Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022
Write on Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου και με τις πρώτες πυρκαγιές να έχουν δοκιμάσει ήδη τους χρόνους ετοιμότητας και επιχειρησιακής δράσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι για μια ακόμα φορά βέβαιο πως η άμεση επέμβαση σε κάθε φωτιά, είναι ο «υπ΄ αριθμόν ένα» παράγοντας.

Στην περίπτωση της φωτιάς που ξέσπασε πριν λίγα 24ωρα πλησίον του δάσους της Κέρης στο Δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο της Κρήτης μια σειρά από γεγονότα συνέβαλαν στην επιτυχή αντιμετώπιση του περιστατικού, πριν αυτό εξελιχθεί σε μεγάλη πυρκαγιά που θα απειλούσε ολόκληρη την περιοχή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχαμε δύο στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο: Τον εντοπισμό της πυρκαγιάς και την άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την προσπάθεια περιορισμού της πριν τα πρώτα οχήματα της Π.Υ. φτάσουν στο σημείο, ώστε να επιχειρήσουν μετά για την κατάσβεση.

289732471 1954768431400138 4312187905455048529 n

Και στα δύο αυτά στοιχεία, «πρωταγωνιστές» ήταν μέλη του τοπικού Παραρτήματος της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) τα οποία και αντιλήφθηκαν άμεσα την πυρκαγιά. Πέρα από το προφανές (τηλεφώνημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία) προσπάθησαν να περιορίσουν την εξάπλωσή της έως ότου καταφτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή. Αυτή η προσπάθεια - αν και έγινε με πρόχειρα μέσα και χωρίς να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα στη διάθεσή τους – είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι φλόγες και να μην περάσει η φωτιά προς το δάσος της Κέρης, οπότε εκεί η κατάσταση θα γινόταν ιδιαίτερα δύσκολη.

289661554 403454608500281 7955992696220445912 n

Παράλληλα, η επικοινωνία των εφέδρων με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν συνεχής, μέχρι και την στιγμή που ξεκίνησαν να επιχειρούν στην περιοχή τα πυροσβεστικά οχήματα και το προσωπικό της Π.Υ., δυνάμεις οι οποίες στην πορεία ενισχύθηκαν και με υδροφόρες του δήμου.

Με αφορμή αυτό το συμβάν, αλλά και άλλα περιστατικά που έχουν σημειωθεί με φόντο δασικές ή και άλλου τύπου πυρκαγιές, αναδεικνύεται η ανάγκη της άμεσης προσβολής της φωτιάς με τα κατάλληλα πάντα μέσα, προκειμένου να μην επεκτείνεται και να μην κινδυνεύει να επεκταθεί ή να γίνει ακόμα και ανεξέλεγκτη. Πέρα από τα ατομικά υλικά, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ή ακόμα και φορητές πυροσβεστικές συσκευές (επινώτιους, μικρούς πυροσβεστήρες κ.ο.κ.) υπάρχουν νέα κατασβεστικά υλικά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως είχαμε αναδείξει μέσα από το defenceline.gr και την σχετική αρθρογραφία.

Πόσες άραγε πυρκαγιές θα είχαν αντιμετωπιστεί στο αρχικό τους στάδιο, αν υπήρχαν αυτά τα υλικά στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων;

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter