Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014 10:28

Συνεκπαίδευση 450 Μοίρας Ελικοπτέρων και Διοίκησης Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς

Στο πλαίσιο της τακτικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων, ο ΥΠΑΜ επιβιβάστηκε σε επιθετικό ελικόπτερο Mi-35P που επρόκειτο να διεξάγει προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση. Στο πλαίσιο της τακτικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων, ο ΥΠΑΜ επιβιβάστηκε σε επιθετικό ελικόπτερο Mi-35P που επρόκειτο να διεξάγει προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση.

Επίσκεψη στην 55η Σμηναρχία Μάχης / Αεροπορική Βάση Πάφου πραγματοποίησε στις 8 Ιανουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση και τον Δκτη της Διοίκησης Αεροπορίας Υποπτέραρχο (Ι) Λεωνίδα Τσιούτρα. Στο πλαίσιο της τακτικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 450 Μοίρας Ελικοπτέρων, ο ΥΠΑΜ επιβιβάστηκε σε επιθετικό ελικόπτερο Mi-35P που επρόκειτο να διεξάγει προγραμματισμένη εκπαιδευτική πτήση ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε αεραποβατική ενέργεια καθώς και διαδικασίες Έρευνας - Διάσωσης Μάχης (CSAR) από Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Καταδρομών.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Εθνικής Φρουράς είχε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει την επιχειρησιακή σχεδίαση και εκτέλεση αντιαρματικής αποστολής στο σύγχρονο εξομοιωτή πτήσεων της 450 ΜΕΠ. Σε δηλώσεις του, ο ΥΠΑΜ χαρακτήρισε τον εξομοιωτή ως σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο που εξοικονομεί χιλιάδες ευρώ, προαναγγέλοντας την προμήθεια εξομοιωτών και για άλλα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη σημαντικών βελτιωτικών έργων στην Αεροπορική Βάση Πάφου, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό επιχειρησιακό στοιχείο για τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και ένα στοιχείο για το γενικότερο αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το ρωσικό αίτημα για άδεια χρήσης της αεροπορικής Βάσης Πάφου, με το ίδιο καθεστώς που εφαρμόζεται για τη Γαλλία και τη Γερμανία, συγκεκριμένα στάθμευση και εξυπηρέτηση μόνο μεταγωγικών αεροσκαφών και ρητή απαγόρευση για μαχητικά αεροσκάφη και χρήση αποθηκευτικών χώρων.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας ενέκρινε πρόσφατα την αποδέσμευση €28 εκατ. για τη γενική συντήρηση των 11 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35P από τη ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία. Τα ελικόπτερα θα αποσταλούν στη Ρωσία ανά τέσσερα και τα υπόλοιπα τρία στο τέλος, με προβλεπόμενη οριστική παράδοση στις αρχές του 2016. Αυτές τις ώρες, όπου δεχόμαστε απειλές και προκλήσεις καθημερινά από την Τουρκία, εμείς ανεξάρτητα οικονομικής κρίσης, θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα ψηλό αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να είναι έτοιμες και είναι έτοιμες αν χρειαστεί, να ανταποκριθούν στην εθνική τους αποστολή, σημείωσε με νόημα ο υπουργός Άμυνας. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter