Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 00:35

Ουκρανία: «Σφίγγει» τη λαβίδα ο Πούτιν - Ολονύχτιες μάχες σε τρία μέτωπα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιες περιοχές έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, μάχες έξω από το Κίεβο και σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη. Ποιες περιοχές έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, μάχες έξω από το Κίεβο και σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη.

Σχεδόν ανήμπορη να αντιδράσει στην πράξη και επί της ουσίας παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή. Η πολυμέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή, καθώς εκδηλώθηκε ταυτόχρονα από Βορρά, Νότο, αλλά και από τις ανατολικές περιοχές, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά απόψε, ακόμα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, καθώς η προέλαση του ρωσικού στρατού συνεχιζόταν από αέρος και εδάφους. Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περιοχές βόρεια του Κιέβου και το αεροδρόμιο Αντόνοφ, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Κριμαίας -στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι έχουν διασφαλίσει τη διέλευση του στόλου τους στη Μαύρη Θάλασσα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποκόψουν την Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ρωσία απέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ, επιτρέποντας έτσι στον Πούτιν να ζητήσει από το Κίεβο να παραδοθεί.

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη πατήσει πόδι στα ανατολικά, σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ (με τη συνδρομή των περίπου 15.000 φιλορώσων αυτονομιστών) και στα νότια, σε Μαριούπολη και Χερσώνα. Πολύ μεγάλες εκρήξεις και ρωσικά «χτυπήματα» έχουν καταγραφεί, στο Μπρόβαρι, στην Οδησσό, στο Λβιβ, στο Ιβάνο Φράνκιβεσκ, στη Ζαπορίζια, στη Μελιτόπολη και στο Ντνίπρο.

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οι νεκροί της πρώτης ημέρας ανέρχονταν σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

Στο Κίεβο, οι κάτοικοι συνωστίζονταν στους σταθμούς του μετρό, κάποιοι για να βρουν καταφύγιο εκεί, άλλοι προσπαθώντας να φύγουν από την πόλη. Αυτοκίνητα γεμάτα με οικογένειες αναχωρούσαν όσο πιο μακριά μπορούσαν από τα ρωσικά σύνορα, που απέχουν 400 χιλιόμετρα. Στους μεγάλους οδικούς άξονες της ανατολικής Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός ήταν παντού.

Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Μόσχας, στην πλατεία Πούσκιν και στη λεωφόρο Τβερσκάγια, καθώς και στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις οργανώθηκαν διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, συνελήφθησαν περίπου 1.400 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία, επειδή συμμετείχαν σε αυτές τις μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις. Στη Μόσχα οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 719 και στην Αγία Πετρούπολη σε 342.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 00:43