Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
Write on Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Ενώ οι σειρήνες ηχούν στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, καλώντας τον κόσμο στα καταφύγια, οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας ετοιμάζονται να αποκρούσουν την επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ιράν.

Οι IDF σκοπεύουν να αναχαιτίσουν ή και να καταρρίψουν τα περίπου 100 drones - καμικάζι, τα οποία πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος κατευθυνόμενα προς το ισραηλινό έδαφος για να αποφύγουν τα ραντάρ.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό από το Ιράν ότι εκτόξευσε και δεκάδες πυραύλους κρουζ αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, τόνισε ότι θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν τις επιθέσεις σε διάφορα επίπεδα, όχι μόνο με το Iron Dome, αλλά και με αεροσκάφη και πολεμικά πλοία. «Έχουμε προετοιμαστεί εκ των προτέρων για διάφορα σενάρια. Προκειμένου να αναχαιτίσουμε αυτές τις εκτοξεύσεις, έχουμε τους κύκλους προστασίας τόσο από το ναυτικό όσο και από την αεροπορία σε διάφορα επίπεδα», ανέφερε.

Το Ισραήλ αναμένει ότι το Ιράν ενδέχεται να εκτοξεύσει και άλλες επιθέσεις απόψε με νέα «κύματα» drones - καμικάζι, αλλά και ένα μπαράζ με βαλλιστικούς πυραύλους και κρουζ, το πρώτο κύμα «δεκάδων» εκ των οποίων έχουν ήδη εκτοξευθεί.

Γι’ αυτό το λόγο επιτηρεί τις ιρανικές δυνάμεις - οι οποίες έχουν κινητοποιηθεί - για επιθέσεις και με άλλα μέσα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος των IDF.

Το Ιράν απειλεί και άλλες χώρες

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρεζά Αστιάνι απειλεί ανοιχτά ότι η χώρα θα στοχεύσει οποιονδήποτε εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στη σύρραξη. Απόψε απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς οποιαδήποτε χώρα επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός του για να επιτεθεί στο Ιράν, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει μια «αποφασιστική απάντηση» από το Ιράν.

«Οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρο ή το έδαφός της στο Ισραήλ για να επιτεθεί στο Ιράν θα λάβει την αποφασιστική μας απάντηση», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, επικαλούμενο τον Αστιάνι.

Πηγή: Times of Israel, Reuters

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Ο Νετανιάχου συγκαλεί το πολεμικό συμβούλιο μετά την επίθεση του Ιράν

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε το γραφείο του νωρίς την Κυριακή, μετά την επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ.

Ξεκίνησε η αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ισραηλινοί και Αμερικανοί επιβεβαιώνουν ότι δεκάδες ιρανικά drones κατευθύνονται προς το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό ενώ έχουν κλείσει οι εναέριοι χώροι στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι έχουν εκτοξεύσει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και πυραύλους εναντίον συγκεκριμένων στόχων στο Ισραήλ. Απειλούν ακόμη ότι η επιχείρηση «Αληθινή υπόσχεση» αποτελεί μέρος της τιμωρίας για τα ισραηλινά εγκλήματα.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο χρόνος πτήσης των μη επανδρωμένων αεροσκοφών μπορεί να διαρκέσει ώρες. Ειδικός που έδωσε συνέντευξη στο Channel12, ο στρατηγός εν αποστρατεία Amos Yadlin, λέει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με 20 κιλά εκρηκτικών το καθένα και ότι η αεράμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη να τα καταρρίψει.

Πηγή: Times of Israel, Reuters

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν αργά το Σάββατο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι τα drones που έχουν εξαπολυθεί είναι εκατοντάδες και την ίδια στιγμή ορισμένα μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι έχουν αναχαιτιστεί ορισμένα πάνω από τη Συρία ή την Ιορδανία. Κάποια drones έχουν εξαπολυθεί και από την Υεμένη.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, νωρίτερα, από την πλευρά του, ότι drones κατευθύνονται προς το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι ο IDF βρίσκεται σε θέση απόλυτης ετοιμότητας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια άμεση επίθεση από το Ιράν και θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, την ώρα που το Ιράν εκτόξευσε drones προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο χρόνος πτήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορεί να διαρκέσει ώρες.

Ειδικός που έδωσε συνέντευξη στο κανάλι 12, ο στρατηγός εν αποστρατεία Amos Yadlin, δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με 20 κιλά εκρηκτικών το καθένα και ότι η αεράμυνα του Ισραήλ ήταν έτοιμη να τα καταρρίψει.

Η δήλωση Νετανιάχου

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», αναφέρει σε δήλωση με βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές. Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών».

Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», λέει ο Νετανιάχου.

Κατάληψη πλοίου ισραηλινών συμφερόντων

Η κατάληψη πλοίου ισραηλινών συμφερόντων από τους Φρουρούς της Επανάστασης στα Στενά του Ορμούζ εκτιμάται ως το νέο επεισόδιο ιρανικών αντιποίνων για την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό.

Υπενθυμίζεται ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, που αναχαιτίστηκαν απο την ισραηλινή αεράμυνα, ενώ κατά πληροφορίες, το Ιράν έχει σε ετοιμότητα έως και 100 πυραύλους. Το ερώτημα είναι αν το κάνει για να απαντήσει σε ενδεχόμενη πρόκληση στο εσωτερικό της χώρας ή για να προετοιμάσει μία ευρεία επίθεση. «Μην το κάνετε» ήταν η δραματική προειδοποίηση του προέδρου Μπάιντεν στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον, διακόπτοντας το σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή.

Πηγή: Times of Israel, Reuters

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin