Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 22:40

Λουτρό αίματος στην Αίγυπτο

Με απόφαση της κυβέρνησης η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών, ενώ οι αρχές επέβαλαν και απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας. Με απόφαση της κυβέρνησης η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών, ενώ οι αρχές επέβαλαν και απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας.

Στο χάος βυθίστηκε και πάλι η Αίγυπτος μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εκκαθαρίσει τις κατασκηνώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων σε πλατείες του Καΐρου.

Ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, μετά την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας σε δύο πλατείες του Καΐρου.
Οι σκηνές κόλασης με ανθρώπους γεμάτους αίματα και τους δρόμους να θυμίζουν πεδίο μάχης κάνουν το γύρο του κόσμου.

Με απόφαση της κυβέρνησης η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών, ενώ οι αρχές επέβαλαν και απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας.
Οι τελευταίες δημοσιογραφικές αναφορές διεθνών μέσων από το Κάιρο κάνουν λόγο για περισσότερα από 120 θύματα, όμως η Μουσουλμανική Αδελφότητα μιλά έως και για 2.000 νεκρούς και 10.000 τραυματίες, αριθμοί που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου, οι νεκροί από τις επιχειρήσεις για τη διάλυση των καταυλισμών των ισλαμιστών στο Κάιρο και από τις συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί σε όλη τη χώρα ανέρχονται στους 95. Τα θύματα είναι και αστυνομικοί και πολίτες. Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χάμντι Άμπντελ Καρίμ. Οι τραυματίες φτάνουν τους 874.

Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το νέο ξέσπασμα βίας στην Αίγυπτο, ενώ η Τουρκία, αλλά και οι χώρες του αραβικού κόσμου ζήτησαν από τη Δύση να παρέμβει για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Δεκάδες νεκροί στην Αλεξάνδρεια

egypt

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου σήμερα, δήλωσε ένα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, στις συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την αστυνομία.

Οι αρχές κάνουν επίσημα λόγο για 149 νεκρούς στα επεισόδια που ξέσπασαν την Τετάρτη κατά την επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας για να διαλυθούν δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν πλήρως και την δεύτερη πλατεία στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας όπου υπήρχε καταυλισμός ισλαμιστών διαδηλωτών, τη Νάχντα.

Ο απολογισμός των νεκρών στην πραγματικότητα πιστεύεται ότι είναι πολύ πιο υψηλός από ό,τι ανακοινώνουν οι αρχές: ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε τουλάχιστον 124 πτώματα μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, πολλά με τραύματα από σφαίρες.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έκαναν λόγο για 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον Μπελτάγκι καθώς και άλλα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξαν οι αρχές –από τις 19:00 ως τις 06:00 τοπική ώρα (20:00 ως 07:00, ώρα Ελλάδας) τέθηκε επίσημα σε ισχύ.

Τουλάχιστον τέσσερις κοπτικές εκκλησίες δέχθηκαν επιθέσεις, με τους αντιπάλους των ισλαμιστών να κάνουν λόγο περί έναρξης μιας εκστρατείας αντιποίνων από τους ισλαμιστές.

ΠΗΓΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 22:46