Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Αύγουστος 2023
Write on Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 Κατηγορία ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας είναι ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Με τη λήξη της θητείας του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το Υπουργείο Άμυνας θα προτείνει στο επερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο τον διορισμό του Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα του Αλέξανδρου ως Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς προς αντικατάσταση του σημερινού Αρχηγού Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

Ο Δημόκριτος Ζερβάκης ολοκλήρωσε μια ευδόκιμη υπηρεσία 3,5 ετών. Το Υπουργείο Άμυνας και η ΕΦ σημειώνουν με ικανοποίηση ότι ο κ. Ζερβάκης συνέβαλε καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στην αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, τη βελτίωση της αποτρεπτικής ικανότητας και της εξωστρέφειας της Εθνικής Φρουράς. Υπήρξε ένας άριστος Αρχηγός.

Το βιογραφικό του

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας γεννήθηκε το 1964 στην Τρίπολη και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1986. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στις Ειδικές Δυνάμεις το 1987. Έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων ως Διοικητής της Γ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομώνν, ως Επιτελής στο Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του NATO, ως Διοικητής του Συντάγματος των Ευελπίδων και ως Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου του Α/ΓΕΕΘΑ.

Ως ανώτατος Αξιωματικός διετέλεσε Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ως Διοικητής της 13ης ΔΕΕ (Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων), ως Υποδιοικητής στο Δ΄ΣΣ και ως Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ως Αντιστράτηγος ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς και του Συντονιστή Σύστασης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Ήταν ο 1ος Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου από 28 Ιουνίου 2021 έως 27 Ιανουαρίου 2023.

Πέραν των προβλεπόμενων εκπαιδεύσεων των Αξιωματικών του Πεζικού και των σχολείων Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα φοίτησε σε σχολεία εξωτερικού όπως το Σχολείο Αξιωματικών Ειδικών Δυνάμεων στο Fort Bragg των ΗΠΑ, τιμηθείς για την επίδοση του, την Ανώτατη Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ) αλλά και το Κολλέγιο Άμυνας του NATO (NΑΤΟ Defence College), τιμηθείς επίσης για την επίδοσή του.

Στον Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων Παρασήμων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων. Είναι κάτοχος τίτλου Σπουδών του Κέντρου Διπλωματίας και Στρατηγικών Σπουδών (Παρίσι) «Centerd’ Etudes Diplomatiques et Strategiques (CEDS)» και μεταπτυχιακού τίτλου «Διοίκησης Επιχειρήσεων» (MBA) στη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλό κατευόδιο, Χρήστο.

Από σήμερα σε αγκαλιάζει το χώμα της πατρογονικής σου γης. Έχεις αφήσει πίσω σου άλλη μία πατρίδα... Εκείνη για την οποία πολέμησες. Γενναία, όπως όλοι σας. Και σεμνά, με τα χείλη σφιγμένα για την αδικία. Και τότε και τώρα.

Αναφέρομαι στον Χρήστο Ρούβαλη. Καταδρομέα και δάσκαλο. Τον δάσκαλο Καταδρομέα. Και έναν άνθρωπο που όχι μόνο βίωσε, αλλά συνέχισε τον αγώνα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου “Κομάντος74”. Τότε ξεκίνησε ένας δεύτερος αγώνας. Τα όπλα είχαν σιγάσει, αλλά τα λόγια ήταν χειρότερα από σφαίρες.... Αντιμετώπισε με ήθος και μαχητικότητα την αναλγησία του πολιτικού συστήματος, που ξόρκιζε με λύσσα τη συμμετοχή των παλικαριών αυτών στον πόλεμο στην Κύπρο. Και κατάπτυστα ανέφεραν – επίσημα χείλη τότε – “στείλαμε κανά δυο αεροσκάφη” στην Κύπρο, μετά το “η Κύπρος κείται μακράν”. Ο Χρήστος όμως γνώρισε την απόσταση... Την είχε διανύσει... Μέσα σε ένα Νοράτλας βαλλόμενο από φίλια πυρά.....

Προσπάθησε να καταστήσει κοινωνούς την ελληνική κοινωνία, που λίγα γνώριζε και κοινοποίησε τα γεγονότα. Κάποιοι ενδιαφέρθηκαν, άλλοι έκαναν πως ενδιαφέρθηκαν.... Κυνήγησε μία δικαίωση και από τις δύο Πατρίδες. Η μία ενέργεια σκόνταφτε στην άλλη... Άφησε πίσω του ένα Μνημείο, που λίγοι θυμούνται πόσο αγωνίστηκε για να ολοκληρωθεί. Κι όταν έφθασε η στιγμή της συνταξιοδότησης, του “ζήτησαν να εξαγοράσει τα χρόνια του στρατού”. Σε αυτόν τον Ήρωα... όπως και σε άλλους συμπολεμιστές του. Οι αγώνες αυτοί είχαν διάχυτο το χαρακτηριστικό του: το ΗΘΟΣ.

Μέχρι την τελευταία του στιγμή, θυμόταν τους συμπολεμιστές του και τους έραινε με τις ωδές του, το γραπτό του έργο. Χρήστο, ο συμπολεμιστής σου, Χρήστος Γαϊδατζής, που μοιραζόσασταν στιγμές στο διοικητήριο της μοίρας, είπε “πόνος...πόνος...φεύγουμε...ο Χρήστος θα πάει στο γιο του και στους άλλους δικούς μας.... χάσαμε ένα λιοντάρι... έναν μπροστάρη.... φεύγουμε....” και γύρισε στη σιωπή του και το βουβό πόνο. Αμίλητοι είναι και οι υπόλοιποι... Ο Ανδρέας, ο Γιώργος, ο Μανούσος, ο Ηλίας...

Χρήστο, εγώ θα ήθελα να πω, πως θα αναγνώριζα το γραφικό σου χαρακτήρα, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα γράμματα... Εκτός από το κάλλος, ήταν και η δική σου γραφή, στην ΕΔΕ (ως γραφέας του 1ουΕΓ της μοίρας) που διατάχθηκε να διενεργήσει ο αείμνηστος Υποδιοικητής της Μοίρας, Άγγελος ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, αναφορικά με τις ευθύνες για τη μη έγκαιρη ειδοποίηση για την άφιξη της μοίρας και την πτώση του μοιραίου Νοράτλας, και που “μπήκε σε κάποιο συρτάρι”. Μεγαλώνοντας κατάλαβα γιατί σε έλεγαν δάσκαλο. Για τα παιδιά σου ήσουν δάσκαλος και πατέρας. Για μένα υπήρξες ένα υπόδειγμα αγωνιστή που ανάβλυζε λεβεντια και ήθος... Νιώθω ευλογημένη που σε γνώρισα, νιώθω τιμημένη για την εμπιστοσύνη και τις συζητήσεις μας.

Με τη σημαία που σου χάρησαν οι απόγονοι Καταδρομείς, ένα βράδυ του Ιούλη, που ανάβαμε κεριά, σε κάποιο μέρος της Αθήνας, στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολεμιστών σου, Ξεκίνα την ανάβασή σου στο φώς,
εκεί που σε περιμένουν...

Καλή Αντάμωση...
Κλαίρη Αγγ. Αβραμίδη.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Το τριήμερο 14-16 Αυγούστου 1974, με την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι 318 υπερασπιστές της ΕΛΔΥΚ έδωσαν την επική μάχη για την υπεράσπιση του στρατοπέδου τους.

Ο - τότε - Λοχίας Κωνσταντίνος Σφακιανάκης περιγράφει, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στον δημοσιογράφο Γιώργο Λαμπράκη, τη δράση του Λόχου Βαρέων Όπλων της ΕΛΔΥΚ κατά την διάρκεια των δραματικών γεγονότων του Ιουλίου/Αυγούστου.

Στην εκπομπή μιλά επίσης ο στρατιώτης του Λ.Β.Ο. της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, Σήφης Καπασάκης.

Ακούστε την εκπομπή:

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin