Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 18:06

Λιγότερα F-35 για την Ολλανδική Πολεμική Αεροπορία

Ο αριθμός των 37 αεροσκαφών προέκυψε από την απόφαση να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εντός του προκαθορισμένου προϋπολογισμού επένδυσης των €4,5 δισ. και του ετήσιου λειτουργικού προϋπολογισμού των €270 εκατ. για τον στόλο F-16AM/BM (MLU) σε υπηρεσία. Ο αριθμός των 37 αεροσκαφών προέκυψε από την απόφαση να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εντός του προκαθορισμένου προϋπολογισμού επένδυσης των €4,5 δισ. και του ετήσιου λειτουργικού προϋπολογισμού των €270 εκατ. για τον στόλο F-16AM/BM (MLU) σε υπηρεσία.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 πως αποφάσισε την προμήθεια 37 μαχητικών κρούσης F-35 Lightning II, έναντι αρχικής δέσμευσης για 85. Ο αριθμός των 37 αεροσκαφών προέκυψε από την απόφαση να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εντός του προκαθορισμένου προϋπολογισμού επένδυσης των €4,5 δισ. και του ετήσιου λειτουργικού προϋπολογισμού των €270 εκατ. για τον στόλο F-16AM/BM (MLU) σε υπηρεσία.

Η Χάγη έκρινε πως τυχόν αύξηση των οροφών αυτών θα υπονόμευε άλλες κρίσιμες ικανότητες. Η ανακοίνωση προσθέτει πως επειδή το κόστος προμήθειας μονάδας και το λειτουργικό κόστος του F-35 δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, το 10% των δύο προϋπολογισμών θα αποτελέσει αποθεματικό έκτακτης ανάγκης. Επισημαίνεται επίσης πως δεν αποκλείεται να αποκτηθούν πρόσθετα F-35 στο μέλλον, εάν η τιμή του τύπου μειωθεί ή εάν βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Η ολλανδική επένδυση στο πρόγραμμα υπερβαίνει ήδη το $1 δισ. και περιλαμβάνει την προμήθεια δύο F-35A, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην επιχειρησιακή δοκιμή και αξιολόγηση του τύπου, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το πρώτο από τα αεροσκάφη αυτά βρίσκεται σε αποθήκευση στην αεροπορική βάση Έντουαρτς, ενώ το δεύτερο εκτελεί δοκιμές στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Φορτ Ουόρθ. Η είσοδος των F-35 σε ολλανδική υπηρεσία θα αρχίσει το 2019, με το τελευταίο F-16 να αποσύρεται στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Στο μεταξύ, τα F-16 σε υπηρεσία θα μειωθούν το 2014 κατά 7 σε 61. Τα 7 αεροσκάφη θα προστεθούν στο εφοδιαστικό απόθεμα, κοινώς θα χρησιμοποιηθούν για άντληση ανταλλακτικών.