Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 20:01

Μια κούπα αίμα για μια κούπα ρύζι

Η επαρχία Κουάγκ Τρι είναι μια από τις περιοχές που στο 90% των εδαφών της υπάρχουν άσκαστες βόμβες οπό τον πόλεμο και αποτελούν πολύτιμη πηγή εισοδήματος για την Τι Ταμ. Η επαρχία Κουάγκ Τρι είναι μια από τις περιοχές που στο 90% των εδαφών της υπάρχουν άσκαστες βόμβες οπό τον πόλεμο και αποτελούν πολύτιμη πηγή εισοδήματος για την Τι Ταμ.

Το καπέλο της γράφει FBI. Κι όμως η Νιγκουέν Τι Ταμ απο το Βιετνάμ δεν δουλεύει για την αμερικανική κυβέρνηση. Για μόλις 4 δολάρια την ημέρα η 48χρονη Νιγκουέν κάνει την πιο επικίνδυνη δουλειά στον κόσμο. Αναζητά νυχθημερόν με τη βοήθεια ανιχνευτή μετάλλων βόμβες θαμμένες στο χώμα προκειμένου να πουλήσει το μέταλλο και να βγάλει τα προς το ζην.

Εχω ένα μικρό χωράφι που καλλιεργώ ρύζι. Ωστόσο δεν υπάρχει αρκετό νερό για άρδευση και το χωράφι παραμένει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ακαλλιέργητο. Δεν μου έχουν μείνει και πολλές επιλογές. Το ξέρω ότι είναι επικίνδυνο αυτό που κάνω, το κάνω σκόπιμα. Μια κούπα αίμα, για μια κούπα ρύζι. Το αν θα επιζήσω ή θα σκοτωθώ κάνοντας αυτή τη δουλειά, είναι θέμα της μοίρας, τονίζει η Νιγκουέν.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν σχεδόν 8 εκατομμύρια τόνους βομβών από τις οποίες το ένα τρίτο δεν εξερράγησαν. Η Τι Ταμ ήταν 27 ετών παντρεμένη με 4 παιδιά, το ένα μόλις 2 εβδομάδων, όταν ο άνδρας της σκοτώθηκε από μία βόμβα που είχε βρει. Δεν είχε άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τη δουλειά του προκειμένου να ταΐσει την οικογένειά της.

Ολα αυτά τα χρόνια κάνοντας αυτή τη δουλειά έμαθα πολλά για τις βόμβες. Ακούγοντάς τες από τον ήχο ξέρω εάν πρόκειται για μεγάλη ή μικρή. Συνήθως τις πάω στο σπίτι αυτές τις βόμβες που δεν έχουν εκραγεί για να τις πουλήσω για 50.000 ντονγκ περίπου 2 δολάρια το κομμάτι. Ωστόσο κανείς δε θέλει να τις αγοράσει πια. Αν βρω μια βόμβα τώρα θα ειδοποιήσω την συμβουλευτική ομάδα ναρκών για να την εξουδετερώσει, διευκρινίζει η Νιγκουέν.

Αν και η περισυλλογή θραυσμάτων είναι νόμιμη, η πώληση βομβών που δεν έχουν εκραγεί είναι παράνομη, σύμφωνα με την συμβουλευτική οργάνωση για τις νάρκες που είναι υπεύθυνη για την εξουδετέρωση των βομβών στην επαρχία.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της οργάνωσης Νιγκουέν Χοάνγκ Τάνγκ: Οι συλλέκτες μετάλλων αποτελούν πολύ σημαντικές πηγές πληροφοριών. Καθημερινά λαμβάνουμε δεκάδες κλήσεις για βόμβες που δεν έχουν εκραγεί.

Η επαρχία Κουάγκ Τρι είναι μια από τις περιοχές που στο 90% των εδαφών της υπάρχουν άσκαστες βόμβες οπό τον πόλεμο και αποτελούν πολύτιμη πηγή εισοδήματος για την Τι Ταμ. Για 4 κιλά μετάλλου ρισκάρει τη ζωή της για να κερδίσει μόλις ένα δολάριο...

ΠΗΓΗ: euronews.com, MEGA

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Λουτρό αίματος στην Αίγυπτο »