Δευτέρα, 08 Μαΐου 2023 21:34

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η απάντηση σε Τσαβούσογλου για τα F-35

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «σύμμαχο» την Τουρκία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση στις εκλογές που πλησιάζουν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «σύμμαχο» την Τουρκία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση στις εκλογές που πλησιάζουν.

«Η Τουρκία είναι μακροχρόνιος σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ και θα παρακολουθήσουμε στενά τις επερχόμενες εκλογές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση που θα επιλέξει ο τουρκικός λαός για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας γύρω από κοινές προτεραιότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση στις εκλογές» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το μόνο μας ενδιαφέρον έχει να κάνει με τη δημοκρατική διαδικασία, η οποία πρέπει να είναι και ελεύθερη και δίκαιη» προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως «πιστεύουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα διεξαγάγουν τις εκλογές σύμφωνα με τη μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και τους νόμους με τρόπο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ και την ιδιότητά της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Και καταλήγει: «Οι συνθήκες γύρω από την αποπομπή της Τουρκίας το 2019 από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι γνωστές. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για την μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά συστήματα».

 Τσαβούσογλου: «Δώστε μας πίσω τα χρήματά μας»

Στα F-35 και τους S-400 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του την Κυριακή.

«Εμείς δεν λέμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, τους λέμε “δώστε μας τα χρήματα μας πίσω”, επειδή κατασκευάζουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό» τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με την hurriyetdailynews.Θα θέλαμε να διορθώσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και έχουμε δημιουργήσει τα απαραίτητα συστήματα γι' αυτό, πρόσθεσε ο Τσαβούοσογλου.

Επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι μία από τις προτάσεις που έγιναν προς την Τουρκία από τις ΗΠΑ ήταν η αποστολή των S-400 στην Ουκρανία. «Μας πρότειναν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία. Είπαμε "όχι"» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin