Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 19:40

Τελετή καθέλκυσης του ινδικού αεροπλανοφόρου VIKRANT – Η αντίδραση της Κίνας

Η καθέλκυση σήμανε την ολοκλήρωση της Φάσης Ι του έργου της κατασκευής του πλοίου εκτοπίσματος 37.500t, ολικού μήκους 260m και μέγιστου πλάτους 60m. Η καθέλκυση σήμανε την ολοκλήρωση της Φάσης Ι του έργου της κατασκευής του πλοίου εκτοπίσματος 37.500t, ολικού μήκους 260m και μέγιστου πλάτους 60m.

Με επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση του πρώτου Εγχώριου Αεροπλανοφόρου (IAC) VIKRANT (P71) – θαρραλέος ή νικηφόρος στα σανσκριτικά– για το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό (IN), στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Cochi Shipyard Limited (CSL) της Ινδίας. Η καθέλκυση σήμανε την ολοκλήρωση της Φάσης Ι του έργου της κατασκευής του πλοίου εκτοπίσματος 37.500t, ολικού μήκους 260m και μέγιστου πλάτους 60m.

Το κατάστρωμα πτήσεων είναι ολοκληρωμένο, έχει κατασκευασθεί περισσότερο από το 80% της δομής που περιλαμβάνει 2.300 διαμερίσματα, ενώ το 75% έχει τοποθετηθεί στο πλοίο. Επίσης έχουν εγκατασταθεί οι 4 αεριοστρόβιλοι LM2500+ και τα κύρια συγκροτήματα μείωσης στροφών και μετάδοσης, που θα αποδίδουν περισσότερα από 80MW στους δύο άξονες για να κινούν το πλοίο με μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβων, καθώς και οι πετρελαιοκίνητες ηλεκτρογεννήτριες των 24MW. Η σχεδίαση και κατασκευή του IAC εγκρίθηκε από την ινδική κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2003, ενώ η τρόπιδα τέθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2009. Υπεύθυνη σχεδίασης του πλοίου είναι η Διεύθυνση Ναυτικής Σχεδίασης (DND) του ΙΝ, ενώ στην κατασκευή του συμμετέχει η αφρόκρεμα της ινδικής βιομηχανίας. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξοπλισμού και η κατασκευή, το VIKRANT θα πραγματοποιήσει εκτεταμένες δοκιμές και αναμένεται να παραδοθεί στο ΙΝ την περίοδο 2016-17.

Το VIKRANT διαθέτει ανοδική κλίση στο πρωραίο άκρο του καταστρώματος πτήσης για βραχεία απονήωση αεροσκαφών, καθώς και συρματόσχοινα ανάσχεσης στο πρυμναίο άκρο για προσνήωση με άγκιστρο, πρόκειται επομένως για αεροπλανοφόρο τύπου STOBAR (Short Take-Off But Arrested Recovery) κατά το ρωσικό πρότυπο. Η πτέρυγα μάχης θα στηρίζεται σε μείγμα 20 ρωσικών MiG-29K και εγχώριων Ελαφρών Αεροσκαφών Μάχης (LCA) Tejas –ενδεικτικά 12 και 8 αντίστοιχα– ενώ θα περιλαμβάνει 10 ελικόπτερα, Ka-31 Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης (AEW) και ανθυποβρυχιακά. Το πλοίο θα διαθέτει ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης C/D-ζώνης συχνοτήτων (0,5-2GHz), συστήματα Τακτικής Αεροναυτιλίας και Εύρεσης Διεύθυνσης V/UHF, ηλεκτρονικής επιτήρησης (ESM) και παρεμβολής (ECM) και ραντάρ ελέγχου προσέγγισης στο αεροπλανοφόρο. Θα διαθέτει επίσης σύστημα Βλημάτων Επιφανείας-Αέρος Μακράς Ακτίνας (LR SAM) με φασικής διάταξης Ραντάρ Πολλαπλής Λειτουργίας (MFR) και Εγγύς Οπλικά Συστήματα (CIWS). Το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) θα προέλθει από την ινδική Tata Power Systems. Το πλήρωμα θα περιλαμβάνει περί τα 1.450 μέλη.

Παράλληλα το αεροπλανοφόρο VIKRAMADITYA –το μετασκευασμένο σοβιετικό GORSHKOV του Έργου 1143.4– απέπλευσε στις 3 Ιουλίου 2013 από το Σεβεροντβίνσκ για δοκιμές εν πλω στη Λευκή Θάλασσα, μετά από 8 μήνες εντατικών εργασιών κυρίως στο συγκρότημα πρόωσης. Σε δοκιμές εν πλω τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, σοβαρά προβλήματα προέκυψαν με τη θερμική μόνωση των λεβήτων, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη παράδοση του πλοίου στο ΙΝ στις 4 Δεκεμβρίου 2012. Στις πρόσφατες δοκιμές το αεροπλανοφόρο επέδειξε μέγιστη ταχύτητα 29,2 κόμβων χωρίς προβλήματα και στις αρχές Αυγούστου έπλευσε στη Θάλασσα του Μπάρεντς για δοκιμές με μαχητικά αεροσκάφη MiG-29K. Η σύμβαση απόκτησης και μετασκευής ύψους $947 εκατ. υπεγράφη το 2005, με προβλεπόμενη παράδοση το 2008. Το κόστος όμως υπερέβη τελικά τα $2,3 δισ. μετά από σοβαρά τεχνικά προβλήματα και πολυετείς καθυστερήσεις.

Η θέση της Κίνας
Ανεκτική ήταν η επίσημη αντίδραση της Κίνας για την καθέλκυση του ινδικού αεροπλανοφόρου VIKRANT, ενώ αμφίθυμη θα μπορούσε να θεωρηθεί εκείνη για το ιαπωνικό ελικοπτεροφόρο IZUMO (DDH183). Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το οποίο απηχεί βεβαίως τις απόψεις του Πεκίνου, διατύπωσε το ακόλουθο σχόλιο στις 14 Αυγούστου 2013:

Η Ινδία αποκάλυψε το πρώτο εγχώρια κατασκευασμένο αεροπλανοφόρο της τη Δευτέρα, μπαίνοντας στην εκλεκτική λέσχη των κρατών που είναι ικανά να παράγουν τέτοια κολοσσιαία πολεμικά πλοία.
Ο Ινδός Υπουργός Άμυνας Α.Κ. Άντονυ χαιρέτισε την καθέλκυση του INS VIKRANT ως μια "στεφανωμένη δόξα", δηλώνοντας πως "η Ινδία χρειάζεται ένα δυνατό ναυτικό για να αμύνεται και θα προωθήσει την ανάπτυξη των ναυτικών ικανοτήτων της."
Οι αυθεντίες που διακατέχονται από την έμμονη ιδέα του γεωπολιτικού ανταγωνισμού δεν έχασαν καθόλου χρόνο να διογκώσουν το ινδικό επίτευγμα ως απειλή για την Κίνα, τροφοδοτώντας την εικοτολογία πως οι δύο Ασιάτες γείτονες θα γλιστρήσουν βαθύτερα σε μια κούρσα εξοπλισμών με στόχο την περιφερειακή υπεροχή.
Ωστόσο, αυτοί οι διακατεχόμενοι από την έμμονη ιδέα της σύρραξης κάπηλοι του φόβου φαίνεται να αγνόησαν τη μεγαλύτερη εικόνα. Για αρχή, η Κίνα και η Ινδία, οι δύο κορυφαίες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, έχουν αχανή κοινά συμφέροντα.
Είναι αλήθεια πως η Ινδία, ήδη ένας περιφερειακός ογκόλιθος, πάντα διακατεχόταν από το όραμα να καταστεί παγκόσμια δύναμη. Έχει υπάρξει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων του κόσμου τα τελευταία λίγα χρόνια.
Οι κήρυκες του αφανισμού επισημαίνουν επίσης την υψηλής δημοσιότητας υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία υποθέτουν πως τείνει να περιστείλει την άνοδο της Κίνας.
Στη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Ινδία, η τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέδειξαν να παίξει η Ινδία μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Κάτω από τη ζοφερή προφητεία κείται επίσης η αύξηση στον αριθμό ναυτικών δυνάμεων εξοπλισμένων με αεροπλανοφόρα στην περιοχή. Μόλις ημέρες προ της καθέλκυσης του VIKRANT, η Ιαπωνία καθέλκυσε ένα νέο ελικοπτεροφόρο.
Ωστόσο, η κανονική ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων δεν είναι αίτιο ανησυχίας.
Η Κίνα και η Ινδία είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι και τηρούν πανομοιότυπες ή όμοιες στάσεις σε ευρύ φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων.
Έχουν επίσης αναγνωρίσει πως ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει την ανάπτυξη και των δύο τους.
Η Κίνα και η Ινδία θα πρέπει να έχουν το όραμα να κοιτάξουν πέραν των προκατειλημμένων ερμηνειών και να μείνουν στην ορθή οδό της συνεργασίας.
Με την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να κερδίζει περισσότερο βάρος στο παγκόσμιο τοπίο, η συνεργασία τους είναι ιδιαιτέρως απαραίτητη.
Ενώνοντας τα χέρια, μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη συμβολή στην ειρήνη και στην ευημερία όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στο κόσμο γενικά.

ΠΗΓΗ