Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 12:19

Η μαλακή ισχύς της Τουρκίας σε Γάζα και Συρία

Η σημασία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής μέσω της μαλακής ισχύος έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία αποκτά σημαντικό έρεισμα στις εκάστοτε χώρες. Η σημασία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής μέσω της μαλακής ισχύος έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία αποκτά σημαντικό έρεισμα στις εκάστοτε χώρες.

Με ανακοίνωσή της, η τουρκική Προεδρία για τη Διαχείριση Καταστροφών και Έκακτων Περιστατικών (Disaster and Emergency Management Presidency of Turkey, AFAD), αναφέρει ότι πρόκειται να οργανώσει τη μεταφορά βοήθειας στη Συρία και στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να βοηθήσει τους Σύριους και τους Παλαιστίνιους που πλήγονται από το κύμα κακοκαιρίας. Η εν λόγω τουρκική υπηρεσία αποτελεί σημαντικό βραχίονα της μαλακής ισχύος της Τουρκίας, δραστηριοποιούμενη στον ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό τομέα, κυρίως στην Αφρική, αλλά και στην Ασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η AFAD πρόκειται να συναντηθεί με αρμόδιους διεθνείς φορείς (UNHCR), και οργανισμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, με στόχο τον συντονισμό στη μεταφορά βοήθειας. Η παροχή τέτοιας φύσης υπηρεσιών και βοήθειας εκ μέρους της Τουρκίας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, ειδικά κατά την τελευταία τετραετία, όπου επικεφαλής της διπλωματίας είναι ο Ahmet Davutoglu. Η Τουρκία έχει διεξάγει ανάλογες αποστολές στη Μυανμάρ και τη Σομαλία, συνεισφέροντας σε διαδικασίες peace-building και state-building.

Σε γενικές γραμμές και συνοπτικά, η σημασία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής μέσω της μαλακής ισχύος έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία αποκτά σημαντικό έρεισμα στις εκάστοτε χώρες, κερδίζει υποστήριξη και βελτιώνει το προφίλ της σε διεθνές επίπεδο, προβάλλοντας το τουρκικό κράτος σαν ενεργό μέλος της διεθνούς κοινότητας, το οποίο συνεισφέρει έμπρακτα στη δημιουργία και διατήρηση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

ΠΗΓΗ - nstylianou.com

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 12:34