Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013 10:48

Σημαντικές εξελίξεις στα Τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα

Για το πρόγραμμα Συστημάτων Άμυνας Μακράς Ακτίνας κατά Αεροσκαφών και Βλημάτων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Τ-LORAMIDS) με την κινεζική εταιρεία CPMIEC, η οποία επικράτησε με βάση το κριτήριο της προσφερόμενης τιμής. Για το πρόγραμμα Συστημάτων Άμυνας Μακράς Ακτίνας κατά Αεροσκαφών και Βλημάτων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Τ-LORAMIDS) με την κινεζική εταιρεία CPMIEC, η οποία επικράτησε με βάση το κριτήριο της προσφερόμενης τιμής.

Σημαντικές και σε κάποιο βαθμό αναπάντεχες αποφάσεις έλαβε στις 26 Σεπτεμβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν, όπως διαβάσαμε στο Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία. Όπως ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, το Υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των σχετικών προσφορών και το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) εξουσιοδοτήθηκε να υπογράψει τις ακόλουθες συμβάσεις:
-Για το πρόγραμμα Συστημάτων Άμυνας Μακράς Ακτίνας κατά Αεροσκαφών και Βλημάτων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Τ-LORAMIDS) με την κινεζική εταιρεία CPMIEC, η οποία επικράτησε με βάση το κριτήριο της προσφερόμενης τιμής. Η SSM θα αρχίσει διαπραγματεύσεις κατάρτισης σύμβασης συμπαραγωγής στην Τουρκία.
-Για την έναρξη της σειριακής παραγωγής του Hürkuş της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ), με σκοπό την κάλυψη απαίτησης 15 αεροσκαφών βασικής εκπαίδευσης νέας γενιάς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ).
-Για την 3η και 4η κορβέτα κλάσης HEYBELIADA του προγράμματος Εθνικού Πλοίου (MILGEM), με τα Ναυπηγεία Κωνσταντινούπολης του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Η SSIK ακύρωσε την απόφαση της συνεδρίασής της στις 3 Ιανουαρίου 2013 για χρηματοδότηση των 6 MILGEM, από το τρίτο μέχρι το όγδοο πλοίο. Η ανάθεση των τεσσάρων πλέον υπολειπόμενων πλοίων, μεταξύ πέμπτου και όγδοου, δεν θα επαναληφθεί.
Υπενθυμίζεται πως στις 3 Ιανουαρίου η SSIK ανέθεσε στην RMK Marine του ομίλου Κοτς την κατασκευή των 6 υπολειπόμενων MILGEM, αλλά η ανάθεση ακυρώθηκε στις αρχές Αυγούστου 2013. Το κείμενο της δήλωσης του Ισμέτ Γιλμάζ δεν διευκρινίζει εάν το πρόγραμμα τερματίζεται τελικά στα 4 πλοία, ή εάν απλά δεν θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός για τα υπόλοιπα 4, οπότε θα ναυπηγηθούν στα Ναυπηγεία Κωνσταντινούπολης του TDK ή με απευθείας ανάθεση σε ιδιωτικά ναυπηγεία. Πάντως για σήμερα 27 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η τελετή παράδοσης της δεύτερης κορβέτας BÜYÜKADA (F512) στο TDK και η συμβολική πρώτη συγκόλληση ελασμάτων για την τρίτη, BURGAZADA (F513).
Σχετικά με το πρόγραμμα Τ-LORAMIDS, η Εταιρεία Εξαγωγών-Εισαγωγών Μηχανών Ακριβείας της Κίνας (CPMIEC) είχε θέσει υποψηφιότητα με το FD-2000, εξαγωγική έκδοση του HQ-9, το οποίο στηρίζεται στο ρωσικό S-300PMU –προγενέστερη έκδοση του S-300PMU1 της ΠΑ, με βλήματα 5V55RUD χαμηλότερων επιδόσεων των 46Ν6Ε του τελευταίου– και όχι στο εντελώς διαφορετικό σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας πεδίου μάχης S-300V, όπως εσφαλμένα αναφέρουν ορισμένες δημοφιλείς διεθνείς πηγές στο Διαδίκτυο. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στις 3 Ιανουαρίου 2013 και μετά από επιμονή του Ρ.Τ. Ερντογάν, η SSIK ακύρωσε την απευθείας προμήθεια του T-LORAMIDS από το εξωτερικό και εξουσιοδότησε το SSM να διαπραγματευθεί με τους υποψήφιους αναδόχους, για την εγχώρια ανάπτυξη ενός συστήματος με διευρυμένη τουρκική βιομηχανική συμμετοχή. Κατά τα φαινόμενα, η SSIK και το SSM θεωρούν πως η ανάπτυξη μιας ειδικής έκδοσης του FD-2000 με συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας –κατά τα πρότυπα του προγράμματος επιθετικού ελικοπτέρου T129– θα επιτρέψει την ολοκλήρωση και διαλειτουργικότητα με τις ζεύξεις δεδομένων, τα συστήματα Ταυτοποίησης Φίλου ή Εχθρού (IFF) και το Σύστημα Αεροπορικής Διοίκησης και Ελέγχου (ACCS) του ΝΑΤΟ.