Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023
Write on Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Από την Δευτέρα 06 έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, διεξήχθη η πολυεθνική Άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 23» στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Κρητικού Πελάγους, με την συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two/ SNMCMG2).

H Άσκηση «ΑΡΙΑΔΝΗ 23» είναι τύπου INVITEX (Invitation to an Exercise), διεξάγεται σε ετήσια βάση και αφορά στην εφαρμογή διαδικασιών, τεχνικών και αντιμέτρων Ναρκοπολέμου για την αντιμετώπιση ευρέως φάσματος τύπου ναρκών, υπό ρεαλιστικές συνθήκες και σε περιβάλλον πολλαπλών και ασύμμετρων απειλών.

20 mar 015

Η Άσκηση, εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ενόπλων Δυνάμεων, και αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας του συνόλου των συμμετεχόντων, καθώς και στην προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας τους.

20 mar 003

Στην «ΑΡΙΑΔΝΗ 23», οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με:

Την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ως πλοίο έδρας του Διοικητή Διοίκησης Ναρκοπολέμου (Δ/ΔΝΑΡ).
Τα Ναρκοθηρευτικά (ΝΘΗ) ΕΥΡΩΠΗ και ΕΥΝΙΚΗ.
Την Κανονιοφόρο (Κ/Φ) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ.
Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΗΡΑΚΛΗΣ.
Ένα Ελικόπτερο S-70B της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.
Δύο Μαχητικά Αεροσκάφη F-16.
Μία Ομάδα Εξουδετερώσεως Ναρκών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
Ένα Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου.

20 mar 001 scaled

Επιπλέον συμμετείχε προσωπικό και μέσα από σύμμαχες και φίλες Χώρες ως εξής:

H Μόνιμη Συμμαχική Αντιναρκική Δύναμη 2 (SNMCMG2) με τα εξής πλοία:

Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) TCG YZB GUNGOR DURMUS από την Τουρκία.
Το Ναρκοθηρευτικό (ΝΘΗ) ESPS TAJO από την Ισπανία.
Το Ναρκοθηρευτικό (ΝΘΗ) ITS NUMANA από την Ιταλία.
Το Ναρκοθηρευτικό (ΝΘΗ) HNLMS MAKKUM από την Ολλανδία.

20 mar 023

Οι ΗΠΑ με 3 Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα (Autonomous Underwater Vehicle – AUV) REMUS 100 και 6 χειριστές, καθώς και Ομάδα Εξουδετερώσεως Ναρκών.

20 mar 026 scaled

Το Βέλγιο με 1 Αυτόνομο Υποβρύχιο Όχημα (Autonomous Underwater Vehicle – AUV) REMUS 100 και 4 χειριστές.
Η Ιρλανδία με 1 Αυτόνομο Υποβρύχιο Όχημα (Autonomous Underwater Vehicle – AUV) REMUS 100 και 6 χειριστές.
Η Ρουμανία με 2 Αξιωματικούς Επιτελείς καθώς και 1 Ομάδα Εξουδετερώσεως Ναρκών.
Η Βουλγαρία με 2 Αξιωματικούς Επιτελείς.
Αξιωματικοί παρατηρητές από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

20 mar 029 1

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κεφάλας - Υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής (ΠΑΤΡΙΔΑ)

F-35, το πλέον πολυδιαφημισμένο μαχητικό που θα αποκτήσει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 2027. Ένα μαχητικό που θα μας πάει στην "stealth εποχή" των αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Σχεδιασμένο για να δίνει προτεραιότητα στη χαμηλή παρατηρησιμότητα, το F-35Α Lightning II είναι από τα ποιο ικανά ‘’stealth’’ μαχητικά σε υπηρεσία σήμερα.

Αλλά δεν είναι μόνο η χαμηλή παρατηρησιμότητα ή η δύναμη πυρός ο λόγος που κάνει το F-35 ένα τόσο επικίνδυνο αντίπαλο αλλά, η υπολογιστική ισχύς. Αυτός είναι ο λόγος που τα F-35 έχουν γίνει γνωστά ως “quarterbacks in the sky" η “a computer that happens to fly.”

Το F-35 Χρησιμοποιεί τον κινητήρα F-135 (βασισμένο στον F-119 του F-22) που παράγει 43.000lbs ώσης με μετάκαυση, (κάτι λιγότερο από ένα F-15 με δύο κινητήρες Pratt & Whitney F-100-PW-220) ικανό να ωθήσει το F-35 στα 1,6 Mach.

Μεταφέρει των οπλισμό του εσωτερικά για λογούς χαμηλού R.C.S. ή μπορεί να εξοπλιστεί με εξωτερικούς πυλώνες μεταφοράς οπλισμού (beast mode) όταν πετά σε περιβάλλοντα χαμηλού κινδύνου. Το F-35A διαθέτη ένα εσωτερικό τετρακανο περιστροφικό πυροβόλο 25 mm κρυμμένο πίσω από μια μικρή θυρίδα για να ελαχιστοποιήσει τις επιστροφές ραντάρ (R.C.S.). Ενώ η έκδοση μπλοκ 4 που θα παραλάβουμε θα έχει και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των BVRAAM Meteor.

z9tejhhbg6931

Το πιλοτήριο του F-35 δεν έχει καμία ομοιότητα/σχέση με τα όσα μέχρι τώρα είχαμε δει. Βασίζεται σε δυο ευμεγέθης οθόνες αφής και ενός προβολικού συστήματος στο κράνος που επιτρέπει στον πιλότο να βλέπει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο (επαυξημένη πραγματικότητα) ενώ όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι πιλότοι για να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους -ταχύτητα αέρα, κατεύθυνση, υψόμετρο, πληροφορίες στόχευσης και προειδοποιήσεις- προβάλλονται και αυτές στο κράνος και όχι σε H.U.D.
Με πολλαπλούς αισθητήρες ενσωματωμένους στο αεροπλάνο μέσω του συστήματος D.A.S.(Distributed Aperture System), οι πιλότοι του F-35 έχουν θέα 360 μοιρών. Ο πιλότος βλέπει ότι τον απασχολεί στο έδαφος και στον αερα, ακόμα και στο σημείο που μπορεί να κοιτάξει ανάμεσα στα πόδια του, κάτω από το αεροπλάνο.

Η γνώση «situational awareness» είναι η "μισή" μάχη και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά στο F35 έναντι των άλλων αεροσκαφών. Το F-35 είναι ικανό να συλλέγει πληροφορίες από μια μεγάλη ποικιλία αισθητήρων που βρίσκονται στο αεροσκάφος και από πληροφορίες που προέρχονται από οχήματα εδάφους, drones, άλλα αεροσκάφη και κοντινά πλοία. Συλλέγει όλες αυτές τις πληροφορίες καθώς και δεδομένα σχετικά με στόχους και κοντινές απειλές συνθέτοντας μία λεπτομερή εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων που μπορεί εύκολα να διαχειριστεί ο πιλότος ενώ πετάει.

Χάρις σε αυτές του τις δυνατότητες του το F-35 θα λειτουργήσει ως σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος για την Π.Α., αυξάνοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των F-16 Viper και των Rafale.Το F-35 θα επικοινωνεί με τα άλλα F-35 καθώς και με άλλες μονάδες που βρίσκονται στο πεδίο μάχης στον αέρα, στη θάλασσα, στην ξηρά, θα μπορεί να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον απειλών και όταν καθοδηγεί άλλες δυνάμεις καταλαβαίνει τι δυνατότητες υπάρχουν σε σχέση με την απειλή και οργανώνει τον τρόπο που θα την εξουδετερώσει. Οι πληροφορίες που θα έχει το F-35 θα μεταφέρονται στα αεροσκάφη 4ης γενιάς και οι πληροφορίες αυτών αντίστοιχα θα μεταφέρονται στο F-35. Και στη συνέχεια το F-35 θα συνθέτει την τακτική εικόνα με όλες αυτές τις πληροφορίες. Το F-35 μπορεί να βοηθήσει ώστε τα αεροσκάφη 4ης γενιάς να είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και θανατηφόρα στην αποστολή τους.

main qimg 40214406943c65d10dada12067e5a8a2 lq 1

Έχει παρατηρηθεί σε ασκήσεις, όπως η Red Flag, τα F-35 να ειδοποιούν τα 4ης γενιάς αεροσκάφη για το αν είναι ασφαλές να εισέλθουν σε μια περιοχή ή αν δεν είναι ασφαλές και ακόμη, μπορούν να αναγνωρίσουν απειλές και κινδύνους που τα άλλα αεροσκάφη δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν.

Επίσης ως προς τους πολυδιαφημισμένους S-400 το F-35 φαίνεται να ειναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Οι S-400 μπορούν με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία να είναι σε θέση να εμπλέξουν και καταρρίψουν το F-35 όταν αυτό έχει πλησιάσει σε απόσταση μόλις 34 χλμ, κάτι που σημαίνει ότι το μαχητικό έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει τα όπλα του και να καταστρέψει τους S-400 από πολύ πιο πριν κάτι που δικαίως κάνει το F-35 "S-400 killer".

Σε κάθε περίπτωση, σίγουρο είναι ότι αλλάζουν το παιχνίδι στο Αιγαίο και μαζί με τα F-16V τα Rafale και τα Mirage-2000-5 η Π.Α. θα έχει πλέον όχι απλά αεροπορική υπεροχή αλλά αεροπορική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin