Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023 00:54

Το χρονικό της κρίσης στη Ρωσία - Τι σημαίνει για τον Πούτιν η ανταρσία του Πριγκόζιν

Τα ερωτήματα που ανοίγουν τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πολλά. Πώς θα είχε επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ένας εμφύλιος στη Ρωσία; Τι σημαίνει για τον Πούτιν η εξέγερση του Πριγκόζιν και πώς θα επηρεάσει τη ρωσική πολιτική σκηνή; Τα ερωτήματα που ανοίγουν τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πολλά. Πώς θα είχε επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ένας εμφύλιος στη Ρωσία; Τι σημαίνει για τον Πούτιν η εξέγερση του Πριγκόζιν και πώς θα επηρεάσει τη ρωσική πολιτική σκηνή;

Στο παρά πέντε αποσοβήθηκε η κρίση στη Ρωσία που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας και πυροδότησε σειρά σεναρίων για το μέλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Σάββατο της 24ης Ιουνίου λίγο έλειψε να σηματοδοτήσει την έναρξη του εμφυλίου, με την εσωτερική σύγκρουση εντός της Ρωσίας να κλιμακώνεται απότομα και τον αρχηγό της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, να δίνει το σήμα εκκίνησης για την προέλαση στη Μόσχα.

Η ανταρσία ήταν γεγονός, με την κίνηση του Πριγκόζιν να μεταφράζεται ως σκληρή αποδοκιμασία στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Τις πρωινές ώρες, ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης ανακοίνωσε ότι οι μαχητές του εισέρχονται στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «πορεία για τη δικαιοσύνη» με σκοπό να απομακρυνθούν οι «διεφθαρμένοι» και «ανίκανοι» Ρώσοι διοικητές.

Η ξαφνική αυτή κλιμάκωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απροσδόκητη από τη στιγμή που ο αρχηγός της Wagner, στήνοντας σκηνικά βιαιότητας, μέσω βίντεο, εξαπέλυε τα πυρά του στην ομάδα άμυνας του Πούτιν αφήνοντας, παράλληλα, σαφείς αιχμές για αποτυχία της Μόσχας στη διεκδίκηση εδαφών της Ουκρανίας.

Η διαμεσολάβηση, ωστόσο, του Λευκορώσου ηγέτη, στενού φίλου του Πούτιν αλλά και του Πριγκόζιν, αφού γνωρίζονται δύο δεκαετίες, κρίθηκε καθοριστικής σημασίας αφού οδήγησε στην παύση της προέλασης των δυνάμεων της Wagner προς τη Μόσχα. Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικράτησε για ένα μόλις 24ωρο άλλαξε ξαφνικά ύστερα από την επικοινωνία-«κλειδί», με τον Πριγκόζιν να δηλώνει μετά τη συνομιλία του με τον Λουκασένκο «γυρίζουμε στις βάσεις μας, δεν θέλουμε να χυθεί αίμα».

Η ξαφνική παύση της επιθετικότητας έγινε ενώ οι μισθοφόροι της Wagner είχαν φτάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Το πολιτικό θρίλερ διαφάνηκε ξεκάθαρα νωρίτερα στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας, με τον δήμαρχο της πόλης να στέλνει μήνυμα συναγερμού, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση, μπλόκα να στήνονται και ειδικά μέτρα για την κυκλοφορία να τίθενται σε ισχύ. Η Μόσχα θύμιζε ένα απέραντο φρούριο, με τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν να έχουν προγραμματιστεί για μία εβδομάδα και τις δημόσιες εκδηλώσεις να απαγορεύονται.

Σε βίντεο και εικόνες που κατέκλυσαν τα κοινωνικά δίκτυα, η κήρυξη της ανταρσίας φάνηκε με τις φάλαγγες της Wagner να οδεύουν προς τη Μόσχα. Λίγη ώρα αφότου ήχησε ο συναγερμός, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τις επικοινωνίες ανάμεσα στους εταίρους της Δύσης να έχουν ξεκινήσει.

Τα ερωτήματα που ανοίγουν τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πολλά. Πώς θα είχε επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ένας εμφύλιος στη Ρωσία; Τι σημαίνει για τον Πούτιν η εξέγερση του Πριγκόζιν και πώς θα επηρεάσει τη ρωσική πολιτική σκηνή;

Αμέσως μετά τη λήξη του συναγερμού, οι ξένοι αναλυτές έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι η σημερινή μέρα ήταν η χειρότερη στην πολυετή προεδρία του Πούτιν και το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο. Τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ έγραψαν για μια, κατά κάποιον τρόπο, κατάθεση «πρότασης δυσπιστίας» που θα επηρεάσει τη Μόσχα και θα οδηγήσει στη σταδιακή αποδυνάμωση του Πούτιν.

Στο κλίμα αστάθειας στάθηκε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι που μίλησε για μια σημαντικά αρνητική εξέλιξη για τη ρωσική προεδρία που προδίδει ανικανότητα.

Τις τελευταίες ώρες, τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση ότι ο Πριγκόζιν μετακομίζει στη Λευκορωσία, με αποτέλεσμα να μην ασκηθούν διώξεις ούτε σε εκείνον αλλά ούτε και στους μισθοφόρους του.

Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι παρά τις ανακοινώσεις που σηματοδοτούν το τέλος ενός εμφυλίου, που καλά καλά δεν ξεκίνησε, και παρά τα χειροκροτήματα στους δρόμους του Ροστόφ, με την αποχώρηση των στρατευμάτων της Wagner, το μούδιασμα στην πολιτική σκηνή της Μόσχας πιθανόν να επιφέρει καίριας σημασίας αλλαγές στον τομέα της ρωσικής Άμυνας, φέρνοντας τον Πούτιν αντιμέτωπο με μια σημαντική αποδοκιμασία που απομακρύνει την εικόνα του παντοδύναμου ηγέτη.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin