Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 20:26

Προσβολή Μ60Τ Sabra του Τουρκικού Στρατού από αντιαρματικό Kornet (BINTEO)

H επίθεση έγινε γνωστή σήμερα μετά την ανάρτηση σχετικού προπαγανδιστικού οπτικοακουστικού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί το ISIS/DAESH και σύμφωνα με τουρκικές πηγές, πραγματοποιήθηκε από οίκημα σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων. H επίθεση έγινε γνωστή σήμερα μετά την ανάρτηση σχετικού προπαγανδιστικού οπτικοακουστικού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί το ISIS/DAESH και σύμφωνα με τουρκικές πηγές, πραγματοποιήθηκε από οίκημα σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στις 18 Απριλίου 2016 και ώρα 16:15 πραγματοποιήθηκε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS/DAESH) στο τουρκικό στρατόπεδο στην περιοχή Bashiqa της Μοσούλης με την εκτόξευση αντιαρματικού βλήματος KORNET κατά σταθμευμένου άρματος μάχης M60T Sabra.

H επίθεση έγινε γνωστή σήμερα μετά την ανάρτηση σχετικού προπαγανδιστικού οπτικοακουστικού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί το ISIS/DAESH και σύμφωνα με τουρκικές πηγές, πραγματοποιήθηκε από οίκημα σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάσταση του πληρώματος καθώς η ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου κάνει λόγο για τραυματισμό ενός μέλους του πληρώματος στο κεφάλι ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ότι το πλήρωμα δεν επέβαινε στο άρμα την στιγμή της επίθεσης.

Σύμφωνα με τουρκικό δίκτυο ΝΤV, από την επίθεση καταστράφηκε το περισκόπιο του άρματος ωστόσο φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αργότερα (η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί) απεικονίζουν καταστροφή του δεξιού τμήματος του πύργου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις στη Bashiqa ενισχύθηκαν το περασμένο Δεκέμβριο με πρόσθετο προσωπικό και τουλάχιστον 20 άρματα μάχης M6oT Sabra χωρίς να ενημερωθεί επισήμως η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, προκαλώντας νέες τριβές στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ. Το στρατόπεδο είχε δεχθεί επίθεση με ρουκέτες στις 26 Μαρτίου με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ανθυπολοχαγού İsmail Cazgır.

1 sabra

Πρόγραμμα αναβάθμισης Sabra

Το υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας υπέγραψε στις 29 Μαρτίου 2002 σύμβαση προϋπολογισμού 687,5 εκατ. δολαρίων κύριο ανάδοχο την Ισραηλινή Στρατιωτική Βιομηχανία (IMI) και υποκατασκευαστές τις ΜΚΕ, Elbit και Aselsan για την αναβάθμιση 170 αρμάτων μάχης Μ60Α1 στο επίπεδο Sabra Mk.IIΙ.

Το πρόγραμμα προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό του πρωτότυπου άρματος από την ΙΜΙ και των υπόλοιπων 169 στις εγκαταστάσεις της 2ης Διοίκησης Κύριου Κέντρου Συντήρησης (MMCC) του Τουρκικού Στρατού με προσθήκη πυροβόλου 120mm MG253, Εκρηκτικής Θωράκισης Αντιδράσεως (ERA), εξελιγμένου Συστήματος Ελέγχου Πυρός Knight III, κινητήρα της γερμανικής MTU των 1.000 ίππων με ημιαυτόματο κιβώτιο μετάδοσης κίνησης και σημαντικά βελτιωμένο σύστημα ανάρτησης καθώς και νέες ερπύστριες. Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προέβλεπε την παράδοση της αρχικής παρτίδας Μ60Τ τον Αύγουστο του 2007, αλλά η αποδοχή των αρμάτων από την SSM και προσωπικό του Τουρκικού Στρατού καθυστέρησε εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Κατά πληροφορίες, παρουσιάστηκαν κραδασμοί στον κινητήρα, οι οποίοι επηρέαζαν την ακρίβεια βολών του ΣΕΠ. Oι παραδόσεις των αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης στον Τουρκικό Στρατό ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2010 με υπέρβαση του συμβατικά προβλεπομένου κόστους και χρονοδιαγράμματος. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter