Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 01:10

Επιτακτική η ανάγκη αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας

Οι μονάδες τύπου ΕΚΑΜ παγκοσμίως έχουν έναν χρόνο ανταπόκρισης περί τα 30 με 45 λεπτά. Αυτός που θα φτάσει πρώτος θα είναι ο αστυνομικός του δρόμου και αυτός θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος ώστε να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Οι μονάδες τύπου ΕΚΑΜ παγκοσμίως έχουν έναν χρόνο ανταπόκρισης περί τα 30 με 45 λεπτά. Αυτός που θα φτάσει πρώτος θα είναι ο αστυνομικός του δρόμου και αυτός θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος ώστε να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.
Του Γιάννη Νικήτα*

Πορνεία, ναρκωτικά, επεισόδια, συμπλοκές συμμοριών, ληστείες, κλοπές, απαγωγές, δολοφονίες, γκέτο, ανταλλαγές πυροβολισμών, αλλοδαποί, λαθρομετανάστες. Είναι οι λέξεις που περιγράφουν το καθημερινό αστυνομικό δελτίο επικαιρότητας. Κάθε βράδυ σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια και ειδικότερα στα αστικά κέντρα διεξάγεται ένας ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα σε αστυνομικούς και κακοποιούς. Η κυβέρνηση κωφεύει και πραγματικά δεν κάνει τίποτα ώστε να ανακόψει το κύμα εγκληματικότητας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Αφορμή δοθείσης, προτείνουμε διάφορες λύσεις με σκοπό την κατακόρυφη αύξηση της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ΕΛ.ΑΣ με την σημερινή της μορφή είναι επιεικώς ανεπαρκής να ανταποκριθεί στα συμβάντα που λαμβάνουν χώρα και αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παθογένειες οι οποίες πρέπει να θεραπευτούν.
Για να μην μακρηγορούμε θα σταθούμε σε πέντε βασικούς άξονες καθώς και σε επιμέρους προτάσεις ώστε η ΕΛ.ΑΣ να αυξήσει κατακόρυφα την απόδοση της:
Επιλογή Προσωπικού. Οι αστυνομικές σχολές θα πρέπει να είναι εκτός πανελληνίων και οι εισακτέοι να επιλέγονται με απολυτήριο Λυκείου αφού έχουν ολοκληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Στις σχολές θα δίδεται βάσει στην πρακτική εκπαίδευση και όχι τόσο στην ακαδημαϊκή αφού έχουν ανάγκη από αστυνομικούς και όχι από επιστήμονες.
Βελτίωση της παρεχόμενης Εκπαίδευσης. Το ζήτημα της εκπαίδευσης αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα για τον αστυνομικό του δρόμου. Με γνώμονα το ρητό «εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» και «περισσότερος ιδρώτας στην εκπαίδευση λιγότερο αίμα στον πόλεμο» η πολιτεία πρέπει να φροντίσει ώστε οι αστυνομικοί να είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι. Πλέον, οι απειλές είναι πολλές και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης άρα και ειδικής εκπαίδευσης. Προτείνουμε λοιπόν, την υιοθέτηση ενός σύγχρονου προγράμματος εκπαίδευσης ανάλογου με αυτό που εφαρμόζουν με επιτυχία ξένες αστυνομικές δυνάμεις.
1.Διαρκείς βολές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα προ ή μετά την υπηρεσία ενδεικτικά, είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το αυτονόητο και όχι ως κάτι το εξεζητημένο.
2.Η ανάγκη για την δημιουργία ειδικών σκοπευτηρίων είναι μια χρόνια ανάγκη των αστυνομικών. Ενός υψηλών προδιαγραφών σκοπευτηρίου όπου μέσω χρήσης πυρών οι αστυνομικοί θα εκπαιδεύονται σε διάφορα σενάρια όπως εκκαθάρισης οικίας, βολών ταχείας αντίδρασης κτλ. Τουλάχιστον, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθούν δύο σύγχρονα σκοπευτήρια.
3.Οι ειδικές εκπαιδεύσεις όπως στην αντιμετώπιση του φαινομένου active shooter είναι επίσης μια άλλη επιβεβλημένη ανάγκη. Οι καταστάσεις ομηρίας όσο η οικονομική κρίση αυξάνεται θα γίνουν όλο και πιο συχνές. Οι μονάδες τύπου ΕΚΑΜ παγκοσμίως έχουν έναν χρόνο ανταπόκρισης περί τα 30 με 45 λεπτά. Αυτός που θα φτάσει πρώτος θα είναι ο αστυνομικός του δρόμου και αυτός θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος ώστε να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.
4.Σεμινάρια και ειδικές ημερίδες πάνω σε θέματα πρώτων βοηθειών μάχης είναι άνευ κόστους και με μεγάλη απόδοση για τον αστυνομικό. Είναι πολύ πιθανό μέσα από μια ανταλλαγή πυρών να υπάρξουν τραυματίας. Σε μια τέτοια κατάσταση τον πρώτο θα έχουν όχι οι εξειδικευμένοι τραυματιοφορείς αλλά οι αστυνομικοί που θα είναι δίπλα στο συμβάν. Η γνώση για την παύση μιας αιμορραγίας από μια μηριαία αρτηρία είναι γνώση που θα σώσει μια ανθρώπινη ζωή.
5.Αξιολόγηση του προσωπικού μια φορά το εξάμηνο μέσα από τριήμερα ή τετραήμερα προγράμματα ταχύρυθμης εκπαίδευσης σε διάφορα σενάρια ακολούθως αξιολόγηση του πχ στις πρώτες βοήθειες ή στην πρακτική- τακτική σκοποβολή, στην χρήση λειόκανων.
Εκσυγχρονισμός της Υλικοτεχνικής Υποδομής.
1.Αύξηση της Ατομικής Προστασίας. Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητο αγαθό, κι όμως παρά τους όσους αστυνομικούς έχουμε θρηνήσει η πολιτική ηγεσία δεν έχει προχωρήσει στον εφοδιασμό των αστυνομικών, με αλεξίσφαιρα γιλέκα επιπέδου IIIA ή IV με ενσωματωμένες κεραμικές πλάκες για προστασίας από διαμετρήματα 7,62 x 51, θραύσματα από χειροβομβίδες κτλ. Είναι επιβεβλημένη επίσης, η ανάγκη και για την ύπαρξη αντιβαλλιστικών γυαλιών.
2.Αύξηση της Ισχύος Πυρός. Προσθήκη σε περιπολικά και μοτοσυκλέτες μέσω κατάλληλων οπλοβαστών ενός τυφεκίου όπως το Μ4Α1 ή ακόμα καλύτερα η εξέλιξη του, το ΗΚ416. Με την χρήση κατάλληλων σκοπευτικών και φυσιγγίων μπορεί να αντιμετωπίσει εγκληματίες με βαρύ οπλισμό που προσπαθούν να διαφύγουν. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται πρώτα ενδελεχής εκπαίδευση και ακόμα και τα MP5 της ΕΛ.ΑΣ που διαθέτει αρκούν ως έναν βαθμό. Επιπροσθέτως, απαιτούνται και σκοπευτικά βοηθήματα ώστε το προσωπικό να μπορεί με μεγαλύτερη ευστοχία να βάλει κατά των κακοποιών. Επίσης, ενδείκνυνται και η απόκτηση των κατάλληλων πυρομαχικών για αστικό περιβάλλον ώστε να ελαχιστοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο οι «τρίτες» απώλειες.
3.Προσθήκη νέων ατομικών υλικών.
•Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γνωστοί- άγνωστοι έχουν επιτεθεί σε περιπολικά και μοτοσυκλέτες σε σημείο που παραλίγο να θρηνήσουμε αστυνομικούς. Έτσι λοιπόν, η ύπαρξη ανά περιπολικό χειροβομβίδων κρότου λάμψης, δακρυγόνων και φυσικά ενός μη θανατηφόρου όπλου είναι ανάγκη που οφείλει η ηγεσία άμεσα να καλύψει. Ανάλογα, μπορούν να γίνουν και για τους δικυκλιστές.
•Εφοδιασμό των αστυνομικών με γιλέκα μάχης με σκοπό να προσαρμόζουν καλύτερα τα υλικά τους από τις ξεπερασμένες ζώνες τύπου Sam Browne και φυσικά να λειτουργούν με μεγαλύτερη εργονομία πάνω στα υλικά τους.
•Στην αστυνομική εξάρτυση- γιλέκο μάχης είναι αναγκαίο πλέον να υπάρχουν δύο νέα μέσα, ένα ηλεκτρικό όπλο εκκένωσης (tazer) και ένα σπρέι πιπεριού για την εξουδετέρωση εγκληματιών.
•Υιοθέτηση υγειονομικής συλλογής- ατομικού φαρμακείου αποτελούμενης από ειδικά υλικά όπως τουρνικέ για τους παραπάνω λόγους που αναλύσαμε.
Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών - Ανακατανομή του προσωπικού. Ενίσχυση της αστυνόμευσης και πριμοδότηση των μάχιμων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ με αστυνομικούς. Ήτοι της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, της Διεύθυνσης Ασφάλειας και συγκεκριμένα των Ομάδων Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας, των Αστυνομικών Τμημάτων της περιφέρειας, των Αστυνομικών Διευθύνσεων. Πιο συγκεκριμένα χρειάζεται ένας καλά σχεδιασμένος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» στην ΕΛ.ΑΣ:
•Κατάργηση διοικητικών υπηρεσιών. Η ΕΛ.ΑΣ διατηρεί πολλές υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον πολίτη σε νομικής- διοικητικής φύσεως θέματα όπως είναι η έκδοση διαβατηρίων- ταυτοτήτων ή ζητήματα οδικής ασφάλειας εντός των πολεοδομικών συγκροτημάτων. Άποψη του γράφοντος είναι πως αυτές οι «δουλειές» πρέπει να περάσουν στα χέρια των Δήμων και ειδικότερα της Δημοτικής Αστυνομίας που δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά πρέπει να αναβαθμιστεί και να αναλάβει μεγαλύτερο έργο ώστε η ΕΛ.ΑΣ να αναλάβει την μάχη κατά του εγκλήματος. Θα μπορούσε λόγου χάρη η Δημοτική Αστυνομία να είναι αρμόδια για κάθε λογής παραβάσεις του ΚΟΚ και ταυτόχρονα να ασκεί και ανακριτικό έργο.
•Συγχώνευση Υπηρεσιών. Αρκεί κανείς να κοιτάξει το οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ ώστε να αντιληφθεί πως υπάρχουν ομοειδείς υπηρεσίες με συναφή αποστολή. Απαιτείται, ένα ευέλικτο σχήμα υπηρεσιών.
•Μείωση των αστυνομικών στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, εκεί δηλαδή όπου υπάγονται οι διμοιρίες της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ με εφαρμογή άλλων ευέλικτων μέτρων τάξης ή αποκατάστασης τάξης στις επιχειρήσεις ελέγχου όχλου- καταστολής ταραχών (χρήση μη θανατηφόρων όπλων, αντλιών νερού, φραγμών- φρακτών) ώστε να χρειάζονται λιγότεροι αστυνομικοί. Να σημειωθεί πως στην ΔΑΕ Αττικής υπάγονται περισσότεροι από 1500 αστυνομικοί.
•Μείωση των εν ενεργεία Αστυνομικών Τμημάτων και σύσταση λιγότερων αλλά πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων στις πόλεις με κύριο έργο της πεζές περιπολίες 24ώρες το 24ωρο και προληπτικούς ελέγχους στην περιοχή ευθύνης τους.
•Εκμηδενισμός των Αστυνομικών που απαιτούνται για την φύλαξη αφενός ιδιωτών όσο και πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα βουλευτών, παλαιών προέδρων δημοκρατίας, αρχηγών κομμάτων κτλ. Η ΕΛ.ΑΣ θα είναι υπεύθυνη για την προστασία των μελών της κυβέρνησης και των λοιπών κυβερνητικών κτηρίων όπως είναι τα υπουργεία. Όποιος θέλει σωματοφύλακες, ευχαρίστως ας προσφεύγει σε μια ιδιωτική εταιρία.
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η πολιτεία πρέπει άμεσα να αρχίσει να υλοποιεί μέτρα απαλοιφής του προβλήματος...

* ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ & ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013 00:20
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ευζωνικό ήθος »