Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 08:34

Ραντάρ διάτρησης εδάφους της ΝΙΙΤΕΚ για τον Τουρκικό Στρατό

Το GPR της ΝΙΙΤΕΚ βρίσκεται σε χρήση με τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας και Ισπανίας. Περισσότερα από 200 GPR της ΝΙΙΤΕΚ χρησιμοποιούνται σήμερα στο Αφγανιστάν, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους. Το GPR της ΝΙΙΤΕΚ βρίσκεται σε χρήση με τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας και Ισπανίας. Περισσότερα από 200 GPR της ΝΙΙΤΕΚ χρησιμοποιούνται σήμερα στο Αφγανιστάν, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους.

Η εταιρεία ΝΙΙΤΕΚ των ΗΠΑ, θυγατρική του Ομίλου Chemring, ανακοίνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου πως ο Τουρκικός Στρατός προμηθεύθηκε το Σύστημα Αποκάλυψης Ναρκών Husky (HMDS) δύο χειριστών, για να ηγείται των περιπόλων εκκαθάρισης δρομολογίων και να παρέχει ικανότητα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων.

Το HMDS της ΝΙΙΤΕΚ, όπως διαβάσαμε στην Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία, είναι υψηλής απόδοσης σύστημα Ραντάρ Διάτρησης Εδάφους (Ground Penetrating Radar: GPR) πολλαπλών διατάξεων, το οποίο λειτουργεί σε επανδρωμένα, ανθεκτικά σε εκρήξεις οχήματα και παρέχει ικανότητα ταχείας διάκρισης ναρκών εναντίον οχημάτων και λοιπών εκρηκτικών απειλών σε κύρια δρομολόγια εφοδιασμού και πρόσθετες ανοιχτές εκτάσεις όπως απαιτείται. Αυτή είναι η πρώτη προμήθεια του HMDS από την Τουρκία και αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη βελτίωση στις ικανότητες αποκάλυψης, αναγνώρισης και εκκαθάρισης ναρκών και Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (IED) των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το GPR της ΝΙΙΤΕΚ βρίσκεται σε χρήση με τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας και Ισπανίας. Περισσότερα από 200 GPR της ΝΙΙΤΕΚ χρησιμοποιούνται σήμερα στο Αφγανιστάν, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους.
Κατά την εταιρεία, ο εξοπλισμός αυτός αποτελεί σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για την ικανότητα αποκάλυψης ναρκών του Τουρκικού Στρατού. Τρία από τα τέσσερα διθέσια οχήματα Husky 2G που αποκτήθηκαν από την Τουρκία διαθέτουν το GPR της ΝΙΙΤΕΚ, ενώ το τέταρτο είναι εξοπλισμένο με ρομποτικό βραχίονα.

Ο Τουρκικός Στρατός απέκτησε επίσης δύο ρομπότ R-VISOR τοποθετημένα στο τηλεχειριζόμενο όχημα εδάφους TALON της QinetiQ, με GPR και Εντοπιστή Μετάλλων της ΝΙΙΤΕΚ. Τα ρομπότ εκκαθαρίζουν μονοπάτια πεζών και περιοχές μη προσβάσιμες για τα πολύ μεγαλύτερα HMDS. Οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2013 στην Τουρκία. Η σύμβαση περιλαμβάνει εγκατάσταση, εκπαίδευση και εφοδιαστική υποστήριξη.

Η σύμβαση ανατέθηκε τον Μάιο του 2013 στον κύριο ανάδοχο, την τουρκική εταιρεία ΙΡΑ Defence που εκπροσωπεί τις ΝΙΙΤΕΚ, Critical Solutions International (CSI) –υπεύθυνη πωλήσεων του Husky 2G που κατασκευάζεται από την DCD Protected Mobility της Νότιας Αφρικής– και την QinetiQ North America.

Προηγουμένως, στις 30 Ιουνίου 2013 η DCD Protected Mobility είχε ανακοινώσει την προμήθεια των τεσσάρων οχημάτων Husky 2G από τον Τουρκικό Στρατό, για χρήση στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, όπου μέχρι πρόσφατα Κούρδοι αντάρτες μάχονταν για αυτονομία. Ο Άντριου Μήερς, Γενικός Διευθυντής της νοτιοαφρικανικής εταιρείας είχε δηλώσει πως αναμένονται πρόσθετες παραγγελίες. Το Husky 2G είναι διθέσια έκδοση, στην οποία ο οδηγός εστιάζει στον έλεγχο του οχήματος και στην επίγνωση κατάστασης, ενώ το δεύτερο μέλος του πληρώματος επιτηρεί και αναλύει τους προηγμένους αισθητήρες και το επιχειρησιακό περιβάλλον.

Οι διεθνείς πωλήσεις υπερβαίνουν τα 400 Husky και μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 το σύστημα είχε υποστεί 7.000 πλήγματα μάχης στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, χωρίς νεκρούς από νάρκες ή IED. Ο Στρατός των ΗΠΑ απένειμε στο όχημα Husky το Βραβείο Καινοτομίας της Χρονιάς για το 2010.