Παρασκευή, 09 Μαΐου 2014 10:16

Γιατί η 9η Μαΐου χρήζει παρακολούθησης στην Ουκρανία

Στο παρελθόν, η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν γιορτάσει μαζί την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου... Σήμερα; Στο παρελθόν, η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν γιορτάσει μαζί την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου... Σήμερα;
Του Άνταμ Τέυλορ*

Θα ήταν δύσκολο να υπερτονισθεί πόσο ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος εξακολουθεί να διεγείρει ακόμη στη Ρωσία. Πάρτε την ονομασία του: Δεν είναι ο "Β' Παγκόσμιος Πόλεμος» στη Ρωσία, είναι ο «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος». Στη συνέχεια, σκεφτείτε τον αριθμό των νεκρών: 27 εκατ. σοβιετικοί πολίτες νεκροί, σύμφωνα με μια εκτίμηση. Τρομακτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε ρωσικό έδαφος, όπως η πολιορκία του Λένινγκραντ και τη μάχη του Στάλινγκραντ, δεν έχουν ξεχαστεί.

Για το λόγο αυτή, η παρούσα εβδομάδα είναι πολύ σημαντική. Θυμηθείτε ότι στη Ρωσία, η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Νίκης. Είναι η επέτειος της ημέρας που η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε ότι η ναζιστική Γερμανία είχε παραδοθεί. Και η Ημέρα της Νίκης δεν είναι μόνο μια μεγάλη μέρα για τη Ρωσία. Είναι μια σημαντική μέρα για όλα τα πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία πολέμησαν μαζί στον πόλεμο. Φέτος, μπορεί να είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη ημέρα για μια συγκεκριμένη χώρα - την Ουκρανία.

Στο παρελθόν, η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν γιορτάσει μαζί την Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου - για παράδειγμα, στις 9 Μαΐου 2010, Ρώσοι και Ουκρανοί ναύτες στη Σεβαστούπολη παρέλασαν σε μια κοινή παρέλαση για να γιορτάσουν την 65η επέτειο της ημέρας αυτής έπειτα από διαταγή του τότε Προέδρου Βίκτωρα Γιανουκόβιτς.

Αλλά έχουν επίσης υπάρξει και διαφορετικές απόψεις. Για κάποιους Ουκρανούς, ο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αγώνας ενάντια, τόσο στη ναζιστική Γερμανία, όσο και τη Σοβιετική Ένωση. Ουκρανοί εθνικιστές πολέμησαν εναντίον του σοβιετικού στρατού σε διάφορες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - ορισμένοι όπως ο Στέφαν Μπαντέρα, εθνικιστικό ίνδαλμα, συμπαρατάχθηκε με τη ναζιστική Γερμανία για κάποιο διάστημα. Ακόμη και πριν τις προ-Ευρωπαϊκές διαμαρτυρίες που έσυραν την Ουκρανία σε κρίση, υπήρχαν συζητήσεις για την ιστορία: Το 2011, ο Γιανουκόβιτς ανακάλεσε τα βραβείο «Ήρωα της Ουκρανίας" που είχε δοθεί στον Μπαντέρα από τον προκάτοχο του και επέκρινε τη δυτική πόλη Λβιβ για την αποτυχία της να γιορτάσει την Ημέρα της Νίκης όπως πρέπει.

Φυσικά η κατάσταση είναι ακόμη πιο φορτισμένα τώρα, με τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα - μια δυσάρεστη για κάποιους υπενθύμιση της σοβιετικής κυριαρχίας - και με τις ουκρανικές εθνικιστικές ομάδες όπως η «Πράβυ Σέκτορ», να κατηγορούνται ως «φασίστες». Στην 69η επέτειο λοιπόν από τη λήξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, μερικοί φαίνεται να πιστεύουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται .

Έτσι, η 9η Μαΐου θα είναι σημαντική ημερομηνία για να την παρακολουθήσει κανείς. Τον περασμένο Μάρτιο, υπήρχαν φήμες στη Ρωσία ότι η Ουκρανία μπορεί να ακυρώσει τους εορτασμούς αυτής της ημέρας, και να επιλέξει να γίνουν την 8 Μαίου, την ακριβή ημερομηνία παράδοσης της Γερμανίας που γιορτάζεται σε πολλές άλλες χώρες σαν Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη ( η διαφορετική ημερομηνία οφείλεται σε διαφορές ώρας ). Αν και αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, είναι σαφές ωστόσο ότι το Κίεβο έχει ακυρώσει σχέδια πραγματοποίησης της παραδοσιακής στρατιωτικής παρέλασης, και αντ' αυτού θα διοργανώσει στις 9 Μαΐου λειτουργία - προσευχή για τα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, μέλη του ουκρανικού εθνικιστικού κόμματος "Σβομπόντα" επιδιώκουν την απαγόρευση σημαντικού συμβόλου της ρωσικής στρατιωτικής ανδρείας, του παράσημου του Αγίου Γεωργίου, παρά το γεγονός ότι πολλοί φιλο-Ρώσοι αυτονομιστές στα ανατολικά το φοράτε. Το «AFP» αναφέρει ότι αντί αυτού [ του παράσημου] την Ημέρα της Νίκης θα φοράνε την Κόκκινη Παπαρούνας που χρησιμοποιείται για να θυμόμαστε τους νεκρούς του Πολέμου και σε άλλες χώρες.

Είναι δύσκολο το τάιμινγκ. Την Τετάρτη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τους φιλο-Ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να αναβάλουν το προτεινόμενο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία που προγραμματίστηκε για τις 11 Μαΐου, μια κίνηση που φαίνεται να δείχνει μια νέα ρωσική επιθυμία για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Η ανακοίνωση δημιούργησε σε πολλούς φιλο-Ρώσους αυτονομιστές σύγχυση. Σίγουρα θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν στις 9 Μαΐου.

*Αρθρογράφος σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής στην «Ουάσιγκτον Πόστ»

Πηγή: http://strategy-cy.com

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter