Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 10:41

Sea Ceptor της MBDA αντί ESSM για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ 200ΑΝΖ

Το Sea Ceptor θα εξοπλίσει τις φρεγάτες ΤΕ ΚΑΗΑ (F77) και ΤΕ ΜΑΝΑ (F111) του Βασιλικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας (RNZN), προστατεύοντας όχι μόνον τα πλοία εγκατάστασης αλλά και συνοδευόμενες μονάδες υψηλής αξίας. Το Sea Ceptor θα εξοπλίσει τις φρεγάτες ΤΕ ΚΑΗΑ (F77) και ΤΕ ΜΑΝΑ (F111) του Βασιλικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας (RNZN), προστατεύοντας όχι μόνον τα πλοία εγκατάστασης αλλά και συνοδευόμενες μονάδες υψηλής αξίας.

Η MBDA ανακοίνωσε πως το Υπουργείο Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσε τους δυνητικούς αναδόχους του έργου Αναβάθμισης Συστημάτων των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 200ΑΝΖ κλάσης ANZAC, περιλαμβάνοντας την ευρωπαϊκή εταιρεία ως προμηθευτή του Sea Ceptor για το σύστημα Αεράμυνας Τοπικής Περιοχής (LLAD). Το Sea Ceptor θα εξοπλίσει τις φρεγάτες ΤΕ ΚΑΗΑ (F77) και ΤΕ ΜΑΝΑ (F111) του Βασιλικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας (RNZN), προστατεύοντας όχι μόνον τα πλοία εγκατάστασης αλλά και συνοδευόμενες μονάδες υψηλής αξίας.
Οι νεοζηλανδικές φρεγάτες διαθέτουν μία μονάδα 8 κυψελών του Συστήματος Κατακόρυφης Εκτόξευσης (VLS) Mk41 Mod5 για ισάριθμα Βλήματα ΝΑΤΟ Sea Sparrow (NSSM) και ένα ραντάρ ιχνηλάτησης και καταύγασης Saab 9LV 453. Στις πανομοιότυπες φρεγάτες κλάσης ANZAC του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού (RAN) το NSSM αντικαθίσταται από το ESSM, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης CEA FAR και τον καταυγαστήρα CEA MOUNT ίδιας τεχνολογίας.
Το Sea Ceptor χρησιμοποιεί το Κοινό Αντιαεροπορικό Τμηματικό Βλήμα (CAMM) με ενεργό ερευνητή ραντάρ και αμφίδρομη ζεύξη δεδομένων για την εμπλοκή πολλαπλών στόχων ταυτόχρονα, χωρίς να απαιτούνται ραντάρ ιχνηλάτησης και καταύγασης στο πλοίο εκτόξευσης. Η κατακόρυφη εκτόξευση εκτελείται με έμβολο κινούμενο από γεννήτρια θερμού αερίου, για να ακολουθήσει η πυροδότηση του πυραυλοκινητήρα. Έτσι δεν απαιτείται η διαχείριση καυσαερίων του πυραυλοκινητήρα από το σύστημα εκτόξευσης. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 η MBDA ανακοίνωσε την πραγματοποίηση δοκιμαστικής βολής του CAMM από το VLS Mk41 με χρήση της έκδοσης υποδοχής του Επεκτεινόμενου Συστήματος Εκτόξευσης (ExLS) της Lockheed Martin. Η σχετική συνεργασία των δύο εταιρειών είχε ανακοινωθεί τον προηγούμενο Μάιο.
Το βλήμα CAMM βάρους 99kg, μήκους 3,2m και διαμέτρου 16cm ελέγχεται αεροδυναμικά από ουραία πτερύγια. Επιτυγχάνει μέγιστη απόσταση αναχαίτισης μεγαλύτερη των 25km, ελάχιστη βραχύτερη των 1.000m και μέγιστη ταχύτητα υψηλότερη των Mach 2,5.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2013 το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέθεσε σύμβαση παραγωγής ύψους £250 εκατ. (€296,5 εκατ) για την παραγωγή του Sea Ceptor με σκοπό να εξοπλίσει αρχικά τις φρεγάτες Τύπου 23 του Βασιλικού Ναυτικού (RN) από το 2016, αντικαθιστώντας το VL Sea Wolf, ενώ κατόπιν θα ολοκληρωθεί στην υπό σχεδίαση φρεγάτα Τύπου 26. Έτσι, το πρωταρχικό σύστημα αεράμυνας των μελλοντικών φρεγατών Τύπου 26 θα βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, αλλά ταυτόχρονα θα είναι δοκιμασμένο. Η σύμβαση θα διαφυλάξει 250 θέσεις απασχόλησης στην MBDA και ακόμη 250 στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Μελλοντικά το CAMM θα αντικαταστήσει τα Rapier του Βρετανικού Στρατού και της RAF.

ΠΗΓΗ