Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022
Write on Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Ρόλο οικοδέσποινας, χωρίς ομάδα ή ομάδες που να λαμβάνουν μέρος στο αγωνιστικό κομμάτι (MILCOMP), έχει η Ελλάδα στο CIOR Summer Congress 2022, το οποίο διεξάγεται στην Ελλάδα από τις 30 Ιουλίου 2022 έως τις 5 Αυγούστου 2022. Παρά το γεγονός πως η χώρα μας ανέλαβε την διοργάνωση αυτού του σημαντικού θεσμού δεν υπήρξε «μέριμνα» ώστε να υπάρχει συμμετοχή στους αγώνες, δηλαδή στην ουσία της εκδήλωσης.

Εκπρόσωπός στον ΝΑΤΟικό φορέα CIOR είναι η Ανωτάτη Πανελλήνιος Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών (ΑΠΟΕΑ), ως μέλος της Διασυμμαχικής Συνομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών. Ως εκ τούτου φέρειτην ευθύνη της οργάνωσης του Συνεδρίου στο σύνολό του και προφανώς του σκέλους του Στρατιωτικού Διαγωνισμού (MILCOMP). Την Κυριακή 31/7, πραγματοποιήθηκαν οι εναρκτήριες εκδηλώσεις, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στο Ζάππειο Μέγαρο. Μάλιστα, πολλοί έφεδροι Αξιωματικοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας μετέβησαν στην Αθήνα, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες. Όσοι όμως κλήθηκαν συμμετέχουν σε επιτροπές υποστήριξης του Συνεδρίου και όχι στο αγωνιστικό σκέλος που προφανώς έχει την μεγαλύτερη αίγλη μεταξύ όλων των λοιπών εκδηλώσεων του εκάστοτε θερινού συνεδρίου.

Η ελληνική συμμετοχή στο αγωνιστικό σκέλος έχει «ξεχαστεί» εδώ και μία 20ετία περίπου. Δεν γνωρίζουμε, αν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, χώρα που αναλαμβάνει να φιλοξενήσει το θερινό συνέδριο και στα πλαίσια αυτού και τους αγώνες να μην συμμετέχει με ομάδες σε αυτούς, ωστόσο προκαλούνται πολλές απορίες και ερωτηματικά. Σε ανώτατο επίπεδο, υποθέτουμε ότι η ΔΕΠΑΘΑ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έχει την αρμοδιότητα και την υψηλή εποπτεία για την δια της ΑΠΟΕΑ αναλήψεως της ευθύνης για το διασυμμαχικό συνέδριο. Η τέλεση στην Ελλάδα ήταν γνωστή από το προηγούμενο έτος.

Το ΓΕΕΘΑ ή εν τέλει το Γενικό Επιτελείο Στρατού που έδωσε τις σχετικές άδειες για φιλοξενία του σεμιναρίου ξένων γλωσσών στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα και των αγώνων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη, επικροτεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή στο αγωνιστικό σκέλος; Το ήξεραν οι αρμόδιοι του ΓΕΣ; Κι αν ναι, τι ήξεραν για αυτό; Ποίου φορέα οι εισηγήσεις ήταν αρνητικές για την συμμετοχή αθλητικών ομάδων και με ποία αιτιολογία; Αν ενοχλήθηκαν, έκαναν κάτι έγκαιρα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Απευθύνθηκαν σε άλλους φορείς, Λέσχες κλπ που μπορούσαν να οργανώσουν την αγωνιστική συμμετοχή μελών τους, καθώς έχουν αντίστοιχη τριβή με τα αντικείμενα, ενώ έχουν συμμετάσχει και με πολλές διακρίσεις σε αντίστοιχους αγώνες στο εξωτερικό;

Το στρατιωτικό «πένταθλο»

Σύμφωνα με την Διασυμμαχική Συνομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών, ο στρατιωτικός αγώνας στην ΣΣΕ στην Βάρη είναι διάρκειας τριών ημερών.
Πάνω από 250 αθλητές συμμετέχουν στο στρατιωτικό «πένταθλο» του CIOR (MILCOMP) κάθε χρόνο. Ιδρύθηκε το 1957, είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος διαγωνισμός, ο οποίος επικεντρώνεται σε στρατιωτικές δεξιότητες που «δοκιμάζουν» την ηγεσία και τη φυσική ευρωστία των εφέδρων μελών από όλη τη Συμμαχία και τα έθνη-εταίρους της.
Το MILCOMP είναι ένας ομαδικός διαγωνισμός που διαρκεί τρεις ημέρες και αποτελείται από βολή με πιστόλι και τυφέκιο (ακριβείας και ταχεία), στίβο με εμπόδια, κολύμβηση σε πισίνα με εμπόδια, και «στίβο τοπογραφίας», κατά την διεξαγωγή του οποίου συνεξετάζονται ο προσανατολισμός και τήρηση κατευθύνσεως με χρήση χάρτη και πυξίδας, εκτίμηση αποστάσεων, ανάγνωση χάρτη και ρίψη χειροβομβίδων (απόσταση/ακρίβεια).

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:

https://cior.net/ 
https://ciorsc22.gr/ 
https://cior.net/military-competition-milcomp/ 
https://cior.net/wp-content/uploads/2021/02/CIOR-MILComp-Permanent-Regulations-2020-Mar-NEW-Edition.pdf 
https://www.facebook.com/CIOR1 
http://www.apoea.org.gr/ 
http://www.apoea.org.gr/Pages/CIOR 
http://www.apoea.org.gr/Pages/SEAN 
https://www.depatha.mil.gr/tmima-efedron-axiomatikon/ 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter