Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 12:34

Ελλάς, Ελλάς σκέπαζε κι εμάς…

Παράλληλα με την εξαγγελία των νέων πλοίων, ανακοινώθηκε επιτέλους και η υπογραφή Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας η οποία προβλέπει αμοιβαία αμυντική συνδρομή. Παράλληλα με την εξαγγελία των νέων πλοίων, ανακοινώθηκε επιτέλους και η υπογραφή Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας η οποία προβλέπει αμοιβαία αμυντική συνδρομή.

Από τη Συντακτική Ομάδα του amynageostratigiki.eu

Το θρίλερ της επιλογής νέας φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) έλαβε τέλος με τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν από το Παρίσι. Τρείς (3+1) φρεγάτες Belhara για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) το οποίο τελευταία φορά που ενέταξε καινούρια κύρια μονάδα επιφανείας στο δυναμικό του, ήταν το μακρινό 1996 (!).

Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες για το αν τα πλοία που τελικώς επιλέχθηκαν ήταν τα καλύτερα του «διαγωνισμού». Ίσως και να μην ήταν. Όμως πλέον αυτά είναι. Κι αυτά εισάγουν το ΠΝ σε μια νέα εποχή. Ήταν πραγματικά κρίμα, αυτά τα εξαιρετικά πληρώματα να μην επιχειρούν με τα ανάλογα πλοία.

Βέβαια, οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Μενέντεζ στην Αθήνα, έλεγαν πως η επιλογή των Αμερικανικών φρεγατών HF-2 ( αυτές πάντως σίγουρα ήταν τα χειρότερα πλοία του «διαγωνισμού») ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη. Μεσολάβησε όμως η υπογραφή της AUKUS με την Αυστραλία να δείχνει το δρόμο της εξόδου στη Naval Group, η οποία μετά από λίγες ημέρες ενημερώθηκε από τις Ρουμανικές αρχές ότι ακυρώνεται η συμφωνία για τις 4 Gowind.

Το τι ακολούθησε μετά είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Άλλοι λένε ότι το όλο σκηνικό ήταν στημένο. Άλλοι ότι, προκειμένου οι Αμερικανοί να χρυσώσουν το χάπι, παραχώρησαν τη συγκατάθεσή τους στους Γάλλους για το Ελληνικό πρόγραμμα και να τους παρέδωσαν τα κλειδιά της Μεσογείου. Αυτό ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι πως η Γαλλία του Μακρόν και οι σύμμαχοί της έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν για μια «Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης».

Προσωπικά δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Πλήθος ακαδημαϊκών, αλλά και αποστράτων τα τελευταία έτη μιλούν εντόνως για τη δημιουργία ενός υπονατοικού θύλακα ο οποίος θα εξασφαλίσει την σταθερότητα και τη ασφάλεια στην περιοχή. Δεν δίστασαν μάλιστα να αναλάβουν το ρίσκο και να συντάξουν ενυπόγραφη επιστολή και να την καταθέσουν υπόψιν της Πολιτικής Ηγεσίας με την οποία τάσσονταν υπέρ της αγοράς των γαλλικών πλοίων και την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.

(Μάζης Ιουλιος 2020)

Ένα χρόνο μετά, φαίνεται ότι δικαιώνονται, καθώς παράλληλα με την εξαγγελία των νέων πλοίων, ανακοινώθηκε επιτέλους και η υπογραφή Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας η οποία προβλέπει αμοιβαία αμυντική συνδρομή. Για την Πατρίδα μας είναι η τρίτη τέτοιου είδους συμφωνία μετά από αυτή με τα ΗΑΕ και τη Σ. Αραβία. Όμως ποια η πρακτική σημασία όλων αυτών για τον Ελληνισμό;

Κατά την άποψή μας, το μεγάλο κέρδος για τον Ελληνισμό είναι ότι:
1. Πλέον παρουσιάζεται η ευκαιρία κεφαλαιοποίησης των τριμερών - τετραμερών σχημάτων, σε συνδυασμό με μια υπό ανάπτυξη Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Δϋναμης, στην οποία Ελλάδα – Κύπρος – Γαλλία είναι οι πρωτοπόροι. Ούτε και με αυτό πέφτουμε από τα σύννεφα. Είχε και αυτό ειπωθεί:

(Στ. Καραβίδας 11/09/2021)

2. Υπάρχουν ή έχουν προγραμματιστεί να υπάρξουν τα εργαλεία εκείνα τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στην Ηγεσία να υλοποιήσει την κεφαλαιοποίηση.

Οπλικά συστήματα όπως τα 84 F-16 Viper με τις σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων, τα 24 Rafales με τους Meteors και το Spectra, αμφότερα με ραντάρ AESA που πρώτη η Π.Α ενέταξε στην Ελληνοτουρκική αρένα, τα 38 F-16 BL.50 + Adv και τα 24 Mirage 2000-5 αμφότερα με Link 16 και σκοπευτικά επί κράνους, τα Υποβρύχια Type 214 με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης που πρώτο το ΠΝ ενέταξε στην Ελληνοτουρκική αρένα και τις νέες τορπίλες που παραγγέλθηκαν, τα νέα πλοία με τους Aster 30, οι Patriots των οποίων επίκεται η αναβάθμιση, τα ιπτάμενα radar, η νεοσυσταθείσα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, οι νέοι πύραυλοι Exocet της Εθνικής Φρουράς, οι Mistrals, οπλικά συστήματα τα οποία μπορούν να λειτουργούν δικτυοκεντρικά και διασυνδεδεμένα, αλλά κυρίως η αναβάθμιση του Ναυστάθμου της Σούδας, η ύπαρξη της Αεροπορικής Βάσης της Πάφου και του Λιμένος της Λεμεσού ενώνουν τα δύο κράτη του Ελληνισμού και αναβαθμίζουν το Γεωπολιτικό μέγεθός του.

Τα συστήματα αυτά, δεν είναι μόνο μεταξύ τους που διασυνδέονται αλλά με αυτά των συμμαχικών κρατών καθώς Γαλλία – Αίγυπτος – ΗΑΕ διαθέτουν Γαλλικά μαχητικά και πλοία, Αίγυπτος – ΗΑΕ – Ισραήλ διαθέτουν Αμερικανικά μαχητικά και Ελικόπτερα.

(Καραβίδας – Νικολοβγένης στην εκπομπή Εκτός Πλαισίου του Σταύρου Καλεντερίδη 30/07/2021)

Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα δημιουργίας μιας Joint Task Force με έδρα την Κύπρο (Ιω. Μάζης Ιούλιος 2021) η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά και αντίρροπα σε δυνάμεις διαλυτικές.

3. Αποστέλλει μήνυμα προς άπασες τις κατευθύνσεις πως ο Ελληνισμός δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος για κανέναν.

(Γρίβας 18 Σεπ 2021)

4. Κυρίως όμως, δύναται να συμβάλει στην αποβολή των φοβικών συνδρόμων των πολιτικών ηγεσιών του Ελληνισμού, οι οποίες τα τελευταία 25 έτη άφησαν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου να εκπέσει και εν τέλει να μαραθεί. Πλέον μιλάμε για Μεσογειακό ή/και Ευρωπαϊκό Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και αν αυτό τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα, εμάς ουδόλως μας ενοχλεί.

map03 06042012 1

(δείτε χάρτη Ιω. Μάζη 2006)

5. Τέλος, αποδεικνύει στον απανταχού Ελληνισμό ότι δεν πρέπει να απογοητεύεται και να πέφτει θύμα των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων και του εκμαυλισμού των συνειδήσεων που λαμβάνει χώρα από τους εκπροσώπους του μαρασμού και πάνω απ’ όλα ότι τίποτε δεν έχει χαθεί.

"ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ, ΤΑΧ' ΑΥΡΙΟΝ ΕΣΕΤ' ΑΜΕΙΝΟΝ"

Τέλος, θα θέλαμε να πούμε ότι στις 14 Οκτωβρίου από την Ουάσιγκτον θα ακούσουμε και άλλες καλές ειδήσεις. Εν αναμονή.