Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 11:43

Σύγκρουση Ερντογάν - Γκιούλ για την επιλογή των κινεζικών FD-2000

Κόντρα κορυφής στη Τουρκία με φόντο την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων. Κόντρα κορυφής στη Τουρκία με φόντο την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ismet Yılmaz υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασης για την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων FD-2000 από την κινεζική εταιρεία China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC). Είχαμε ζητήσει συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας. Αν οι άλλες υποψήφιες χώρες δεν μπορούν να μας τα εξασφαλίσουν, θα στραφούμε προς τις χώρες που μπορούν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vatan, σημειώνοντας πως οι Κινέζοι μας έκαναν την καλύτερη τιμή.

Η απόφαση της Τουρκίας έχει προκαλέσει δυσφορία στις ΗΠΑ. Στις 30 Σεπτεμβρίου, η εκπρόσωπος Τύπου του State Department, Jen Psaki, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγνκτον για την σύναψη σύμβασης με μία κινεζική εταιρεία, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, για ένα αντιαεροπορικό σύστημα που δε θα είναι διαλειτουργικό με το [σ.σ. Σύστημα Αεροπορικής Διοίκησης και Ελέγχου (ACCS) του] ΝΑΤΟ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, Francis J. Ricciardone, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το ρόλο της κινεζικής εταιρείας στη διασπορά των πυρηνικών όπλων.

Αξιοσημείωτη ήταν η διαφοροποίηση του προέδρου Abdullah Gül, ο οποίος επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η σύμβαση δεν είναι οριστική. Yπάρχει μία short list και οι Κινέζοι είναι στη κορυφή. Θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως να μη ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είπε ο πρόεδρος Gül, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο πρωθυπουργό Erdoğan. Ο τελευταίος απάντησε διά του αντιπροέδρου Bülent Arınç, o oποίος δήλωσε ότι είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και έχουμε καλές σχέσεις με τα μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, αλλά στο θέμα της άμυνας της Τουρκίας έχουμε την ισχύ να λαμβάνουμε αποφάσεις χωρίς να ρωτάμε κανέναν. Δεν είναι δυνατόν μια τρίτη χώρα να λέει ότι έχει πρόβλημα με αυτούς, ότι "έχω βάλει τη συγκεκριμένη εταιρεία στη μαύρη λίστα"».

ΠΗΓΗ