Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 15:19

Πρόγραμμα ανάπτυξης όπλου λέιζερ στην Τουρκία! – Τα διεθνή προγράμματα & οι προοπτικές

Τα όπλα αυτά έπαψαν οριστικά να ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, καθώς στις 10 Δεκεμβρίου 2014 ανακοινώθηκε από το USN η επιχειρησιακή παράταξη (deployment) και επιτυχημένη επίδειξη του AN/SEQ-3 (ΧΝ-1) LaWS στον Περσικό Κόλπο, στο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων PONCE (AFSB-I 15). Τα όπλα αυτά έπαψαν οριστικά να ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, καθώς στις 10 Δεκεμβρίου 2014 ανακοινώθηκε από το USN η επιχειρησιακή παράταξη (deployment) και επιτυχημένη επίδειξη του AN/SEQ-3 (ΧΝ-1) LaWS στον Περσικό Κόλπο, στο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων PONCE (AFSB-I 15).

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται τα διεθνή προγράμματα ανάπτυξης όπλων λέιζερ, με αφορμή το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλου λέιζερ στην Τουρκία!

Το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε στις 19 Ιανουαρίου 2015 –επικαλούμενο δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας– πως Τούρκοι μηχανικοί της αμυντικής βιομηχανίας πραγματοποίησαν επιτυχημένη δοκιμή του πρώτου πρωτοτύπου ενός Οπλικού Συστήματος Λέιζερ Υψηλής Ισχύος, όμοιου με το LaWS (Laser Weapon System) του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN). Οι δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης άρχισαν προ ενός έτους στο πλαίσιο συνεργασίας της Aselsan, του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBITAK) και του πανεπιστημίου Bilkent, με προϋπολογισμό $120 εκατ. Σύμφωνα πάντα με την ανταπόκριση, το πρωτότυπο κατέστρεψε τον στόχο χωρίς να επηρεασθεί από τις κινήσεις του φορέα στον οποίο ήταν εγκατεστημένο.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια του TÜBITAK τις προηγούμενες ημέρες. Η εντυπωσιακή αυτή αποκάλυψη καθιστά επίκαιρη μια επισκόπηση της τεχνολογίας, των χαρακτηριστικών και της εξέλιξης των όπλων λέιζερ διεθνώς. Τα όπλα αυτά έπαψαν οριστικά να ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, καθώς στις 10 Δεκεμβρίου 2014 ανακοινώθηκε από το USN η επιχειρησιακή παράταξη (deployment) και επιτυχημένη επίδειξη του AN/SEQ-3 (ΧΝ-1) LaWS στον Περσικό Κόλπο, στο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων PONCE (AFSB-I 15).

Την είδηση επιβεβαίωσε στις 14 Φεβρουαρίου 2015 ο Τούρκος ανταποκριτής του Defense News, Μπουράκ Εγκέ Μπεκντίλ, επικαλούμενος αξιωματούχους προμηθειών. Η Τουρκία σκοπεύει τελικά να αναπτύξει και να κατασκευάσει ένα εγχώριο οπλικό σύστημα λέιζερ υψηλής ισχύος που θα εντοπίζει, ιχνηλατεί και εξουδετερώνει χερσαίους, θαλάσσιους και εναέριους στόχους, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Το σύστημα θα χρησιμοποιείται πρωταρχικά εναντίον εχθρικών μη επανδρωμένων [drones], βλημάτων αεροδυναμικής πτήσης [cruise] και πυρομαχικών όλμου», δήλωσε αξιωματούχος εξοικειωμένος με το πρόγραμμα.

Το 2013 η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σχεδίαζε την ανάπτυξη ενός Οπλικού Συστήματος Εγγύς άμυνας (CIWS) λέιζερ ακριβείας, προοριζόμενου να εγκατασταθεί αρχικά στις φρεγάτες επόμενης γενιάς TF-2000. Η κυβέρνηση ανέθεσε το πρόγραμμα στο κέντρο έρευνας και υποστήριξης τεχνολογιών άμυνας και ασφάλειας SAVTAG του TÜBITAK. Το SAVTAG συνεργάζεται με την εταιρεία στρατιωτικών ηλεκτρονικών Aselsan και το πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας. Ο προϋπολογισμός έρευνας και ανάπτυξης του προγράμματος είναι περί τα $450 εκατ.

Λεπτομέρειες για το τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης όπλου λέιζερ και τα σχετικά διεθνή προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, στο τεύχος Μαρτίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 15:39