Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023
Write on Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Σπιθαμή προς σπιθαμή θα «χτενίσουν» οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας τους χώρους αποθήκευσης πυρομαχικών που ανήκουν διοικητικά στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου στο πλαίσιο των ελέγχων μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν την περιοχή, αποτέλεσμα της επέκτασης δασικής πυρκαγιάς που κατέκαψε περιοχές της Μαγνησίας.

Παράλληλα, οι έλεγχοι των στελεχών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) επεκτείνονται σε μια μεγάλη ακτίνα έξω από την στρατιωτική εγκατάσταση, ώστε να εντοπιστούν θραύσματα, τυχόν υπολείμματα πυρομαχικών κλπ.

«Υποδειγματικές οι εγκαταστάσεις»

Σύμφωνα με πληροφορίες του defenceline.gr, ο χώρος αποθήκευσης των πυρομαχικών και συνολικά οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στη θέση Καράμπα, είναι στα υψηλότερα επίπεδα που θέτουν - πέρα από τα ελληνικά - τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. Ο τρόπος αποθήκευσης των πυρομαχικών που φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις γίνεται βάση των σχετικών πρωτοκόλλων, ενώ δεν τίθεται θέμα - αναφέρουν οι ίδιες πηγές - «εκπτώσεων» ή άλλων παραλείψεων σε σχέση με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, τις αποψιλώσεις των χώρων κ.ο.κ.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που προκύπτουν, οι εκρήξεις που έγιναν προέρχονταν από πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα σε μεταλλική κατασκευή. Στο σημείο αναπτύχθηκε υψηλότατο θερμικό φορτίο, όταν η πυρκαγιά «πέρασε» εντός του χώρου του στρατοπέδου. Οι κύριες αποθήκες (από οπλισμένο σκυρόδεμα και άλλα υλικά) και οι υπόλοιποι χώροι του στρατοπέδου άντεξαν χωρίς ιδιαίτερες ζημιές ή άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

Και ερχόμαστε στο κρίσιμο σημείο: Αν έγιναν όλα όσα έπρεπε για να «αναχαιτιστεί» η φωτιά ΠΡΙΝ να απειλήσει - πόσο μάλλον να κάψει - τμήμα των εγκαταστάσεων. Θα πρέπει δηλαδή οι αρμόδιοι που εξετάζουν ήδη την υπόθεση, να διερευνήσουν κατά πόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης και κυρίως τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή, διατέθηκαν κατά την κρίσιμη φάση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς ΠΡΟΣ τις εγκαταστάσεις πυρομαχικών κι αν υπήρχε επαρκής δύναμη ώστε να αποτραπεί το γεγονός. Άρα, οι υπεύθυνοι του συντονισμού των επίγειων και εναέριων μέσων (που προφανώς δεν είναι η Πολεμική Αεροπορία) θα πρέπει να ερωτηθούν και να απαντήσουν, για το αν έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα πριν να πλησιάσει στις αποθήκες των πυρομαχικών.

Ο Διοικητής έφυγε τελευταίος

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το προσωπικό που βρισκόταν στη στρατιωτική εγκατάσταση έκανε ότι ήταν δυνατό για να αποτρέψει την καταστροφή. Αλλά προφανώς, χωρίς ρίψεις από αέρος ή παρουσία ισχυρών δυνάμεων της Π.Υ. στις κρίσιμες φάσεις της επέκτασης της πυρκαγιάς, τα περιθώρια ήταν λιγοστά. Έφυγαν από το σημείο μόνο όταν οι φλόγες πραγματικά απειλούσαν την σωματική τους ακεραιότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήταν παρόν και ο ίδιος ο Διοικητής της 111 Π.Μ., ο οποίος αποχώρησε τελευταίος από το σημείο...

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Τις ακριβείς συνθήκες θα τις διαπιστώσει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργείται με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια. Είναι πάντως περίεργο, πως πριν από την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης (ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Μονάδας μόλις τον περασμένο Μάρτιο) φαίνεται να «πληρώνει το μάρμαρο» για την υπόθεση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως πηγές του Μ. Μαξίμου τόνισαν τη στήριξη της κυβέρνησης στην ανώτατη ηγεσία (Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΑ και Α/ΑΤΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτοι έλεγχοι για τα μέτρα πυρασφάλειας σε αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Η εβδομάδα 17 με 23 Ιουλίου 2023 ήταν αρκετά απαιτητική για τα μέλη της ΛΕΦΕΔ Αττικής καθώς η Αττική δοκιμάστηκε (και συνεχίζει) από ακραίες θερμοκρασίες αλλά και καταστροφικές πυρκαγιές.

Την Δευτέρα 17 Ιουλίου, ύστερα από κλήση που έλαβε η Λέσχη από τους αρμόδιους φορείς, 10 μελής πιστοποιημένη ομάδα μετέβει στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Δήμο Λαυρεωτικής.

foties attiki 2023 8

Συγκεκριμένα τα μέλη της ΛΕΦΕΔ Αττικής μαζί με 2 μέλη του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ), και 1 υδροφόρα του Δήμου Κορυδαλλού, συνέδραμαν στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής ώστε να κατασβησθούν μικροεστίες στην περιοχή Σακκά του Δήμου Λαυρεωτικής.

foties attiki 2023 1

Την Τρίτη 18 Ιουλίου, συνεχίστηκε η επιχείρηση των μελών της Λέσχης καθώς ύστερα από κλήση που έλαβε από τους αρμόδιους φορείς, 10μελής πιστοποιημένη ομάδα, μαζί με 2 μέλη του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ), μετέβη στην περιοχή Νέα Ζωή Μάνδρας όπου υπό τις καθοδηγίες του Διοικητή του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), συνέδραμε μαζί με το όχημα Λ 40 της Π.Υ. Πατρών για την κατάσβεση μικροεστιών σε ελαιώνες που βρίσκονταν δίπλα σε κατοικημένα σπίτια.

foties attiki 2023 15

Τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν πυρασφάλειες από τα μέλη της ΛΕΦΕΔ Αττικής ύστερα από οδηγίες της Αντιπεριφέρειας Δυτικού Τομέα Αθηνών και του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, στο Ποικίλο Όρος όπου και είναι ο Τομέας Ευθύνης μας.

Όλα τα μέλη που επιχείρησαν έφεραν μαζί τους Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, γάντια) και όλα τα πιστοποιημένα μέλη έφεραν επιπλέον αντιπυρικές στολές, κράνη δασοπυρόσβεσης και επινώτιους.

foties attiki 2023 17

Ευχόμαστε όλες οι ενεργές εστίες να κατασβεσθούν πλήρως το  δυνατόν, να μην υπάρξουν νέα ενεργά μέτωπα, αλλά και να υπάρξουν, η ΛΕΦΕΔ Αττικής θα είναι εκεί να συνδράμει όπου και όταν της ζητηθεί.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, από αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, θα υλοποιήσει σχέδιο έκτακτων επιθεωρήσεων και αξιολογήσεων μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος κατά περίπτωση από τους Επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, με επιτόπιους ελέγχους σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας βασικούς χώρους φύλαξης πυρομαχικών και καυσίμων, καθώς και με τη διεξαγωγή εκτάκτων ασκήσεων πυρασφαλείας, θα εξετάσει διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια του προσωπικού, των μέσων και των υλικών.

Αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς θα βρεθεί διαδοχικά στις έδρες:

Κυριακή 30 Ιουλίου

- Της 389 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών, στην Ξυλαγανή Κομοτηνής.

- Της 873 Αποθήκης Καυσίμων, στη Θεσσαλονίκη.

- Της 110 Πτέρυγας Μάχης και της 1ης Διοίκησης Αγωγού Καυσίμων, στη Λάρισα.

Δευτέρα 31 Ιουλίου

- Του 8ου Λόχου Αποθηκών Πυρομαχικών, στο Πετσάλι Ιωαννίνων.

- Της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Ανδραβίδα.

- Της 116 Πτέρυγας Μάχης, στον Άραξο.

Τρίτη 1 Αυγούστου

- Της 115 Πτέρυγας Μάχης, στα Χανιά, όπου εκτός από τους ελέγχους θα παρακολουθήσει μικρής κλίμακας άσκηση στο πεδίο εκπαίδευσης Πυροσβεστών.

- Του Λόχου Εφοδιασμού και Μεταφορών του 5ου Τάγματος Υποστήριξης, στο Ναύσταθμο Κρήτης (Σούδα).

Τετάρτη 2 Αυγούστου

- Της 114 Πτέρυγας Μάχης, στην Τανάγρα, όπου εκτός των άλλων θα παρακολουθήσει άσκηση δοκιμής Σχεδίου Πυρασφάλειας και αντιμετώπισης Μείζονος Συμβάντος.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων και των ελέγχων αναμένεται να συνεχιστεί και να επεκταθεί στο σύνολο των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κεφάλας*

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η καταστροφική μανία της πυρκαγιάς έδειξε τα «δόντια» της στις μεγάλες πυρκαγίες που ξέσπασαν σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Η φωτιά είναι κάτι περίεργο, είναι σαν να έχει δική της νόηση και θέλει ιδιαίτερες γνώσεις για να την καταπολεμήσεις πόσο μάλλον όταν μιλάμε για δασική πυρκαγιά που έχει τρομερό δείκτη δυσκολίας. Κάθε χρόνο σε κάθε φωτιά, όσο μικρή ή μεγάλη είναι πάντα θα ακούμε το ότι «εδώ δεν ήρθαν πυροσβεστικά» ότι «εγώ ήρθε μόνο ένα πυροσβεστικό», ότι «ήρθαν λίγοι άντρες» ότι «δεν πέταξαν αεροπλάνα» κ.ο.κ.

Δεν είναι εύκολο για κάποιον που δεν έχει πυροσβεστικές γνώσεις να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται. Πρώτα από όλα να ξεκινήσω από το πιο βασικό από όλα: Πάνω από το 50% είναι η πρόληψη. Είναι το Α και το Ω και δυστυχώς εκεί υποφέρουμε πάρα πολύ. Αν δεν έχεις καθαρίσει τους δημόσιους χώρους και τα οικόπεδα από τα ξερόχορτα και γενικά ότι υλικό μπορεί να τροφοδοτήσει μία φωτιά, τότε όσο καλά μηχανήματα, αεροπλάνα και προσωπικό κι αν έχεις, δεν θα φτάσουν για τον απλούστατο λόγο ότι η φωτιά θα πάρει αμέσως τεράστιες διαστάσεις και δεν θα είναι δυνατή η έγκαιρη καταπολέμηση της. Αν επικρατούν και ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν την καύσιμη ύλη, άρα ουσιαστικά την ίδια τη φωτιά, τότε καταλαβαίνουμε ότι το παιχνίδι έχει χαθεί, πριν ακόμα ξεκινήσει.

velestino arthro

Η κατάσβεση

Για την κατάσβεση τώρα υπάρχουν δύο μέθοδοι: Η άμεση προσβολή της πυρκαγιάς και η έμμεση προσβολή της. Τα κριτήρια επιλογής της μεθόδου έχουν να κάνουν με τον όγκο της καύσιμης ύλης, το είδος τη σύσταση του υπεδάφους, την κλήση και το ανάγλυφο, τη διεύθυνση - ταχύτητα του ανέμου, εάν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες αλλά και τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν. Η άμεση προσβολή προϋποθέτει μικρό μήκος φλόγας δηλαδή η φλόγα να είναι κάτω από 1,5 μέτρο, αραιό καπνό και ομαλή γεωμορφολογία χωρίς πολλά φυσικά εμπόδια, ενώ το πιο βασικό να έχει μικρή ταχύτητα εξάπλωσης. Στην έμμεση προσβολή όλα τα μέσα και το προσωπικό όπως και τα διάφορα μηχανήματα αποσύρονται και συγκεντρώνονται στο σημείο που έχει επιλεγεί για να γίνει η Γραμμή Άμυνας, Αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε την ενδιάμεση βλάστηση να καεί και ότι υπάρχει ανάμεσα της, μία και ούτως ή άλλως είναι αδύνατη η κατάσβεση. Στην έμμεση προσβολή καίγεται μεγαλύτερη έκταση υπάρχει κίνδυνος υπερπήδησης ενώ απαιτεί έμπειρο επικεφαλής, ακριβή συντονισμό και καλά εκπαιδευμένο και πειθαρχημένο προσωπικό.

Σε αυτό το σημείο να σας αναφέρω ότι με μήκος φλόγας μισό μέτρο και λιγότερο μπορείς να κάνεις κατάσβεση με κλαδιά κτλ. Μήκος φλόγας ένα μέτρο και κάτω είναι το όριο για εργασία με πυροσβεστικά εργαλεία, φλόγα 1,5 μέτρου είναι το όριο εργασίας με πυροσβεστικές εγκαταστάσεις, ενώ με 2,5 μέτρα φλόγα είναι το όριο εργασίας με πυροσβεστικά μηχανήματα από το έδαφος και 3 μέτρα φλόγας είναι το όριο πού μπορεί να είναι αποτελεσματική η αεροπυρόσβεση. Από τα 3 μέτρα και πάνω η άμεση πυρόσβεση θεωρείται αδύνατη!

Όταν βλέπεις λοιπόν φλόγες τεσσάρων, πέντε και έξι μέτρων να πλησιάζουν ένα σπίτι δεν μπορείς να το σώσεις, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άμεσο. Και δεν φταίει η πυροσβεστική για αυτό, είναι έτσι ο μηχανισμός της φωτιάς. Οπότε ο υπεύθυνος Αξιωματικός της Π.Υ. συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις στο σημείο που έχει επιλεγεί ότι θα γίνει το έμμεσο χτύπημα στη φωτιά και την περιμένουν έχοντας προετοιμάσει το πεδίο για τη «μάχη». Γι αυτό και βλέπετε να αδειάζουν από δυνάμεις κάποιες περιοχές ή να έχουν ελάχιστα οχήματα. Αυτό δεν γίνεται γιατί οι εκτάσεις και οι περιουσίες αφέθηκαν στο έλεος του Θεού αλλά για αυτά που σας ανέφερα παραπάνω.

night live m

Κατασβεστικά υλικά:
Tα βασικά που χρησιμοποιούνται είναι απέναντι στη φωτιά είναι:

ΝΕΡΟ
Το νερό αποτελεί το σπουδαιότερο κατασβεστικό μέσο. Βρίσκεται ελεύθερο και άφθονο στη φύση, η απόκτησή του είναι εύκολη και τις περισσότερες φορές γίνεται χωρίς δαπάνη ή με μικρή δαπάνη. Η φυσική του σύσταση το κάνει πολύ εύχρηστο επειδή επιτρέπει τη διοχέτευσή του σε σωλήνες και την εκτόξευσή του σε μακρινές αποστάσεις με πίεση ή την τοποθέτηση του σε δοχεία. Η κατασβεστική ενέργεια του νερού οφείλεται στην ιδιότητα την οποία έχει να απορροφά μεγάλη ποσότητα θερμότητας την οποία αφαιρεί από το καιόμενο σώμα. Το νερό έχει τη μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα από όλα τα γνωστά φυσικά ή τεχνητά κατασβεστικά μέσα γιατί ύστερα από έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι 1 χιλιόγραμμο νερού 0 βαθμών κελσίου όταν μετατρέπεται σε ατμό αφαιρεί 639 kcal. (Κρατήστε το αυτό γιατί θα ανατραπεί ποιο κάτω).

ΑΦΡΟΣ
Ο αφρός είναι μείγμα νερού, αφρογόνου υλικού και αέρα. Κατασβεστικά, δρα με δυο (2) τρόπους: Ως ψυκτικό μέσο γιατί αποτελείται κατά 95% από νερό. Ως απομονωτικό οξυγόνου καλύπτοντας την καιόμενη επιφάνεια. Ο αφρός χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την κατάσβεση πυρκαγιών υγρών καυσίμων και χημικών προϊόντων. Βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατάσβεση πυρκαγιών στερεών καυσίμων υλικών όπως ξυλείας, βαμβακιού, χόρτων, ανθράκων αλλά απαιτούνται τεράστιες ποσότητες κατασβεστικού υλικού για να σκεπάσουν τα υλικά αυτά, πράγμα το οποίο είναι ασύμφορο.

5933251 1024x683

Με τη μορφή πυροσβεστήρων έχουμε:

ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα κατασβεστικό υλικό το οποίο δεν καίγεται, ούτε συντηρεί την καύση και είναι βαρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Δρα κατασβεστικά με τρεις (3) τρόπους: Κάνει αποκοπή της φλόγας. Ψύχει την καιόμενη επιφάνεια. Η ψύξη του φτάνει περίπου τους –78 βαθμούς Κελσίου. Απομονώνει την καιόμενη επιφάνεια.
Λόγω της ορμής με την οποία εκτοξεύεται διώχνει τον ατμοσφαιρικό αέρα από την επιφάνεια του καιόμενου σώματος και παίρνει τη θέση του, ως βαρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα, επικάθεται πάνω στο καιόμενο σώμα και εμποδίζει την εισροή νέου ρεύματος ατμοσφαιρικού αέρα. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν τροφοδοτείται η πυρκαγιά με οξυγόνο οπότε επέρχεται αυτόματα η κατάσβεσή της. Χρησιμοποιείται συνήθως σε πυρκαγιές παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος, πυρκαγιές έργων τέχνης επειδή δεν περιέχει νερό και δεν τα καταστρέφει.

ΞΗΡΑ ΣΚΟΝΗ
Η ξηρά σκόνη είναι το πιο διαδεδομένο υλικό για πυροσβεστήρες. Εκτοξεύεται απ’ αυτούς και από ειδικά οχήματα αεροδρομίων με τη βοήθεια προωθητικών αδρανών αερίων και είναι κατάλληλο υλικό για όλες τις κατηγορίες πυρκαγιών. Κατασβεστικά δρα με τους παρακάτω τρόπους: Μηχανικά. Λόγω της ορμής με την οποία εκτοξεύεται παρασύρει – σαρώνει τις φλόγες και δημιουργεί προϋποθέσεις τέτοιες ώστε να μην αναφλέγονται οι ατμοί που παράγονται. Διώχνει τον ατμοσφαιρικό αέρα και αποστερεί την πυρκαγιά από την παροχή οξυγόνου. Επειδή είναι βαρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα επικάθεται στην καιόμενη επιφάνεια και δεν επιτρέπει νέα εισροή αέρα. Σχηματίζει κρούστα πάνω από την καιόμενη επιφάνεια και την απομονώνει από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

362902270 10159046323287000 9020193762620410254 n 1536x1152

Η τεχνολογία κι ένα νέο κατασβετικό υλικό

Η τεχνολογία πλέον έχει προχωρήσει και στον τομέα των κατασβεστικών υλικών (άσχετα αν κάποιοι κάνουν ότι δεν βλέπουν). Εδώ και κάποια χρόνια έχει γίνει γνωστό ότι υπάρχει ένα κατασβεστικό υλικό το οποίο μπορεί να κάνει την διαφορά. Μάλιστα, είναι τόσο καλό που στην ουσία ξαναγράφει το εγχειρίδιο της πυρόσβεσης επιτρέποντας στους πυροσβέστες να δαμάζουν πυρκαγιές που πριν θα ήταν αδιανόητο να επέμβουν. Παράδειγμα, οι δασικές πυρκαγιές με μήκος φλόγας πάνω από 5-6 μέτρα. Το συγκεκριμένο υλικό, σύμφωνα με μελέτη του προηγμένου εργαστηρίου «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» του Τεχνολογικού Ιδρύματος Καβάλας, απορροφά δέκα (10) φορές περισσότερη ενέργεια από την φωτιά σε σχέση με το νερό, ενώ όταν είναι διαλυμένο κατά 6% στο νερό, αυξάνει την κατασβεστική του ικανότητα κατά 2000%! Αυτό με απλά λόγια σημαίνει 20 φορές μικρότερη καταναλώσει νερού

Σε επίδειξη κατάσβεσης του συγκεκριμένου υλικού, σε δύο πανομοιότυπες δοκιμαστικές φωτιές που προσομοίαζαν δασικές, από δύο πυροσβεστικά οχήματα του ίδιου τύπου, όπου το ένα επιχείρησε μόνο με νερό και το άλλο με νερό και με 6% από το ειδικό υλικό. Το όχημα με το διάλυμα 6% έσβησε τη φωτιά με 180 λίτρα νερού σε δύο λεπτά και μάλιστα η συστάδα παρέμεινε σχεδόν χωρίς αποκαΐδια, αφού με το που ερχόταν σε επαφή με το υλικό αυτό εξαφάνιζε τη φλόγα και παρήγαγε ψύξη.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να μπορέσει να απεμπλακεί το όχημα και να επιχειρήσει το πεζοπόρο σε τερέν χωρείς φλόγες και θερμοκρασία που μπορούσες να πιάσεις τα κλαδιά και το φύλλωμα με γυμνά χέρια για να αποτελειώσει το συμβάν. Το άλλο πυροσβεστικό όχημα μόνο με νερό χρειάστηκε να αδειάσει και να συνδράμει δεύτερο όχημα τα οποία συνολικά έριξαν 950 λίτρα και έκαναν τριπλάσιο χρόνο για να σβήσουν τις φλόγες ενώ στο τέλος τα αποκαΐδια είχαν θερμοκρασία πάνω από 300 βαθμούς Κελσίου πράγμα απαγορευτικό για πεζοπόρο τμήμα και με κίνδυνο αναζωπύρωσης. Το εκπληκτικό δε, ήταν η εικόνα μετά το πέρας: Στη μια συστάδα έβλεπες πράσινο και πυκνό ξερό φύλλωμα ανάμεσα στα κλαδιά σαν σχεδόν να μην πέρασε η φωτιά από εκεί μια και το υλικό έδρασε τόσο γρήγορα που δεν πρόλαβαν να καούν τα πάντα, ενώ στην άλλη συστάδα καμένα κλαδιά και χώμα.

Για μένα προσωπικά - με τις γνώσεις που έχω επί του θέματος - μου φάνηκε σχεδόν ψεύτικο αλλά τελικά ήταν αληθινό. Δεν το πίστευα. Σκέφτηκα πως αυτό αλλάζει όλα τα σημερινά δεδομένα. Θα επιχειρούν οι πυροσβέστες σε άμεση προσβολή σε δέκα μέτρα φλόγα και σε ότι πυρκαγιά ξεσπάσει, χωρίς να έχουμε τόση καταστροφή... Αυτό δουλεύει μόνο του! Φανταστείτε το σε χρήση όχι 6% άλλα 10, 20, 50, 100%.

Γιατί δεν το χρησιμοποιούμε ήδη από ...χθες; Ρωτήστε τους αρμόδιους (κάποιοι το γνωρίζουν από το 2008) γιατί ενώ έχει δωρίσει ο Όμιλος Θεοχαράκη, μια ποσότητα μισού τόνου το αφήνουν αχρησιμοποίητο στις αποθήκες και το κοιτάζουν. Για φανταστείτε ένα air tractor με διάλυμα 6% τη θα έκανε στην φωτιά !!! τροφή για σκέψη...

26054904 1024x683

Ο Κωνσταντίνος Σωτ. Κεφάλας γεννήθηκε το 1977 στο Ηράκλειο Κρήτης.
Είναι ηλεκτρονικός στο επάγγελμα με εξειδίκευση στα συστήματα ασφαλείας ενώ εργάζεται σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον συγκεκριμένα τομέα.
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Στρατό Ξηράς και ποιο συγκεκριμένα στις Ειδικές Δυνάμεις ως Αλεξιπτωτιστής και υπηρέτησε στη 1η Μ.ΑΛ.
Εκπαιδεύτηκε στην αντί-πειρατεία από την MA1 Israeli International. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει εκπαιδεύσεις και σεμινάρια.
Διετέλεσε Αρχηγός Ομάδας Αντιπειρατείας από το 2013 έως το 2018, επιχειρώντας με την ομάδα του στην «κόκκινη» περιοχή της Σομαλίας.
Υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια στην Εθνοφυλακή και συγκεκριμένα στο Τάγμα Εθνοφυλακής Ηρακλείου. Ενώ εκπαιδεύτηκε και υπηρέτησε σαν εθελοντής πυροσβέστης στον 1ο πυροσβεστικό σταθμό Ηρακλείου.
Είναι ενεργός εθελοντής και έφεδρος πάντα στην πρώτη γραμμή και ανταποκρινόμενος σε οποιαδήποτε ανάγκη.
Είναι πιλότος ελαφρών αεροσκαφών, ενώ από της μεγάλες του αγάπες είναι η αυτόνομη κατάδυση όπου και έχει μεγάλη εμπειρία και τρία πτυχία.
Έχει μεγάλη ευαισθησία στον τομέα της Εθνικής Άμυνας και της πολεμικής αεροπορίας με αρκετές γνώσης επί του θέματος και μελετά τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το Canadair CL-215 της ΠΑ που κατέπεσε στην Κάρυστο (Φωτογραφίες)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin