Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 09:00

Επιχείρηση Atlantic Resolve: Τα Α-10 Thunderbolt II ξανά στην Ευρώπη!

Η επιχείρηση Atlantic Resolve είναι αποτέλεσμα της συνεχούς συμβολής της USAFE στην ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ καθώς και της εγγύησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η επιχείρηση Atlantic Resolve είναι αποτέλεσμα της συνεχούς συμβολής της USAFE στην ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ καθώς και της εγγύησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνάκης

Την μεταστάθμευση 12 αεροσκαφών Α-10 Thunderbolt II καθώς και προσωπικού 300 ατόμων στην αεροπορική βάση του Spangdahlem της Γερμανίας προερχόμενα από την 355th FW με έδρα την βάση Davis-Monthan στην Αριζόνα για την ενίσχυση της επιχείρησης Atlantic Resolve ανακοινώσε πριν μερικές μέρες η USAFE.

Ήδη τα πρώτα αεροσκάφη πάτησαν Ευρωπαϊκό έδαφος κατά την προσγείωση τους για ανεφοδιασμό στην βάση Lajes στις Αζόρες στην μέση του Ατλαντικού. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Γερμάνια.

6 a10

4 a10

Η επιχείρηση Atlantic Resolve είναι αποτέλεσμα της συνεχούς συμβολής της USAFE στην ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ καθώς και της εγγύησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
"Αυτή η κίνηση είναι άλλος ένας τρόπος για να αυξήσει η USAFE την παρουσία της στην Ευρώπη και να διαβεβαιώσει τους συμμάχους και τα συνεργαζόμενα κράτη ότι είναι προτεραιότητα η συμβολή μας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια" δήλωσε ο υποδιοικητής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων στην Ευρώπη Lt. Gen. Tom Jones.

7 a10

Κατά την παραμονή τους στην Γερμάνια τα Thunderbolt θα εμπλακούν σε κοινές ασκήσεις με τις συμμαχικές δυνάμεις ενώ αναμένετε να αναπτυχτούν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μελή του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια θα είναι αυτά. Αυτή η μεταστάθμευση είναι η πρώτη μιας σειράς εναλλασσόμενων 6μηνων μετασταθμεύσεων αναλόγως με τις αποστολές και τις απαιτήσεις της USAFE.

5 a10

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι ευρέως γνωστά ως κυνηγοί αρμάτων εξοπλισμένα με το πανίσχυρο πυροβόλο GAU-8 των 30mm και ο αρχικός τους σχεδιασμός είχε να κάνει με την εξουδετέρωση των μεγάλων αριθμών σοβιετικών αρμάτων κατά τον ψυχρό πόλεμο. Σημαντική ήταν οι συμβολή τους σε όλες τις πολεμικές συγκρούσεις στις οποίες ενεπλάκησαν οι Αμερικανικές δυνάμεις τις τελευταίες δεκαετίες (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν) καθώς χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα σε αποστολές εγγύς υποστήριξης (Close Air Support-CAS).

3 a10

To 2014 έμελε να είναι χρονιά ορόσημο για την πορεία των A-10 καθώς κατόπιν σχετικής απόφασης του Κογκρέσου το σύνολο του στόλου του τύπου θα οδηγούνταν σταδιακά σε πρόωρη απόσυρση με σκοπό την εξοικονόμηση κονδυλίων τα οποία θα επενδυόταν στην συνέχιση του προγράμματος JSF (Joint Strike Fighter) καθώς και των F-35A της USAF.

2 a10

Τον ρόλο των Thunderbolt αναμενόταν να τον αναλάβουν κυρίως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, F-15 αλλά και Β-1Β Lancers πετώντας όμως σε μεγάλα ύψη σε αντίθεση με τα A-10 τα οποία πολλές φόρες με χαμηλές διελεύσεις και μόνο, πλησίον φίλιων δυνάμεων, ήταν ικανά να καταστείλουν την εχθρική δραστηριότητα χωρίς να κάνουν καν χρήση πυρομαχικών!

Όμως η αρχική απόφαση τελικά άλλαξε τον Νοέμβριο του 2014 με αποτέλεσμα την άμεση μετακίνηση αεροσκαφών στον Ιράκ, το Αφγανιστάν και πλέον προσφάτως και στην Ευρώπη. - Defenceline.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter