Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 20:18

H απόρρητη έκθεση για τη Συρία - Eυθύνες στον Άσαντ για τα χημικά ρίχνουν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry.

Αυτό που πράγματι γνωρίζουμε και μπορουμε να πούμε είναι ότι το καθεστώς Ασαντ έχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή και ξέρουμε ότι τα χρησιμοποίησε εναντίον του ίδιου του λαού και μάλιστα, όχι πολύ μακριά από εκεί που έγινε η επίθεση της περασμένης Τετάρτης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Σύμφωνα με τον Κέρι, τουλάχιστον 1.429 σύροι πολίτες, μεταξύ των οποίων 426 παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξετάζουν τις πιθανές επιλογές τους για το πώς θα αντιδράσουν στη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον πολιτών. Η πιθανότητα ενός αποφασιστικού πλήγματος στη Δαμασκό φαίνεται να απομακρύνεται μετά την άρνηση της βουλής της Βρετανίας η χώρα να συνδράμει τις ΗΠΑ συμμετέχοντας σε μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «θα καθορισθεί από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος μετά τη διαμόρφωση των νέων δεδομένων στο Λονδίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανουά Ολάντ δηλώνει ταυτόχρονα ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι χωρίς να αποκλείει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης πριν την προσεχή Τετάρτη, οπότε έχει προσδιοριστεί η ειδική συνεδρίαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης επί της κατάστασης.

Αντίθετα με τη Βρετανία, ο Ολάντ μπορεί να ενεργήσει ανεξαρτήτως κοινοβουλευτικής έγκρισης. Η επίθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη, λέει ο Ολάντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

ΠΗΓΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 20:22