Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 21:12

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο ρωσικό σφυροκόπημα με πυραύλους, ρουκέτες και drones

Η ουκρανική αντιπροσωπεία πρόκειται να διαπραγματευτεί με τη ρωσική πλευρά στο Γόμελ και βρίσκεται καθ' οδόν, όπως αναφέρθηκε στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Λευκορωσίας. Η ουκρανική αντιπροσωπεία πρόκειται να διαπραγματευτεί με τη ρωσική πλευρά στο Γόμελ και βρίσκεται καθ' οδόν, όπως αναφέρθηκε στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Λευκορωσίας.

Νέο μπαράζ επιθέσεων εξαπέλυσε η Ρωσία χτυπώντας και το Κίεβο.

Πρόκειται για μία από τις πιο σφοδρές ρωσικές επιθέσεις τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο κάνει λόγο για 16 επιθέσεις με πυραύλους, 35 με ντρόουν και 61 αεροπορικές επιδρομές σε Κίεβο, καθώς και τις περιφέρειες του Χαρκόβου, της Οδησού στο νότο, το Μικολάεφ και τη Χερσώνα.

Το Κίεβο και η Οδησσός ήταν μεταξύ των στόχων, αν και οι περισσότερες επιθέσεις απωθήθηκαν, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Τουλάχιστον μία έκρηξη ακούστηκε εξάλλου κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, ουκρανικό λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε αξιωματούχος, ενώ ουκρανικά ΜΜΕ έκαναν επίσης λόγο για εκρήξεις στη Χερσώνα (νότια) και στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά). Ο Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Μόσχα στη Ζαπορίζια, ανέφερε πως βομβαρδίστηκαν αποθήκη και θέσεις του ουκρανικού στρατού στην Ορνίχιβ, μικρή πόλη της περιφέρειας.

Διεξήχθη «πυραυλική επίθεση του εχθρού», ανέφερε ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Οδησσό, μέσω Telegram. Πρόσθεσε πως στόχος ήταν αποθήκη τροφίμων, μεταξύ άλλων, και μεταφόρτωσε φωτογραφίες κτιρίου στις φλόγες.

Παράλληλα, η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση της Σούμι (βορειοανατολικά) έκανε λόγο για βομβαρδισμούς σε οκτώ τοποθεσίες από το ρωσικό πυροβολικό.

Όπως έγινε γνωστό, στο Κίεβο θα παραβρεθεί η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, για να δείξει την στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα ετοιμάζεται να τιμήσει την επέτειο για την Ημέρα της Νίκης των Σοβιετικών επί των Ναζί.

Με το φόβο να βρεθούν εχθρικά ντρόουν πάνω από τα κεφάλια τους θα γιορτάσουν οι Ρώσοι, αν και στόχος του Πούτιν είναι να τονώσει το πατριωτικό αίσθημα ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης. Παρελάσεις θα γίνουν μόνο στις μεγάλες πόλεις, καθώς στρατιώτες και εξοπλισμός βρίσκονται στα μέτωπα.

Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία πολεμά λυσσαλέα με σκοπό να ανακοινώσει την κατάληψή του Μπαχμούτ, ανήμερα της επετείου. Ο Πριγκόζιν που έχει ισχυρές δυνάμεις στην πόλη συντηρεί την κόντρα με το υπουργείο άμυνας λέγοντας ότι ακόμη περιμένει τα πυρομαχικά που του υποσχέθηκαν.

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι σταμάτησε τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Η Ρωσία έχει ουσιαστικά σταματήσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά αρνούμενη να καταχωρήσει τα εισερχόμενα πλοία, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, όμως η πρόσβαση σε τρία από αυτά άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας,

«Η Ρωσική Ομοσπονδία σταμάτησε γι΄ άλλη μια φορά ουσιαστικά την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά αρνούμενη να καταχωρήσει τα εισερχόμενα πλοία και να διενεργήσει τις επιθεωρήσεις τους. Η προσέγγιση αυτή αντίκειται στους όρους της τρέχουσας συμφωνίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, 90 πλοία, περιλαμβανομένων 62 πλοίων για φόρτωση, περίμεναν στα τουρκικά χωρικά ύδατα έγκριση προκειμένου για να πάνε σε ουκρανικά λιμάνια.

Η συμφωνία λήγει στις 18 Μαΐου. Η Μόσχα απείλησε να αποχωρήσει από τη συμφωνία που αποσκοπεί να βοηθήσει να μετριαστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για την παράταση της συμφωνίας.

Πηγές: ΕΡΤ / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 21:18