμετάλλευση της γεωγραφίας της περιοχής με τα πολυάριθμα ορμητήρια προώθησης των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας, ενέργειες προβοκάτσιας κλπ.

Που θα εστιάσει η Άγκυρα

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο θέμα της πιθανής δημιουργίας έντασης από την τουρκική πλευρά με την βίαιη προώθηση προσφύγων από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά, μικρονήσους και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα αμφισβητείται από την Τουρκία.
Κυρίως όμως, η πλευρά μας θα πρέπει εστιάσει στο θέμα της πιθανής μαζικής προώθησης και παραμονής προσφύγων στα νησιά των οποίων την ελληνική κυριαρχία αμφισβητεί η Άγκυρα αξιώνοντας την αποστρατιωτικοποίησή τους. Η Τουρκία έχει δείξει με τη σχετική ρητορική κυβερνητικών αξιωματούχων της το τελευταίο διάστημα, ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα αμφισβητήσει με κάθε τρόπο την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά.
Κάθε τουρκική μεθόδευση δημιουργίας χάους ακόμη και με τη χρησιμοποίηση προσφυγικών ροών σε περιοχή που η Άγκυρα θα επικεντρωθεί επιθετικά αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία, θα εξυπηρετούσε επιχειρησιακά την τουρκική πλευρά και θα δυσκόλευε τους ελληνικούς μηχανισμούς αποτροπής και άμυνας.
Επειδή έχει διαφανεί ότι η τουρκική πλευρά έχει αντιληφθεί, ότι δύσκολα μπορεί να δικαιολογήσει στη Δύση μία στρατιωτική ενέργεια κατάληψης ελληνικού εδάφους στο Αιγαίο, μία μαζική κίνηση προσφύγων σε νησί το οποίο η Τουρκία αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση, θα δημιουργούσε συνθήκες τουρκικής προβοκάτσιας που θα δικαιολογούσε κατά την τουρκική αντίληψη μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.

Η ελληνική πλευρά πρέπει να:

- Λειτουργεί ένα εξελιγμένο δίκτυο μεταφοράς εικόνας ημέρα και νύχτα από τις μεθόριες περιοχές (χερσαίες και θαλάσσιες) περιλαμβάνοντας και παράλληλη ζώνη της τουρκικής ενδοχώρας.
- Ενημερώνει σε συνεχή βάση τη Διεθνή Κοινότητα και την Ε.Ε. σχετικά με τις τουρκικές μεθοδεύσεις, σχεδιασμούς και ενέργειες μαζικών βίαιων μετακινήσεων προσφύγων προς την ελληνική επικράτεια.
- Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και κυρίως τις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με το προσφυγικό οι οποίες επηρεάζουν τη Χώρα μας.
- Διαθέτει εξελιγμένο δίκτυο συλλογής πληροφοριών το οποίο να αντιδρά έγκαιρα σε περίπτωση μαζικών μετακινήσεων προσφύγων από την τουρκική ενδοχώρα προς την ελληνική μεθόριο.
- Τηρεί ετοιμότητα εφαρμογής σχετικών σχεδίων αποτροπής της τουρκικής πλευράς να χρησιμοποιήσει τις μαζικές ροές σε ακριτικές περιοχές με σκοπό τη δημιουργία συνοριακών ζητημάτων.
- Διατηρεί ενεργούς μηχανισμούς που θα είναι σε θέση να διακρίνουν πιθανές ενέργειες τουρκικής προβοκάτσιας δημιουργίας έντασης, χρησιμοποιώντας το προσφυγικό.

Write on Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από την Δευτέρα 1 έως την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022», που πραγματοποιήθηκε στο Hohenfels της Γερμανίας και διοργανώθηκε από το Joint Multinational Readiness Center (JMRC) της 7th Army Training Command των ΗΠΑ.

Η ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε με 2 Ομάδες (ζεύγη) Ελεύθερων Σκοπευτών οι οποίες κατέκτησαν (η Ομάδα Νο19 από το ΕΤΑ) την 1η θέση και (η Ομάδα Νο18 από τη Ζ ΜΑΚ) την 4η θέση μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Κυπριακή Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία).  Η Ομάδα Νο6 του Λόχου Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου κατέλαβε την 8η θέση του διαγωνισμού.

1000w q75

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Ομάδων Ελεύθερων Σκοπευτών, καθώς και η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και της διαλειτουργικότητάς τους.

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο και περιέλαβε αντικείμενα:

– Εκτέλεσης βολών με τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή κατά σταθερών και κινητών στόχων, ημέρα και νύχτα, σε γνωστές και άγνωστες αποστάσεις και σε συνδυασμό με σενάρια αυξημένης πολυπλοκότητας και δυσκολίας.
– Εκτέλεσης βολών με πιστόλι από διαφορετικές θέσεις και υπό ρεαλιστικές συνθήκες.
– Αθέατης προσέγγισης του στόχου και εκτέλεσης βολής άνευ εντοπισμού της θέσης των Ελεύθερων Σκοπευτών από τον αντίπαλο.
– Τοπογραφίας, προσανατολισμού και τήρησης κατευθύνσεως με πλήρη εξοπλισμό.

Η διακεκριμένη συμμετοχή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στον «European Best Sniper Team Competition 2022» συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό πλαίσιο, κατέδειξε το εξαιρετικά υψηλό επιχειρησιακό επίπεδό της και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε αντικείμενα αυξημένης πολυπλοκότητας και προέβαλε την μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον καθώς και την ισχυρή αποτρεπτική τους ικανότητα.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Ρόλο οικοδέσποινας, χωρίς ομάδα ή ομάδες που να λαμβάνουν μέρος στο αγωνιστικό κομμάτι (MILCOMP), έχει η Ελλάδα στο CIOR Summer Congress 2022, το οποίο διεξάγεται στην Ελλάδα από τις 30 Ιουλίου 2022 έως τις 5 Αυγούστου 2022. Παρά το γεγονός πως η χώρα μας ανέλαβε την διοργάνωση αυτού του σημαντικού θεσμού δεν υπήρξε «μέριμνα» ώστε να υπάρχει συμμετοχή στους αγώνες, δηλαδή στην ουσία της εκδήλωσης.

Εκπρόσωπός στον ΝΑΤΟικό φορέα CIOR είναι η Ανωτάτη Πανελλήνιος Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών (ΑΠΟΕΑ), ως μέλος της Διασυμμαχικής Συνομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών. Ως εκ τούτου φέρειτην ευθύνη της οργάνωσης του Συνεδρίου στο σύνολό του και προφανώς του σκέλους του Στρατιωτικού Διαγωνισμού (MILCOMP). Την Κυριακή 31/7, πραγματοποιήθηκαν οι εναρκτήριες εκδηλώσεις, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στο Ζάππειο Μέγαρο. Μάλιστα, πολλοί έφεδροι Αξιωματικοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας μετέβησαν στην Αθήνα, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες. Όσοι όμως κλήθηκαν συμμετέχουν σε επιτροπές υποστήριξης του Συνεδρίου και όχι στο αγωνιστικό σκέλος που προφανώς έχει την μεγαλύτερη αίγλη μεταξύ όλων των λοιπών εκδηλώσεων του εκάστοτε θερινού συνεδρίου.

Η ελληνική συμμετοχή στο αγωνιστικό σκέλος έχει «ξεχαστεί» εδώ και μία 20ετία περίπου. Δεν γνωρίζουμε, αν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, χώρα που αναλαμβάνει να φιλοξενήσει το θερινό συνέδριο και στα πλαίσια αυτού και τους αγώνες να μην συμμετέχει με ομάδες σε αυτούς, ωστόσο προκαλούνται πολλές απορίες και ερωτηματικά. Σε ανώτατο επίπεδο, υποθέτουμε ότι η ΔΕΠΑΘΑ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έχει την αρμοδιότητα και την υψηλή εποπτεία για την δια της ΑΠΟΕΑ αναλήψεως της ευθύνης για το διασυμμαχικό συνέδριο. Η τέλεση στην Ελλάδα ήταν γνωστή από το προηγούμενο έτος.

Το ΓΕΕΘΑ ή εν τέλει το Γενικό Επιτελείο Στρατού που έδωσε τις σχετικές άδειες για φιλοξενία του σεμιναρίου ξένων γλωσσών στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα και των αγώνων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη, επικροτεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή στο αγωνιστικό σκέλος; Το ήξεραν οι αρμόδιοι του ΓΕΣ; Κι αν ναι, τι ήξεραν για αυτό; Ποίου φορέα οι εισηγήσεις ήταν αρνητικές για την συμμετοχή αθλητικών ομάδων και με ποία αιτιολογία; Αν ενοχλήθηκαν, έκαναν κάτι έγκαιρα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Απευθύνθηκαν σε άλλους φορείς, Λέσχες κλπ που μπορούσαν να οργανώσουν την αγωνιστική συμμετοχή μελών τους, καθώς έχουν αντίστοιχη τριβή με τα αντικείμενα, ενώ έχουν συμμετάσχει και με πολλές διακρίσεις σε αντίστοιχους αγώνες στο εξωτερικό;

Το στρατιωτικό «πένταθλο»

Σύμφωνα με την Διασυμμαχική Συνομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών, ο στρατιωτικός αγώνας στην ΣΣΕ στην Βάρη είναι διάρκειας τριών ημερών.
Πάνω από 250 αθλητές συμμετέχουν στο στρατιωτικό «πένταθλο» του CIOR (MILCOMP) κάθε χρόνο. Ιδρύθηκε το 1957, είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος διαγωνισμός, ο οποίος επικεντρώνεται σε στρατιωτικές δεξιότητες που «δοκιμάζουν» την ηγεσία και τη φυσική ευρωστία των εφέδρων μελών από όλη τη Συμμαχία και τα έθνη-εταίρους της.
Το MILCOMP είναι ένας ομαδικός διαγωνισμός που διαρκεί τρεις ημέρες και αποτελείται από βολή με πιστόλι και τυφέκιο (ακριβείας και ταχεία), στίβο με εμπόδια, κολύμβηση σε πισίνα με εμπόδια, και «στίβο τοπογραφίας», κατά την διεξαγωγή του οποίου συνεξετάζονται ο προσανατολισμός και τήρηση κατευθύνσεως με χρήση χάρτη και πυξίδας, εκτίμηση αποστάσεων, ανάγνωση χάρτη και ρίψη χειροβομβίδων (απόσταση/ακρίβεια).

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

https://cior.net/ 
https://ciorsc22.gr/ 
https://cior.net/military-competition-milcomp/ 
https://cior.net/wp-content/uploads/2021/02/CIOR-MILComp-Permanent-Regulations-2020-Mar-NEW-Edition.pdf 
https://www.facebook.com/CIOR1 
http://www.apoea.org.gr/ 
http://www.apoea.org.gr/Pages/CIOR 
http://www.apoea.org.gr/Pages/SEAN 
https://www.depatha.mil.gr/tmima-efedron-axiomatikon/ 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Αυγουστής Ευσταθίου, αγωνιστής της ΕΟΚΑ με το ψευδώνυμο «Ματρόζος», ο οποίος πολέμησε στον πλευρό Γρηγόρη Αυξεντίου στην τελευταία μάχη από το κρησφύγετο του Μαχαιρά.

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959 εκφράζουν προς την οικογένεια του εκλιπόντος τα ειλικρινή τους συλλυπητήριαν, ενώ λεπτομέρειες για την κηδεία του θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ο Αυγουστής Ευσταθίου γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1934, στο δυτικό άκρο της Κύπρου, στην Πόλη Χρυσοχούς. Οι γονείς του απέκτησαν έξι παιδιά, πέντε αγοράκια και ένα κοριτσάκι. Ο Αυγουστής ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας και οι γονείς του ήσαν οι φτωχότεροι της Πόλης. Όταν ο Αυγουστής ήταν δύο χρονών, ο πατέρας του πέθανε. Μετά τον θάνατο του έπρεπε να συντηρηθούν από το μεροκάματο της εργάτριας μάνας. Τα απογεύματα μετά το σχολείο ο Αυγουστής σε ηλικία 6 χρονών πωλούσε εφημερίδες και τα λιγοστά χρήματα που έπαιρνε τα έδινε στην ταλαιπωρημένη μάνα του.

Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο της Πόλης με βαθμό λίαν καλώς, όμως ούτε σκέψη μπορούσε να γίνει για γυμνασιακή μόρφωση. Το ξερό μεροκάματο (χωρίς άλλο εισόδημα) της εργάτριας μάνας ήταν αδύνατο να αντέξει τέτοια πολυτέλεια. Όταν τελείωσε το Δημοτικό, στην καθιερωμένη τυπική τάξη εργάστηκε κάπου και αφού οικονόμησε το εισιτήριο του λεωφορείου για τη μεταφορά του στη Λευκωσία, φίλησε τη Μάνα του, και αυτή του έδωσε την ευχή της. Του έδωσε δύο σεντόνια, μέσα έβαλε λίγα εσώρουχα του, τα έδεσε, έφυγε απ' το χωριό και μετά από τέσσερεις ώρες ταξίδι έφθασε στη Λευκωσία.

Ο Αυγουστής στη Λευκωσία ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα, μέσα του όμως έκαιγε η επιθυμία να συνεχίσει το σχολείο. Όταν πληροφορήθηκε ότι υπάρχει μια νυχτερινή σχολή, άρχισε μαθήματα, που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια.

Το 1954 η Κύπρος αποτάθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, με αίτημα την Αυτοδιάθεση -Ένωση. Το αίτημα απορρίφθηκε και στην Κύπρο έγιναν βίαιες διαδηλώσεις, τις οποίες οι κατακτητές αποκαλούσαν οχλαγωγίες. Ο Αυγουστής ήταν μεταξύ των προτεργατών και αργότερα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση. Τον Μάρτιο του 1955 αποφυλακίσθηκε, ενώ την 1η Απριλίου άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας.

Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 1955 ο Αυγουστής εντάχθηκε στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, Ε.Ο.Κ.Α. Αγωνίστηκε στη διανομή φυλλαδίων, εγγραφή συνθημάτων, ρίψη χειροβομβίδων, σαμποτάζ και τελικά στις ομάδες εκτελεστών. Ύστερα από διαταγή της οργανώσεως εκτέλεσε κάποιον και με διαταγή του Τομε-άρχου Λευκωσίας βγήκε στο Αντάρτικο, στα βουνά συνάντησε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, ετέθη στις διαταγές του και έκτοτε έμεινε μαζί του, πλην ελαχίστων διαστημάτων.

Στην μάχη του Μαχαιρά συμπολέμησε με τον Αυξεντίου και από τη φωτιά στο κρησφύγετο έπαθε εγκαύματα. Συνελήφθη, βασανίστηκε και ύστερα από τρεις ημέρες μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο, για να περιποιηθούν τα εγκαύματα του. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση και απολύθηκε με το τέλος του Ένοπλου Αγώνα, και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετεπαναστατικά γνώρισε την συναγω-νίστριά του Παναγιώτα Ευριπίδου, από τον Κάμπο της Τσακκίστρας και παντρεύτηκαν. Έκαμαν τέσσερεις υιούς: Τον Γρηγόρη, τον Μιχάλη, τον Γλαύκο και τον Ευστάθιο.

Από τον Γρηγόρη και την Σούλλα απέκτησαν την εγγονή τους Παναγιώτα. Από τον Γρηγόρη και την Νίκη, τα εγγονάκια τους Σοφία και Κώστα. Από τον Μιχάλη και την Λουκία, τα εγγονάκια Ρέα, Αυγουστή και Πάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΟΚΑ 1955 - 1959: Όταν οι Μπαντουβάδες εκπαίδευσαν στην Κρήτη τους μαχητές του Γρίβα

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter