Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 01:08

ΝΑΤΟ: Έκτακτη συνεδρίαση - Σε επιφυλακή ο στρατός της Πολωνίας

Τα μέλη της Συμμαχίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, έπειτα από αίτημα της Πολωνίας, για το ζήτημα των πυραύλων και στο πλαίσιο του αιτήματος ενεργοποίησης του Άρθρου 4. Τα μέλη της Συμμαχίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, έπειτα από αίτημα της Πολωνίας, για το ζήτημα των πυραύλων και στο πλαίσιο του αιτήματος ενεργοποίησης του Άρθρου 4.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας επικαλέστηκε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει τη διαβούλευση των μελών της Συμμαχίας.

Τα μέλη της Συμμαχίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Τετάρτη, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, έπειτα από αίτημα της Πολωνίας, για το ζήτημα των πυραύλων και στο πλαίσιο του αιτήματος ενεργοποίησης του Άρθρου 4.

Παράλληλα, η Βαρσοβία θέτει τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση επιφυλακής μετά το περιστατικό της πτώσης δύο -πιθανόν ρωσικών- πυραύλων στο έδαφός της, με αποτελεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την επίκληση του Αρθρου 4 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το Άρθρο προβλέπει ότι τα μέλη θα συμβουλεύονται το ένα το άλλο σε περίπτωση απειλής της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ανεξαρτησίας ή της ασφάλειας ενός κράτους - μέλους.

Είναι μια κίνηση από τη Συμμαχία περισσότερο ήπια από αυτή της επίκλησης του Άρθρου 5 για την αμυντική συνδρομή, αν ένα μέλος δεχτεί επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι 10 προτάσεις Ζελένσκι στους G20 για να υπάρξει ειρήνη

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

 
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 01:15