Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 18:38

Μαζικές παραιτήσεις πιλότων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τις παραιτήσεις 110 χειριστών μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) εντός του 2013. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τις παραιτήσεις 110 χειριστών μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) εντός του 2013.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε ο υπουργός Άμυνας İsmet Yılmaz. Απαντώντας με πολύμηνη καθυστέρηση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Umut Oran, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τις παραιτήσεις 110 χειριστών μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) εντός του 2013.

Ο Τούρκος υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως πρόκειται για «σημαντική απώλεια άξιων χειριστών και συσσωρευμένης εμπειρίας για την ΤΗΚ». Υπενθυμίζεται ότι το μόνιμο προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης αποστρατείας μόνο κατά τους δύο πρώτους μήνες (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) έκαστου έτους ενώ με σχετική νομοθετική ρύθμιση του Ιουνίου 2012, ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής προ υποβολής παραίτησης μειώθηκε στα 10 έτη υπηρεσίας. Η ρύθμιση αυτή άνοιξε διάπλατα την πόρτα της εξόδου για τα πλέον έμπειρα στελέχη της ΤΗΚ καθώς συνολικά 291 χειριστές μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-4 εγκατέλειψαν οικειοθελώς την ΤΗΚ την περίοδο 2002-2013.

Σημαντικότερες αιτίες για την αιμορραγία σε πιλότους που υπέστη η ΤΗΚ είναι α) η αναζήτηση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως οι μεγαλύτερες αποδοχές που παρέχει η απασχόληση στις Τουρκικές Αερογραμμές και β) το νοσηρό κλίμα στο εσωτερικό της ΤΗΚ με τις πολιτικές διώξεις και τους εκβιασμούς από τη σύγκρουση της ισλαμικής κυβέρνησης με το κεμαλικό κατεστημένο.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα στοιχεία που δόθηκαν σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του CHP, Sezgin Tanrıkulu, σύμφωνα με τα οποία 2.434 αξιωματικοί και 908 υπαξιωματικοί των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετώπισαν κατηγορίες για εξύβριση και ξυλοδαρμό από στρατιωτικά δικαστήρια την περίοδο 2002-2012. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter