Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 06 Μαΐου 2023
Write on Σάββατο, 06 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Την Παρασκευή 05 Μαΐου 2023 ολοκληρώθηκαν οι Πολυεθνικές Ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23», οι οποίες ξεκίνησαν την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

Σκοπός των Ασκήσεων ήταν η δημιουργία ενός άκρως ρεαλιστικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, εντός του οποίου οι συμμετέχουσες δυνάμεις κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα απαιτητικές διακλαδικές συνέργειες, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, καθώς και για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και αποτρεπτικής ικανότητάς τους.

Η Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 23» οργανώθηκε από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Η συνεχής και ενεργός συμμετοχή της ΔΕΠ σε δραστηριότητες Ειδικών Επιχειρήσεων φίλων, συμμάχων και εταίρων Χωρών, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες βελτιώσεις των διοικητικών και εκπαιδευτικών υποδομών της, συνέβαλαν στην επιπλέον διεύρυνση των συμμετεχουσών Χωρών στην φετινή Άσκηση, αυξάνοντας έτι περαιτέρω το επίπεδο των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF).

06 may 058 scaled

Κατά την διάρκειά της, εκτελέστηκαν ημέρα και νύχτα τα ακόλουθα αντικείμενα:

Επιχειρήσεις σε Αμφίβιο Περιβάλλον (Over the Beach – OTB).
Επιχειρήσεις νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
Επιχειρήσεις Επιτήρησης – Αναγνώρισης, καθώς και Πληροφοριακές Επιχειρήσεις (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – ISR).
Διείσδυση σε εχθρική περιοχή με εκτέλεση αλμάτων ελεύθερης πτώσης (Military Free Fall – MFF) και στατικού ιμάντα (Static Line).
Ρίψη προσωπικού και μέσων από Ελικόπτερο με την μέθοδο HELOCASTING.
Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ) – Άμεσης Αντίδρασης (Close Quarter Combat – CQC), καθώς και Τεχνικές και Τακτικές Ελεύθερου Σκοπευτή (Sniping) και Ομάδων SOF (Techniques – Tactics and Procedures – TTP).
Εξουδετέρωση Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (Counter Improvised Explosive Devices – C-IED).
Παροχή Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης (Tactical Combat Casualty Care – TCCC).

06 may 059

Παράλληλα με την «ΩΡΙΩΝ 23» διεξήχθη και η Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23». Η δημιουργία ενός άκρως ρεαλιστικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος με την συμμετοχή Μαχητικών Αεροσκαφών, Πολεμικών Πλοίων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και σύγχρονων μέσων του Στρατού Ξηράς, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον συμμετοχής Χωρών, αναβαθμίζοντας από πέρυσι την σειρά Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» σε επίπεδο «ΗΝΙΟΧΟΣ PLUS».

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» ανέλαβε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), το οποίο βασιζόμενο στην εμπειρία των προηγούμενων ετών, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την συνεκπαίδευση Ελληνικών και ξένων αεροπορικών δυνάμεων. Παράλληλα, και στο πνεύμα της συνεχούς προσπάθειας αναβάθμισης της Άσκησης, το ΚΕΑΤ ενέταξε για πρώτη φορά σε αυτήν, την εκτέλεση συνθετικών πτήσεων με τους τακτικούς εξομοιωτές της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) που κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου από το προσωπικό του.

Κατά την διάρκειά της υλοποιήθηκαν ημέρα και νύχτα σύνθετα διακλαδικά και ιδιαίτερα απαιτητικά επιχειρησιακά σενάρια σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:

Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Strategic Air Operations).
Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA).
Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων Επ’ Ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO).
Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE) και Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).
Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA).
Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Targeting – TST).

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Ασκήσεων αποτέλεσε η συμμετοχή 22 Χωρών με 3.900 συμμετέχοντες, 133 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα, καθώς και 13 Πολεμικά Πλοία και Σκάφη.

06 may 061 F 2

Η αυξημένη πολυπλοκότητα των σεναρίων που εξετάστηκαν στις Ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και «ΩΡΙΩΝ 23», παράλληλα με την ευρεία συμμετοχή μέσων και προσωπικού, τις κατατάσσουν μεταξύ των σημαντικότερων δραστηριοτήτων συνδυασμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ρόλου της Χώρας μας ως αξιόπιστου σύμμαχου και εταίρου, καθώς και ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σουδάν: Η επιχείρηση του ΕΤΑ στο Χαρτούμ για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin

Write on Σάββατο, 06 Μαΐου 2023 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις για τη σχέση μας με τις ΗΠΑ. Παρεξηγήσεις και παρανοήσεις που δημιουργεί κυρίως η υποκρισία μέρους του πολιτικού μας συστήματος.

Αρκούν ωστόσο ορισμένες απλές ερωτήσεις για να μην παρασύρονται οι πολίτες από τις σειρήνες του λαϊκισμού. Καταρχάς...

Θέλουμε ή δεν θέλουμε την συμμαχία με τις ΗΠΑ; Θέλουμε ή δεν θέλουμε να είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ; Θέλουμε ή δεν θέλουμε να ανήκουμε στη Δύση;

Δεν γνωρίζω πως θα απαντούσαν οι πολίτες στις παραπάνω απλές ερωτήσεις. Γνωρίζω όμως ότι μόνο δυο κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα θα απαντούσαν με σαφήνεια. Η ΝΔ και το ΚΚΕ; Τα υπόλοιπα είναι ναι μεν αλλά. Ήξεις αφίξεις.

Γνωρίζουμε την θέση του ΚΚΕ. Είναι διακριτή και εμπεδωμένη στο χρόνο.

Εμπεδωμένη όμως είναι και η θέση της ΝΔ. Ουδέποτε αμφισβητήσαμε την αναγκαιότητα στενών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Τις θεωρούμε αδιαμφισβήτητο σύμμαχο και πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη συμμαχία (παρά τις φυσιολογικές εντάσεις και δοκιμασίες που έχει υποστεί στην πορεία του χρόνου) αποδείχθηκε αμοιβαία επωφελής και για τις δυο πλευρές.

Η Ελλάδα χρωστά πολλά στους υπερατλαντικούς συμμάχους της. Το κυριότερο από όλα, η μακρά περίοδο ειρήνης σε μια εύθραυστη περιοχή διαρκών αναταράξεων και ανακατατάξεων.

Εξίσου όμως πολλά χρωστούν κι εκείνοι.

Η παροχή διευκολύνσεων από την πλευρά μας για την προώθηση και ενίσχυση του ρόλου τους ως υπερδύναμη δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέα.

Το αποδεικνύει όλο το πλέγμα των διμερών σχέσεων μας, αλλά και της συνεργασίας μας σε Διεθνείς Οργανισμούς. Το αποδεικνύει η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που έχει υπογραφεί το 1990. Το αποδεικνύει και το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που ψηφίστηκε προ τριετίας.

Όλα αυτά όμως γίνονται μόνο για να προωθούν οι ΗΠΑ τα στρατηγικά τους συμφέροντα, όπως υποκριτικά υποστηρίζουν ορισμένοι; Ακόμα χειρότερα, όλα αυτά γίνονται σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, όπως ανεύθυνα υποστηρίζουν κάποιοι;

Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Και δεν ισχύει γιατί το να διευρύνεται το Αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας και να εμπεδώνεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας, δεν είναι ενάντια στο εθνικό μας συμφέρον.

Αντιθέτως, αποδεικνύει την γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της χώρας και επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν στην Ελλάδα ένα σοβαρό και αξιόπιστο σύμμαχο!

Και είναι σοβαρός και αξιόπιστος σύμμαχος διότι σήμερα η Ελλάδα διαθέτει έναν πρωθυπουργό που δεν αμφιταλαντεύεται.

Έναν πρωθυπουργό που δεν θέλει να είναι απρόβλεπτος ή να υποκρίνεται τον απρόβλεπτο. Διότι πολύ απλά κάτι τέτοιο δεν προάγει την έννοια της στρατηγικής συμμαχίας.

Ευτυχώς ή δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει μια σημαντική γεωπολιτική θέση. Και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ρευστότητας που διάγει η ανθρωπότητα δεν έχει την πολυτέλεια να μένει ούτε αδρανής, ούτε ουδέτερη.

Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να ξεκαθαρίζουμε με ποιους είμαστε. Για να ξέρουμε και από ποιους θα περιμένουμε στήριξη όταν κι εφόσον την χρειαστούμε...

Η εθνική στρατηγική ήταν και παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ρευστή γεωπολιτικά περιοχή που βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης.

Η Ελλάδα είναι παραγωγός και εξαγωγέας σταθερότητας.

Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας η οποία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και αναθεωρητικά. Και αυτό το πλεονέκτημα είμαι υποχρεωμένοι να το διατηρήσουμε.

Δεν είναι μόνο ζήτημα συνέπειας σε μια εθνική στρατηγική διαχρονικά διαμορφωμένη.

Είναι ζητούμενο διατήρησης της ειρήνης και προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης.

* Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

676Χ233

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin