Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 01:33

Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Στρατιωτική επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν

Η νέα ανάφλεξη προκαλεί φόβους ότι ξεσπά πάλι πόλεμος, με την Αρμενία να δηλώνει ότι δεν έχει δυνάμεις στον θύλακα και να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι επιχειρεί εθνοκάθαρση του αρμένικου πληθυσμού. Η νέα ανάφλεξη προκαλεί φόβους ότι ξεσπά πάλι πόλεμος, με την Αρμενία να δηλώνει ότι δεν έχει δυνάμεις στον θύλακα και να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι επιχειρεί εθνοκάθαρση του αρμένικου πληθυσμού.

Αδιάκοπος ήχος εκρήξεων και πανικός επικρατεί στους δρόμους του Στεπανακέρτ. Η μεγαλύτερη πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ – υπό τον έλεγχο των Αρμένιων αυτονομιστών – δέχεται το σφυροκόπημα των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο λέει ότι διεξάγει αντιτρομοκρατική επιχείρηση κατά των αυτονομιστών και απαιτεί να αποσυρθούν πλήρως οι αρμένικες δυνάμεις από την περιοχή. Οι αυτονομιστές ανακοινώνουν ότι αντιστέκονται και σταματούν την προέλαση των Αζέρων.

Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από νάρκες από το τέλος του πολέμου του 2020, κατά τον οποίο το Ερεβάν έχασε μεγάλο τμήμα των εδαφών που ήλεγχε στην περιοχή σε μια ταπεινωτική ήττα. Η νέα ανάφλεξη προκαλεί φόβους ότι ξεσπά πάλι πόλεμος, με την Αρμενία να δηλώνει ότι δεν έχει δυνάμεις στον θύλακα και να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι επιχειρεί εθνοκάθαρση του αρμένικου πληθυσμού.

Εν τω μεταξύ, οι περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκονται στο στόχαστρο των Αζέρων είναι εδώ και μήνες αντιμέτωπες με ανθρωπιστική κρίση. Οι Αζέροι έχουν μπλοκάρει από τον Δεκέμβριο τον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά είδη, ενώ πολλά μαγαζιά είναι κλειστά.

Η Αρμενία λέει ότι η Μόσχα, που διατηρεί ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, οφείλει να παρέμβει και να σταματήσει το Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού ισχυρίζεται ότι είχε ενημερώσει τη Ρωσία και την Τουρκία εκ των προτέρων για την επιχείρηση, όμως η Μαρία Ζαχάροβα λέει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες την πληροφορήθηκαν ελάχιστα λεπτά πριν. «Η Ρωσία ενθαρρύνει έντονα τις δύο πλευρές να σταματήσουν την αιματοχυσία, να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες και να επιστρέψουν στην πολιτική και διπλωματική διευθέτηση» διαμήνυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών,

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία φαίνεται ότι χάνει την επιρροή της στην περιοχή του Καυκάσου. Πρόσφατα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε πει ότι ήταν λάθος η στρατηγική συνεργασία με την Ρωσία και ο στρατός του συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις με τους Αμερικανούς.

Πάνω από 7.000 άνθρωποι έφυγαν από 16 οικισμούς στο Καραμπά

Οι αυτονομιστές στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν την Τρίτη ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι από 16 χωριά στην ορεινή περιοχή, έφυγαν μετά την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν.

«Πάνω από 7.000 άνθρωποι έφυγαν από 16 κοινότητες πολιτών των περιοχών Ασκεράν, Μαρτακέρτ, Μαρτούνι, Σούσι του Αρτσάχ/Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε ο Γκεγκάμ Στεπανιάν – διαμεσολαβητής για τα δικαιώματα του Καραμπάχ – σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας την αρμενική ονομασία για την περιοχή με την πλειονότητα των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Άντονι Μπλίνκεν: Να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να ξεκινήσει διάλογος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και καλούν το Μπακού να τις σταματήσει αμέσως, δήλωσε σήμερα (19/9) ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Αυτές οι ενέργειες επιδεινώνουν μια ήδη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνευσης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Κάνουμε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και για την έναρξη διαλόγου μεταξύ του Μπακού και των εκπροσώπων του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την προσφυγή στη βία.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 01:41