Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013 01:27

Η Τουρκική Προοπτική

Το μεγαλύτερο όμως λάθος των Τούρκων Ισλαμιστών και δήθεν ανθρωπιστικών αποστολών, αλλά και της κυβέρνησης Ερντογάν, ήταν η αδυναμία κατανόησης της βαθιάς έχθρας που υπάρχει στην Ασία μεταξύ των θρησκευτικών γραμμών. Το μεγαλύτερο όμως λάθος των Τούρκων Ισλαμιστών και δήθεν ανθρωπιστικών αποστολών, αλλά και της κυβέρνησης Ερντογάν, ήταν η αδυναμία κατανόησης της βαθιάς έχθρας που υπάρχει στην Ασία μεταξύ των θρησκευτικών γραμμών.
Του Μηνά Ρασούλη*

Η απαγωγή προ ημερών των δύο Τούρκων πιλότων στην Βηρυτό, καθώς και το θανατηφόρο κτύπημα της Τουρκικής πρεσβείας στο Μογκαντίσου, έχουν κλονίσει σαφώς τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Αυτά τα δύο τελευταία περιστατικά αποδεικνύουν την λανθασμένη προσέγγιση της τουρκικής ισλαμικής αλληλεγγύης, προς επέκταση της τουρκικής περιφερειακής επιρροής. Αυτό το δίλημμα των Τούρκων ισλαμισμών συνεχίζεται εδώ και χρόνια καθ΄ όλη την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης εμποδίζοντας τους ισλαμιστές να κατανοήσουν την έννοια της πραγματικής δημοκρατίας. Αυτό δε το δίλημμα τροφοδοτείται επίσης από μερικά βασικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα και τον προσανατολισμό της χώρας.

Όλοι θυμούνται στην τουρκική στάση στον πόλεμο του κόλπου, αλλά και την ίδια αμφιλεγόμενη στάση της στην Λιβυκή κρίση, δίδοντας την εντύπωση ότι η Τουρκία ήταν μέλος του αντιπάλου της Δυτικής Συμμαχίας. Μία άλλη περίπτωση είναι η Σομαλική κρίση, όπου δυτικοί διπλωμάτες ήλθαν στην δυσάρεστο θέση να κατηγορήσουν τουρκικό προσωπικό για επαφές με φανατικούς μουσουλμάνους.

Το μεγαλύτερο όμως λάθος των Τούρκων Ισλαμιστών και δήθεν ανθρωπιστικών αποστολών, αλλά και της κυβέρνησης Ερντογάν, ήταν η αδυναμία κατανόησης της βαθιάς έχθρας που υπάρχει στην Ασία μεταξύ των θρησκευτικών γραμμών, αλλά και όπως λέει και ο έμπειρος Έλληνας διπλωμάτης Γεώργιος Φ. Η καρδιά του προβλήματος είναι, ότι η θρησκεία δεν μπορεί να σταθεί ως πολιτική ιδεολογία δημιουργώντας κοινωνικά προβλήματα σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αλλά και οδηγώντας τον σε εμφύλιο σπαραγμό.

Η συνεχιζόμενη επιδείνωση σχέσεων με το Ιράν, αλλά και η αποτυχημένη πορεία του εκδημοκρατισμού στην Αίγυπτο άφησε επίσης τους Τούρκους ισλαμιστές σε περισυλλογή. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν τολμούν να μιλήσουν για την επιθυμητή δημοκρατική πορεία των λαών, αλλά και το δημοκρατικό έλλειμμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ασίας και Αφρικής.

Είναι λοιπόν καιρός οι ισλαμιστές να αποτιμήσουν τα γεγονότα και το τι πραγματικά συμβαίνει, ταλαντευόμενοι για μια πραγματική πλουραλιστική δημοκρατία στην Τουρκία, μεταδίδοντας εμπιστοσύνη και πειστικότητα όταν μιλάνε για την ανάγκη δημοκρατικού προσανατολισμού της Αιγύπτου, αλλά και κάθε άλλης μουσουλμανικής χώρας, άλλως η σύγκρουση και μέσα στην Τουρκία θα είναι αναπόφευκτη.

Ο Μηνάς Ρασούλης είναι Ταξίαρχος (ΤΘ), Πρόεδρος Αποστράτων Αξιωματικών Νομού Ηρακλείου-Λασιθίου.