Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022
Write on Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Σε μια αδιανόητη κίνηση προχώρησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, στο πλαίσιο του «ανασχηματισμού» των προσώπων που απαρτίζουν τον εκτελεστικό βραχίονα της Περιφέρειας, τους αντιπεριφερειάρχες δηλαδή που αναλαμβάνουν κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία του Β΄ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο σχόλιό μας δεν θα ασχοληθούμε με τα νέα πρόσωπα (καλή επιτυχία να έχουν) όσο με μια κίνηση που προκαλεί αίσθηση. Ο περιφερειάρχης Κρήτης, αποφάσισε να καταργήσει την Αντιπεριφέρεια Πολιτικής Προστασίας, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου... Δεν ξέρουμε τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο κ. Αρναουτάκης, αλλά η κίνηση αυτή έχει δύο ερμηνείες:

1. Ο περιφερειάρχης δεν θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη Αντιπεριφέρειας Πολιτικής Προστασίας.

Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να μας εξηγήσει τους λόγους της σύστασής της από τον ίδιο, το αν εννοούσε πραγματικά όσα έλεγε κατά την διάρκεια όλου του προηγούμενου διαστήματος περί αναβάθμισης και ενίσχυσης του τομέα της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Κρήτης και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ...καλοκαιριάτικα. Μάλιστα, όταν συστάθηκε η συγκεκριμένη αντιπεριφέρεια το 2018, ήταν η πρώτη με αυτό το χαρτοφυλάκιο σε όλη την Ελλάδα.

2. Ο περιφερειάρχης προκειμένου να «χωρέσει» άλλες αρμοδιότητες και άλλο «χαρτοφυλάκιο» ίσως και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θυσιάζει σαν άλλη Ιφιγένεια τη συγκεκριμένη Αντιπεριφέρεια.

Αν ισχύει αυτό, τότε ο περιφερειάρχης αναλαμβάνει προσωπικά και εξ ολοκλήρου τις όποιες επιπτώσεις έχει αυτή του η επιλογή. Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου όπου όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας, με την Κρήτη να μην έχει ακόμα επουλώσει τις πληγές που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός του περασμένου Σεπτεμβρίου, με τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα να δοκιμάζουν τις αντοχές των υποδομών και των μηχανισμών, ο Σταύρος Αρναουτάκης ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ την Πολιτική Προστασία σε επίπεδο Περιφέρειας.

Μάλιστα, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως η συγκεκριμένη αντιπεριφέρεια έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος των τελευταίων γεγονότων (σεισμός, κακοκαιρίες κλπ) με επιτυχία, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλους. Είναι η αντιπεριφέρεια που κατάφερε να ενώσει όλες τις δυνάμεις και τους εμπλεκόμενους φορείς, στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, που απαιτούσαν συντονισμό, άμεσες παρεμβάσεις και αποτελεσματικότητα.

Καλό θα είναι λοιπόν να ενημερωθούν οι πολίτες, για το σκεπτικό της απόφασης του περιφερειάρχη. Εκτός κι αν θεωρούν στο «μέγαρο» της Πλατείας Ελευθερίας, πως η επικείμενη ανακοίνωση περί «εντεταλμένου συμβούλου με αρμοδιότητα την Πολιτική Προστασία», μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.