Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάιος 2023
Write on Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Lockheed Martin, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της αεροδιαστημικής, τεχνολογίας και ασφάλειας, εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά), με έμφαση στη ρομποτική, για τα παιδιά των εργαζομένων του Στρατού Ξηράς.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της επένδυσης της Lockheed Martin στην εκπαίδευση STEM, στο πλαίσιο της συνολικής δέσμευσής της να ενθαρρύνει την επόμενη γενιά επιστημόνων και μηχανικών.

Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα διήμερο γεμάτο εκπαιδευτικές δραστηριότητες STEM για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών των οικογενειών του Στρατού Ξηράς. Συνολικά έλαβαν μέρος 120 παιδιά, που χωρίστηκαν σε δύο ηλικιακές ομάδες για δύο Σαββατοκύριακα. Την υλοποίηση της δράσης ανέλαβε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός "STEM Education". Αυτό το πρόγραμμα STEM είναι η συνέχεια του πρώτου αντίστοιχου προγράμματος, που ξεκίνησε η Lockheed Martin το Νοέμβριο του 2022, με επίκεντρο τη ρομποτική, στο Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παίδων του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά.

Τα παιδιά ηλικίας 6-8 ετών κατασκεύασαν τηλεκατευθυνόμενα hovercrafts. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής πειραματίσθηκαν με θέματα τριβής, πλοήγησης στο έδαφος, αεροδυναμικής σύνθεσης δυνάμεων και κατεύθυνσης, με θέματα ηλεκτρισμού και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Έμαθαν επίσης πώς να μειώνουν τη δύναμη της τριβής, να αυξάνουν ταχύτητα και πώς μπορούν να διατηρούν τον έλεγχο (στροφή αριστερά, δεξιά κ.λπ.).

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες στις οποίες τα παιδιά χρησιμοποίησαν τις κατασκευές τους με στόχο να κερδίσουν το διαγωνισμό και, στην ουσία, να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν. Τα παιδιά ηλικίας 9-12 ετών κατασκεύασαν τηλεκατευθυνόμενα αερόπλοια (μπαλόνια ηλίου) που θυμίζουν τα παλιά αερόπλοια με δεξαμενή υδρογόνου, και συμμετείχαν σε επιστημονικούς διαγωνισμούς σε διάφορους τομείς STEM.

Η προώθηση της εκπαίδευσης STEM είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Lockheed Martin. Ως πρωτοπόρος του κλάδου, η Lockheed Martin, με ένα δυναμικό 60.000 μηχανικών, επιστημόνων και επαγγελματιών πληροφορικής, δεσμεύεται να συνεργαστεί με αυτές τις ομάδες για την ανάπτυξη προγραμμάτων που εκπαιδεύουν και εμπνέουν τους αυριανούς επιστήμονες, μηχανικούς και μαθηματικούς.

LM25.jpg

 Απο αριστερά: Ταξίαρχος Ιωάννης Χειμαριός, Δ/ντής ΔΑΣ - Υποστράτηγος Χρήστος Λαζαρίδης, Δ/ντής Πολ. Μουσείου - Υποστράτηγος (ε.α.) Αριστομένης Κράγκαρης, μέλος ΔΣ Πολεμικού Μουσείου - Tim German, Director Lockheed Martin Aeronautics - Kων/νος Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος Lockheed Martin στην Ελλάδα - Αντιστράτηγος Α. Χουδελούδης, Αρχηγός ΓΕΣ - Αναστάσιος Λιάσκος, Πρ. ΔΣ Πολεμικού Μουσείου - Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, Υπαρχηγός ΓΕΣ - Υποστράτηγος Αστέριος Σαμαράς, Διευθυντής Γ΄ Κλάδου ΓΕΣ

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός STEM Education που συνεργάζεται με τη Lockheed Martin, έχει 12 χρόνια εμπειρίας στην εισαγωγή του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σχεδιάζει και διεξάγει συντονισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά όλων των ηλικιών να εξοικειωθούν με την πρωτοποριακή προσέγγιση του STEM.

Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lockheed Martin στην Ελλάδα είπε κατά τη διάρκεια της τελετής: "Είμαστε υπερήφανοι για τις πρωτοβουλίες μας STEM στην Ελλάδα, με επίκεντρο τα παιδιά. Ως ηγέτιδα εταιρεία, οι κορυφαίες πλατφόρμες μας σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από ομάδες αποτελούμενες από επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης. Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος της ιδέας που πρεσβεύουμε, να επικεντρωνόμαστε δηλαδή στην έκθεση των παιδιών στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, ως μέρος του φυσικού εκπαιδευτικού τους περιβάλλοντος μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Ο κ. Αρχηγός του ΓΕΣ κατά τον χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την εκδήλωση και ευχαρίστησε θερμά τη Lockheed Martin για την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά του προσωπικού να γνωριστούν με τις νέες τεχνολογίες και το μέλλον.

Σχετικά με τη Lockheed Martin

Η Lockheed Martin Corporation, με έδρα την Bethesda του Maryland, είναι μια παγκόσμια εταιρεία ασφάλειας και αεροδιαστημικής που απασχολεί περίπου 116.000 άτομα παγκοσμίως και δραστηριοποιείται κυρίως στην έρευνα, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή, την ενσωμάτωση και τη συντήρηση συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Γράφει ο: Δασκαλάκης Εμμανουήλ Δόκιμος Αξιωματικός ΠΣ Γεωλόγος, ΜΒΑer

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι πυρκαγιές έχουν γίνει πιο συχνές και έντονες σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της ταυτόχρονης μείωσης της υγρασίας στο έδαφος και την ατμόσφαιρα. Αυτό οδηγεί αυτόματα τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στο να κάνουν νέο σχεδιασμό και στο να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Απαραίτητο δε, είναι να εκπαιδευτεί το προσωπικό σε ακραίες συνθήκες και να εξοπλιστεί όσο καλύτερα γίνεται σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η κατεύθυνση πρέπει να καταλήγει στο ότι το έργο του Πυροσβεστικού προσωπικού είναι πλέον δυσκολότερο, απρόβλεπτο και μεγαλύτερο.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρέπει να υπάρχει εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές για την πρόληψη και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης, την εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης πυρκαγιών και ασφαλούς συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια εκτάκτων περιστάσεων, καθώς και την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων όσον αφορά την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών και την ξεκάθαρη διάκριση των ευθυνών του κάθε φορέα. Αυτό κρίνεται ως σημαντικό σημείο, καθώς σε περίπτωση που καταγραφεί μια καταστροφή, η οποία δεν κατεστάλη επιτυχώς ή έστω επαρκώς, οφείλει ο μηχανισμός να επιρρίψει συγκεκριμένες ευθύνες στους αρμόδιους έτσι ώστε να βελτιώνεται και να αναγνωρίζει τα λάθη του.

Επιπλέον, οι φυσικές και πολιτικές ηγεσίες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τους διεθνείς οργανισμούς για το περιβάλλον και το κλίμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία στρατηγικών προληπτικής προστασίας. Αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις και διασκέψεις για την ανταλλαγή εμπειριών και τη σύναψη διακυβερνητικών συμφωνιών, κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των υπηρεσιών αλλά και κοινή στρατηγική ενημέρωσης του κοινού με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες πρέπει να δώσουν βάση στην πρόληψη και συγκεκριμένα στην προστασία των δασών και άλλων περιοχών με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Εκεί δηλαδή που υπάρχει καύσιμη ύλη. Αυτό περιλαμβάνει την απομάκρυνση της ξηράς βλάστησης, τη δημιουργία ασφαλών ζωνών, την εφαρμογή πυροτεχνικών εργαλείων και τη χρήση ειδικών τεχνικών για την προστασία των περιοχών αυτών.

Άλλη μια σημαντική κίνηση που πρέπει να γίνει από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες είναι, σε συνεργασία ξανά με τις αρμόδιες αρχές (πχ Δασαρχείο), να ελέγχει τις περιοχές με μεγάλο φορτίο καύσιμης ύλης έτσι ώστε να είναι καλύτερα προστατευμένες από κακόβουλες ενέργειες. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως με φύλαξη και περιπολίες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που τα φαινόμενα ξηρασίας και υψηλής θερμοκρασίας είναι πιο έντονα. Θα πρέπει επίσης εξεταστεί το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ποινών όσον αφορά το αδίκημα του εμπρησμού. Αυτό θα αποτελέσει εμπόδιο σε επίδοξους εμπρηστές.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει επίσης να διαμορφώσει τις διαδικασίες επιλογής και κατάρτισης των Πυροσβεστών παγκοσμίως. Πλέον, η εκπαίδευση των Πυροσβεστών και όσων εμπλέκονται στην κατάσβεση πρέπει να περιλαμβάνει την κατάρτιση σε θέματα κλιματικής αλλαγής, την απότομη κλιμάκωση φαινομένων και την ανάπτυξη νέων τεχνικών για την αντιμετώπιση των απειλών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως οι αεροπλάνα και οι ελικόπτερα με μεγάλη χωρητικότητα νερού (καταστολή) ή τη χρήση drones για την ανίχνευση πυρκαγιών και την παρακολούθηση της κατάστασης των δασών και άλλων περιοχών με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (πρόληψη).

Συνολικά, το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή από τις πυρκαγιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση με τη χρήση νέων τεχνολογιών και προληπτικών μέτρων. Η πρόληψη είναι ένα από τα κύρια μέτρα που ακολουθεί το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς η πρόληψη είναι πιο αποτελεσματική και φθηνότερη από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

 

Write on Τετάρτη, 24 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Τις θέσεις του γύρω από την άμυνα και την ασφάλεια καταθέτει ο κ. Κωνσταντίνος Κεφάλας, υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος Πατριωτική Δύναμη με πρόεδρο τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και αντιπρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Με επαγγελματική εμπειρία γύρω από τον χώρο της ασφάλειας, εθελοντής έφεδρος και με ενεργή παρουσία στην Πολιτική Προστασία, μιλά στο defenceline.gr και καταθέτει τις δικές του προτάσεις.

Κ. Κεφάλα, μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας στον χώρο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πως βλέπετε τις κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια;

Μετά την κρίση των Ιμίων θυμόμαστε όλοι πως ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα απόκτησης νεών οπλικών συστημάτων. Όμως, τα χρόνια των μνημονίων είναι γεγονός πως ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων βίωσε ότι και η υπόλοιπη κοινωνία. Περικοπές, καμία νέα προσθήκη οπλικών συστημάτων, ενώ το προσωπικό έκανε τεράστιες προσπάθειες για να κρατήσει τις διαθεσιμότητες των υφιστάμενων οπλομηχανημάτων και το αξιόμαχο. Είναι επίσης γεγονός πως την τελευταία περίοδο, έγιναν προσπάθειες για την βελτίωση της κατάστασης αλλά και στο να αποκτήσουν οι ΕΔ το επιχειρησιακό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Η απόκτηση των υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R και των όπλων που φέρουν όπως ο πύραυλος αέρος - αέρος Meteor, των επίσης γαλλικών φρεγατών FDI, των πυραύλων Spike NLOS από το Ισραήλ, το πρόγραμμα για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, η σχεδιαζόμενη απόκτηση και των μαχητικών F-35Α Lightning II, καθώς και όλων των άλλων προγραμμάτων είναι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις.

Μέσα σε όλα αυτά τα προγράμματα, θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερη συμμετοχή η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία;

Αυτό είναι ένα κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα. Πώς δηλαδή η αμυντική μας βιομηχανία θα μπορέσει, όχι μόνο να συμμετάσχει σε όλες αυτές τις εξελίξεις, αλλά και πως οι εξαιρετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, να αναλάβουν έργο, να παράξουν οπλικά συστήματα τα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ¨καταναλώσουν¨, αλλά και θα αποτελέσουν εξαγώγιμα προϊόντα. Πρόσφατα μάλιστα, στη διεθνή έκθεση DEFEA 2023, η παρουσία των ελληνικών εταιρειών ήταν κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρα. Ωστόσο, ο δρόμος είναι δύσκολος και μακρύς. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και εθνικό σχέδιο.

Την ώρα που η Τουρκία έχει κάνει άλματα σε αυτούς τους τομείς, εδώ και χρόνια...

Ακριβώς. Πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία χρειάζεται σχέδιο, όραμα και στήριξη. Υπάρχουν οι δυνατότητες, οι άνθρωποι που θα ¨τρέξουν¨ για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή των οπλικών συστημάτων, όμως χρειάζεται συνολικά η χώρα και το πολιτικό της δυναμικό να το θέσουν ως στρατηγικό στόχο.

343383477 1681133422335196 8827453942763280256 n

Βοηθούν σε αυτό το πλαίσιο που μας περιγράφεται, οι αμυντικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, οι σχέσεις με το Ισραήλ αλλά και μια σειρά από χώρες όπως η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία κ.α.;

Προφανώς, είναι πολύ σημαντικές. Χτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες, συνδυάζοντας την Διπλωματία με την αμυντική θωράκιση της χώρας, δημιουργείς τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η Πατρίδα μας να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή. Που θα πρέπει να είναι και το ζητούμενο συνολικά για τον Ελληνισμό. Ισχυρή Άμυνα και Ασφάλεια, για ένα ισχυρό Έθνος.

Κ. Κεφάλα, ενώ βλέπουμε να βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά προγράμματα και όλα αυτά που περιγράψατε, θέλω να σταθούμε λίγο στον Στρατό Ξηράς. Εκπαίδευση προσωπικού, εξοπλισμός, στρατιωτική θητεία. Ποια είναι η άποψή σας;

Θίγεται ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Δυστυχώς, όμως έχουμε μείνει πίσω. Η θητεία δεν καλύπτει χρονικά σε καμία περίπτωση τις ανάγκες. Η αύξηση του χρόνου παραμονής των στρατιωτών, απλά και μόνο, δεν λύνει το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι και η εκπαίδευση που παρέχεται και η οποία κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Ας πάψει ο στρατιώτης να είναι για ...ασκήσεις ακριβείας, αγγαρείες και άλλες ανούσιες υπηρεσίες και ας αφιερωθεί χρόνος για ουσιαστική και ρεαλιστική εκπαίδευση.
Και μετά όμως τη λήξη της στρατιωτικής θητείας, η εκπαίδευση και η τριβή με τα αντικείμενα θα πρέπει να είναι συνεχής και για τους εφέδρους, τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος δηλαδή, τους ανθρώπους που θα κληθούν να επανδρώσουν Μονάδες, μήνες ή και χρόνια μετά τη λήξη της θητείας. Πως θα ανταποκριθούν, αν δεν έχουν διαρκή επαφή; Τα στοιχεία αυτά, μαζί με την βελτίωση του εξοπλισμού θα δώσει στον Έλληνα στρατιώτη όλα τα εχέγγυα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Αν μη τι άλλο, ας διδαχθούμε από τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στην Ουκρανία, όπου βλέπουμε πως ο πόλεμος, κάθε άλλο παρά με ¨κουμπάκια¨ γίνεται...

Κ. Κεφάλα, σας ευχαριστούμε πολύ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

343891158 706611804567414 496018192673240407 n

Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Σωτ. Κεφάλας γεννήθηκε το 1977 στο Ηράκλειο Κρήτης.
Είναι ηλεκτρονικός στο επάγγελμα με εξειδίκευση στα συστήματα ασφαλείας ενώ εργάζεται σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον συγκεκριμένα τομέα.
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Στρατό Ξηράς και ποιο συγκεκριμένα στις Ειδικές Δυνάμεις ως Αλεξιπτωτιστής και υπηρέτησε στη 1η Μ.ΑΛ.
Εκπαιδεύτηκε στην αντί-πειρατεία από την MA1 Israeli International. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει εκπαιδεύσεις και σεμινάρια.
Διετέλεσε Αρχηγός Ομάδας Αντιπειρατείας από το 2013 έως το 2018, επιχειρώντας με την ομάδα του στην «κόκκινη» περιοχή της Σομαλίας.
Υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια στην Εθνοφυλακή και συγκεκριμένα στο Τάγμα Εθνοφυλακής Ηρακλείου. Είναι ενεργός εθελοντής και έφεδρος πάντα στην πρώτη γραμμή και ανταποκρινόμενος σε οποιαδήποτε ανάγκη.
Είναι πιλότος ελαφρών αεροσκαφών, ενώ από της μεγάλες του αγάπες είναι η αυτόνομη κατάδυση όπου και έχει μεγάλη εμπειρία και τρία πτυχία.
Έχει μεγάλη ευαισθησία στον τομέα της Εθνικής Άμυνας και μελετά τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

 Την Τρίτη 16 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε, στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων Καλαμάτας (International Flight Training Centre), στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (120ΠΕΑ), η τελετή υποδοχής των πρώτων 2 αεροσκαφών Μ-346 Block 5+, με την άφιξη των οποίων σηματοδοτείται μια νέα εποχή για την εκπαίδευση στην Πολεμική Αεροπορία.

Η ίδρυση και λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου, προωθεί τη διεθνή συνεργασία, προσφέροντας στη διεθνή κοινότητα τη δυνατότητα παροχής σύγχρονης, αποτελεσματικής και δελεαστικής αεροπορικής εκπαίδευσης.

10143356 010 4 1020x1020

10143360 014 4 1020x1020

Εξασφαλίζει στο ιπτάμενο προσωπικό υψηλής ποιότητας αεροπορική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε σύγχρονα συστήματα αεροσκαφών και εξομοιωτών, διαμορφώνοντας αεροπόρους για την επόμενη γενιά Μαχητικών.

10143351 005 6 1020x1020

10143354 008 3 1020x1020

Παρόντες ήταν o Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, o Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Ταξίαρχος ε.α. Γιάϊρ Κουλάς (Yair Kulas), ο Αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Αρχιστράτηγος Τόμερ Μπαρ (Tomer Bar), ο Εκτελεστικός Αντιπροέδρος, International Marketing & Business Development της “Elbit Systems” κ. Ραν Κρίλ (Ran Kril), καθώς και Γενικός Διευθυντής για τον τομέα Αεροδιαστημικής της “Elbit Systems” κ. Γιόραμ Σμουέλι (Yoram Shmuely).

tn 6 1

Παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Νόαμ Κάτς (Noam Katz), η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Πατρίτσια Φαλτσινέλι (Patrizia Falcinelli), εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκπρόσωποι της ιταλικής κατασκευάστριας εταιρείας των Μ-346 “Leonardo”, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος , ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

347589838 953507109225237 2328651183293904846 n

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε ότι η δημιουργία του Κέντρου, αποτελεί ορόσημο, διότι με τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, τις υποδομές, και τους νέους προσομοιωτές πτήσεων, η Πολεμική Αεροπορία εισέρχεται σε μια νέα εποχή για την εκπαίδευση, των νέων Πιλότων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε επίσης ότι το νέο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων είναι το επιστέγασμα προσπαθειών με γνώμονα την επίτευξη της βέλτιστης λύσης που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της πτητικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους νέους Έλληνες πιλότους, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα το Κέντρο θα αποτελέσει πόλο έλξης και για την εκπαίδευση των πιλότων από άλλες χώρες.

10143371 025 1 1020x1020

tn 1 1

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πει: “Διάλογο με τον πειρατή (βλ. Τουρκία) δεν κάνεις”. Κι έχει δίκιο, ως ένα βαθμό...

Διότι από την στιγμή που εμφανίζεσαι πρόθυμος να συνομιλήσεις με κάποιον ο οποίος:

α. σε απειλεί ευθέως (στην περίπτωση της Τουρκίας με casus belli αν τολμήσεις να ασκήσεις το νόμιμο δικαίωμα σου να επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα στα 12ν.μ., με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας),

β. αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία σου στα ελληνικά νησιά (όπως ορίζεται ευθαρσώς από το Διεθνές Δίκαιο),

γ. αμφισβητεί τα κυριαρχικά σου δικαιώματα στον αέρα και τη θάλασσα,

διατρέχεις σοβαρό κίνδυνο με τον διάλογο:

α. να “νομιμοποιήσεις” τις διεκδικήσεις του, και ακόμα χειρότερα
β. να δώσεις την αίσθηση ότι τον φοβάσαι και για αυτό σπεύδεις με το διάλογο να τον εξευμενίσεις και να τον καλοπιάσεις ελπίζοντας να σε συμπαθήσεις ή να σε λυπηθεί...

Είναι προφανές πως μια τέτοια εξέλιξη εκτός από ηθικά μειωτική, είναι και εθνικά μη ρεαλιστική. Δεν θα έλυνε το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα το διαιώνιζε. Οποιαδήποτε αίσθηση υπαναχώρησης (πόσο μάλλον υποχώρηση) της Ελλάδας από τις πάγιες και νόμιμες θέσεις της δεν θα οδηγούσε σε υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις διαχρονικές διεκδικήσεις της. Θα προκαλούσε νέες.

Υπό αυτήν την έννοια, το “πάγωμα του διαλόγου” με την Τουρκία θα ήταν μια αντίδραση δικαιολογημένη. Είναι όμως και η μόνη επιβεβλημένη;

Προφανώς υπάρχουν επιφυλάξεις, αλλιώς ο προβληματισμός θα σταματούσε εδώ.

Κάπως έτσι, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έλαβε σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματα του πρώην Πρωθυπουργού, επέλεξε μια “μαστίγιο και καρότο” πολιτική.

Το “μαστίγιο” προϋποθέτει αξιόπιστους συντελεστές ισχύος. Το “καρότο” διάθεση διαλόγου. Καρότο χωρίς μαστίγιο δεν υφίσταται. Πιο απλά, διάθεση διαλόγου χωρίς ισχύ υποδηλώνει κατευναστική πολιτική η οποία προκαλείται από το φόβο του αντιπάλου.

Αντιθέτως, διάλογος με αξιόπιστους συντελεστές ισχύος, ουδόλως δηλώνει φόβο. Υποδηλώνει αυτοπεποίθηση. Άλλωστε, αυτή η συνθήκη είναι η επιτομή ενός διαλόγου επί ίσοις όροις μεταξύ ισότιμων συνομιλητών.

Για την Ελλάδα σήμερα αξιόπιστους συντελεστές ισχύος συνιστούν:

α. η διεθνοποίηση των αδικαιολόγητων και απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων

Μια ενεργητική διπλωματία που δεν περιορίζεται μόνο στο να καταδεικνύει το παράνομο των τουρκικών απαιτήσεων, αλλά αναζητά την ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα και τις αξίες των κυρίαρχων διεθνών παικτών.

Όταν, για παράδειγμα, η Αθήνα αναδεικνύει τον τουρκικό αναθεωρητισμό ταυτίζοντας τον με τον ρωσικό, τότε ευθυγραμμίζεται με τις δυτικές αξίες και αξιώνει ίση μεταχείριση. Όπως η Δύση αντιδρά στο ρωσικό αναθεωρητισμό, έτσι οφείλει να αντιμετωπίσει και τον τουρκικό.

Όταν, η Αθήνα αναβιβάζει σε εξωτερική απειλή ασφάλειας την εργαλειοποίηση του λαθρομεταναστευτικού από την Τουρκία, ταυτίζοντας την με το ευρύτερο πρόβλημα της ισλαμοποίησης της Ευρώπης που απειλεί το δυτικό τρόπο ζωής και προκαλεί την ριζοσπατικοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών, τότε ευθυγραμμίζεται με χώρες που αντιλαμβάνονται τη λαθρομετανάστευση ως εσωτερική απειλή ασφαλείας.

Αυτή η νέα προσέγγιση της ενεργητικής διπλωματίας είναι που παράγει απτή στήριξη διπλωματική και όχι απλά διεκπεραιωτική ρητορική. Η Τουρκία παίρνει συνεχώς απαντήσεις. Αναρίθμητα τα παραδείγματα.

β. η διαρκής οικοδόμηση διμερών συμμαχιών

Επ’ αυτού ιδιαίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται στον επιμελέστερο ...μαθητή του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που διέγνωσε το “κενό ισχύος” που δημιουργούσε στην ευρύτερη περιοχή μια Ευρώπης σε αναζήτηση ενιαίας έκφρασης και ένα ΝΑΤΟ σε παρακμή (ο ίδιος ο Εμμάνουελ Μακρόν είχε πει πως το ΝΑΤΟ είναι σχεδόν νεκρό). Αυτό το κενό ισχύος κινδύνευε να καλύψει ο νεο-οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ταγίπ Ερντογάν.

Για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη ανέπτυξε μια πολιτική ισορροπίας ισχύος μέσω της οποίας αναζητούσε την ευθυγράμμιση εθνικών συμφερόντων με τους άλλους παίκτες της περιοχής. Από την πολιτική αυτή γεννήθηκε η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Την ίδια πολιτική ακολουθεί επισταμένα τα τρία τελευταία χρόνια, το δίδυμο Μητσοτάκη - Δένδια. Όχι μόνο συντήρησε (όπως ορθώς και ευτυχώς έπραξε η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμένου) τις συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά τις ενίσχυσε καθοριστικά. Και δεν έμεινε μόνο εκεί...

Το ίδιο έπραξε με τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ. Το ίδιο πράττει με τις αραβικές χώρες. Ενώ σε πρώτη φάση πέτυχε την ουδετερότητα της Γερμανίας στη ελληνοτουρκική διένεξη αξιώνοντας πλέον εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Ενώ με την Ιταλία, μετά τη συμφωνία για την ΑΟΖ, διεκδικεί μια σύμπραξη για από κοινού αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αξιώνοντας επίσης εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.

γ. η διαρκής ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων

Η παραλαβή των γαλλικών μαχητικών Rafale, η παραγγελία των φρεγατών Bellhara, αλλά και μια σειρά καταλυτικών παρεμβάσεων στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργούν νέα δεδομένα στο Αιγαίο που επιτρέπουν στην Αθήνα να είναι αξιόπιστη όταν δηλώνει απερίφραστα πως θα υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε όποιον τολμήσει να τα αμφισβητήσει.

Και το κυριότερο. Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πολιτεύεται και με το μαστίγιο και με το καρότο.

Εν προκειμένω το καρότο είναι η προθυμία του για διάλογο. Πρόκειται για άνοιγμα που δεν περιορίζεται απλά στο να καταδείξει στη διεθνή κοινή γνώμη και τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων την ελληνική νομιμοφροσύνη και τις ειρηνικές προθέσεις της, αλλά διευρύνεται σε κάτι εντελώς καινούργιο.

Είναι άνοιγμα που απευθύνεται κυρίως προς τον τουρκικό λαό που σε λίγο διάστημα ψηφίζει... Πρόκειται δηλαδή για έμμεση πλην σαφής υπόδειξη στο μέσο Τούρκο ψηφοφόρο με την οποία “απαντά στα ίσα” στις ανάλογες, αλλά απερίφραστες υποδείξεις του Ταγίπ Ερντογάν προς τους Έλληνες ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιδιώκει τον διάλογο για να τον πραγματοποιήσει από θέση ισχύος, παρά ότι σύρεται σε αυτόν από φόβο...

* Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

676Χ233

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin