Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 00:35

Συμβάσεις προκαταρκτικής σχεδίασης για το UCLASS από το Ναυτικό των ΗΠΑ

Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί το προσχέδιο Αιτήματος Προσφορών (RfP) για την είσοδο σε υπηρεσία τουλάχιστον μίας Μοίρας UCLASS επιτήρησης, εντός της επόμενης δεκαετίας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί το προσχέδιο Αιτήματος Προσφορών (RfP) για την είσοδο σε υπηρεσία τουλάχιστον μίας Μοίρας UCLASS επιτήρησης, εντός της επόμενης δεκαετίας.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) ανακοίνωσε στις 14 Αυγούστου 2013 πως ανέθεσε 4 συμβάσεις Ανασκόπησης Προκαταρκτικής Σχεδίασης (PDR) για το σκέλος οχήματος αέρος Μη-επανδρωμένης Αερομεταφερόμενης Επιτήρησης και Κρούσης για Εξαπόλυση από Αεροπλανοφόρα (Unmanned Carrier Launched Airborne Surveillance and Strike: UCLASS).

Οι 4 συμβάσεις ύψους $15 εκατ. η καθεμία και διάρκειας 9 μηνών ανατέθηκαν - σύμφωνα με το helenicdefence.gr - στις Boeing, General Atomics Aeronautical Systems, Lockheed Martin και Northrop Grumman Systems. Κατά την ανακοίνωση, το UCLASS θα είναι το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα αέρος με βάση αεροπλανοφόρα. Θα παρέχει επίμονη, μη επανδρωμένη, ημι-αυτόνομη Συλλογή Πληροφοριών, Επιτήρηση, Αναγνώριση και Στόχευση (ISR&T) με ικανότητα κρούσης ακριβείας, για να υποστηρίζει επιχειρησιακή κάλυψη από αεροπλανοφόρα 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα (24/7).

Παράλληλα, στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί το προσχέδιο Αιτήματος Προσφορών (RfP) για την είσοδο σε υπηρεσία τουλάχιστον μίας Μοίρας UCLASS επιτήρησης, εντός της επόμενης δεκαετίας. Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ηγεσίας του USN, του Διακλαδικού Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και κορυφαίων αξιωματούχων του Γραφείου του Υπουργού Άμυνας (OSD) για την εξισορρόπηση των απαιτήσεων φορτίου, διάρκειας πτήσης και επιβιωσιμότητας της σχεδίασης. Ο Υποναύαρχος Ματ Γουίντερ, υπεύθυνος για την επίβλεψη των προγραμμάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών του USN, δήλωσε τον Ιούλιο πως οι απαιτήσεις μπορούν να ικανοποιηθούν είτε από σχεδίαση Stealth χωρίς ουρά, είτε από άτρακτο με πτέρυγες και ουρά.

Η Lockheed Martin, κατασκευάστρια των μαχητικών Stealth F-35 και F-22, προτείνει αεροσκάφος χωρίς ουρά για επιχειρήσεις σε περιβάλλον Αντι-Πρόσβασης, Άρνησης Περιοχής (A2AD) όπως το αναμενόμενο στη Βόρεια Κορέα ή στην Κίνα. Η Northrop Grumman, κατασκευάστρια του βομβαρδιστικού Stealth B-2 και του χωρίς ουρά Μη-επανδρωμένου Συστήματος Αέρος Μάχης (UCAS) προτείνει επίσης σχεδίαση υψηλής επιβιωσιμότητας. Αντίθετα οι General Atomics και Boeing αναμένεται να υποβαθμίσουν τα χαρακτηριστικά Stealth, προς όφελος της μεγαλύτερης διάρκειας πτήσης και του βαρύτερου φορτίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 23:54