Η Μέση Ανατολή στο επίκεντρο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκαν την 15η Σεπτεμβρίου 2013 οι εργασίες της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee) του NATO σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ, στην οποία συμμετείχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.
Κατά την έναρξη της Συνόδου παρουσιάστηκε μια γενική εικόνα της κατάστασης ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου οι Αρχηγοί μέσω κοινής αντίληψης για τις περιφερειακές προκλήσεις, συμφώνησαν να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Συρία.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε θέματα ασφαλείας και σταθερότητας στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) και στο Αφγανιστάν (ISAF) καθώς και στις εξελίξεις για τα Προγράμματα Smart Defence Initiative και Connected Forces Initiative. Επιπρόσθετα η Στρατιωτική Επιτροπή υποστήριξε μελλοντικές ασκήσεις της Συμμαχίας, οι οποίες σηματοδοτούν μια στροφή/αλλαγή της εστίασης του ΝΑΤΟ από τις επιχειρήσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Η επόμενη Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2014, στην πόλη Βίλνιους στη Λιθουανία.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τους Αρχηγούς των ΗΠΑ, Γαλλίας, Τουρκίας, Ρουμανίας, Αλβανίας και Εσθονίας με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Τελευταία άρθρα
- Συγκίνηση για τον βετεράνο Αξιωματικό της ΕΛΔΥΚ που «έφυγε» από τη ζωή
- ΛΕΦΕΔ: Εκπαίδευση εφέδρων στον αντιαρματικό αγώνα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
- SANDHURST 2022: Οι Ευέλπιδες του Έθνους μας έκαναν υπερήφανους (Βίντεο - Φωτογραφίες)
- ΗΝΙΟΧΟΣ 2022: Η πολυεθνική άσκηση και οι αποστολές με τη «σφραγίδα» του ΣΟΤ - ΚΕΑΤ
- ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου: Εντυπωσιακή παρουσία των εφέδρων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου (ΒΙΝΤΕΟ)