Παρασκευή, 05 Μαΐου 2023 09:06

Η Τουρκία οδηγείται στο χάος μετά τις εκλογές

Οι εξελίξεις στην Τουρκία σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν και της κυβερνητικής συμμαχίας οδηγούν μαθηματικά την Τουρκία στο χάος, αφού ήδη αμφισβητείται το εκλογικό αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης νίκης του Κιλιτζντάρογλου. Οι εξελίξεις στην Τουρκία σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν και της κυβερνητικής συμμαχίας οδηγούν μαθηματικά την Τουρκία στο χάος, αφού ήδη αμφισβητείται το εκλογικό αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης νίκης του Κιλιτζντάρογλου.

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες δηλώσεις στενών συνεργατών του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλώντας τις επερχόμενες εκλογές ως «πολιτικό πραξικόπημα».

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί με σχετική αρθρογραφία στις μεθοδεύσεις του Ερντογάν προκειμένου να αποφύγει την ήττα στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Μάλιστα είχαμε αποκαλύψει ακόμη και σχεδιασμούς στημένης απόπειρας πραξικοπήματος συνοδευόμενης με κύμα μαζικών συλλήψεων δυτικότροπων αξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) προκειμένου ο Τούρκος Πρόεδρος να παραμείνει στην εξουσία.

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία διενέργειας των εκλογών στην Τουρκία, παρατηρείται αύξηση της αντιδυτικής ρητορικής από τον Ερντογάν, αλλά κυρίως από τον συνήθη ύποπτο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο τελευταίος, ως γνωστόν, με δημόσιες δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες, έχει εμπλέξει τον δυτικό παράγοντα και κυρίως τις ΗΠΑ σε προηγούμενα κινήματα ανατροπής του Τούρκου Προέδρου (γεγονότα Γκεζί, απόπειρα πραξικοπήματος 15ης Ιουλίου 2016).

Το θέμα αυτό όχι μόνο προκαλεί εντύπωση, αλλά φαίνεται να έχει και χαρακτήρα ανοιχτής αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος εν όψει των επερχόμενων εκλογών, καθώς ο Κιλιντζάρογλου και η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία των έξι» συνεχίζει να προηγείται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Αυτό που προκαλεί προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία το τελευταίο διάστημα, είναι οι αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στην Τουρκία, καθώς αυτές φαίνεται ότι αποτελούν σοβαρές ενδείξεις προβληματικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν, αφού το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει αντιληφθεί ότι ο Ερντογάν χάνει τις εκλογές.

Οι δηλώσεις αυτές στην ουσία αποκαλύπτουν ότι η κυβερνητική συμμαχία έχει λάβει τα μηνύματα της εκλογικής ήττας και προετοιμάζει την τουρκική κοινή γνώμη για τις επερχόμενες εξελίξεις την επομένη των εκλογών, δίνοντας το στίγμα ότι ο Ερντογάν και η ομάδα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και θα επικαλεστούν «πολιτικό πραξικόπημα».

Φαίνεται ότι η κυβερνητική συμμαχία έχει αντιληφθεί ότι, η αντιπολίτευση έχει επίγνωση των μεθοδεύσεων νοθείας αφού έχουν ληφθεί μέτρα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Ως γνωστόν, η ενωμένη αντιπολίτευση ανακοίνωσε την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας σε όλη την τουρκική επικράτεια με 500.000 στελέχη της, περιορίζοντας έτσι το ενδεχόμενο νοθείας στην καταμέτρηση των ψήφων. Επίσης, ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές, Κιλιτζντάρογλου, μίλησε για μεθοδεύσεις της ΜΙΤ αλλά και της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας για επηρεασμό της κοινής γνώμης.

Με πρωτεργάτη τον Τούρκο Πρόεδρο άρχισε να διαδίδεται από στελέχη του η φράση «η αλλαγή εξουσίας στις εκλογές της 14ης Μαΐου αποτελεί πολιτικό πραξικόπημα», δίνοντας λαβή στην αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Τούρκο Πρόεδρο καθώς αυτός αποκαλεί την λαϊκή βούληση, ως πραξικόπημα.
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δημόσια ομιλία του σε συγκέντρωση του κόμματός του στην γενέτειρά του Καισάρεια στις 16 Απριλίου, στις επευφημίες του πλήθους με το σύνθημα, «χτύπα και θα χτυπήσουμε, πέθανε και θα πεθάνουμε», αυτός απάντησε με την γεμάτη νόημα φράση, «περιμένετε, εκείνη η ώρα θα έρθει», προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις. Ακολούθησε ο Υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού, ο οποίος χαρακτήρισε τις εκλογές της 14ης Μαΐου ως «απόπειρα πραξικοπήματος», εμπλέκοντας και τον δυτικό–αμερικανικό παράγοντα.

Τη σκυτάλη έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι «η αλλαγή εξουσίας στις εκλογές αποτελεί πραξικόπημα».
Ακολούθησαν οι δηλώσεις του αρχισυμβούλου του Ερντογάν Μεχμέτ Ουτσούμ, ο οποίος στις 2 Μαΐου ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος ότι, «η αλλαγή εξουσίας στις εκλογές της 14ης Μαΐου αποτελεί πραξικόπημα εναντίον της πλήρους ανεξαρτησίας».

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στις 3 Μαΐου σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ικόνιο, προετοίμασε τον τουρκικό λαό για την εξελίξεις λέγοντας ότι «παίρνει εντολές από τον Αλλάχ», σε μια ύστατη προσπάθεια να πάρει τον θρησκευόμενο Τούρκο πολίτη με το μέρος του προβάλλοντας το μήνυμα ότι ο ίδιος «έχει αποστολή εξουσίας από τον Αλλάχ».

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν και της κυβερνητικής συμμαχίας οδηγούν μαθηματικά την Τουρκία στο χάος, αφού ήδη αμφισβητείται το εκλογικό αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης νίκης του Κιλιτζντάρογλου.
Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, αυτή θα αποδοθεί από τους διψασμένους για αλλαγή, σε νοθεία και σε σκοτεινούς μηχανισμούς, οδηγώντας επίσης την Τουρκία σε μια κατάσταση εσωτερικών ταραχών με σημαντικές συνέπειες στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας αλλά και στην περιφέρεια.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Μαΐου 2023 09:12