«Είμαστε μία πολύ ισχυρή χώρα στην περιοχή. Είμαστε πολύ ελκυστικοί, φίλοι και σύμμαχοι για όσους θέλουν να είμαστε μαζί - και είναι πάρα πολλοί αυτοί- ενώ θα είμαστε πάντα επίφοβοι για όσους επιθυμουν το κακό της χώρας μας. Και αυτό δε θα το επιτρέψουμε ποτέ». Αυτό δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26-29 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και πρόσθεσε ότι: «Είμαστε τόσο ισχυροί έτσι ώστε κανείς να μην σκεφτεί να το κάνει αυτό».
Σύμφωνα με τον κ. Φλώρο: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις έπρεπε να δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν προκειμένου να εμπεδώσουν στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό την αίσθηση της απόλυτης εξασφάλισης, της εθνικής ασφάλειας από εξωτερικούς κινδύνους, της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».
Όπως εξήγησε: «Την περίοδο αυτή οι κρίσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν πολύ πιο έντονες και διήρκησαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά».
Όσον αφορά την Τουρκία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκτίμησε ότι «σε αυτή τη φάση μπορεί να παρατηρείται μία ύφεση, αλλά αυτό δε θα συμβαίνει για πάντα». Όπως είπε, «ειδικά μετά τους σεισμούς οι προκλήσεις έχουν μηδενιστεί και σε στεριά και σε θάλασσα, αλλά στα διεθνή FORA που συναντιόμαστε αυτά που ακούμε είναι τα ίδια, οι διεκδικήσεις είναι οι ίδιες και προσφάτως και λόγω του προεκλογικού αγώνα βλέπουμε και πάλι τους γνωστούς χάρτες».
«Η απειλή που δεχόμαστε σε εθνικό επίπεδο είναι μία, είναι ξεκάθαρη, τη γνωρίζουμε, ξέρουμε πώς να την αντιμετωπίζουμε όπως άλλωστε την αντιμετωπίσαμε κατά τον υβριδικό «πόλεμο» του Μαρτίου του 2020», είπε ο κ. Φλωρος όταν «επιβάλαμε τη βούλησή μας στην Τουρκία». Ξεκαθάρισε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν είναι και θα είναι ικανές να εξασφαλίσουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας έναντι εξωτερικών απειλών και την εθνική ανεξαρτησία την εδαφική ακεραιότητα και εν τέλει την ελευθερία των Ελλήνων».
Αναλύοντας την επιχείρηση στο Σουδάν, ο κ. Φλώρος απέδωσε τα εύσημα σε όσους συμμετείχαν και επεσήμανε ότι «σε αυτές τις επιχειρήσεις απαιτείται επαγγελματισμός, γνώση, εμπιστοσύνη. Χάρη στον λεπτομερή και επαγγελματικό σχεδιασμό και της καλής συνεργασίας η επιχείρηση εξελίχθηκε άψογα. Οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων απέκτησαν προστιθέμενη αξία και σε ό,τι αφορά τη δική μας αυτοπεποίθηση αλλά και σε ότι έχει να κάνει τη γνώμη των ξένων για εμάς».
Όπως είπε ο κ. Φλώρος: «Με αφορμή την επιχείρηση στο Σουδάν και ύστερα από την αναδιοργάνωση, πλέον οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μπει σε μία νέα εποχή που μπορούν να σχεδιάζουν, να εκτελούν με τρόπο που μπορούν να φέρνουν αποτελέσματα που συμβάλουν στην προβολή της σημαίας μας και την προβολή της ισχύος της Ελλάδας πέρα από τα σύνορά της».
Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι: «Η Ελλάδα είναι μία νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Όσον αφορά τις στρατιωτικές μας δυνατότητες, το εξοπλιστικό πρόγραμμα που καταρτίσαμε έχει έναν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό, προκειμένου να προετοιμαστεί το υλικό και να μπορέσουμε να το παραλάβουμε».
Μιλώντας για τη στρατιωτική διπλωματία, επεσήμανε ότι έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε ένα εξαιρετικό επίπεδο, καθώς έχουμε άριστες σχέσεις με τις χώρες της περιφέρειάς μας, όπως η Αίγυπτος που επιλέχθηκε και για την επιχείρηση στο Σουδάν, ενώ άριστες είναι οι σχέσεις μας επίσης με τα ΗΑΕ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, τα τριμερή σχήματα συμμαχιών «Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ», «Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος» και το «Ελλάδα, Κύπρος, Ιορδανία», λειτουργούν επίσης άψογα, ενώ πολύ δυνατές είναι οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με Γαλλία και ΗΠΑ, αλλά ακόμα και με την Ινδία.
Ο κ. Φλώρος ανέλυσε τις εστίες αστάθειας στην περιοχής και ειδικότερα η σύγκρουση Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Συρία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, και βέβαια το Σουδάν, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς όπως είπε: «Γίνεται ένας μεγάλης κλίμακας πόλεμος και η Ελλάδα έχει πάρει συγκεκριμένη θέση και επηρεάζει και άλλα κράτη όπως και την Ελλάδα».
«Η Ελλάδα βρίσκεται γεωπολιτικά σε ένα κέντρο με πολλές κρίσεις. Η περιφέρεια των κρατών πλέον είναι πιο μεγάλη, τα γεγονότα τρέχουν και οι αλληλεπιδράσεις είναι τρομερές και σε ταχύτητα και σε ένταση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι: «Η Ελλάδα σε αυτό το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον οφείλει να εξασφαλίσει τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
Ο κ. Φλώρος έκανε ειδική αναφορά στον ναύσταθμο της Κρήτης στη Σούδα, καθώς όπως είπε «οι υποδομές δεν είναι ανεξάρτητες από αυτό που θέλουμε να κάνουμε», και έκανε λόγο για ενδυνάμωση της Κρήτης σε στεριά, σε αέρα και σε θάλασσα με στόχο το νησί να καταστεί ένας χώρος συγκέντρωσης σημαντικών δυνάμεων.
«Το καθήκον μας είναι να ισχυροποιούμε την εθνική άμυνα της χώρας» επανέλαβε ο κ. Φλώρος ενώ επεσήμανε την έμφαση που δίνεται στην κυβερνοάμυνα, καθώς το ΓΕΕΘΑ πριν από δύο χρόνια ίδρυσε διεύθυνση διστήματος, προκειμένου στο μέλλον να αποκτήσουμε και διοίκηση διαστήματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σουδάν: Η επιχείρηση του ΕΤΑ στο Χαρτούμ για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων (ΒΙΝΤΕΟ)
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin
Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από παλιότερα, αλλά και πως «δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του MEGA και της Βραδυνής, Ιορδάνης Χασαπόπουλος.
Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε πως «Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση ίσως μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνεννόηση των δύο πλευρών. Όμως δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή θα αλλάξουν. Δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. Όλη η προσπάθεια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ζει και βασιλεύει». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική».
Περιγράφοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας για το υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Αμυντική διπλωματία και εξοπλισμοί και αμυντική βιομηχανία και προσωπικό». Ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε: «Το προσωπικό έδειξε μέσα από σειρά αποστολές αποτελεσματικότητα. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι αυτό δεδομένου ότι και στα χρόνια της οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές ήταν αναλογικά περισσότερες από αλλού. Αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με δεδομένο ότι η προτεραιότητα ήταν οι εξοπλισμοί. Δόθηκε μια σχετική οικονομική ενίσχυση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούμε κάποια οικονομικά κίνητρα. Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία. Σύντομα ο πρωθυπουργός θα έχει την τελική πρόταση. Θα την υποβάλλουμε στο υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι την επόμενη μέρα σύντομα θα είμαστε σε θέση κάνουμε ανακοινώσεις. Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαθιστά αδικίες, στρεβλώσεις και το δίκαιο».
Για τα 2+2 C-130 από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, σημείωσε: «Τα C-130 είναι ένας στόλος που εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξης, είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε και δρομολογήσαμε λύσεις, για να δούμε κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων τέτοιων αεροσκαφών μέσω του προγράμματος πλεονάζοντας υλικού των ΗΠΑ. Βελτιώνουμε τους αριθμούς μας. Όταν οι ΗΠΑ σου προσφέρουν δύο από το απόθεμά τους δεν έχεις παρά να δεχθείς».
Όσο για τα F- 35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Τα F-35 είναι 5ης γενιάς. Είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες, ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth. Βρισκόμαστε σε μια φάση που έχοντας πάρει το “πράσινο φως” για να μπούμε στο πρόγραμμα, έχει κατατεθεί η προσφορά και περιμένουμε την απάντηση για να ξεκινήσουμε την τελική διαπραγμάτευση, ώστε να τα πάρουμε το 2028 – 2029».
Τέλος, για το ρόλο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχουν, για το οποίο έχει γίνει αρκετή κριτική, ο υπουργός ανέφερε: «Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι το κύριο ζήτημα σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Άμυνας την επόμενη ημέρα. Μέσα από τις δουλειές που κλείσαμε και τα καινούργια συστήματα και την προσπάθεια αναβάθμισης των υπαρχόντων μεγάλο κομμάτι είναι η ύπαρξη εξωστρεφούς ανταγωνιστικής παραγωγικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αν τόσα χρόνια δεν υπήρχε έντονο αντικείμενο τώρα με όλα αυτά που γίνονται θεωρώ ότι η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαία προϋπόθεση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σουδάν: Η επιχείρηση του ΕΤΑ στο Χαρτούμ για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων (ΒΙΝΤΕΟ)
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin
Την έγκριση για την παροχή στην Ελλάδα δύο μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130 από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατού έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ προχωρά άμεσα και η διαδικασία για την απόκτηση των F-35, των κορυφαίων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς.
Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, έχει ήδη εγκριθεί από το Στέιτ Ντηπάρτμεντ η παροχή δυο μεταγωγικών C130 στην Ελλάδα, τα οποία θα δοθούν από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και η συμφωνία αγοράς δυο καινούργιων.
Σε σχέση με τα F-35, όπως είπε η δημοσιογράφος, αναμένεται αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, να μπει και η τελευταία εκ των τεσσάρων υπογραφών που απαιτούνται στο Κογκρέσο, για να ενεργοποιηθεί η επίσημη διαδικασία. Και μετά να σταλεί από τους Αμερικανούς η επιστολή αποδοχής του αιτήματος και να αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με στόχο η Ελλάδα να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη το 2028.
Επίσης, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πρόσθετο πακέτο οικονομικής βοήθειας υπό τη μορφή παροχής δανείου ή δανειακών εγγυήσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πάνω από 2 δισεκατομμύρια για να ανανεώσει τα οπλικά συστήματά της και σε αυτό το πλαίσιο επανέρχονται οι συζητήσεις για παροχή στην Ουκρανία των S-300 και παράλληλη παραλαβή συστημάτων Patriot.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σουδάν: Η επιχείρηση του ΕΤΑ στο Χαρτούμ για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων (ΒΙΝΤΕΟ)
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin
Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης - defenceline.gr
Η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων – και άλλων εθνικοτήτων πολιτών – από το φλεγόμενο Σουδάν, που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (27/4) με την άφιξη του C-130H στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας, είναι μια αναμφισβήτητη επιτυχία της χώρας.
Η Ελλάδα, που στο παρελθόν «παρακολουθούσε» τις αντίστοιχες κρίσεις ανά την υφήλιο και «περίμενε» από φίλες/σύμμαχες χώρες να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά» και να «φέρουν τον κόσμο μας πίσω», έχοντας στο πεδίο ελάχιστα στελέχη ως «συνδέσμους» και μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού διπλωματικούς αξιωματούχους, έλαβε στην περίπτωση του Σουδάν μια σημαντική απόφαση: Να δηλώσει ενεργή παρουσία σε μια περιοχή όπου ξέσπασε μια άγρια εμφύλια σύγκρουση, να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών (το Ελληνικό στοιχείο είχε έντονη παρουσία και σε αυτή τη χώρα της Αφρικής) αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, τόσο σε πολιτικοδιπλωματικό επίπεδο, όσο και σε στρατιωτικό.
Το εγχείρημα δύσκολο. Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου 15 Απριλίου στο Σουδάν, μέσα σε λίγες μόνο ώρες εξελίχθηκαν σε άγριες μάχες με χρήση βαρέων όπλων, αρμάτων και αεροσκαφών ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, γεγονός που αύξανε δραματικά τον αριθμό των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών) αλλά και των χρονικών περιθωρίων αντίδρασης από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προκειμένου να απομακρυνθούν οι πολίτες τους από την εμπόλεμη ζώνη.
Η Ελληνική αντίδραση και η Λήψη Απόφασης
Από την πρώτη στιγμή, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε πρωτοβουλίες επισημαίνοντας την ανάγκη ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση συντεταγμένα από την Ε.Ε. και τους μηχανισμούς της, ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας άρχισαν τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη δυνάμεων ικανών (τηρουμένων των δυνατοτήτων μας) να επιχειρήσουν για τον απεγκλωβισμό και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών. Πρώτο μέλημα η μεταστάθμευση της δύναμης σε φίλια χώρα πλησίον της περιοχής ενδιαφέροντος, με τη νότια Αίγυπτο να αποτελεί την «βάση» της ελληνικής αποστολής.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι εντολές ήταν συγκεκριμένες: Η Πολεμική Αεροπορία με τα διαθέσιμα μεταφορικά μέσα που είχε στη διάθεσή της θα αναλάμβανε να μεταφέρει δύναμη του Επίλεκτου Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, η οποία θα αναλάμβανε δράση στην ευρύτερη περιοχή, με αποστολή την φύλαξη των μεταφορικών αεροσκαφών και την επιχειρησιακή ανάπτυξη εντός Σουδάν όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν.
Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στην πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και στον συντονισμό των ενεργειών/συνεργασία με όλες τις συμμαχικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή και που επιχείρησαν για τον απεγκλωβισμό των αμάχων, καθώς σκοπός του άρθρου είναι να «φωτίσει» συγκεκριμένες πτυχές της ελληνικής αποστολής και των ενεργειών της Πολεμικής Αεροπορίας και των Στελεχών της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.
Η αποστολή
Την Κυριακή 23 Απριλίου, «με απόφαση του Πρωθυπουργού, ξεκίνησε η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση του Ασουάν στην Αίγυπτο, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Στην Αίγυπτο μεταστάθμευσαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη (ένα C-130Η της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «Ηρακλής» και ένα C-27J της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «Πήγασος»), μαζί με στελέχη του ΕΤΑ της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, για την ασφάλεια – μεταξύ άλλων - των αεροσκαφών. Στην Αίγυπτο μετέβη, επίσης, ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.
Η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας, κ. Σάββα ο οποίος βρισκόταν στην κόλαση του Χαρτούμ, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν.
Παράλληλα, υπήρχε διαρκής διπλωματική επικοινωνία και συντονισμός των δράσεων για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών με τη βοήθεια της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ μέχρι την επομένη μέρα (24/4) είχαν επιτυχώς ολοκληρωθεί δύο επιχειρήσεις απομάκρυνσης με αεροσκάφη των συμμαχικών χωρών από το Σουδάν με κατεύθυνση το Τζιμπουτί, εκεί όπου μεταστάθμευσε το C-27J της 354ΜΤΜ για να τους παραλάβει και να τους μεταφέρει στην Ελλάδα.
Την Τρίτη (25/4) το πρωί, προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το αεροσκάφος που μετέφερε στη χώρα μας την πρώτη ομάδα των απεγκλωβισμένων πολιτών 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας – χειρουργημένος στα πόδια), ενώ ένα δεύτερο C-27J μεταστάθμευσε στο Ασουάν της Αιγύπτου και τέθηκε σε ετοιμότητα ώστε να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πολεμική Αεροπορία είχε διπλά πληρώματα στα μεταφορικά αεροσκάφη, καθώς οι πτήσεις ήταν – πέρα από απαιτητικές – και πολύωρες.
Την Τετάρτη (26/4) συνεχίστηκε ο επαναπατρισμός πολιτών στην Ελλάδα από το Σουδάν. Συγκεκριμένα, το απόγευμα προσγειώθηκε στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J το οποίο μετέφερε 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς πολίτες, απεγκλωβισμένους από το Σουδάν, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά.
Η «μεγάλη» Πέμπτη του ΕΤΑ
Η Πέμπτη (27/4) ήταν μια «μεγάλη» μέρα για την χώρα μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Για να φτάσουμε όμως στην επιτυχημένη αποστολή εντός του φλεγόμενου Σουδάν, υπήρχε μια άρτια επιχειρησιακή εκτέλεση από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις μας. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του defenceline.gr, στελέχη του ΕΤΑ επιχείρησαν ΕΝΤΟΣ του Χαρτούμ. Κυριολεκτικά πόρτα – πόρτα, οι επίλεκτοι της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου ανέλαβαν την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών από σημεία της πρωτεύουσας!
Αξίζει να σημειωθεί πως – σύμφωνα με πληροφορίες μας – τα ελληνικά «μάτια» ήταν στα σημεία ενδιαφέροντος νωρίτερα από πολλούς άλλους, ο επιχειρησιακός επιτελικός σχεδιασμός πέτυχε απόλυτα λαμβάνοντας υπόψιν και την εκτίμηση κινδύνων, ενώ η δύναμη έδρασε με απόλυτη μυστικότητα.
Κάθε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση διάσωσης δεν έχει δόση πραγματικότητας διότι ο εχθρός, ο καιρός και το έδαφος είναι πάντα διαφορετικός όπως και η επιχείρηση που έχει να κάνει είτε με αμφισβητούμενη κυριαρχία περιοχής, χωρίς σαφή εχθρό, με συγκρουόμενο εθνικό στρατό με παραστρατιωτικές δυνάμεις, πολύ δε περισσότερο με πολίτες ντόπιους η πολίτες δικούς μας για διάσωση. Την ώρα της «φωτιάς», στο σημείο ήταν αυτοί που μπορούν να δώσουν άμεσα λύση επί του πεδίου (Εyes on Τarget), διευκολύνοντας την κύρια δύναμη να επιχειρήσει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Πρόκειται για ένα πολύτιμο στοιχείο, το οποίο δύναται να αξιοποιηθεί και σε μελλοντικές επιχειρήσεις...
Το βίντεο από την επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης Ελλήνων και ξένων υπηκόων στην Αεροπορική Βάση Wadi Seidna βόρεια του Χαρτούμ στο Σουδάν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ είναι αποκαλυπτικό:
Την ώρα που το προσωπικό του ΕΤΑ επιχειρούσε εντός Σουδάν, στην αίθουσα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι επιτελείς και η πολιτική ηγεσία (ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς) παρακολουθούσαν σε απευθείας σύνδεση την εξέλιξη της επιχείρησης.
Η μετάβαση, η ασφαλής παραμονή, η επιχείρηση απεγκλωβισμού και τελικά η απογείωση του C-130H της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και περηφάνια.
Η αποστολή είχε εκτελεσθεί...
ΥΓ1. Αρχήγος ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Φλώρος Κωνσταντίνος. Νυν Δκτης ΔΕΠ ΓΕΕΘΑ Αντγος Χουπης Δημήτριος. Πρώην Αντγος ε.α. Τσιτσικωστας Γεώργιος. Πρώην Δκτης ΕΤΑ Ανχης (ΠΖ) Βαρελας Χαράλαμπος. Νυν Δκτης ΕΤΑ Σπύρος. Γ. Τα ονόματα αυτά, μαζί με τα πληρώματα της ΠΑ, τα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου ας τα θυμόμαστε, γιατί πρόκειται για μια ιστορική αποστολή που για να πραγματοποιηθεί κάποιοι παλεύουν άοκνα χρόνια τώρα...
ΥΓ2. Πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα που (τόσο φανερά και ξεδιάντροπα) την ώρα που η επιχείρηση στο Σουδάν βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, μια άλλου τύπου «επιχείρηση» υφαίνονταν στον «αργαλειό» της παραπληροφόρησης, με διασπορά ψευδών ειδήσεων στα όρια της μειοδοσίας. Προκλητικά και χυδαία σχόλια, «δήθεν» πληροφορίες περί «χαλασμένου C-130», απαξιωτικές αναφορές για το Τμήμα SOF του ΓΕΕΘΑ που παρουσιάζονταν από «έγκριτους» δημοσιογράφους, στρατιωτικούς «συντάκτες» και «αναλυτές» περίπου ως ...τροχονόμοι και αχθοφόροι. Ακόμα ένα χρήσιμο «μάθημα» και πεδίο προβληματισμού των αρμοδίων φορέων, για τη δράση των «κύκλων» αυτών, σε περιόδους κρίσεων.
ΥΓ3. Η Ασφάλεια Πληροφοριών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και μάλιστα όταν αφορά άοπλους πολίτες, γυναικόπαιδα κλπ, δεν χωράει ανταγωνισμό, στο ποιο site θα το «βγάλει» πρώτο. Καλύτερα να παρακάμπτεται το άμεσο, το αποκλειστικό της είδησης. Δεν θα «χάσουμε» κάτι αν περιμένουμε, θα έχουμε την ευκαιρία να γράψουμε ελεύθερα το ρεπορτάζ με τις πληροφορίες μας και την εκτίμηση μας ΑΦΟΥ τελειώσουν όλα. Θα πρέπει επιτέλους το Εθνικό να είναι πάνω από το προσωπικό συμφέρον.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin
Γράφει ο Σεραφείμ Μηχιώτης
Ένα από το θέματα που δεν προσφέρονται γιά άκριτη εκμετάλλευση από τα ΜΜΕ, καθώς εμπίπτει σε ευαίσθητες πλευρές και πτυχές της ίδιας της ασφαλούς λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, είναι αυτό της διαθεσιμότητας των πτητικών μέσων που διαθέτουν, στο επίπεδο κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά επίσης του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.
Εξ αυτού του λόγου, κάθε πρωί η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και οι εμπλεκόμενοι εν γένει ανώτατοι επιτελείς των τριών Κλάδων των ΕΔ λαμβάνουν καθημερινώς το Δελτίο Η(μερήσιας) Δ(ιάθεσης) Κ(ατάστασης) Α(εροσκαφών), στο οποίο εμπεριέχεται λεπτομερής ανάλυση των αεροσκαφών και ελικοπτέρων των τριών Κλάδων των ΕΔ, πάσης φύσεως και αποστολής, τα οποία είτε τελούν ΕΝ/ΕΝ (εν ενεργεία), είτε ΕΚ/ΕΝ (εκτός ενεργείας) και γιά ποιό λόγο, όπως βλάβες, προγραμματισμένες επισκευές και συντηρήσεις βάσει των ωρών πτήσεως που έχουν γράψει, περιορισμένες ή εκτεταμένες κ.ο.κ. Εννοείται δε, ότι, εξ αυτού του λόγου αυτή η αναφορά ΗΔΚΑ τυγχάνει διαβάθμισης και δη υψηλής, μη προσφερόμενη προς διαρροή και «αξιοποίηση» από τα ΜΜΕ και τελικώς όσων έχουν συμφέρουν να μαθαίνουν από αυτά, «φίλων» της χώρας...
Φρονώ, ότι σε αυτήν την περίπτωση εντάσσεται η αποστολή των μεταγωγικών αεροσκαφών της ΠΑ, που είχαν σταλεί στη Νότια Αίγυπτο (τρία συνολικώς αεροσκάφη «C-27J» της 354ΜΤΜ και ένα «C-130H» της 355ΜΤΜ της δυνάμεως της 112ΠΜ, μικρότερης μεταφορικής ικανότητας τα πρώτα σε σχέση με το δεύτερο), με απόφαση που εκπορεύθηκε από τον ίδιο των Π/Θ Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου να συμβάλουν στον επαναπατρισμό των Ελλήνων υπηκόων, που είχαν εμπλακεί στο Σουδάν, που έχει εμπλακεί στη δίνη εμφυλίου πολέμου, που ήδη έχει αρχίσει να σωρεύει δεινά στην πολύπαθη αυτή χώρα της Βορείου Αφρικής.
Είναι προφανές, βεβαίως, ότι το πότε και ποιά από τα μεταγωγικά αεροσκάφη που είχαν σταλεί εκεί θα εχρησιμοποιούντο γιά τους σκοπούς της αποστολής τους, αυτό δεν θα αποτελούσε υπόθεση... αναλύσεων «ειδικών» στην απόσταση ασφαλείας των Αθηνών, αλλά προϊόν σταθμισμένης απόφασης επί τη βάσει σειράς κριτηρίων επί του πεδίου (περιλαμβανομένων και των οικονομικών), σε συνεννόηση με το Υπουργείο των Εξωτερικών, υπό την αποκλειστική έγκριση του οποίου τελούσε η όλη επιχείρηση.
Κάποιοι, όμως, που εννοούσαν στα «πολύ σοβαρά» την προηγούμενη...κατάσταση, όπως ανεφέρθη αμέσως πριν, δεν κουράσθηκαν να διερωτώνται δημοσίως, κατ’ επανάληψη και με δεικτικό τρόπο, «τί τρέχει με το C-130 στην Αίγυπτο»...
Τελευταίο δείγμα πρωϊνής αναφοράς, από τον γνωστό ιστότοπο «Militaire», που ανέφερε/έγραψε στις 06:19 σήμερα:
«Tο ΓΕΕΘΑ εξακολουθεί να σιωπά για το τι συμβαίνει με το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της ΠΑ που μεταστάθμευσε στο Ασουάν της Αιγύπτου...Έχει βλάβη; Έχει καθηλωθεί; Δεν συμμετέχει σε καμία πτήση μεταφοράς Ελλήνων γιατί ...έχει κάποιο σχέδιο το ΓΕΕΘΑ;Θα ρωτάμε κάθε μέρα, μέχρι να φιλοτιμηθούν να απαντήσουν...»
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη
Μετά την προσγείωση του "C-130H" στην 112ΠΜ στην Ελευσίνα και την στάθμευση του αεροσκάφους, ο Π/Θ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, με την ασφαλή επιστροφή του C-130 από το Χαρτούμ, η επιχείρηση διάσωσης των Ελλήνων συμπολιτών μας οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν.
Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, για την άρτια οργάνωση αυτής της σύνθετης αποστολής. Πάντα σε συνδυασμό και με άλλες φίλες χώρες καταφέραμε και επιστρέψαμε πίσω στην πατρίδα όσους συμπολίτες μας ήθελαν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, καθώς και έξι -αν δεν κάνω λάθος- τετράποδους φίλους μας οι οποίοι και αυτοί επέστρεψαν μαζί με την οικογένειά τους.
Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει ανά πάσα στιγμή να φροντίζει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, ασχέτως το πού αυτοί βρίσκονται. Και εύχομαι αυτή η μεγάλη περιπέτεια στο Σουδάν να τελειώσει σύντομα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους. Οι Ένοπλές μας Δυνάμεις, για ακόμη μία φορά, μάς έβγαλαν ασπροπρόσωπους και φρόντισαν για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης επιχείρησης».
Σήμερα, προς το μεσημέρι, εκδόθηκε από το ΥΠΕΞ επίσημη ανακοίνωση, βάσει της οποίας:
«Απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το Χαρτούμ, στο πλαίσιο επιχείρησης απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.
Το αεροσκάφος έχει ήδη εισέλθει με ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μεταφέροντας 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Έλληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους. Οι λοιποί απεγκλωβισθέντες είναι πολίτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και τρίτων χωρών.
Στην αποστολή συμμετέχει και Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος.
Η άφιξη του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το βράδυ. (Προσγειώθηκε στην Ελευσίνα, όπως επληροφορήθην από τον Πατριάρχη του αμυντικού ρεπορτάζ, εξαιρετικό μου συνάδελφο Λεωνίδα Μπλαβέρη, στις 21:10 απόψε, 7/04/23)
Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα».
Και επειδή, αγαπητή σε κάποιους η προπαγάνδα, πλην φιλτέρα η αλήθεια, έλαβα το μεσημέρι σήμερα το ακόλουθο μήνυμα από φίλο Πτέραρχο, διατελέσαντα Διοικητή ΔΑΥ, στην οποία και υπάγονται τα μεταγωγικά αεροσκάφη της ΠΑ:
«Και γιά την ιστορία το C-130 ζει και βασιλεύει, σε πείσμα των γνωστών καταστροφολόγων! Και μία και το παίζουν κάποιοι ειδικοί, ας μάς υποδείξουν το κατάλληλο και πιό οικονομικό μέσο γιά να κάνουν αυτές τις μεταφορές του (μικρού αριθμού ατόμων!».
Πιό απλά: Γιατί να είχε χρησιμοποιηθεί στις προηγηθείσε δύο επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ολιγομελών ομάδων Ελλήνων από το Χαρτούμ, αεροσκάφος μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας από αυτές που έγιναν κάλλιστα με τα «C-27» που ήσαν διαθέσιμα επί του πεδίου; Γιά κάθε νοήμονα και καλόπιστο τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά...
Εις ό,τι αφορά, πάντως, το «Militaire» φαίνεται ότι προκρίνει την «γραμμή» σε σχέση με την είδηση που ακολουθεί, με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που παρετέθη αμέσως προηγουμένως:
«Το "εξαφανισμένο" επί 4 ημέρες C-130 εμφανίστηκε και έκανε μεταφορά Ελλήνων από το Χαρτούμ. Αν η τετραήμερη αναμονή στο Ασουάν οφειλόταν σε βλάβη ή όχι παραμένει ερώτημα αφού το ΓΕΕΘΑ δεν έχει απαντήσει. Δεν γνωρίζουμε αν το ΓΕΕΘΑ "εκπροσωπείται" από υπόπτους ,ανώνυμους και σκοτεινούς λογαριασμούς στο twitter που στο παρελθόν έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες που έκαναν μεγάλη ζημιά σε εθνικά θέματα. Λογαριασμοί που με απίστευτο υβρεολογόγιο επιτίθενται σε δημοσιογράφους που έθεταν τέσσερις ημέρες τώρα το ερώτημα για το τι συμβαίνει με το C-130».
Πάντως, επειδή ο ίδιος ιστότοπος έχει ανοίξει βεντέτα με τη σύμπασα Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, βρίσκει την ευκαιρία γιά να το συνεχίσει, γράφοντας:
«Επειδή οι περιπτώσεις μπούλινγκ και όχι μόνο κατά δημοσιογράφων που ξεκινούν από "σκοτεινούς διαδρόμους" στο Χολαργό έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, η ΕΣΗΕΑ που πρόσφατα έκανε και σεμινάρια μαζί με το ΓΕΕΘΑ, μήπως θα πρέπει να κινητοποιηθεί; Γιατί καλές οι οδηγίες και οι συμβουλές για το πως θα αντιμετωπίσουν οι δημοσιογράφοι τους κινδύνους στο πολεμικό ρεπορτάζ, αλλά πρώτα απ ΄ όλα θα πρέπει να διαφυλάξουν τη δουλειά τους, την οποία κινδυνεύουν να χάσουν μόνο και μόνο επειδή προσπαθούν να την κάνουν σωστά . Υπάρχει ήδη μία περίπτωση δημοσιογράφου του αμυντικού ρεπορτάζ που έχασε τη δουλειά του επειδή έγραψε κάτι που δεν ήταν ευχάριστο. Η ΕΣΗΕΑ είναι ενήμερη γι’ αυτό απ’ όσο γνωρίζουμε. Θα κάνει κάτι;»
Και το δικό μου σχόλιο: Κατ’ αρχήν ο εν λόγω συνάδελφος δεν έχει ανάγκη τη μαρτυρία του συγκεκριμένου ιστοτόπου, προκειμένου να υπερασπισθεί τη δημοσιογραφική του αξιοπρέπεια, τιμή και ανεξαρτησία, γιά να μη πω και το αντίθετο. Δεύτερον και σημαντικότερο, από ποιά ΕΣΗΕΑ προσδοκά το «Μilitaire» να λάβει θέση, παρακολούθημα το ίδιο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 7μελές ΔΣ που ελέγχει την Ένωσι αποτελεί συγκυβέρνηση τμήματος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όμηροι οι μεν των δε, ως και αντιστρόφως, συνεπώς εξ αντικειμένου απρόθυμοι και τελικώς αδύναμοι να επιληφθούν θεμάτων που θα απαιτούσε να σπάσουν αυγά, αμοιβαίως και εγνωσμένως εξουδετερωμένοι; Δεν γίνονται τέτοια...
Με την ευκαιρία τέλος του θέματος, καταχρώμενος ενδεχομένως της υπομονής όσων με τιμούν και με διαβάζουν, παραθέτω και το σχετικό διάλογο που είχα από το fb, απ’ αφορμής ανάρτηση του Αντιστρατήγου ε.α. Κώστα Λουκόπουλου και το δικό μου σχολιασμό.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin