Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 08:22

Εγκρίθηκαν προγράμματα - ανάσα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε σειρά υποπρογραμμάτων κεφαλαιώδους σημασίας για την υποστήριξη και συντήρηση οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε σειρά υποπρογραμμάτων κεφαλαιώδους σημασίας για την υποστήριξη και συντήρηση οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε σειρά υποπρογραμμάτων κεφαλαιώδους σημασίας για την υποστήριξη και συντήρηση οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Από αυτά ξεχωρίζουν η έγκριση της προμήθειας 6 συστοιχιών συσσωρευτών για ισάριθμα υποβρύχια Τύπου 209 του Πολεμικού Ναυτικού μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η έγκριση της προμήθειας 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook από τα αμερικανικά αποθέματα, η τροποποίηση της σύμβασης για την προμήθεια των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J Spartan και η περικοπή τους από 12 σε 8 για την προώθηση της εφοδιαστικής υποστήριξης των τελευταίων, η υποστήριξη αεροσκαφών F-16 και F/RF-4E και η υπογραφή συμβάσεων υποστήριξης (FOS) για τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA-AKM, TOR-M1 και S-300.
Στα εν λόγω υποπρογράμματα περιλαμβάνεται και η προμήθεια ιπτάμενου στόχου ώστε να εκτελεστεί η πολυαναμενόμενη πρώτη βολή των αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-300 στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες προμηθειών ολοκληρώνονται εντός λίγων εβδομάδων και η βολή αναμένεται το προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.
Αναλυτικά, τα προγράμματα που ενέκρινε η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή:
1. Υποστήριξη τροχοφόρων οχημάτων Στρατού Ξηράς για τα έτη 2014-15
2. Υποστήριξη οπλικών συστημάτων (Ο/Σ) Στρατού Ξηράς μέσω FMS (Fogeign Military Sales) για τα έτη 2013-15
3. Υποστήριξη (Follow On Support – FOS) αντιαεροπορικών (Α/Α) οπλικών συστημάτων (Ο/Σ) Στρατού Ξηράς για τα έτη 2013-15
4. Προμήθεια συσσωρευτών μάχης τορπιλών (Τ/Λ) SUT/SST
5. Προμήθεια κινητήρων & παρελκομένων υλικών Κ/Β EXOCET MM-40 B2 Mod 0 & Mod
6. Υποστήριξη Α/Φ F-16
7. Προμήθεια πυροτεχνικών υποσυγκροτημάτων πυραύλων ΑΜ39 EXOCET BLOCK II της ΠΑ
8. Επισκευή / Αντικατάσταση μετατροπέων (Μ/ΤΡ) σε υποσταθμούς (Υ/Σ) Ναυστάθμου Σαλαμίνας (ΝΑ) και ΝΣ/ ΑΜΦΙΑΛΗΣ, επισκεύη/αντικατάσταση και προμήθεια νέων κλιματιστικών Μονάδων Ξηράς.
9. 13 μεμονομένα υποπρογράμματα για την υποστήριξη οπλικών συστημάτων
10. Προμήθεια ξηρών στοιχείων ναρκών
11. Συντήρηση Κ/Β EXOCET BLOCK 3
12. Υποστήριξη αεροσκαφών (Α/Φ) F/RF-4E όσον αφορά συμμετοχή σε προγράμματα τεχνικής υποστήριξης F-4 TECHNICAL COORDINATION GROUP (TCG) και προγράμματα δομικής ακεραιότητας F-4 AIRCRAFT STRUCTURAL INTEGRITY PROGRAM (ASIP) αεροσκαφών (Α/Φ) RF/F-4E
13. Υποστήριξη και επαναπιστοποίηση βλημάτων οπλικού συστήματος S-300
14. Προμήθεια υπηρεσιών στόχων για πραγματοποίηση βολών οπλικού συστήματος S-300
15. Προμήθεια υλικών Λήξης Ορίου Λειτουργίας (ΛΟΛ) – Λήξη ορίου Ζωής (ΛΟΖ) και ανταλλακτικών γενικών επισκευών ανασχετήρων
16. Υποστήριξη οπλικών συστημάτων (Ο/Σ) Στρατού Ξηράς μέσω ΒΑΑΙΝΒW (πρώην BWB) για τα έτη 2013-14
17. Τροποποίηση σύμβασης προμήθειας μεταφορικών Α/Φ C-27J (από 12 σε 8)
18. Ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Υποστήριξη Οπλικών Συστημάτων Στρατού Ξηράς μέσω NSPA (πρώην NAMSA) για τα έτη 2013-18» του ΓΕΣ
19. Προμήθεια 10 μεταχειρισμένων Ε/Π CH-47D από ΗΠΑ
20. Γνωμοδότηση κατακύρωσης προμήθειας έξι (6) συστοιχίων συσσωρευτών Υ/Β Τύπου 209.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε όλα τα υποπρογράμματα εγκρίθηκαν χωρίς κανένας βουλευτής να τα καταψηφίσει.
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τη δρομολόγηση ειδικής αποζημίωσης φύλαξης συνόρων για το προσωπικό των ΕΔ που υπηρετεί στην παραμεθόριο, με κονδύλια που θα διατεθούν από τις πιστώσεις για τα εξοπλιστικά, που δεν απορροφώνται, με το τέλος κάθε οικονομικού έτους, τη νομοθετική ρύθμιση για πρόσληψη αριθμού Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων καθώς και την πρόσληψη/εξαίρεση από τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας των τέκνων των στελεχών που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για την Άμυνα και την Ασφάλεια!