Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023
Write on Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Εύρημα, και δή μέγα, από την ΠΟΕΣ, θεσμική έκφραση του στρατιωτικού συνδικαλισμού, σε συσκευασία ΣΥΡΙΖΑ.

"Την καθημερινότητά των στρατιωτικών συνθέτουν γεγονότα που δεν μπορούν (και δεν επιτρέπεται) ούτε να ωραιοποιηθούν, ούτε να καλυφθούν. Οι θάνατοι, οι αυτοκτονίες, οι παραιτήσεις, το μειωμένο ενδιαφέρον στις κατατάξεις ή τις παραγωγικές σχολές, η αύξηση των προβλημάτων υγείας είναι στοιχεία που δεν δύνανται να παρερμηνευθούν. Ακόμα σοβαρότερα, αντικατοπτρίζουν όλη την αποτυχία των ΕΔ σε επίπεδο πρόληψης και μέριμνας για το προσωπικό. Κάντε επιτέλους κάτι. Ακούστε την οργή, την αγανάκτηση, την απογοήτευσή μας. Κι αν δεν μπορείτε, «ακούστε» τα στατιστικά."

H συνδικαλιστική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ εις το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία ακούει εις τα αρχικά Π(ανελλήνια) Ο(μοσπονδία) Ε(νώσεων) Σ(τρατιωτικών), αποφάσισε να πάρει το όπλο της. Και να ορθώσει το ανάστημά τής εις τη σύμπασα Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, την οποία καταγγέλλει συνολικώς και συλλογικώς, γιά τα τεκταινόμενα εις το χώρο των ΕΔ, γιά τα οποία αυτοί μόνον(...)πληρούν τα κριτήρια αντικειμενικών και απρακατάληπτων συνθηκών να τα καταγράψουν και να τα παραθέσουν, σε ένα κείμενό τους-πυροβόλο...

Διερωτώμαι, παρακολουθώντας τη δυναμική της «σκληρής» τους γραμμής: Πού –και γιά πόσο-μπορεί να κρύβεται η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, μετά την ανακοίνωση-επιστολή που απευθύνει η ΠΟΕΣ, μέσα από τα «αμείλικτα» ερωτήματα που απευθύνει και και τα στρατιωτικά παραγγέλματα που τη συνοδεύουν; Διότι, κάπως έτσι, ορματίζονται εαυτούς, ως αρχάγγελους των πάντων, εν αντιθέσει με ανοσιουργούντες!

Και επιπλέον, πώς γίνεται και δεν κάνουν, πώς και παραλείπουν να αναδελιξουν σε...φλογερό μανιφέστο το έγγραφό τους με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (Προστασία της Υγείας», με τα «συγκλονιστικά στοιχεία» που περιέχονται σε αυτό, όπως θέλει να τα εμφανίζει και το πλέον πρόσφορο βήμα προς τούτο, που δεν είναι άλλο από τη μιλιταίρε εκδοχή της ΣΥΡΙΖΑίϊκης προπαγάνδας, Militaire, όπως αποκαλείται ευλόγως.

Μάλιστα, εάν δούμε το πράγμα και σε «δεύτερη ανάγνωση», το όλο έγγραφο της ΠΟΕΣ δεν αποτελεί παρά συρραφή, μέσω της καταγραφής τους σε ενιαίο κείμενο, επιμέρους ειδικών «αποκαλύψεων» από το Militaire, σε ένα συνθετικό κείμενο, πασπαλισμένο μέ έντονη δόση συνδικαλιστικής πλειοδοσίας, αριστερής (ΣΥΡΙΖΑίϊκης) γραφής εννοείται.

Και δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες, ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αυτοί οι άνθρωποι της ΠΟΕΣ (άραγε πόσοι είναι, πόσους εκπροσωπούν στην πραγματικότητα, πόθεν έλκουν την απαραίτητη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση...)θα επιβραβευθούν, με τον έναν ή το άλλον τρόπο, από το Κόμμα-οδηγό τους. Γιατί όχι, και με κάποια εκπροσώπησή τους εις τα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου, όπως και εις τα ιδιαίτερα γραφεία ΣΥΡΙΖΑίων βουλευτών, ως απεσπασμένοι....στρατιωτικοί.

Έστω όμως κι άν τα προηγούμενα αποτελούν έκφραση συνήθους κατάχρησης του συνδικαλισμού από τους ταγούς του, άλλο τόσο θα έπρεπε να αποτελεί δεδομένο και αυτονόητο, ότι η επιχειρούμενη καταγραφή πρέπει να αποτελεί προϊόν πλήρους και αντικειμενικής καταγραφής πραγματικών γεγονότων, που συντρέχουν εν τοις πράγμασι σε μία τέτοια κατεύθυνση, δίχως αυτά να βιάζονται, μετά λόγου γνώσεως, ώστε να οδηγήσουν εις τα σκοπούμενα...

Και από την άλλη, να μην αποσιωπώνται άλλα, εξ ίσου ή και μείζονος σημασίας πράγματα, που δεν συμβάλλουν σε.... αξιόπιστη καταγραφή της σκοπούμενης εικόνας, η οποία, ωστόσο, επιχειρείται να δαιμονοποιηθεί, όπως προαπαιτεί το σκηνικό που έχει στηθεί...

Όπως ενδεικτικώς αναφέρεται στο έγγραφο της ΠΟΕΣ:

· Πριν λίγους μήνες στέλεχος της ΠΑ παρασύρθηκε από αυτοκίνητο κατά την προσπάθειά του να προλάβει το υπηρεσιακό λεωφορείο για να είναι εγκαίρως παρών στην εργασία του (σύμφωνα με την αρθρογραφία).

· Συνάδελφος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά εργατικό ατύχημα σε δεύτερη εργασία που έκανε. Σύμφωνα με την αρθρογραφία, λίγες εβδομάδες μετά, δεν άντεξε ο οργανισμός του και εξέπνευσε.

· Συνάδελφος υπέστη τραυματισμό κατά την εκτέλεση υπηρεσίας, απόρροια πλημμελούς διοικητικής εκτίμησης και πιθανής αυθαιρεσίας της Διοικήσεως.

· Στέλεχος του ΠΝ έπεσε από ύψος σε Φρεγάτα κατά τη διάρκεια πλου, δηλαδή κατά την υπηρεσία.

· Ανώτερος αξιωματικός υπέστη ανακοπή και απεβίωσε, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του σε Γενικό Επιτελείο.

· Ναυτική δόκιμος έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλού, δηλαδή κατά την υπηρεσία κ.ο.κ..

Για να συμπληρώσουν, αμέσως πιό κάτω:

Ανατρέχοντας σε έγγραφά μας διαπιστώνει κανείς ότι το ζήτημα λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας: εμφάνιση ψυχοσωματικών ενδείξεων και ψυχικών νόσων, εγκεφαλικά επεισόδια, λιποθυμικά επεισόδια, καρδιολογικά συμπτώματα (ανακοπές, στηθάγχη, εμφράγματα κλπ), κάποια εκ των οποίων που έχει επιχειρηθεί να αντιμετωπισθούν από Διοικήσεις σχεδόν ως φυσιολογικά.

Η Ομοσπονδία μας έχει γνωστοποιήσει κατ’ επανάληψη το πρόβλημα και, δυστυχώς, οι απαντήσεις περιορίζονται στην εκδήλωση ενός γενικού ενδιαφέροντος για το προσωπικό σε συνδυασμό με τη συνηθισμένη, πλέον, επίκληση του υφιστάμενου κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου, το οποίο όμως έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη την άποψη ότι δεν τηρείται. Τι αναδεικνύουμε διαρκώς;

· Ότι η οικονομική κατάσταση των στρατιωτικών είναι τραγική και διατηρείται τεχνηέντως σε επίπεδα δραχμών, έτους 1999, δίχως αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, γεγονός που τους καθιστά υπό διαρκή πίεση, στεναχώριες και άγχος.

· Ότι η τωρινή κατάσταση της υποστελέχωσης δεν είναι τωρινό αιφνίδιο φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα σειράς από ενέργειες που άφησαν τις ΕΔ λειψές από έμψυχο δυναμικό και με αυξημένο μέσο όρο ηλικίας, γεγονός που τους δημιουργεί τεράστια επαγγελματική πίεση, άρα εργασιακό άγχος.

· Ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πάψει να αποτελούν ελκυστικό επαγγελματικό προορισμό για τους νέους, γεγονός που, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό παραιτήσεων (και μάλιστα με υπολογίσιμα ποσοστά ανεργίας) αποδεικνύει ότι οι εργασιακές συνθήκες είναι άσχημες και διαρκώς επιδεινούμενες, γεγονός που δημιουργεί απόγνωση διότι τα στελέχη βλέπουν ότι δεν εισέρχεται «νέο αίμα».

· Ότι η Πολιτεία αδιαφορεί για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μη εφαρμόζοντας τις σχετικές πρόνοιες

Δεν έχουν διαβάσει, άραγε, στην ΠΟΕΣ, προγενέστερο δημοσίευμα από το Militaire γιά τον πολλαπλάσιο αριθμό αιτήσεων συμμετοχής νέων σε σχέση με κάθε προηγούμενο χρόνο, γιά το τρέχον έτος 2023, προκειμένου να μετάσχουν στις παραγωγικές σχολές των τριών Κλάδων των ΕΔ, ανωτάτων (ΑΣΕΙ) και ανωτέρων (ΑΣΣΥ); Δεν τούς συμφέρει προφανώς αυτό, προκειμένου να φιλοτεχνήσουν την εικόνα που έχουν επιλέξει εκ των προτέρων να στήσουν, σε αντιστοιχία με την αντιπολιτευτική τους στόχευση...

Εκείνο δε που εντυπωσιάζει τα μέγιστα, προκαλώντας απολύτως δυσάρεστη επιλογή συσκότισης, αυτό δεν είναι άλλο από την αποσιώπηση του αεροπορικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023 με το «Phantom F-4E» της 338ΜΔΒ, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι δύο χειριστές του μοιραίου αεροσκάφους, ο Σμηναγός-Κυβερνήτης και ο Υποσμηναγός-Συγκυβερνήτης.

Διερωτάται κανείς: Πόσο μειωμένη αντίληψη της καθημερινής πραγματικότητας των ΕΔ μπορεί να έχουν τέτοιοι εκπρόσωποι του στρατιωτικού συνδικαλισμού, όταν ουδέν αναφέρουν γιά μία αεροπορική τραγωδία που ήλθε να συγκλονίσει όλη την Ελλάδα, με τη σύμπασα Πολιτειακή-Πολιτική Ηγεσία να εκπροσωπείται στις κηδείες των δύο χειριστών της ΠΑ, Σμηναγού(Ι) Ευστ. Τσιτλακίδη και Υποσμηναγού(Ι) Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα. Αλλά και αυτό εάν δεν τούς συνεκίνησε, αυτή η τραγωδία αποδόθηκε ως «εργατικό ατύχημα» από-κάποιους έστω-του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα τούς επέτρεπε εις την ΠΟΕΣ να το εντάξουν σε μία συνδικαλιστική γλώσσα, έστω και ακατανόητη, ξύλινη και απωθητική.

Ολοκληρώνοντας δε το «μελετημένο» τους κείμενο, προϊόν προφανώς εξειδικευμένου συνδικαλιστικού-κομματικού φροντιστηρίου, οι της ΠΟΕΣ αναφέρουν:

Το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, όλων των προελεύσεων, ξεκληρίζεται εν καιρώ ειρήνης και μάλιστα με κάθε δυνατό τρόπο: καθ’ οδόν για την εργασία, κατά την υπηρεσία, από άγχος, από καρδιολογικά προβλήματα, από αυτοκτονίες, από εκπυρσοκροτήσεις, από καταπλακώσεις κλπ. Ακόμα σοβαρότερα όμως, δεν έχουμε πειστεί ότι η Ηγεσία έχει αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Οι στρατιωτικοί θέλουν έργα και τα χρειάζονται άμεσα. Το μείζον παράπονο του κλάδου μας είναι ότι, ενώ οι στρατιωτικοί είναι πάντα εκεί, η Πολιτεία είναι πάντα απούσα κι όταν αποφασίζει να δηλώσει την παρουσία της, το κάνει με ψίχουλα και υπό τύπον ελεημοσύνης με το πρόσχημα ότι «δεν έχει» (ιδέτε οικονομική ενίσχυση 600 € έναντι 150 στις ΕΔ, ΚΥΑ νυκτερινής αποζημίωσης, απλήρωτη εργασία, ανεπαρκής νόμος «μέριμνας» κλπ).

Αν και έχουμε προτείνει κατ’ επανάληψη λύσεις προκειμένου η Ηγεσία να αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της, δυστυχώς αυτές δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα. Τι άλλο πρέπει να συμβεί στις ΕΔ; Με την τραγική αφορμή, λοιπόν, της νέας αυτοκτονίας συναδέλφου μας, ενός ακόμα νέου ανθρώπου, που, φοβούμαστε ότι, απλώς θα προστεθεί στον κατάλογο των στατιστικών δίχως να σηματοδοτήσει ανάληψη ενεργειών, θα επαναφέρουμε συνοπτικά κάποιες βασικές από τις προτάσεις μας με την ελπίδα ότι θα ξεκινήσει να αλλάζει κάτι άμεσα:

α. Να αναγνωρίσει επιτέλους η Πολιτεία διά της επίσημης θεσμοθέτησή τους το σιωπηρό δολοφόνο (εργασιακό άγχος και σύνδρομα), όπως έχουμε εισηγηθεί τεκμηριωμένα [ιδέτε σχετικό (ζ), το οποίο σας επαναδιαβιβάζουμε].

β. Να επαναφέρετε την αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή και να αναπροσαρμόσετε το ισχύον μισθολόγιο σε ρεαλιστικά επίπεδα, ώστε οι στρατιωτικοί, που συχνά μένουν με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας με ένα μισθό στο σπίτι, να μην αναγκάζονται να ψάχνουν για δεύτερη δουλειά και να αποζημιώνονται με βάση αυτά που πραγματικά προσφέρουν αναγνωρίζοντας την προσφορά τους. Υπενθυμίζουμε ότι η «πρώτη» δουλειά εμπεριέχει θεσμοθετημένη απλήρωτη εργασία.

γ. Ζητείστε την άποψη των στελεχών για την επαγγελματική τους ικανοποίηση διασφαλίζοντας την ανωνυμία τους. Αφού διαρκώς ισχυρίζεστε ότι όλα βαίνουν καλώς, τι ακριβώς φοβάστε από τη γνώμη των υφισταμένων σας;

δ. Επιλύστε τα προβλήματα των στρατιωτικών, τα οποία χρονίζουν και γιγαντώνονται. Αντιληφθείτε την πραγματική έκταση του προβλήματος με βάση τα γεγονότα και όχι με βάση όσα σας μεταφέρουν οι επιτελείς σας.

ε. Αποδώστε Δικαιοσύνη. Οι στρατιωτικοί με το επίσημο πρόσχημα ότι «πρώτα εκτελείς και μετά αναφέρεσαι παραπονούμενος» διαρκώς εργάζονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της διοικητικής αυθαιρεσίας και της ελαστικοποίησης του κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου πάντοτε υπέρ της Υπηρεσίας. Υπερασπιστείτε στην πράξη το προσωπικό σας.

στ. Γνωστοποιήστε τα στατιστικά αναφορικά με τους θανάτους στις ΕΔ τα τελευταία 30 χρόνια. Το προσωπικό οφείλει να ξέρει σε υπό ποιες συνθήκες εργάζεται.

ζ. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης και έτεροι εσωτερικοί μηχανισμοί. Προφανώς (εκ του αποτελέσματος) κρίνονται ανεπαρκείς. Ενισχύστε τους.

Με δεδομένο το προφανές, ότι όλα τα προηγούμενα δεν έχουν προέλθει από παρθενογέννεση, αλλά αποτελούν προϊόντα πολιτικών στην πορεία του χρόνου, έστω και όπως μεταφέρονται, το μείζον ερώτημα είναι:

- Πού ήσαν όλοι αυτοί οι συνδικαλιστικοί πατέρες στην περίοδο της απελθούσης εξουσίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

-Τί έκαναν τότε, γιά θεραπεία όσων καταστάσεων και προβλημάτων καταγράφουν σήμερα με δραματικό τρόπο, με το «ελευθέρας» που απελάμβαναν, εις το περιβάλλον του πανίσχυρου τότε ΥΕΘΑ Παν. Καμμένου και των ΑΝΥΕΘΑ από το ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγ. Δρίτσα-Δημ.Βίτσα-Παν. Ρήγα;

-Μήπως προέκριναν την συνδικαλιστική απραξία, ώστε, με Κυβέρνηση από το αντίπαλο Κόμμα της ΝΔ από τον Ιουλιο του 2019, να τα διεκδικούν «ανυποχώρητα» με τη φόρα του συμπληρώματος της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ;

-Πόσους νομίζουν ότι μπορούν να συσπειρώσουν στους κόλπους της ΠΟΕΣ, με τέτοιες εκφράσεις πλειοδοσίας επί των πάντων, με δραματικές εκφράσεις προς τούτο, που ενδεχομένως ικανοποιούν το θυμικό κάποιων, αλλά πέραν αυτού ουδέν συμβάλλουν σε θετική-πρακτική κατεύθυνση, σε ένα κείμενο-αρμαχτά γενικόλογων διακηρύξεων και συναφών συνδικαλιστικών διεκδικήσεων, δίχως ιεράρχηση και πλαίσιο διεκδικήσεων...

-Ποιά είναι τα «δικά τους» στατιστικά, επί των οποίων επιθυμούν να στηρίξουν-και προφανώς να πείσουν- γιά τη δαιμονοποιημένη εικόνα, την οποία επιθυμούν να εμφανίσουν ως επικρατούσα στις ΕΔ, που μόνον αυτοί «γνωρίζουν» και δεν μπαίνουν στον κόπο να δημοσιοποιήσουν; Μήπως φοβίζει τους ίδιους τους εμπνευστές μιάς τέτοιας εικόνας το ενδεχόμενο αυτοαναίρεσής τους, τελικώς δε αυτοπαξίωσης και αυτογελοιοποίησής τους;

-Πώς και δεν λαμβάνουν διόλου υπ’ όψιν σε όσα «βαθυστόχαστα» καταλογίζουν και το ενδεχόμενο του παράγοντος «ανθρώπινο λάθος» όσα μπορούν να συμβούν, από αμέλεια ή από υπερεκτίμηση των κειμένων διατάξεων ασφαλείας στο εκάστοτε εργασιακό περιβάλλον; Ομοίως τούς διαφεύγει και η εκδοχή του τυχαίου ή απρόβλεπτου γεγονότος, με απευκταία κατάληξη. Οι αυτοματισμοί είναι συνήθεις και προσφιλείς ενίοτε, αλλά δεν μπορεί να ευθύνεται ο Α/ΓΕΑ π.χ. γιά μία αυτοκτονία π.χ. σε Μονάδα της ΠΑ ή γιά το θάνατο στελέχους της ΠΑ κατά την πρωϊνή μετάβασή του στη Μονάδα του. Ή ο Α/ΓΕΝ γιά το θάνατο στελέχους του ΠΝ στο γραφείο του από ανακοπή ή γιά την πτώση άλλου στελέχους του ΠΝ από ύψος σε Φρεγάτα του Στόλου, εν πλώ...

Ο συνδικαλισμός στις ΕΔ αποτελεί μία νέα πραγματικότητα, με την ιδιαίτερη ώθηση που δόθηκε επί των ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επί πρωθυπουργίας Τσίπρα. Ακόμη και Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών (ΓΝΟΠΣ) θεσπίσθηκαν στις αρχές του 2019 σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, εις τα οποία μπορούν να προσφεύγουν οι θεωρούντες ότι αδικούνται από τους προϊσταμένους τους, προς εξέταση και ενδεχομένως άρση όσων θα έρχονται να καταμαρτυρήσουν.

Δίχως να αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις εξ ορισμού, θα ώφειλαν, ωστόσο, οι εκπρόσωποι του στρατιωτικού συνδικαλισμού να αποφύγουν τους γνώριμους δρόμους διεκδικήσεων του παρελθόντος, δρόμους έντονων αντιπαραθέσεων εις το προσκήνιο και υπόγειων διαβουλεύσεων, ενδεχομένως και συγκεκαλυμμένων συγκλίσεων εις το παρασκήνιο, ώστε να διεκδικήσουν την αποδοχή και την αξιοπιστία του συνδικαλισμού εις το χώρο των ΕΔ, όπου ισχύουν και θα ισχύουν αφεύκτως δεδομένες ιδιαιτερότητες και αντικειμενικοί περιορισμοί σε σχέση με την αποστολή του.

Η επιδίωξη «μετωπικών» αντιπαραθέσεων, όπως περικλείονται εις το έγγραφο της ΠΟΕΣ που αποτελεί και την αιτία γιά αυτό το σημείωμα, ελέγχεται ως αντιπαραγωγική τελικώς, γεγονός που οδηγεί τον στρατιωτικό συνδικαλισμό που εμφανίζονται ότι επιδιώκουν να υπηρετούν, ως αδιέξοδο και αναποτελεσματικό.

Και βεβαίως, ως προς όλα αυτά, η συγκεκριμένη ΠΟΕΣ, συνδικαλιστική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο των ΕΔ, θα κριθεί και θα αξιολογηθεί.

Τα προηγούμενα, δεν θα μπορούσε παρά να ισχύσουν και στην περίπτωση της Π(ανελλήνιας) ΟΜ(οσπονδίας) ΕΝ(ώσεων) Σ(τρατιωτικών), προσκείμενης εις το Κόμμα της ΝΔ, σε ανάλογη συνδικαλιστική γλώσσα και σε αντίστροφη εκδοχή, εφ’ όσον εκδηλωθούν ανάλογα δείγματα γραφής. Φαίνεται, όμως, ότι προσέχουν και δεν (αυτο)εκτίθενται, δεν σπεύδουν να δίδουν τέτοια δείγματα γραφής.Προσώρας έστω, καθώς εμφανίζονται να λειτουργούν με υπευθυνότητα και βούληση δημιουργικής συμβολής εις το κατά περίπτωση νομοθετικό έργο που αφορά το Προσωπικό των ΕΔ, δίχως ακρότητες, αλλά και δίχως να αφίστανται διεκδικήσεων, όπως επιτάσσει και η δύση τους ως φορέων συνδικαλισμού στις ΕΔ.

Η ευρηματική τους διατύπωση περί «σιωπηρού δολοφόνου» μπορεί να ηχεί ως ηχηρό λεκτικό εύρημα, αλλά τα βέλη τους δεν είναι διόλου ευθύβολα....

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Γράφει ο Στεγόσαυρος.

Ενόσω εμείς βαυκαλιζόμαστε για την θέση μας στην "σωστή πλευρά της Ιστορίας", ενόσω οι επιχειρήσεις και ακόμη και οι ενορίες μας διαγκωνίζονται στην συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον, σκληρά δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, οι αιώνιοι απλώς ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ!

Δε χρειάζεται να απαριθμήσω ότι κερδίζουν από δικαιώματα μεταφοράς των εμπορευμάτων της Ουκρανίας, ούτε καν ότι η Turkish Cargo (δικαιωματικώς εν μέρει ως η οικονομικότερη όλων) μεταφέρει τόνους από Κίνα. Τα BAYRAKTAR τους έχουν πουληθεί σαν ζεστά ψωμάκια και οι Ουκρανοί "πίνουν νερό" στο όνομά τους, ενώ οι πολεμικές βιομηχανίες της τουρκίας δουλεύουν νυχθημερόν. Εμείς βέβαια είμαστε ΥΠΕΡΑΝΩ και ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ να ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ από τους πολέμους των άλλων, εξ ου και τις έχουμε, ΤΕΧΝΗΤΑ χρεωκοπήσει τις, πάλαι ποτέ ανθηρές, δικές μας.

Εγώ απλώς θα μοιραστώ μαζί σας 2 περιπτώσεις που "συνάντησα" τους ΕΠΙΤΗΔΕΙΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥΣ μπροστά μου:

Στην αρχή του πολέμου αναζήτησα στο διαδίκτυο αρθρογραφία περί των αντιβαλλιστικών ιδιοτήτων των μετάλλων, καθότι πελάτες μου Ουκρανοί εν Ελλάδι αγωνίζονταν να παράγουν πλάκες για τους συμπατριώτες τους. Ω του θαύματος σχεδόν όλες οι επιστημονικές δημοσιεύσεις προέρχονταν από τουρκικά ΑΕΙ! Θέλετε να σας θυμίσω τι έκαναν οι "δικοί" μας α(χ)ριστεροί όταν Ελληνικό ΑΕΙ ΤΟΛΜΗΣΕ να ανακοινώσει την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ANTIDRONE (άρα αμιγώς αμυντικής) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ;

Όντας marketeer σκέφτηκα να τυπώνω σήματα, θυρεούς και εικόνες σε αυτοκόλλητο για την διακόσμηση των αντιβαλλιστικών πλακών των εμπολέμων. Ενημέρωσα για την ιδέα μου τον Ελληνο-Ουκρανό αντιπρόσωπό μας που έκανε φυσικά τη σχετική έρευνα αγοράς και επέστρεψε με το αποκαρδιωτικό μήνυμα: "οι τούρκοι έχουν ανοίξει μαγαζιά (όχι 1) στο Κίεβο και επιτυπώνουν τα πάντα με τα πάντα". Φανταστείτε την εμπορική διείσδυση και την λεηλασία της εν λόγω αγοράς στην οποία έχουν επιδοθεί οι, πάλαι ποτέ, "μπουνταλάδες".

Εμείς βέβαια βρισκόμαστε σε ανώτερες σφαίρες. Ασχολούμαστε με την, αιώνια κατάρα, της ομφαλοσκόπησης, μεμψιμοιρούμε για την ανεργία (από το καφενείο και τα επιδόματα ανεργίας βεβαίως-βεβαίως) και κατακρίνουμε, αφ΄ υψηλού, όσους "λερώνουν τα χέρια τους με το αίμα των λαών". Βλέπετε 10ετίες, μην πω σχεδόν ένας αιώνας πλέον, α(χ)ριστερής πνευματικής κυριαρχίας (μην πω δικτατορίας), συνδυαζόμενης με την "λαϊκή δεξιά" των προσλήψεων, των κρατικοποιήσεων, της αναξιοκρατίας και του "βολέματος" στο "κράτος-πατερούλη" έχουν ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ το DNA του άλλοτε κραταιού, δαιμόνια εμπορικού λαού μας.

Σε αυτό άλλωστε συνέδραμε και η μετανάστευση εδώ και αιώνες των εξυπνότερων, ικανότερων και δραστηριότερων Ελλήνων εκτός Ελλάδος, απηυδισμένων από τα εδώ τεκταινόμενα. Όπως το παλιό ανέκδοτο για την αδυναμία του Μεξικού να κατεβάσει καλή ομάδα στους Ολυμπιακούς αφού "όσοι τρέχουν γρήγορα, πηδούν ψηλά ή κολυμπούν μακριά έχουν ήδη περάσει στις ΗΠΑ", έτσι κι εμείς ΑΠΟΨΙΛΩΣΑΜΕ τον ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΚΟΥΒΑ μας (μη φρικάρουν οι μεσαιωνιστές που ακόμα να πιστέψουν τον Δαρβίνο και μάλιστα τολμούν να το διατυμπανίζουν αναίσχυντα πλέον, και ο άνθρωπος υπόκειται στους ίδιους εξελικτικούς νόμους όπως τα σκυλιά ή τα άλογα που εκτρέφουμε) από τους καλύτερους.

Αλλά μην αφήνετε αυτές τις σκέψεις να χαλάσουν την αιώνια λιακάδα ενός κενού μυαλού... "έχει ο θεός της Ελλάδος", θα μας σώσουν οι προφητείες, το "ξανθό γένος", οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας (που όλως τυχαίως συμπράττουν με τουρκία στο οδικό δίκτυο των Σκοπίων ενώ εμείς χαζεύουμε), οι ΕΛ από την Ανδρομέδα και 3 αυγά τουρκίας...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 Κατηγορία ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί πάντα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στο στρατόπεδο της 33ης Μοίρας Καταδρομέων, στο Σταυροβούνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πυλώνες των προτεραιοτήτων του είναι το Κυπριακό, η Υγεία, η Παιδεία και η Άμυνα, είπε ότι «είναι πολύ ορθή η παρατήρησή σας για το πώς εξελίσσονται οι δικές μου επισκέψεις, στέλνοντας και ένα μήνυμα για το στίγμα της δικής μας διακυβέρνησης.

Πρώτα, όμως, να αναφέρω ότι είμαστε περήφανοι για τους καταδρομείς μας, είμαστε περήφανοι για την Εθνική Φρουρά, για το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς μας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά θέλω να αναγνωρίσω δημόσια, γιατί εμείς είμαστε εδώ για να αναγνωρίζουμε αυτά που έγιναν. Τα τελευταία χρόνια έγινε σημαντικότατη δουλειά ιδιαίτερα στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με τη σημερινή μου παρουσία εδώ θέλω να στείλω το μήνυμα ότι αυτή η προσπάθεια που έγινε και αναγνωρίζεται θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αποτρεπτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε μια χώρα υπό κατοχή. Όσο υπάρχει κατοχή στην πατρίδα μας οφείλουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ισχύ.

331538840 745346280643667 4002246142213810185 n

Την ίδια στιγμή, όμως, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει προχωρήσει σε τολμηρά βήματα στον πυλώνα της Άμυνας και της Ασφάλειας αναπτύσσοντας τις δικές της υποδομές στους συγκεκριμένους τομείς, και η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλα κράτη, είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, θα είμαστε στον σκληρό πυρήνα αυτής της προσπάθειας διότι πιστεύουμε πραγματικά ότι η ΕΕ θα πρέπει να ισχυροποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα. Εξάλλου, ήμουν Υπουργός Εξωτερικών και γνωρίζω ότι χωρίς ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, χωρίς ισχυρή άμυνα, ο λόγος στην εξωτερική πολιτική είναι σαφώς περιορισμένος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική και η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο, μια απόφαση που θα αξιοποιήσουμε, μια απόφαση που αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ, του ρόλου που επιχειρούμε να διαδραματίσουμε στην περιοχή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της συνεργασίας μας με τα κράτη της περιοχής, είτε σε τριμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο στηρίζεται και στις ασκήσεις που γίνονται, στηρίζεται και στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Και πάντα μέσα στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

331439283 764340121720161 8854969106961286140 n

Ερωτηθείς για το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν θυμόμαστε όλοι, όταν ξεκίνησε το ενιαίο αμυντικό δόγμα, οφείλω να πω στη βάση και της ενημέρωσης που έχω, τόσο από τον Υπουργό Άμυνας όσο και από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς ότι εκ τότε έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα. Σε επιχειρησιακό επίπεδο είμαστε σαφώς σε καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν όταν πρωτοανακοινώθηκε και για όσο καιρό εφαρμόστηκε το ενιαίο αμυντικό δόγμα.
Εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω είναι την ξεκάθαρη πολιτική βούληση από δικής μας πλευράς να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία που υπάρχει με την Ελληνική Κυβέρνηση και όχι μόνο, αλλά και με άλλα κράτη γιατί υπάρχει συνεργασία όπως με τη Γαλλία, τα γειτονικά κράτη, υπάρχει από δικής μας πλευράς αυτή η πολιτική βούληση και θεωρώ ότι το επόμενο σημαντικό βήμα που πρέπει να πράξουμε είναι αυτές τις συνεργασίες να τις δούμε μέσα από το πλέγμα της συμμετοχής μας στην ΕΕ ως κράτος μέλος της, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα».

331469846 901634047836507 8997853953440645241 n

Ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα συνεχιστεί. Στο πρόγραμμα μας καταγράφεται ότι 2% του ΑΕΠ της χώρας θα αξιοποιείται για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντα μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας».
Σε ερώτηση αν αναμένεται να γίνουν συμφωνίες με άλλες χώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στον τομέα της Άμυνας, στον τομέα της Ασφάλειας όσο πιο λίγα λέγονται δημόσια τόσο περισσότερα γίνονται, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να δίνεται δημοσιότητα. Δεν πρέπει στον τομέα της Άμυνας ειδικότερα, να επηρεαζόμαστε όλοι μας ή οποιοσδήποτε από εμάς από ωραίες δημόσιες δηλώσεις, επικοινωνιακές προσεγγίσεις. Ειδικότερα στον τομέα της Άμυνας εκείνο που μετράει είναι η ουσία».

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, αποκάλυψε θέματα προβληματικής οργάνωσης κρατικών οργανισμών, έλλειψης εμπιστοσύνης σε θεσμούς ασφαλείας, σοβαρές φοβίες για κλιμάκωση της κοινωνικής αντίδρασης καθώς και ανησυχία για τη συνοχή του μωσαϊκού των λαών που κατοικούν στις σεισμόπληκτες περιοχές αλλά και σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια. Η συγγνώμη του Ερντογάν στο Αντίγιαμαν και οι αντιδράσεις σε αγώνες ποδοσφαίρου στην Κων/πολη, δείχνουν ότι υφίσταται μία «βουβή» δυναμική λαϊκής αντίδρασης και εξαναγκάζουν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της χειραγώγησης της λαϊκής οργής-αντίδρασης μετά την εκδήλωση του σεισμού αλλά και ο τρόπος χρησιμοποίησης του στρατεύματος και των δυνάμεων ασφαλείας, αποκάλυψαν την ευθραυστότητα του συνδετικού παράγοντα Κράτους - Έθνους ενώ ταυτόχρονα εμφάνισαν μία καλομελετημένη και συντονισμένη προσπάθεια από την τουρκική κυβέρνηση να διαφυλαχθεί το καθεστώς και η συνοχή του «έθνους».

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του σεισμού, έγινε φανερό το σχέδιο της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας με σκοπό την διαφύλαξη του καθεστώτος αλλά και τη δαιμονοποίηση κάθε φωνής που τυχόν θα δημιουργούσε θέματα εθνικής ασφάλειας. Έλαβαν χώρα πρωτοβουλίες διαχείρισης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) με σκοπό τη διαφύλαξη της ενότητας του «έθνους» προβάλλοντας συκεκριμένα μηνύματα, τα οποία χρησιμοποίησαν και Υπουργοί κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ δεν έλειψαν και ανακοινώσεις προς το λαό να παραμείνει στις σεισμόπληκτες περιοχές λόγω του κινδύνου αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα από κυβερνητικά ΜΜΕ που έκαναν λόγο για ξένο αλλά και εσωτερικό μυστικό σχέδιο δημιουργίας κατάστασης χάους στις σεισμόπληκτες περιοχές και ειδικότερα στο Νομό Χατάϊ αφού η περιοχή κατοικείται από αραβικής και κουρδικής καταγωγής πληθυσμούς. Κάτοικοι από κουρδικές περιοχές αλλά και από σεισμόπληκτες περιοχές Αλεβιτών, διαμαρτυρήθηκαν για διακρίσεις εις βάρος τους στην διάθεση των Ομάδων Έρευνας-Διάσωσης και διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης Τούρκοι σχολιαστές και δημοσιογράφοι μιλούσαν για ομάδες προβοκατόρων οι οποίες προσπάθησαν να ξεσηκώσουν τους Κούρδους, τους Αλεβίτες αλλά και τους Σύριους πρόσφυγες της περιοχής με αφορμή την καταστροφικότητα του σεισμού και την καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι 11 σεισμόπληκτοι νομοί κατοικούνται από πληθυσμούς με διαφορετική εθνοτική αλλά και δογματική καταβολή (Τούρκοι, Κούρδοι, Άραβες, Αλεβίτες και 2 εκατομ. Σύριοι πρόσφυγες), ενώ οι 4 από αυτούς συνορεύουν με τη Συρία.

Από τις πρώτες ώρες του σεισμού ανακοινώθηκε από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Επικοινωνίας, Φ. Αλτούν, ότι το Σύστημα Ενημέρωσης Παραπληροφόρησης, ήταν διαθέσιμο σε εφαρμογή και για κινητά τηλέφωνα, με σκοπό την άμεση ενημέρωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για δράση αντιφρονούντων και αντικυβερνητικές αντιδράσεις. Με την κορύφωση της λαϊκής οργής, έπαψε να λειτουργεί το Twitter στην Τουρκία λόγω της μαζικότητας της αντίδρασης και αποκαταστάθηκε μόνο μετά από διαπραγμάτευση με την εταιρία, όπου ο Τούρκος Διευθυντής Επικοινωνίας ανακοίνωσε ότι τελικά συμφωνήθηκε η επαναλειτουργία και συνεργασία για την υποστήριξη της Τουρκίας στον αγώνα εναντίον της παραπληροφόρησης.

Αυτό όμως που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση φοβούμενη αντιδράσεις και «μετασεισμούς» όχι μόνο για το καθεστώς αλλά και την ενότητα του έθνους, έλαβε μέτρα και εφάρμοσε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ψυχολογικών επιχειρήσεων – επηρεασμού του λαού χρησιμοποιώντας την «ισχύ» των ΜΜΕ.

Σε όλα τα ΜΜΕ καθεστωτικά αλλά και αντιπολιτευόμενα, προβαλλόταν καθημερινά μηνύματα ενότητας του Κράτους - Έθνους κάνοντας επίκληση και της θρησκείας ως ενοποιητικό παράγοντα. Τα πιο χαρακτηριστικά: το Έθνος μία γροθιά, η Τουρκία μία καρδιά (έτσι ονομάστηκε και η φιλανθρωπική καμπάνια), επιστράτευση του Κράτους-Έθνους, το Έθνος με το Κράτος ώμο με ώμο, χέρι με χέρι εκστρατεία του Κράτους-Έθνους, το Έθνος μας δίπλα στο Κράτος μας, το Κράτος δίπλα στο Έθνος, εθνικός αγώνας, πόλεμος ανεξαρτησίας, τεράστιος στρατός 85 εκατομμυρίων, μεγάλο Κράτος – μεγάλο Έθνος, μαζί είμαστε δυνατοί, είμαστε ένα είμαστε μαζί, είμαστε μαζί Τουρκία, ισχυρό τουρκικό Έθνος, αυτό το Έθνος δεν καταστρέφεται, η ώρα του εναγκαλισμού, το πνεύμα της αλληλεγγύης υπάρχει στο DNA μας, η πληγή της Τουρκίας είναι πληγή όλου του μουσουλμανισμού, ισχυρό Κράτος – ισχυρό Έθνος.

Όπως προαναφέρθηκε και σε προηγούμενο άρθρο, μετά από σχετική καθυστέρηση 32 ωρών μεταφέρθηκαν 20 χιλ. δυνάμεων καταδρομών αφοσιωμένων στον Ερντογάν από άλλες περιοχές για ασφάλεια των σεισμόπληκτων περιοχών, προκαλώντας εντύπωση καθώς ήταν η πρώτη φορά που το στράτευμα ανέλαβε τέτοια αποστολή σε σεισμόπληκτες περιοχές.

Η συγγνώμη του Ερντογάν και οι αντιδράσεις στα γήπεδα

Η συγγνώμη του Ερντογάν στο Αντιγιαμάν και οι αντιδράσεις στα γήπεδα της Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας στην Κων/πολη, αποκαλύπτουν ότι το σχέδιο επηρεασμού της κοινής γνώμης μέσω της διεξαγωγής επιχειρήσεων διαχείρισης των ΜΜΕ δεν απέδωσε, καθώς οι αντιδράσεις φαίνεται ότι δεν έχουν μόνο εθνοτικά χαρακτηριστικά κάτι το οποίο φοβήθηκε αρχικά ο Ερντογάν, αλλά κυρίως κοινωνικά, καθώς πλέον ζητείται η παραίτηση της κυβέρνησης όχι μόνο για αναποτελεσματικότητα αλλά και για διαφθορά, κοινωνική αναλγησία και αλαζονεία.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι, η Τουρκία έχει πολύ σοβαρό θέμα λαϊκής και κοινωνικής συνοχής η οποία διατηρεί εθνοτικά αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και οι εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια τα παρακάτω ερωτήματα:

Για ποιο λόγο η εφαρμογή ενός τόσο λεπτομερούς σχεδίου επιχειρήσεων επηρεασμού της τουρκικής κοινής γνώμης;

Γιατί τόσο στενός έλεγχος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) και διαχείρισης των μηνυμάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης στα ΜΜΕ;

Γιατί τόσο άγχος και αγωνία, να διατηρηθεί η ενότητα του συνδετικού παράγοντα Κράτους – Έθνους;

Πού οφείλεται η επίκληση συνδετικών στοιχείων του «έθνους» όπως η θρησκεία και το πεπρωμένο για την διατήρηση της ενότητας του τουρκικού λαού;

Για ποιο λόγο χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες ένοπλα αφοσιωμένα στον Ερντογάν στρατιωτικά τμήματα μεταφερθέντα από άλλες περιοχές;

Μήπως ο Ερντογάν φοβήθηκε όχι μόνο για την ασφάλεια του καθεστώτος του αλλά και για την μετατροπή της λαϊκής οργής σε μαζική αντίδραση η οποία θα ελάμβανε εθνοτικά χαρακτηριστικά, αφού στις σεισμόπληκτες περιοχές διαβιούν εξισλαμισθέντες και εκτουρκισμένοι πληθυσμοί με διαφορετικές φυλετικές και δογματικές καταγωγές;

Πόση δυναμική μπορεί να έχουν οι αντιδράσεις οι οποίες πλέον φαίνεται ότι λαμβάνουν και κοινωνικά χαρακτηριστικά;

• Δημοσιεύεται στο «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Είναι από αυτά που ακούς, που φθάνουν στα αυτιά σου, που αρνείσαι να πιστέψεις, που με υπέρβαση του δύσπιστου εαυτού σου μπαίνεις στη διαδικασία να τα ψάξεις και που τελικώς υποχρεώνεσαι να τα πιστέψεις, προς μεγάλη σου θλίψη και -γιατί όχι;- τελικώς και με θυμό.

Δεν θα το μάθαινα. Ας είναι. Φίλος, μού άνοιξε τα μάτια και με βοήθησε να προσεγγίσω την άκρη του νήματος, που αφορά το status δύο ταχυτήτων που διέπει εργαζόμενους με ταυτόσημο αντικείμενο εργασίας, υπό το κράτος της πάνδημης συγκίνησης γιά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών που συνεχίζει να μάς συνταράσσει όλους.

Ως γνωστόν, η χώρα μας διαθέτει ένα ευρύτατο δίκτυο 39 αεροδρομίων, διάσπαρτων σε όλη τη χώρα, σε κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας, με κορυφή το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και πολλά άλλα μεγάλα, όπως του Ηρακλείου και της Θεσσαλονίκης και άλλα μικρότερου ή μικρού μεγέθους. Εις τα προηγούμενα τρία αεροδρόμια διακινείται, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα, γεγονός που προσδίδει και τη σημασία των ασφαλών αεροσυγκοινωνιών γιά τη χώρα, μία απαίτηση μοναδική και ουσιώδης γιά τα Ελληνικά συμφέροντα.

Στο υπολειπόμενο ποσοστό, σαφώς υψηλότερο του 30%, των πτήσεων εξωτερικού, είτε κανονικών, είτε ναυλωμένων (charter), αυτές κατευθύνονται σε στρατιωτικά αεροδρόμια που αποτελούν πύλη εισόδου μεγάλου αριθμού εισερχομένων στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν εύλογο και προφανές, ότι, σε όλες οι εμπορικές πτήσεις που κατευθύνονται σε αυτά τα στρατιωτικά αεροδρόμια (ενδεχομένως και σε άλλα, που θα μπορούσε να απαιτηθεί εκτάκτως), τη διαδικασία προσέγγισης, προσγείωσης/απογείωσης και τροχοδρόμησης σε αυτά, διαχειρίζονται ΕΕΚ της ΠΑ στους Πύργους Ελέγχου Πτήσεων σε αυτά.

Την διαχείριση όμως της μεγάλης αυτής εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα την έχουν εξαίρετοι επαγγελματίες, οι περισσότεροι των οποίων ανήκουν στην ΥΠΑ και κάποιοι στην Π.Α.
Πρόκειται γιά τους Ελεγκτές Εναερίου Κυκλοφορίας, οι οποίοι, υπό την ιδιότητα οιονεί «τροχονόμου του αέρα», καλούνται να επιτελέσουν το έργο της ασφαλούς διακίνησης των διακινούμενων αεροσκαφών εντός του Athinai FIR, είτε υπεριπταμένων στην περιοχή αυτή, είτε κατευθυνομένων σε Ελληνικά αεροδρόμια γιά προσγείωση. Στη δεύτερη περίπτωση, ζητούμενο είναι η ασφαλής προσέγγιση σε αυτά μέσω των διαδικασιών approach στις αντίστοιχες τερματικές περιοχές αυτών των αεροδρομίων (ΤΜΑ) και τέλος η ασφαλής προσγείωση και τροχοδρόμηση σε αυτά, μέχρι την στάθμευσή τους. Βεβαίως και η ίδια διαδικασία ισχύει και αντιστρόφως, στη διαδικασία απογείωσης, πριν φθάσει ένα αεροσκάφος εις τα προβλεπόμενα ύψη πτήσεως εις τους αεροδιαδρόμους που διέρχονται από το Athinai FIR προς όλες τις κατευθύνσεις, προς Βορρά, Νότο, Δυσμάς και Ανατολή.

Όπως μάλιστα μπορεί να πληροφορηθεί κανείς ανατρέχοντας στο οικείο site των Ελεγκτών Εναερίου Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ-GATCA), υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας: «Oι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας παρέχουμε έλεγχο στο ATHINAI FIR/HELLAS UIR στελεχώνοντας τον πάροχο Εναέριας Κυκλοφορίας (ΥΠΑ) με εξαίρεση τις στρατιωτικές περιοχές (MTMA, CTR ATZ) στις οποίες (σ. σ. περιοχές) υπηρεσίες παρέχουν στρατιωτικοί ΕΕΚ. Η περιοχή παροχής Ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας είναι η Ελληνική Επικράτεια με τα χωρικά ύδατα καθώς και ο εναέριο χώρος πάνω από τα διεθνή ύδατα εντός FIR/UIR».

Και όπως προσθέτουν οι ίδιοι: «Στόχος μας είναι η ασφαλής και ταχεία εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και πιο συγκεκριμένα η πρόληψη συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών και μεταξύ αεροσκαφών και εμποδίων στην περιοχή ελιγμών ενός αεροδρομίου, η επιτάχυνση της ροής της κυκλοφορίας, η παροχή πληροφοριών χρήσιμων για την διεξαγωγή πτήσεων και η συνέγερση των αρμόδιων φορέων για παροχή βοήθειας σε αεροσκάφος που έχει ανάγκη».

Για την ασφαλή όμως, έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των πολιτικών αεροπλάνων στον εναέριο χώρο της Ευρώπης, όλοι οι Ευρωπαίοι ΕΕΚ αμείβονται από το EUROCONTROL (ο κεντρικός έλεγχος εναερίου κυκλοφορίας της ηπείρου) με ένα επίδομα, το οποίο λειτουργεί ως κίνητρο αλλά και ως δίκαιη αμοιβή για την δύσκολη και ψυχοφθόρα εργασία που κάνουν. Αυτό λοιπόν το επίδομα, που δεν είναι ευκαταφρόνητο, το αντίθετο μάλιστα, οι ΕΕΚ της ΠΑ δεν το λαμβάνουν, παρότι σε έξι μεικτά αεροδρόμια (πολιτικά και στρατιωτικά) , μόνον αυτοί εξυπηρετούν την πολιτική εναέριας κυκλοφορία και κανείς της ΥΠΑ.

Πώς όμως εμπλέκονται οι μεν και οι δε, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικές Υπηρεσίες (ΥΠΑ και Π.Α.); Είναι απλό: Αφορά τα μεικτά αεροδρόμια, δηλαδή τα στρατιωτικά, τα οποία εξυπηρετούν και την πολιτική αεροπορία. Εκεί, την παροχή υπηρεσιών εναερίου κυκλοφορίας, σε στρατιωτικά και πολιτικά αεροπλάνα, παρέχουν οι στρατιωτικοί ελεγκτές. Αυτά είναι:
-Η 115 Πτέρυγα Μάχης, στα Χανιά,
-Η 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα
-Η 135 Σμηναρχία Μάχης, στην Σκύρο,
-Το 131 Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου,
-Η 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα (που ελέγχει την προσέγγιση και των Τερματικών Περιοχών των Α/Δ Ζακύνθου και Κεφαλληνίας)
-Η 111 Πτέρυγα Μάχης, στη Ν. Αγχίαλο

Διαπίστωση πρώτη λοιπόν: Μιλούμε γιά την ίδια κρίσιμη και ευαίσθητη αποστολή, που καλούνται να επιτελέσουν εργαζόμενοι του Δημόσιου Τομέα του ίδιου ακριβώς αντικειμένου, ταυτόσημης ειδικότητας, πλην όμως διαφορετικής προέλευσης οι μεν - και περισσότεροι - από την ΥΠΑ και οι δεύτεροι από την Πολεμική Αεροπορία με ειδικότητα ΕΕΚ.
Διαπίστωση δεύτερη: Προς επιβεβαίωση των προηγουμένων, η παροχή των αναγκαίων, απολύτως ασφαλών, υπηρεσιών, δεν νοείται να διακρίνει προέλευση της προέλευσής τους, είτε πρόκειται γιά ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας, προερχόμενους από την ΥΠΑ, είτε από την ΠΑ.
Διαπίστωση τρίτη και σημαντικότερη: Δεν νοείται, δεν επιτρέπεται από τους κανόνες του κρατούντος κράτους δικαίου, η υστέρηση στις καταβαλλόμενες αποδοχές στους στρατιωτικούς ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας της ΠΑ σε σχέση με τις αντίστοιχες αμοιβές των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ. Πρόκειται γιά κατάφωρη παραβίαση της θεμελιώδους αρχής του εργατικού δικαίου «ίση αμοιβή στην ίση εργασία, αδιακρίτως φύλου».
Ουσιαστικά, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι, ότι το προαναφερθέν επίδομα, το οποίο δικαιούνται οι στρατιωτικοί ΕΕΚ, αφού εργάστηκαν σκληρά για την εξυπηρέτηση πολλών πολιτικών αεροπλάνων στα αεροδρόμια όπου υπηρετούν, το μοιράζονται οι ΕΕΚ της ΥΠΑ. Οι ίδιοι, από έμφυτη σεμνότητα διακρινόμενοι, δεν μιλούν ποτέ γι’ αυτό, αλλά γιά πόσο ακόμη θα το πράττουν;

Πόσους όμως μπορεί να αφορούν οι προαναφερθείσες παρεχόμενες υπηρεσίες από την ΠΑ, μέσω των στρατιωτικών ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας; Δεν υπερβαίνουν τους 45, έναντι των 600 περίπου ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ.

Όπως δε προεξοφλείται από δικηγόρους, ειδικούς περί το Εργατικό Δίκαιο, ακόμη και ένας στρατιωτικός ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας να προσέφευγε εναντίον των προηγούμενων ανισοτήτων, αυτές θα είχαν καταπέσει αυτομάτως, δημιουργώντας δεδικασμένο ισχύος και γιά όλους τους ΕΕΚ, με την ίδια ειδικότητα και συνθήκες ταυτόσημης απασχόλησης.

Γιά όσους κακόπιστους, δε, επιχειρείται να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα μιάς τέτοιας πιστής καταγραφής, βάσει της οποίας θα βασισθεί η άρση της προηγούμενης μισθολογικής αδικίας, τα αντικειμενικά αρχεία/μητρώα των ΠΕΠ που τηρούνται σε όλα τα αεροδρόμια της ΠΑ καταγράφουν κάθε προσγείωση/απογείωση αεροσκάφους...

Τώρα που, υπό το φώς (...) της ανείπωτης σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, αναδείχθηκαν προβλήματα και παθογένειες ετών στη λειτουργία των συγκοινωνιών και μεταφορών ανά την Ελλάδα, είναι προφανές και επιβαλλόμενο η απαιτούμενη εγρήγορση να εκδηλωθεί σε όλο το φάσμα των συγκοινωνιών, συνεπώς και των αεροπορικών περιλαμβανομένων.

Ήδη, υπέπεσε στην αντίληψή μου ανακοίνωση της ΕΕΕΚΕ, την οποία έσπευσε να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Μπαλάφας, εάν δεν απατώμαι), όπου μιλούν γιά «εντατικοποίηση» στην εργασία τους, υπαινισσόμενοι κινδύνους που εγκυμονούνται εξ αυτής. Διερωτώμαι, εάν και κατά πόσον μπορεί αυτό μπορεί να ευσταθεί, τουλάχιστον όσο το επικαλούνται, με ποιά πραγματικά μέτρα. Διερωτώμαι, επίσης, κατά πόσον οι ίδιοι συνδικαλιστές της ΕΕΕΚΕ θα ώφειλαν πρώτοι να θέσουν το θέμα της μισθολογικής αδικίας εις βάρος των συναδέλφων τους ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας από την ΠΑ στην ίδια και ενιαία υπηρεσία της ΥΠΑ.

Ουδεμία αμφιβολία έχω, ότι το θέμα δεν είναι ολωσδιόλου άγνωστο είς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Αλλά, πέραν αυτού, η θεραπεία του προβλήματος, με την εξομοίωση των αποδοχών των ελεγκτών εναερίου κυκλοφορίας της ΠΑ που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ΥΠΑ, δεν θα απέβαινε ποτέ εις βάρος του Π/Υ του Κράτους, καθώς οι σχετικές πιστώσεις καλύπτονται από ανταποδοτικές εισροές προς την Ελλάδα από το Eurocontrol, γιά παρεχόμενες υπηρεσίες στην περιοχή ελέγχου πτήσεων που καλύπτεται από τη χώρα μας.

Επειδή, λοιπόν, η ελπίδα πρέπει να πεθαίνει τελευταία το θέμα χρήζει άμεσης θεραπείας άμεσα, πριν αρχίσει η τρέχουσα τουριστική περίοδος.

Το γνωρίζουν λοιπόν το θέμα σε ΥΠΑ και ΓΕΑ και προφανώς το εγνώριζε και ο παραιτηθείς προϊστάμενος της ΥΠΑ Υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Θα έχει, βεβαίως, τη δυνατότητα να το πληροφορηθεί αναλυτικώς και ο διάδοχος του τελευταίου, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, όπως εμφανίσθηκε στη χθεσινή του συνέντευξη, είναι αποφασισμένος να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα, λειτουργώντας με ταχύτητα και κάθε δυνατή αποφασιστικότητα.

Διαπίστωση τέταρτη και τελευταία: Το υπάρχον πρόβλημα με τους στρατιωτικούς ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας της ΠΑ, στην υπηρεσία της ΥΠΑ, δεν μπορεί να παραπεμφθεί περισσότερο στις καλένδες. Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, έρχεται να αναδείξει και να προσδώσει τη διάσταση του δέοντος γενέσθαι σε όλο το φάσμα των συγκοινωνιών στη χώρα.

Γένοιτο, λοιπόν!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin